jasiek71 09.01.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jasiek, ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Zrób, przetestuj, dopiero wtedy dziel się spostrzeżeniami. A ty masz pojęcie ...? Co ci nie pasuje w tym co napisałem ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A ty masz pojęcie ...? Co ci nie pasuje w tym co napisałem ...? To: "Robimy częściowo off grid i od wiosny do jesieni jesteśmy całkowicie samowystarczalni..." i to: "Ja się zastanawiam czy części instalacji nie zrobić pionowo aby bardziej ją wykorzystać w sezonie grzewczym ..." Bezsensu. To nawet tymi ręcami nie ma żadnego uzasadnienia, żadnej rentowności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 To: "Robimy częściowo off grid i od wiosny do jesieni jesteśmy całkowicie samowystarczalni..." i to: "Ja się zastanawiam czy części instalacji nie zrobić pionowo aby bardziej ją wykorzystać w sezonie grzewczym ..." Bezsensu. To nawet tymi ręcami nie ma żadnego uzasadnienia, żadnej rentowności. A gdzie ja coś napisałem o kosztach ...???? I co złego jest w takich rozwiązaniach ...? Oczywiście najlepiej nic nie robić ale to nie jest moja natura ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A gdzie ja coś napisałem o kosztach ...???? I co złego jest w takich rozwiązaniach ...? Oczywiście najlepiej nic nie robić ale to nie jest moja natura ... Z tym akurat się zgodzę że eksperymentować trzeba najwyżej nazwą cię świrem lub magikiem. Jak się nic nie robi to się nie przekona na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A gdzie ja coś napisałem o kosztach ...???? Nigdzie. Ja to napisałem. I co złego jest w takich rozwiązaniach ...? Oczywiście najlepiej nic nie robić ale to nie jest moja natura ... Jasiek, ja wiem że ty nie wysiedzisz bez dłubania, ale takie zabawy z PV to raczej twoje hobby, a nie coś co można proponować ludziom. Stąd te moje negatywne wypowiedzi. Niektórzy nie mają wiedzy ile to kosztuje i powiedzą "ja też takie coś chcę". eksperymentować trzeba Raczej "można". I do tego z głową, żeby potencjalne straty były mniejsze niż zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nigdzie. Ja to napisałem. Jasiek, ja wiem że ty nie wysiedzisz bez dłubania, ale takie zabawy z PV to raczej twoje hobby, a nie coś co można proponować ludziom. Stąd te moje negatywne wypowiedzi. Niektórzy nie mają wiedzy ile to kosztuje i powiedzą "ja też takie coś chcę". Raczej "można". I do tego z głową, żeby potencjalne straty były mniejsze niż zyski. Nie bardzo rozumiem co jest złego w instalacji czy raczej rozwiązaniu które kosztuje tyle co instalacja pompy ciepła a wyprodukuje w skali roku więcej energii niż pompa zaoszczędzi ... Nie wiem ...,boisz się że zainstalujesz sobie a energii nie będzie produkować ... Mam to u siebie na dachu i uwierz że robi prąd ... Jeszcze nie tak dawno toczyły się walki o to czy pompy ciepła robią faktycznie to ciepło ... I co ...? Pomacali i jak się okazuje to działa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie bardzo rozumiem co jest złego w instalacji czy raczej rozwiązaniu które kosztuje tyle co instalacja pompy ciepła a wyprodukuje w skali roku więcej energii niż pompa zaoszczędzi ... Nie wiem ...,boisz się że zainstalujesz sobie a energii nie będzie produkować ... Mam to u siebie na dachu i uwierz że robi prąd ... Jeszcze nie tak dawno toczyły się walki o to czy pompy ciepła robią faktycznie to ciepło ... I co ...? Pomacali i jak się okazuje to działa ... E tam nadal są tacy co uważają że pompa w mrozy nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.01.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 E tam nadal są tacy co uważają że pompa w mrozy nie grzeje. Grzeje, tylko jakoś tak krótko. W weekend przy -23 pracowała tylko 9-10 godzin na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Grzeje, tylko jakoś tak krótko. W weekend przy -23 pracowała tylko 9-10 godzin na dobę. Jakby prześledzić to forum to ileż tu było z niektórych śmiechu i nie tylko niegdyś z pewnych koncepcji i rozwiązań... a tymczasem wiele z nich jest teraz na porządku dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 09.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Niezły wynik, a reku też w tym jest? U mnie grzałka w nocy cały czas chodziła. Przez te 4 doby prawie 50 kWh zjadła. Chyba będę musiał pomyśleć o termiwizji Poniekąd tak ja nie mam grzałki w reku bo jest mi zbędna mam GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 09.01.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czyli właściwie to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Nie sądź innych swoją miarą. Aktualnie wymiana ok.180-200 m3/h ( Aeris 550 Luxe nastawiony 35%nawiew , 30% wywiew - celowe nadciśnienie),względnie szczelny dom, wymiennik entalpiczny, GGWC, w domu sporo kwiatków, częste kąpiele, pranie, zmywarka itp . Latem jest więcej 50-55%. Przeczytałem o tym wymienniku, że: Wymiennik nie może być stosowany do przetłaczania powietrza o dużej wilgotności - powyżej 70% oraz powietrza zawierającego tłuszcze Masz jakieś uwagi na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Przeczytałem o tym wymienniku, że: Masz jakieś uwagi na ten temat? No że ... Do smażalni ryb się nie nadaje ... I do sauny też ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.01.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Przeczytałem o tym wymienniku, że: Masz jakieś uwagi na ten temat? Na razie po 3 latach użytkowania OK. Stabilne w zimie min. wilgotność 40% latem max 60% . Pomaga stabilizować GGWC. Ps. u rodziców po sąsiedzku ( nieco mniejszy reku Aeris 350 luxe też z GGWC) pdobne obserwacje. W kuchni przy okapie pochłaniacze węglowe ( gotowanie na indukcji znacznie mniej syfi niż na gazie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 17.01.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,rzadu-pomysl-na-smog-tansza-energia-w-nocy-i-zakaz-kopciuchow,221914.html Może coś z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,rzadu-pomysl-na-smog-tansza-energia-w-nocy-i-zakaz-kopciuchow,221914.html Może coś z tego będzie No najszybciej to masa problemów (z tym tańszym prądem). Mamy kamienicę, 4 izby, opalane byle czym. Wprowadzamy tańszy prąd nocny (jak tani?). Ktoś inwestuje te 8 kPLN na 4 piece dynamiczne (jeśli przyłącze pozwoli) i grzeje. Po 3 latach komuś się odwidzi tani prąd, elektrownie będą inwestować, podniesione zostaną opłaty fiskalne za odpadowy prąd etc i co wówczas? Cena poszybuje w górę. Kto da gwarancję na lata? Bez tego tylko nieliczni (naiwni?) na to pójdą...a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 18.01.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 2016 rok, 3756 PLN za energie elektryczną i przesył CO, CWU i bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No najszybciej to masa problemów (z tym tańszym prądem). Mamy kamienicę, 4 izby, opalane byle czym. Wprowadzamy tańszy prąd nocny (jak tani?). Ktoś inwestuje te 8 kPLN na 4 piece dynamiczne (jeśli przyłącze pozwoli) i grzeje. Po 3 latach komuś się odwidzi tani prąd, elektrownie będą inwestować, podniesione zostaną opłaty fiskalne za odpadowy prąd etc i co wówczas? Cena poszybuje w górę. Kto da gwarancję na lata? Bez tego tylko nieliczni (naiwni?) na to pójdą...a szkoda. Warto byłoby podchodzić do tego kompleksowo. Zaczynać od poprawy izolacji i przestać się bać dobrze zrobionej izolacji od wewnątrz. Do tego obowiązkowo sprawna wentylacja. Potem można myśleć o grzaniu nawet i prądem bo są rozwiązania by nie zrujnować budżetu. Pytanie czy ludzi będzie stać na wszystko o czym mowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zanosi się na to, że w przyszłym roku u każdego dystrybutora energii elektrycznej pojawi się nowa taryfa G.Bardzo dobry pomysł na dziś marnowaną energię w godzinach pozaszczytowych. Do gospodarstw domowych w taryfach G popłynie więcej energii i może poprawi się ogólny bilans opłacalności.Jest bardzo duża szansa, że koszt jednej kwh energii pozaszczytowej może wynieść 0,15zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zanosi się na to, że w przyszłym roku u każdego dystrybutora energii elektrycznej pojawi się nowa taryfa G. Bardzo dobry pomysł na dziś marnowaną energię w godzinach pozaszczytowych. Do gospodarstw domowych w taryfach G popłynie więcej energii i może poprawi się ogólny bilans opłacalności. Jest bardzo duża szansa, że koszt jednej kwh energii pozaszczytowej może wynieść 0,15zł brutto Już to widzę ps. Wrzuciłeś Rzeplińskiemu pieniążek na WOŚP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts