Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Upraszczasz, tak jak i z tymi 100m2.

Po mojemu:

1. brak zaufania do Państwa = pelet - jedyne paliwo, które nie jest wprost zależne (póki co) od łapy fiskusa (no pośrednio tylko cena drewna),

2. rozwój nowych technologii (w zasadzie rozwój starych) w zakresie powietrznych PC = T-Cap

3. spokój na lata bez patrzenia na termometr = PC gruntowa,

4. przejmujesz się prawami Murphyego = kable bo nie ma się co zepsuć

I weź tu coś wybierz....http://emotikona.pl/emotikony/pic/w-czapce.gif

Dla mnie kanałówka plus kable lub maty i po sprawie. Oczywiście szczelny i dobrze zaizolowany dom. Do tego kiedyś można dołożyć małe PV jak potanieją. Z resztą, mam już przykład domu 100m2 i kable w podłodze i kanałówka za grudzień poszło 200 kwh na ogrzewanie przy 23'C wewnątrz. Dom z OZC na poziomie 30 kwh/m2/rok.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pod kable trzeba też sporo izolacji wrzucić, a wtedy nawet jak nie dogrzejesz, albo prąd wyłączą, to za 24h spadnie może 2-3stC i nic się nikomu nie podzieje.

I żeby nie było. Nie wierzę w te rewelacje oszczędnego Grzesia.

W co nie wierzysz? Jakie rewelacje? Gość ma założony podlicznik i co miesiąc dostaję info. Chyba, że on kłamie...

Nie jest problemem zejść z CO/CWU ponizej 1000 zł/sezon, pozostaje ten prąd bytowy, którego bez paneli się nie zmniejszy.

Jest kilka sposobów żeby uniezależnić się od tego, co państwo daje póki co:

- akumulacja - bateria,

- akumulacja i efektywne wykorzystanie: PC do CWU i klima albo PC gruntowa.

Do tego należy dołożyć jakąś tanią automatykę (nie wiem czy takie Fibaro to ogarnie) która będzie śledzić pogodę i maksymalizować samo-konsumpcję, co przy posiadaniu urządzeń z COP > 1 daje już całkiem dobry wynik (ale wtedy nie będzie ani łatwo ani taniej, choć wyjście jak widać jest).

Jest różnica między kablami z PV a czymś efektywniejszym z dobrym COP, w pierwszym przypadku dom będzie jadł 11000-12000 kWh, w drugim połowę mniej.

Też mi się te 13% wydaje strasznie mało, skoro mam około 20% na nawiewie, to właściwie jest to możliwe. Może przykręć wentyla nieco.

Temperatura podłogi (czujnik położony na podłodze w salonie) to jakieś 22,5stC i to praktycznie cały dzień, a grzeję tylko w tanim. Płytki mają wyraźnie więcej (nie wiem ile), ale szybko się wychładzają.

A wietrzysz dom w ogóle? :) Bo jeżeli latem masz 40% i teraz też to znaczy, że albo oszukujesz albo zimą używasz nawilżacza...

Nie sądź innych swoją miarą. :p Aktualnie wymiana ok.180-200 m3/h ( Aeris 550 Luxe nastawiony 35%nawiew , 30% wywiew - celowe nadciśnienie),względnie szczelny dom, wymiennik entalpiczny, GGWC, w domu sporo kwiatków, częste kąpiele, pranie, zmywarka itp .

Latem jest więcej 50-55%.

Nie sądź innych swoją miarą. :p Aktualnie wymiana ok.180-200 m3/h ( Aeris 550 Luxe nastawiony 35%nawiew , 30% wywiew - celowe nadciśnienie),względnie szczelny dom, wymiennik entalpiczny, GGWC, w domu sporo kwiatków, częste kąpiele, pranie, zmywarka itp .

Latem jest więcej 50-55%.

Ale ja poważnie się pytam, przy takich obrotach to powinieneś mieć sucho jak pieprz. Masz jakiś drugi miernik żeby tą wilgotność potwierdzić? Bo ludzie często myślą o skręcaniu na minimum lub nawet wyłączaniu reku okresowo, bo niby "wysusza". Być może wymiennik entalpiczny robi różnicę, masz odczyt wilgotności zaraz za wymiennikiem?

A jak panowie klimatyzatory dały radę ?

Jak wiecie ja grzeję klimą (pompą p-p) już 7 sezon, dziś w nocy było u mnie -27, rano o 8 -22st, na noc zmniejszam temperaturę do 21 i tyle też było o 8 rano, w dzień 22,5 i też daje radę, wczoraj i dziś zjadała po 40 kWh na dzień, plus do tego 6 klocków sosny w kominku każdego dnia ale przez to temperatura w salonie to 23-24 st.

Klima działa i do tego grzeje, temperatura przy -22 na wymienniku 58st, na wywiewie 32st,

Ale ja poważnie się pytam, przy takich obrotach to powinieneś mieć sucho jak pieprz. Masz jakiś drugi miernik żeby tą wilgotność potwierdzić? Bo ludzie często myślą o skręcaniu na minimum lub nawet wyłączaniu reku okresowo, bo niby "wysusza". Być może wymiennik entalpiczny robi różnicę, masz odczyt wilgotności zaraz za wymiennikiem?

Miłosz właśnie ten wymiennik entalpiczny robi robotę, nie wiem czy w niedługim czasie nie wymienię swojej centrali"Home made" na Tywent-a ...

Ostatnie 4 doby na grzanie, reku (defrost) i podgrzewanie CWU poszło mi 220 kWh taniej taryfy. Dom stał pusty, niestety zapomniałem ustawić reku na mniejszą wymianę. Generalnie jestem zadowolony, przy takich mrozach dobry wynik. Okazało się , że na połączeni starego i nowego domu mam gdzieś przedmuch i zamarzła mi rura zimnej wody w kuchni, trzeba będzie znaleźć i zapiankować, kolejna wtopa wyszła na jaw :)