_artur_ 03.01.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 U mnie kable 430kWh w taniej i klimatyzator 170 kWh w różnej. za miesiąc czy sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Za grudzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.01.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 U mnie kable 430kWh w taniej i klimatyzator 170 kWh w różnej. Pięknie Wiem, że na klimie są duże oszczędności. Wiem bo mam ale nie używałem w Grudniu, więc widzę różnicę. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Pięknie Wiem, że na klimie są duże oszczędności. Wiem bo mam ale nie używałem w Grudniu, więc widzę różnicę. Pozdrawiam Przemek Jaką masz klime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 klima to chyba głównie w drogiej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 klima to chyba głównie w drogiej taryfie? U mnie kanałówka kręci cały czas. Teraz -2'C pobór 480W. Temp. 21 - 22'C w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Samsunga 5kW chyba premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaannnaaa 03.01.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czy standard NF40 czyli te 40 kWh/mkw/rok to oznacza wprost dla użytkowników COP=1, że na domek o pow 100 mkw zużyją rocznie tylko 40 00 kWh energii elektrycznej? Jeśli niby tak to chodzi o zuzycie na samo ogrzewanie? Np. Przemku jak to 25kW/mkw/rok w Twoim podpisie się ma do takiego zużycia? jaki masz metraż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.01.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Czy standard NF40 czyli te 40 kWh/mkw/rok to oznacza wprost dla użytkowników COP=1, że na domek o pow 100 mkw zużyją rocznie tylko 40 00 kWh energii elektrycznej? Jeśli niby tak to chodzi o zuzycie na samo ogrzewanie? Podziel przez 3. Doczytaj o EP Zużyjesz tyle energii, ale nie dostaniesz pozwolenia na budowę dla takiego domku grzanego tylko prądem. Tak najlepiej. Tymczasem: http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/nowe-warunki-techniczne-budowa-domu-ep,125,0,2227581.html O tym wiadomo od dawna. Materiał traktuje sprawę bardzo ogólnie, Edytowane 3 Stycznia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Mam Samsunga classic plus 5kW. Do tej pory poszło 505 kWh kablami i około 350 kWh klimą, ale nie mialem wcześniej podlicznika i tak trochę zgaduję. Czyli można założyć dotychczasowe zapotrzebowanie na poziomie około 1500kWh dla 128m2. Pewno się nie zmieszczę w 25 kWh/m2*rok, ale mam też w domu więcej niż 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Podziel przez 3. Doczytaj o EP Zużyjesz tyle energii, ale nie dostaniesz pozwolenia na budowę dla takiego domku grzanego tylko prądem. O tym wiadomo od dawna. Materiał traktuje sprawę bardzo ogólnie, Właśnie chodzi mi o głupi tytuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 04.01.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 147 kable i 200 rekreacyjnie klima (bardzo często w trybie energożernym Turbo :/, bo inaczej przeważnie nie chce się załączyć w ujemnych temp.) w piątek/sobotę test wydajności systemu przy prognozowanych -10/-20st. C dzień/noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Bo one nie służą do ogrzewania, tylko do obniżania rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Bo one nie służą do ogrzewania, tylko do obniżania rachunków. O to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dobra zmiana... Pamietam jak swego czasu, jeden z forumowych "szeryfow" dal mi bana za pisanie o PC ( P/P ) w tym watku... po czym zmienil nazwe... A teraz... wolnosc nastapila.... klimatyzatory, PC P/P juz nie sa beee:cool: taa, pamietam aż za dobrze... pamiętam też, jakie to porządki i reformy chciał wprowadzić w pewnych działach.... ale jakoś temat go przerósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Panowie po co to gadanie... Temat padnie ponieważ za kilka lat nie będzie nowych użytkowników. Nie będzie bo nie będzie można. Nazwijmy to powolną ewolucją w dobrą stronę. Mam kable i klimę. Kable są włączone zawsze jak żonie zimno to rozpala w klimie. Nie przepalamy w kominku Grzanie klimą jak Przemek to inna bajka. Da się oczywiście tak żyć ale nie każdemu takie rozwiązanie przypadnie do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Słyszałem coś ostatnio o prądzie do grzania za 10groszy. Co to za wymysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Słyszałem coś ostatnio o prądzie do grzania za 10groszy. Co to za wymysł? Marzenia... Ktoś, gdzieś, coś napisał, jednak to wszystko na tyle dalekie, że nie ma o czym dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Marzenia... Ktoś, gdzieś, coś napisał, jednak to wszystko na tyle dalekie, że nie ma o czym dyskutować. Bo złożyłem wniosek o dofinansowanie paneli PV, przyszedł mi papier że będą mi robić inwentaryzację i nie wiem jak obliczyć opłacalność. Przy dzisiejszych cenach prądu wychodzi mi 4-5 lat i warto, ale jak za 10 groszy, to nie ma o czym nawet myśleć. Trochę to konfundujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Bo złożyłem wniosek o dofinansowanie paneli PV, przyszedł mi papier że będą mi robić inwentaryzację i nie wiem jak obliczyć opłacalność. Przy dzisiejszych cenach prądu wychodzi mi 4-5 lat i warto, ale jak za 10 groszy, to nie ma o czym nawet myśleć. Trochę to konfundujące. Nierealne. Przecież teraz zakażą grzać prądem Trzeba będzie znów węgiel do domów pakować i BIOMASĘ Jaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts