Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam, ponieważ niby mamy domek w tym NF40, ale projekt oczywiście nie certyfikowany.

150 mkw parterówka na płycie pod nią 20 cm eps, ściany z silki + 20 cm grafitu, na stropie 40cm celulozy, okna i drzwi tez w parametrach z ciepłym montażem i do tego rekuperacja, a prądu na samo ogrzewanie (bufor -> wszędzie podłogówka) schodzi jakieś 1500 kWh na miesiąc, a tu mrozy dopiero się zaczynają !

( Przy utrzymywanej temp. wewn. na 21,5 stC, ) Czyli wyszłoby na to, że zamiast NF40 mamy NF100 ?

Bo standard mówi o całorocznym zapotrzebowaniu budynku a nie szczytowym w max mrozy. Ja mam dość podobny budynek jak ty, płyta fundametowa na 25cm styro z izodomu, ściany z keramzytu, 23cm grafitu na ścianach ( z tym że nie skończone bo nie zasiatkowane więc przedmuchuje mi szczelinami ) no i 55cm celulozy na suficie. Mam jeszcze zwiększone straty przez drzwi bo jeszcze pozostały z okresu budowy, i przez właz strychowy bo jest tylko zasłonięty płyta OSB. Po dzisiejszej nocy -21 stopni i wczorajszym wieczorze od zakończenia grzania -15 stopni, budynek zjadł mi 60kwh ciepła z bufora w 16h. ( czyli u mnie przy obecnych temperaturach byłoby 2700kwh w miesiąc - z tym że mam spore straty jeszcze ) więc twoje parametry są całkiem realne.

Edytowane przez Adam.1983

A jak panowie klimatyzatory dały radę ?

Przedwczoraj używałem ostatni raz, wczoraj i dzisiaj już czysty prąd. Próbowałem dzisiaj przy -16stC włączyć i nawet odpaliła, ale dmuchała takim letnim powietrzem i wyła niemiłosiernie, więc nie ma to sensu. Na pewno COP poniżej 2, więc lepiej dłużej kable w nocy przytrzymać.

Ciekawe ile żarł prądu a ile dawał ciepła ...?

Obstawiam że w takich warunkach podobny efekt można uzyskać farelką ...

Taka temp. była nad ranem.

Jako że nie mam zapędów masochistyczno-poznawczych nie sprawdzałem licznika z zegarkiem:P. A nie mam innego "opomiarowania".

Przy -12*C (odczuwalna - 21*C bo był wiatr) łykał ok. 950 w/h.

I zapewniam Cię, że przy - 24C nie mógł wziąć więcej niż 2000 W (bo chyba max. pobór to 1,68 kW/h).

A wyobraź sobie, że takiej właśnie mocy konwektor (2000w) używałem przez 3 lata. I nie miał szans na ogarnięcie takiej przestrzeni chodząc na maxa non-stop.

Ergo: daleko temu urządzeniu do zwykłej farelki.

Choć COP deklarowany to raczej pobożne życzenie;):).