Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy standard NF40 czyli te 40 kWh/mkw/rok to oznacza wprost dla użytkowników COP=1, że na domek o pow 100 mkw zużyją rocznie tylko 40 00 kWh energii elektrycznej? Jeśli niby tak to chodzi o zuzycie na samo ogrzewanie?

Np. Przemku jak to 25kW/mkw/rok w Twoim podpisie się ma do takiego zużycia? jaki masz metraż?

Czy standard NF40 czyli te 40 kWh/mkw/rok to oznacza wprost dla użytkowników COP=1, że na domek o pow 100 mkw zużyją rocznie tylko 40 00 kWh energii elektrycznej? Jeśli niby tak to chodzi o zuzycie na samo ogrzewanie?

Podziel przez 3. Doczytaj o EP

Zużyjesz tyle energii, ale nie dostaniesz pozwolenia na budowę dla takiego domku grzanego tylko prądem.

O tym wiadomo od dawna.

Materiał traktuje sprawę bardzo ogólnie,

Edytowane przez klaudiusz_x

Mam Samsunga classic plus 5kW. Do tej pory poszło 505 kWh kablami i około 350 kWh klimą, ale nie mialem wcześniej podlicznika i tak trochę zgaduję. Czyli można założyć dotychczasowe zapotrzebowanie na poziomie około 1500kWh dla 128m2. Pewno się nie zmieszczę w 25 kWh/m2*rok, ale mam też w domu więcej niż 20 stopni.

Dobra zmiana... :D

Pamietam jak swego czasu, jeden z forumowych "szeryfow" dal mi bana za pisanie o PC ( P/P ) w tym watku... po czym zmienil nazwe...

A teraz... wolnosc nastapila.... klimatyzatory, PC P/P juz nie sa beee:cool:

taa, pamietam aż za dobrze...

pamiętam też, jakie to porządki i reformy chciał wprowadzić w pewnych działach....

ale jakoś temat go przerósł :p

Panowie po co to gadanie... Temat padnie ponieważ za kilka lat nie będzie nowych użytkowników. Nie będzie bo nie będzie można. Nazwijmy to powolną ewolucją w dobrą stronę. Mam kable i klimę. Kable są włączone zawsze jak żonie zimno to rozpala w klimie. Nie przepalamy w kominku ;) Grzanie klimą jak Przemek to inna bajka. Da się oczywiście tak żyć ale nie każdemu takie rozwiązanie przypadnie do gustu.

Marzenia... Ktoś, gdzieś, coś napisał, jednak to wszystko na tyle dalekie, że nie ma o czym dyskutować.

Bo złożyłem wniosek o dofinansowanie paneli PV, przyszedł mi papier że będą mi robić inwentaryzację i nie wiem jak obliczyć opłacalność. Przy dzisiejszych cenach prądu wychodzi mi 4-5 lat i warto, ale jak za 10 groszy, to nie ma o czym nawet myśleć. Trochę to konfundujące.

Bo złożyłem wniosek o dofinansowanie paneli PV, przyszedł mi papier że będą mi robić inwentaryzację i nie wiem jak obliczyć opłacalność. Przy dzisiejszych cenach prądu wychodzi mi 4-5 lat i warto, ale jak za 10 groszy, to nie ma o czym nawet myśleć. Trochę to konfundujące.

Nierealne. Przecież teraz zakażą grzać prądem :) Trzeba będzie znów węgiel do domów pakować i BIOMASĘ ;) Jaja...