klaudiusz_x 07.01.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ja tam w nowym domu dalej widzę prąd i kable ... I elektrownię na dachu ... To nie ten sam cop Dwa. Trzeba mieć dach w odpowiednim kieunku. U mnie połać 40* na południowy zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie w tym kraju. Dziś tak, jutro inaczej. I z dnia na dzień pożegnasz się z rozliczeniem 1 do 0,8. Jak by tak patrzeć to nikt by nic nie robił tylko jojczał ... Ale mojej własnej elektrowni to mi raczej nie zabiorą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 To nie ten sam cop Dwa. Trzeba mieć dach w odpowiednim kieunku. U mnie połać 40* na południowy zachód. A po co mi jakiś COP ...? Taki kierunek niewiele traci względem takiego super optymalnego ... Ja się zastanawiam czy części instalacji nie zrobić pionowo aby bardziej ją wykorzystać w sezonie grzewczym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie w tym kraju. Dziś tak, jutro inaczej. I z dnia na dzień pożegnasz się z rozliczeniem 1 do 0,8. Nie nadążam , obecnie jest 0,8. Chyba że masz na myśli tę zmianę. Jednak nic nie jest za free. Te 0,8 to uczciwa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A po co mi jakiś COP ...? Taki kierunek niewiele traci względem takiego super optymalnego ... Ja się zastanawiam czy części instalacji nie zrobić pionowo aby bardziej ją wykorzystać w sezonie grzewczym ... Ile tego słońca miałeś od listopada do dziś? U mnie mało. Nawet przez te ostatnie kilka dni, jak na lekarstwo. Non stop chmury, mało zysków. Duże mrozy z małym udziałem słońca. Za to nocą, księżyc daje po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ile tego słońca miałeś od listopada do dziś? U mnie mało. Nawet przez te ostatnie kilka dni, jak na lekarstwo. Non stop chmury, mało zysków. Duże mrozy z małym udziałem słońca. Za to nocą, księżyc daje po oczach. A to nie wiedziałem że taką instalację robi się na kilka miesięcy tylko jednego sezonu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) A to nie wiedziałem że taką instalację robi się na kilka miesięcy tylko jednego sezonu ... He he. Odniosłem się do miesięcy zimowych i Twojej sugesti pionowych paneli. Generalnie uzysk jest, jeśli mamy wolne $... Edytowane 7 Stycznia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]377862[/ATTACH] u mnie w ciągu ostatniej doby -26 zużycie energii na ogrzewanie w ciągu doby ok 65kWh Ile idzie ci kwh na ogrzewanie tym hewalexem CWU? Te 65 kwh tylko w taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Mielił wczoraj do -17 i włączył tryb "wycia", dziś przy -16 już nie odpalił jak próbowałem, w papierach do -15. Kable grzeją bez zarzutu. Jak nie ma grzałki karteru to nie polecam włączania go w mrozy. Albo działa non stop albo poczekać aż temperatura wzrośnie. Jest zabezpieczenie zapewne aby nie szedł na zimnym oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 He he. Odniosłem się do miesięcy zimowych i Twojej sugesti pionowych paneli. Generalnie uzysk jest, jeśli mamy wolne $... Średnio w sezonie grzewczym jest ok 30% dni z pełnym słońcem a w dni pochmurne też jest jakiś uzysk który zużywamy na wentylację i inne pierdoły... Robimy częściowo off grid i od wiosny do jesieni jesteśmy całkowicie samowystarczalni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam A Oszczędny Grześ - propagator ogrzewania nadmuchowego "nawet do -25" zamilkł. Pozdrawiam Pratchawiec Pisałem. Doczytaj drogi kolego. Mój stary kanałowy Gree z 2012 roku przy -19'C grzał co prawda dmuchał około 35'C ale dawał radę. Klim bez grzałek karteru nie można wyłączać w zimie przy dużych mrozach a następnie włączać ich po jakimś czasie. Zadziała zabezpieczenie, nie pójdzie na zimnym oleju. U mnie kanałówka chodzi bez przerwy zaś midea która ma grzałkę karteru włączana jest jak chce się dobić do 24'C w salonie zamiast konwektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.01.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Ile idzie ci kwh na ogrzewanie tym hewalexem CWU? Te 65 kwh tylko w taniej? Grzanie tylko taniej. Hewalexa wyłączyłem miesiąc temu, chodził 3-4h dziennie, pobór mocy to 680w x 3 czyli ok 2kW , w lato nawet w 2h się wyrabiał i tylko w taniej godz. 15-17, czyli ok 1,3kW. Temp wody 48*. Teraz mam grzałke 2kW i 2 godzinny dziennie chodzi, w weekendy 4h dziennie, temp wody wtedy ok 57*. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez eprom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przeliczyłeś to jako kwh w zezonie grzewczym z energetyki, na kwh z paneli w sezonie grzewczym? Bo tylko taki pomiar, da pełny obraz sytuacji . Krótko, uzysk w sezonie zimowym (o którym piszesz) do zysku z pv. kwh vs kwh z tych dwóch źródeł? Samo określenie 30% dni słonecznych, ma się nijak do CO, które różnie wypada w różnych domach, różnie usytuowanych i z różnymi oknami. itd itp Generalnie uzysk słońca w sezonie zimowym, to uzysk przez odpowiednie usytuowanie okien i ich wielkość. Ogólnie. Pisząc o 30% słońca, to należałoby porównać sumaryczną wielkość okien z udziałem słońca vs paneli pv. Bo układając 100m2 paneli na dachu, ma się to nijak do np moich 21m2 wszystkich okien, okien liczonych z ramami. Jak zaczniesz przeliczać to nic nie zrobisz ... A ile energii elektrycznej dostarczają twoje okna ...? Fotowoltaika to nie kolektory cieczowe które robią ciepło ... Dlaczego mam mieć problem czy raczej opory zainwestować w taką instalację skoro od dnia uruchomienia zaczyna mi przynosić wymierne korzyści ...? Jak kupuję auto za podobną kasę to jakoś do momentu jego pozbycia się cały czas mnie jeszcze doi z kasy a jakoś nie ma oporu przed zakupem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.01.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Nie nadążam , obecnie jest 0,8. Chyba że masz na myśli tę zmianę. Jednak nic nie jest za free. Te 0,8 to uczciwa cena. Pytanie, czy za rok, dwa, pięc...10 lat będzie tak samo? Nie chcę tu politykować, ale wszystko się zmienia: wiek emerytalny, prawa nabyte, system edukacji itd. Skąd pewność, że to korzystne rozliczenie się nie zmieni? Jak by tak patrzeć to nikt by nic nie robił tylko jojczał ... Ale mojej własnej elektrowni to mi raczej nie zabiorą ... Jasiek, idzie Ci 46 wiosna, napatrzyłeś się już pewnie na wiele w tym kraju. Własna elektrownia przy takiej jesieni i póki co, zimie, na niewiele Ci się zda. Akumulatory to koszt i generalnie porażka. Ja wiem, że to perspektywa 20-25 lat, ale spójrz na to co napisałem wyżej. Nasze Państwo za nic ma prawa nabyte (zakładasz panele = rozliczanie 1 : 0.8 i może to zmienić w kilka godzin. I obudzisz się z elektrownią na dachu, która... no co będzie robiła? Dawała zyski latem? I tak już dla rozluźnienia razgawora, masz drugą szansę, budujesz dom ok. 160 m2 + garaż, w co wchodzisz? Edytowane 7 Stycznia 2017 przez ProStaś literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Za oknem -26* Obstawiam że rano jak przeliczę liczniki to 100kWh na ogrzewaniu zobaczę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 I tak już dla rozluźnienia razgawora, masz drugą szansę, budujesz dom ok. 160 m2 + garaż, w co wchodzisz? W dom do 100m2 bez garażu ... Izolację ... Kable ... I fotowoltaika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.01.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Izolację ... Kable ... I fotowoltaika ... Napisał Jasiek "co umie wszystko", czy Jasiek, który będzie wszystko zlecał innym ekipom?....http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Napisał Jasiek "co umie wszystko", czy Jasiek, który będzie wszystko zlecał innym ekipom?....http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif A to akurat nie ma znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.01.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Upraszczasz, tak jak i z tymi 100m2. Po mojemu:1. brak zaufania do Państwa = pelet - jedyne paliwo, które nie jest wprost zależne (póki co) od łapy fiskusa (no pośrednio tylko cena drewna),2. rozwój nowych technologii (w zasadzie rozwój starych) w zakresie powietrznych PC = T-Cap3. spokój na lata bez patrzenia na termometr = PC gruntowa,4. przejmujesz się prawami Murphyego = kable bo nie ma się co zepsuć I weź tu coś wybierz....http://emotikona.pl/emotikony/pic/w-czapce.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Upraszczasz, tak jak i z tymi 100m2. Po mojemu: 1. brak zaufania do Państwa = pelet - jedyne paliwo, które nie jest wprost zależne (póki co) od łapy fiskusa (no pośrednio tylko cena drewna), 2. rozwój nowych technologii (w zasadzie rozwój starych) w zakresie powietrznych PC = T-Cap 3. spokój na lata bez patrzenia na termometr = PC gruntowa, 4. przejmujesz się prawami Murphyego = kable bo nie ma się co zepsuć I weź tu coś wybierz....http://emotikona.pl/emotikony/pic/w-czapce.gif Właśnie dlatego do 100m2 ... I pkt 4 najbardziej pasuje ... Za długo już mieszkam w domu z kablami i za dużo już robiłèm przeróżnych układów grzewczych ... Jak dla mnie to tylko komplikowanie dla samego komplikowania ... Zaletą domu na kablach jest jego debilna wręcz prostota i przewidywalność , dotyczy to się również tej elektrowni na dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts