gambit565 08.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Miłosz właśnie ten wymiennik entalpiczny robi robotę, nie wiem czy w niedługim czasie nie wymienię swojej centrali"Home made" na Tywent-a ... wymiennik entalpiczny w domowym wydaniu- http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/tone/izdelava-kartonskega-izmenjevalca/3958 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 08.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam, mam pytanie. Przedstawiam rzuty domu, który się aktualnie projektuje (góra północ, dół południe) Fundament to PF z ociepleniem nad płytą Dom piętrowy, ściany silka 24cm + 25 cm ocieplenia, dach płaski, stropy żelbetowe z sufitem podwieszanym, wentylacja mechaniczna. Od początku kiedy planowałem budowę domu myślałem o ogrzewaniu prądem (m.in. dzięki temu wątkowi) Teraz mam wątpliwości czy spełnię nowe warunki odnośnie Ep (architekt po obejrzeniu moich rys. uspokaja, że dom spełni warunek) Czy rzeczywiście dam radę ogrzać czystym prądem dom wg takich założeń (oczywiście OZC będzie zrobione ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam, mam pytanie. Przedstawiam rzuty domu, który się aktualnie projektuje (góra północ, dół południe) [ATTACH=CONFIG]377962[/ATTACH] Fundament to PF z ociepleniem nad płytą [ATTACH=CONFIG]377963[/ATTACH] Dom piętrowy, ściany silka 24cm + 25 cm ocieplenia, dach płaski, stropy żelbetowe z sufitem podwieszanym, wentylacja mechaniczna. Od początku kiedy planowałem budowę domu myślałem o ogrzewaniu prądem (m.in. dzięki temu wątkowi) Teraz mam wątpliwości czy spełnię nowe warunki odnośnie Ep (architekt po obejrzeniu moich rys. uspokaja, że dom spełni warunek) Czy rzeczywiście dam radę ogrzać czystym prądem dom wg takich założeń (oczywiście OZC będzie zrobione ) ? Dokręcisz sobie elektrownię do dachu i będzie git ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 08.01.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Chciałem uniknąć jakichkolwiek dodatkowych urządzeń oprócz WM na początek (z powodów finansowych), ale z tego co czytam ciężko będzie. Pytanie z innej beczki, założenie na dach póki co mam takie: strop żelbetowy, paroizolacja, skosy ze styropianu (płaski dach dwuspadowy ~ 5 stopni), papa.W jaki sposób coś przykręcić do takiego dachu bez mostków, patrząc pod kątem paneli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 08.01.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ostatnie 4 doby na grzanie, reku (defrost) i podgrzewanie CWU poszło mi 220 kWh taniej taryfy. Dom stał pusty, niestety zapomniałem ustawić reku na mniejszą wymianę. Generalnie jestem zadowolony, przy takich mrozach dobry wynik. Okazało się , że na połączeni starego i nowego domu mam gdzieś przedmuch i zamarzła mi rura zimnej wody w kuchni, trzeba będzie znaleźć i zapiankować, kolejna wtopa wyszła na jaw Dom 88m2 ostatnie 4 doby CO 110 kWh + CWU 12KWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ale ja poważnie się pytam, przy takich obrotach to powinieneś mieć sucho jak pieprz. Masz jakiś drugi miernik żeby tą wilgotność potwierdzić? Bo ludzie często myślą o skręcaniu na minimum lub nawet wyłączaniu reku okresowo, bo niby "wysusza". Być może wymiennik entalpiczny robi różnicę, masz odczyt wilgotności zaraz za wymiennikiem? Odczyt na higrometrze nie z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 09.01.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dom 88m2 ostatnie 4 doby CO 110 kWh + CWU 12KWh Niezły wynik, a reku też w tym jest? U mnie grzałka w nocy cały czas chodziła. Przez te 4 doby prawie 50 kWh zjadła. Chyba będę musiał pomyśleć o termiwizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) No i stało się, FIBARO mnie zawiodło ... Co mnie pokorciło, żeby puścić aktualizację do wersji 4.104 i to jeszcze beta ?! Musiałem wykonać recovery. Zrobiłem, ale to nie był koniec problemów... Po uruchomieniu już z nowszym softem 4.110, w którym poprawili błąd który wysypał mi centralkę okazało się, że dwie sceny - te od podłogówki w salonie - robią jakąś rozpierduchę. Wcześniej praktycznie nie uruchamiały podłogi, bo klima nie pozwalała zejść do tak niskich temperatur. Teraz podłogówka chodziła non stop, nawet po jej ręcznym wyłączeniu (!). Musiałem te dwie sceny usunąć i stworzyć na nowo. Przez co zużycie od 1 stycznia do dziś wygląda tak: - podłogówka salon: 100kWh - podłogówka u dzieci załączona 1x 3h, czyli ok 6kWh - łazienka - jeszcze nie mierzona ... - split salon: 26kWh Co do wilgotności, to nie spadła mi poniżej 35%, ale to pewnie dzięki żwirowcowi. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Barth3z wymiana wykresu na właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ja się zastanawiam czy części instalacji nie zrobić pionowo aby bardziej ją wykorzystać w sezonie grzewczym ... Średnio w sezonie grzewczym jest ok 30% dni z pełnym słońcem a w dni pochmurne też jest jakiś uzysk który zużywamy na wentylację i inne pierdoły... Robimy częściowo off grid i od wiosny do jesieni jesteśmy całkowicie samowystarczalni... Jasiek, ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Zrób, przetestuj, dopiero wtedy dziel się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 No i stało się, FIBARO mnie zawiodło ... Co mnie pokorciło, żeby puścić aktualizację do wersji 4.104 i to jeszcze beta ?! Musiałem wykonać recovery. Zrobiłem, ale to nie był koniec problemów... Po uruchomieniu już z nowszym softem 4.110, w którym poprawili błąd który wysypał mi centralkę okazało się, że dwie sceny - te od podłogówki w salonie - robią jakąś rozpierduchę. Wcześniej praktycznie nie uruchamiały podłogi, bo klima nie pozwalała zejść do tak niskich temperatur. Teraz podłogówka chodziła non stop, nawet po jej ręcznym wyłączeniu (!). Musiałem te dwie sceny usunąć i stworzyć na nowo. Przez co zużycie od 1 stycznia do dziś wygląda tak: - podłogówka salon: 100kWh [ATTACH=CONFIG]378000[/ATTACH] - podłogówka u dzieci załączona 1x 3h, czyli ok 6kWh - łazienka - jeszcze nie mierzona ... - split salon: 26kWh [ATTACH=CONFIG]377993[/ATTACH] Co do wilgotności, to nie spadła mi poniżej 35%, ale to pewnie dzięki żwirowcowi. [ATTACH=CONFIG]377994[/ATTACH] Miałeś wcześniej włączoną podłogówkę? Jakie miałeś temp. przy takich szaleństwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 09.01.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Niezły wynik, a reku też w tym jest? U mnie grzałka w nocy cały czas chodziła. Przez te 4 doby prawie 50 kWh zjadła. Chyba będę musiał pomyśleć o termiwizji 50 to na dobę chyba ? U mnie cztery noce 150kWh +12kg brykietu. Temperatura płyty dziś rano 27,5 salon 23,6 Edytowane 9 Stycznia 2017 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 09.01.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ja mówię o samym reku, bez grzania. Wszystko łącznie ponad 200kWh, tak jak pisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Miałeś wcześniej włączoną podłogówkę? Jakie miałeś temp. przy takich szaleństwach? Wcześniej załączałem okazjonalnie, tak dla przełamania temperatury podłogi. Teraz, przy załączonej cały dzień podłogówce i tych mrozach na zewn. najwyższą temp. miałem wieczorem - prawie 24oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ktorym elementem fibaro załączasz kabelki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wcześniej załączałem okazjonalnie, tak dla przełamania temperatury podłogi. Teraz, przy załączonej cały dzień podłogówce i tych mrozach na zewn. najwyższą temp. miałem wieczorem - prawie 24oC. Zużycia nie oszukasz, czy 100kWh na te 8 dni to wg Ciebie zły wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.01.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wychodzi ponad 200, a nie 100 i to jest sporo zważywszy na izolację domu Bartka, ale wyraźnie zaznaczyl, ze to wtopa.U mnie 45kWh dziennie max - 7,5 godziny grzania, zero klimy, brak kominka. Dom 128m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ktorym elementem fibaro załączasz kabelki ? Relay Switch. Teraz te moduły mają już funkcję mierzenia zużycia energi, to co Wall plugi. Zużycia nie oszukasz, czy 100kWh na te 8 dni to wg Ciebie zły wynik? Nie jest zły, ale to niekontrolowane załączenie, które pobrało więcej niż było potrzebne w domu. Nie mówiąc już o tym, że splitem pobrało by ze 4x mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Relay Switch. Teraz te moduły mają już funkcję mierzenia zużycia energi, to co Wall plugi. . Realy switch to fgs-222. Ty uzywasz fgs-223 czyli single/double switch 2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Realy switch to fgs-222. Ty uzywasz fgs-223 czyli single/double switch 2 ? Mam i te stare i te nowe. Póki co w salonie mam ten stary podłączony i na stałe wpisaną moc kabli 2,4kW. Jak kiedyś będę miał czas to podmienię na ten nowy co sam mierzy. Te nowe są nieco grubsze i trudniej upchać w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wychodzi ponad 200, a nie 100 i to jest sporo zważywszy na izolację domu Bartka, ale wyraźnie zaznaczyl, ze to wtopa. U mnie 45kWh dziennie max - 7,5 godziny grzania, zero klimy, brak kominka. Dom 128m2. U mnie strzeliła setka w 28 godzin bez naszej obecności w domu. Przy mrozach załączyły się podłogi w kuchni, wiatrołapie, pomieszczeniu gosp., 3 pokoju na poddaszu.Tam praktycznie nigdy podłoga nie była ciepła. Zupełny brak zysków bytowych i słonecznych. W grudniu miałem zużycie na poziomie 40 kWh/ dzień. styczeń 55 kWh/dzień. Temperatury 22/23oC w pierwszym dniu mrozów spadła do 20,5oC a później dobiła do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts