Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cieplej przy suficie - to oczywiste. Ale gdzie jest to 100m3/H powietrza o.temp. 35 stopni? Centymetr przy suficie?

Jasiek nie czuje tej różnicy, bo przecież grzeje głównie kablami. Według mnie nie ma to większego sensu. Ale... najlepiej byłoby samemu sprawdzić. U mnie 12kwh to klima kanałowa zjada za dobę.

Przy kablach możesz mieć spadek temperatury w drogich godzinach o 0,5-1 stopień. A ile przy panelach?

Przy panelach tez mogę zmniejszyć temp np. 1* w drogich godzinach i również przez to uzyskać większe przesunięcie miedzy drogą a tanią.Tak robi kolega z7-pit dzięki czemu przesuwa się w okolice 80% noc i 20%dzień.Pozatym zakładać że kablami (przy akumulacji) uda się na pewno ogarnąć 100% taniej utrzymując histerezę 0,5-1* w każdym przypadku (a domu są różne) to trzeba by być wielkim optymistą. Mnie zależało na stabilności utrzymania temp. dla komfortu:)

Jasiek nie czuje tej różnicy, bo przecież grzeje głównie kablami. Według mnie nie ma to większego sensu. Ale... najlepiej byłoby samemu sprawdzić. U mnie 12kwh to klima kanałowa zjada za dobę.

Kable grzeją głównie w tanim prądzie a wentylacja chodzi cały czas...

Po pewnym czasie zaczyna się zmieniać odczucie w pomieszczeniach z nawiewami, ta nagrzewnica służy głównie do minimalizacji tego efektu...

Wcześniej jak wchodziło się do zamkniętego pokoju z nawiewem a ogrzewanie nie działało od dłuższego czasu to było w nim wyraźne odczucie chłodu pomimo że na sterowniku była odpowiednia temperatura, teraz tego nie ma ...

Według wskazań liczników energii widać też wyraźny spadek zużycia energii w pomieszczeniach z nawiewami, mniej więcej o tyle co daje nagrzewnica ...

Tu nie chodzi o udowadnianie że można taniej a jedynie o zwiększenie komfortu tak samo jak utrzymywanie minimalnej zadanej temperatury podłogi...

Kolejemy miesiąc minął od założenia podlicznika.

Od początku sezonu CO/CWU 3212kWh poprzednie wskazanie 1917kWh wychodzi ze ostatni miesiąc 1295kWh z czego CWU około 200kWh. Przeliczając to na złotówki od początku sezonu 1090zł.

Temperatury w domy bez zmian 23-24 salon 22 sypialnie.

W styczniu spaliłem w kominku 60kg brykietu za 42zł.

http://i.imgur.com/b6LEOFA.jpg

Edytowane przez kwasniak

Kolejemy miesiąc minął od założenia podlicznika.

Od początku sezonu CO/CWU 3212kWh poprzednie wskazanie 1917kWh wychodzi ze ostatni miesiąc 1295kWh z czego CWU około 200kWh. Przeliczając to na złotówki od początku sezonu 1090zł.

Temperatury w domy bez zmian 23-24 salon 22 sypialnie.

W styczniu spaliłem w kominku 60kg brykietu za 42zł.

[img]http://i.imgur.com/b6LEOFA.jpg[/img]

Mieszkasz już?

Przy minus 23 wyła jakby się miała rozleciec i powietrze leciało letnie, czyli ani komfortu, ani efektu, za to na pewno zużycie spore.

Kolego jak czytam twoje posty to mam wrażenie że ty nie jesteś Polakiem i naprawdę mieszkasz w domu a nie tylko chcesz tu coś sprzedać.Jako jedyny potrafisz napisać że klima nie taka cudowna jak ją niektórzy opisują a i reku trochę się dostało .Taka dziwna nasza polska skłonność "że każdy żyd swój towar chwali".Dzięki za świeże spojrzenie na pewne tematy .

Kolego jak czytam twoje posty to mam wrażenie że ty nie jesteś Polakiem i naprawdę mieszkasz w domu a nie tylko chcesz tu coś sprzedać.Jako jedyny potrafisz napisać że klima nie taka cudowna jak ją niektórzy opisują a i reku trochę się dostało .Taka dziwna nasza polska skłonność "że każdy żyd swój towar chwali".Dzięki za świeże spojrzenie na pewne tematy .

Cztery razy czytałem, zanim końca doszedłem. Okej.... Ale ja chcę coś sprzedać, więc sorry.

https://www.olx.pl/oferta/piec-nadmuchowy-10kw-warsztatowy-blacha-5mm-spawy-tig-CID628-IDdPvhf.html#d7345d229b

https://www.olx.pl/oferta/piec-nadmuchowy-15kw-warsztatowy-kotlowa-p265gh-6mm-spawy-tig-CID628-IDduzTX.html#a1ccb040e1

http://allegro.pl/skrzynka-rozprezna-anemostatu-puszka-rozdzielacz-i6696255744.html

http://allegro.pl/skrzynka-rozprezna-anemostatu-puszka-rozdzielacz-i6696256404.html

http://allegro.pl/rozdzielacz-fi-200-28x75-wentylacja-rekuperacja-i6696257187.html

A klima i reku mają wady. Serio.

Pod sufitem ...

Jak te świeże i ciepłe powietrze ma zejść na dół ?

Nie od dziś pisze się, że nie należy łączyć ogrzewania z wentylacją.

Nie wiem, nie testowałem. Ale skoro jest wyciąg i nawiew, to i ruch jest, a skoro drzwi w nocy zamknięte i jest ruch, to powietrze ma tylko drogę pod drzwiami, więc - chce, czy musi, to zejdzie w dół. A potem korytarz ogrzeje, no i przede wszystkim 16stC na nawiewie to ryzyko infekcji przy rozdziawionej w nocy papie. Lepiej więc nie robić nawiewów blisko łóżka, a już najlepiej unikać chłodnego powietrza. Grzałka może być całkiem niezła - szczególnie w nocnej taryfie, kiedy prąd tani i nawiew zimny.

Nie ma rozwiązań idealnych... A co do wycia klimy, hałasującego rekuperatora, szumiących kaloryferów czy bóg jeden wie jeszcze czego to najlepiej samemu sprawdzić i jeszcze mieć pewność czy aby wszystko zostało odpowiednio zamontowane i zgodnie z przeznaczeniem.

Użytkuje ogrzewanie gazowe i jest bezobsługowe oraz bezgłośnie , zastanawiam się nad klimą do sypialni na poddaszu co nasunęło mi myśl o multisplicie do także do ogrzewania sypialni i otwartego dołu .Jak poczytałem o hałasie i działaniu przy większych mrozach to już wiem "po co ci to" Edytowane przez Tomaszs131

Użytkuje ogrzewanie gazowe i jest bezobsługowe oraz bezgłośnie , zastanawiam się nad klimą do sypialni na poddaszu co nasunęło mi myśl o multisplicie do także do ogrzewania sypialni i otwartego dołu .Jak poczytałem o hałasie i działaniu przy większych mrozach to już wiem "po co ci to"

Split to nie są wyżyny komfortu. nie ma co ukrywać. Inna sprawa że jak montaż do ogrzewania wykonany jest nie tak jak należy to też problemy mogą się pojawić przy większych mrozach. Nie ukrywam, że najlepiej jednostkę zewnętrzną dać na ziemi niż na ścianie, względnie na garażu jak jest a nie przy pokoju czy sypialni... Wszystko trzeba zrobić z głową!

Użytkuje ogrzewanie gazowe i jest bezobsługowe oraz bezgłośnie , zastanawiam się nad klimą do sypialni na poddaszu co nasunęło mi myśl o multisplicie do także do ogrzewania sypialni i otwartego dołu .Jak poczytałem o hałasie i działaniu przy większych mrozach to już wiem "po co ci to"

Z klimą w domu miałem tylko raz do czynienia na wakacjach w Grecji. Faktycznie jest głośna ale po paru dniach można się do jej szumu przyzwyczaić. Z ruchem powietrza było trochę gorzej. W jedną z najchłodniejszej nocy żonka wymusiła na mnie podniesienie temperatury w pokoju. Wtedy dało się wyczuć delikatny dyskomfort. Noc człowiek spodziewa się ciszy a tu niespodzianka....

Split to nie są wyżyny komfortu. nie ma co ukrywać. Inna sprawa że jak montaż do ogrzewania wykonany jest nie tak jak należy to też problemy mogą się pojawić przy większych mrozach. Nie ukrywam, że najlepiej jednostkę zewnętrzną dać na ziemi niż na ścianie, względnie na garażu jak jest a nie przy pokoju czy sypialni... Wszystko trzeba zrobić z głową!

Potwierdzam. Kanałówka może być niezauważona, do splita trzeba się przyzwyczaić (u nas to trwało ze 2 dni, później już nikt na jej pracę nie zwracał uwagi).

Z moich obserwacji nie polecam takiego rozwiązania ze splitem do grzania. Chłodzenie Tak grzanie nie. W salonie czy pokoju dziennym Klima jest ok. Tam są inne warunki akustyczne. Otoczenie czyli tv, życie dzienne generuje hałas. Klima w tym wszystkim staję się niesłyszalna. W sypialni jesteś jak jest noc. Wszystko wyłączone więc oczekiwania są inne. Pewnie można się przyzwyczaić Ale łatwo nie będzie.

W hotelach jednostki wew. Były bardzo głośne. Nie da się tego porównać.