Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może i to nie głupie. Na nawiewie z 30 stopni nie powinno zaszkodzić peflexom. Jeszcze może akumulator od melexa i grzałka na 12v i ładowanie w taniej. Hehe.

Aż popatrzę ile to takie cudo kosztuje.

A po co Ci to ?

Wiesz dobrze, że ogrzewanie nadmuchowe (klimą) nie jest komfortowe w szczególności w skrajnych temperaturach, a ty chcesz dać nagrzewnice kanałową. Ani to tanie, bo grzejesz w I taryfie, ani efektywne, bo ile ciepła dostarczysz wentylacją o strumieniu 100m3/h?, ani komfortowe, bo ciepło unosi się pod sufitem.

A po co Ci to ?

Wiesz dobrze, że ogrzewanie nadmuchowe (klimą) nie jest komfortowe w szczególności w skrajnych temperaturach, a ty chcesz dać nagrzewnice kanałową. Ani to tanie, bo grzejesz w I taryfie, ani efektywne, bo ile ciepła dostarczysz wentylacją o strumieniu 100m3/h?, ani komfortowe, bo ciepło unosi się pod sufitem.

No popatrz ty się...

Jak bym nie miał tej nagrzewnicy u siebie to pewnie bym uwierzył w to co piszesz ...;)

Tyle że mam i widzę same sprzeczności...:p

Zapewne nie grzejesz tylko tym. Zapewne trzymasz temp. podłogi a powietrzem dogrzewasz. Przemkowi to niepotrzebne, bo ma klimę i nią dogrzewa.

No z tego co opisuje to raczej jest jakiś problem z tym dogrzewaniem klimą...

Może to że u nas jest zima ...?:cool:

A może brak termostatów do podłogówki ...?:D

Klima nie pójdzie przy minus 20, a już przy minus 30 to żadna, a termostat w podłodze mrozu nie wyczuje. Tam są stabilne warunki niezależnie od aury.

A to rewelacje... W tym roku przy -27 kanałowa midea chodziła i dogrzewała. Podobnie jak stare gree przy -23. -30 też nie byłoby problemem dla pewnych urządzeń.

A to rewelacje... W tym roku przy -27 kanałowa midea chodziła i dogrzewała. Podobnie jak stare gree przy -23. -30 też nie byłoby problemem dla pewnych urządzeń.

Dla pewnych urządzeń jednak jest to problem, dodatkowy problem w tym, że dla mojego.

Taką nagrzewnicą można spokojnie kilkanaście klowatogodzin dziennie dostarczyć, a to już jest wystarczająco. Instalacja poniżej 1000zl z akumulatorem i mamy ciepło, cicho i tanio.

Dla pewnych urządzeń jednak jest to problem, dodatkowy problem w tym, że dla mojego.

Taką nagrzewnicą można spokojnie kilkanaście klowatogodzin dziennie dostarczyć, a to już jest wystarczająco. Instalacja poniżej 1000zl z akumulatorem i mamy ciepło, cicho i tanio.

Tak, dla pewnych może być problem w mrozy jeśli ktoś zdecyduje się je wyłączyć a potem próbować włączać poza danymi katalogowymi. U ciebie jaki miałeś problem z klimą?

Co do nagrzewania powietrza wentylacyjnego mam podobne odczucia co Barthz. Ale sam tego nie praktykowałem dlatego pytam Jaśka o szczegóły.

Przy minus 23 wyła jakby się miała rozleciec i powietrze leciało letnie, czyli ani komfortu, ani efektu, za to na pewno zużycie spore.

Szczerze mówiąc coraz mi się bardziej ten pomysł z nagrzewnicą podoba, tylko żeby była 500W, to nie trzeba wcale wyłączać, no i na 12v. A może przetwornica? Jaką to ma sprawność?

No z tego co opisuje to raczej jest jakiś problem z tym dogrzewaniem klimą...

Może to że u nas jest zima ...?:cool:

A może brak termostatów do podłogówki ...?:D

Klima nie pójdzie przy minus 20, a już przy minus 30 to żadna, a termostat w podłodze mrozu nie wyczuje. Tam są stabilne warunki niezależnie od aury.

U mnie śmigała bez żadnych problemów do -16oC, bo mniej nie było.

Taką nagrzewnicą można spokojnie kilkanaście klowatogodzin dziennie dostarczyć,

Na pewno nie przy temp. nawiewu 30oC...

A ja 128m2 i niecałe 35kwh na dobę. Izolacja dobra rzecz.

U mnie poniżej 10kWh, ale elektrycznej i przy znaczącym udziale klimy.

PS. Przed chwilą w końcu podłączyłem kolejne moduły fibaro. Będę wiedział, ile kWh zużyło ogrzewanie sporadycznie załączanego pokoju dzieci i łazienki.

Edytowane przez Barth3z

Przy minus 23 wyła jakby się miała rozleciec i powietrze leciało letnie, czyli ani komfortu, ani efektu, za to na pewno zużycie spore.

Szczerze mówiąc coraz mi się bardziej ten pomysł z nagrzewnicą podoba, tylko żeby była 500W, to nie trzeba wcale wyłączać, no i na 12v. A może przetwornica? Jaką to ma sprawność?

Ty masz LG z tego co pamiętam. Fanem ich nie jestem. Co do wycia to aby nie był zalodzony? Taca, dolna część wymiennika?

Co do tego letniego powietrza to moja Gree kanałowa z katalogowym -10'C przy -23' dmuchała około 36'C. I to mówię o temperaturze przy wywiewie na parterze. Natomiast midea mission przy -20'C wyciągnąłem z niej nawiew na poziomie 49'9 'C. A o wyciu nie było mowy.

No i dodam to po raz kolejny, że z kanałówki komfort jest bez porównania lepszy a porównanie mam :).

Wracając do Twojej nagrzewnicy. Mnie się to jakoś nie widzi. Tam są małe przepływy powietrza to raz. Dwa to powietrze zostanie przy suficie. Trzy podgrzewanie wentylowanego powietrza spowoduje, że to świeże nie zejdzie niżej. No ale niech wypowie się praktyk.

Kiedy włączasz nagrzewnicę? Ile powietrza idzie. Jakie są plusy twoim zdaniem? Co zaobserwoeałeś?

Nagrzewnica działa cały czas a jedynym kagańcem jest temperatura nawiewu ( 35*) i temperatura w domu ( poniżej 23*)

Idzie ok 100m3/h i nagrzewnica łyka ok 12kWh na dobę...

Jako główny plus to bardzo wypłaszczyła się sinusoida temperatury w całym domu...

Kolejny to fotowoltaika ma co robić z energią w dzień ...:)

Z obserwacji wynika że idealna moc nagrzewnicy to ok 0,6kW bo nie potrzeba by było żadnego termostatu pilnującego temperatury w kanałach...

Barth, uwierz mi to powietrze się miesza bardziej niż Ci się wydaje.

Nie uwierzę, bo sam doświadczam jak to działa. Nawet klima ogrzewająca salon nie jest w stanie wymieszać powietrza. Przy ujemnych temperaturach na zewnątrz mam cieplej przy suficie, dlatego czasami "przepalam" podłogówkę.