oszczednyGrześ 30.01.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 To już zostało napisane po co. Aby móc przełamać nieco temperaturę nawiewu. Inwestycja niewielka a korzyść odczuwalna. . To aż tak wieje z wentylacji zimą? Dobra, inwestycja niewielka a ile to zjada prądu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 To aż tak wieje z wentylacji zimą? Dobra, inwestycja niewielka a ile to zjada prądu...? To ty proponujesz swoje rozwiązania jako "jedyne słuszne" a nawet nie wiesz z czym się mierzysz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 To ty proponujesz swoje rozwiązania jako "jedyne słuszne" a nawet nie wiesz z czym się mierzysz ...? Nie, ty masz takie wrażenie... Rozwiązań idealnych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 30.01.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ja również mam takie wrażenie.Sam mam tandem jak sobie to wymyśliłeś i nie uważam go za rozwiązanie idealne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 30.01.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ...W zasadzie po co ta nagrzewnica... niby do czego? To już lepiej byłoby się wpiąć z kanałówką tyle że to za małe przekroje kanałów. Ale, wentylacja to wentylacja a ogrzewanie to ogrzewanie... pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie bo też się zastanawiam nad nagrzewnicą. Odpowiedź jest: dla komfortu! Przy podłogówce spokojnie ogrzeję dom w taniej taryfie, ale jeśli są większe mrozy i wydajność*rekuperatora spada, to uwierz mi, jestem w stanie wyczuć różnicę czy nawiewa mi z kanałów 13oC czy 18oC. Tylko w takim przypadku widzę sens instalacji nagrzewnicy. Problem dotyczy pewnie w większości ludzi bez GWC. W sumie to nie wiem czemu miałbym w takim przypadku nie łączyć ogrzewania z wentylacją, jeśli podnosiłbym temperaturę o ok 5oC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ja również mam takie wrażenie. Sam mam tandem jak sobie to wymyśliłeś i nie uważam go za rozwiązanie idealne. Pozdrawiam Wybacz ja sobie nie wymyśliłem takowego tandemu w twoim przypadku. Na pewno nie na splicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie bo też się zastanawiam nad nagrzewnicą. Odpowiedź jest: dla komfortu! Przy podłogówce spokojnie ogrzeję dom w taniej taryfie, ale jeśli są większe mrozy i wydajność*rekuperatora spada, to uwierz mi, jestem w stanie wyczuć różnicę czy nawiewa mi z kanałów 13oC czy 18oC. Tylko w takim przypadku widzę sens instalacji nagrzewnicy. Problem dotyczy pewnie w większości ludzi bez GWC. W sumie to nie wiem czemu miałbym w takim przypadku nie łączyć ogrzewania z wentylacją, jeśli podnosiłbym temperaturę o ok 5oC... Jest to dla mnie bardzo dziwne ponieważ nie odczuwam dyskomfortu u siebie z powodu zimnego nawiewu... no chyba że przyłożę ucho do anemostatu to czuć że to nie jest 20 parę stopni. A nie jestem za podgrzewaniem powietrza wentylacyjnego z tego względu że ono będzie się słabo mieszać. Chłodniejsze powinno zejść spokojnie niżej i stopniowo się ogrzewać i mieszać z tym zepsutym. Jak je podgrzejemy to przy tak małych przepływach zostanie u góry. Ale to jest nie tylko moje zdanie. Można przecież tak sobie zrobić i sprawdzić. Jeśli wam będzie odpowiadać to czemu nie... ja czegoś takiego nie polecam. Chociaż są firmy które kombinują takie rozwiązania również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ..... uwierz mi, jestem w stanie wyczuć różnicę czy nawiewa mi z kanałów 13oC czy 18oC. Tylko w takim przypadku widzę sens instalacji nagrzewnicy. Problem dotyczy pewnie w większości ludzi bez GWC. ... O to to, podczas stawiania fundamentów dołożyłem 1800pln na rury pomarańczowe fi200 i fi110 plus trójniki i ułożyłem z nich w układzie Tiechelmana niby gwc na ławach fundamentowych 1,5m pod podłogą. Moim zdaniem się opłaca takie cuś, czerpnię na gwc przełączam jak jest -5C. Powietrze w gwc nagrzewa się do około 10,5C i dzięki temu po przejściu przez reku mam miłe 18-19C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jest to dla mnie bardzo dziwne ponieważ nie odczuwam dyskomfortu u siebie z powodu zimnego nawiewu... no chyba że przyłożę ucho do anemostatu to czuć że to nie jest 20 parę stopni. A nie jestem za podgrzewaniem powietrza wentylacyjnego z tego względu że ono będzie się słabo mieszać. Chłodniejsze powinno zejść spokojnie niżej i stopniowo się ogrzewać i mieszać z tym zepsutym. Jak je podgrzejemy to przy tak małych przepływach zostanie u góry. Ale to jest nie tylko moje zdanie. Można przecież tak sobie zrobić i sprawdzić. Jeśli wam będzie odpowiadać to czemu nie... ja czegoś takiego nie polecam. Chociaż są firmy które kombinują takie rozwiązania również. Z tego co pamiętam to u ciebie nie ma podziału na taryfy przy ogrzewaniu a to wiele tłumaczy ... Ustaw sobie aktywację ogrzewania dwa razy na dobę to porozmawiamy o chłodnym nawiewie...( Szczególnie jak temperatura nawiewu znacznie się zmienia zależnie od warunków zewnętrznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 30.01.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Wybacz ja sobie nie wymyśliłem takowego tandemu w twoim przypadku. Na pewno nie na splicie... Bo mój split nie służy do grzania. Jednak Ty ludziom sugerujesz, że tak można i jest wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 30.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Bo mój split nie służy do grzania. Jednak Ty ludziom sugerujesz, że tak można i jest wyśmienicie. U mnie dwa splity załatwiały sprawę ogrzewania do połowy grudnia - dopiero wtedy odpaliłem ogrzewanie podłogowe. Otwarty salon z kuchnią na parterze moje Gree spokojnie ogarnia nawet w duże mrozy, ale ma tez kilka wad o których jest w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Bo mój split nie służy do grzania. Jednak Ty ludziom sugerujesz, że tak można i jest wyśmienicie. Bo można, ale tak jak piszę od samego początku w tandemie chociaż nie każdy musi to lubić i to rozumiem. A jakby nie było można to raz jeszcze powtórzę że dziwne bo gdzie indziej można a w Polsce nie. U nas słuszne bywają inne rzeczy. Z resztą z rekuperatorami było podobnie. Podobnie ze śmiesznymi izolacjami. podobnie z pompami ciepła gruntowymi czy powietrze woda. I można by tak jeszcze wymieniać i wymieniać. aha, fanem splitów do ogrzewanie całego domu nigdy nie byłem. cały czas piszę że to gorszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Z tego co pamiętam to u ciebie nie ma podziału na taryfy przy ogrzewaniu a to wiele tłumaczy ... Ustaw sobie aktywację ogrzewania dwa razy na dobę to porozmawiamy o chłodnym nawiewie...( Szczególnie jak temperatura nawiewu znacznie się zmienia zależnie od warunków zewnętrznych... A no widzisz... czyli tutaj problem.. Ja jednak nie muszę tak robić. Dlatego podoba mi się utrzymywanie powietrza kanałówkami a kable w taryfach. Nagrzewnica nie da mi COP>1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 U mnie dwa splity załatwiały sprawę ogrzewania do połowy grudnia - dopiero wtedy odpaliłem ogrzewanie podłogowe. Otwarty salon z kuchnią na parterze moje Gree spokojnie ogarnia nawet w duże mrozy, ale ma tez kilka wad o których jest w innym wątku. Widzisz ... Trzeba dwa urządzenia aby próbować ogarnąć większość sezonu, jednym ustrojstwem gdzieś w salonie nie na fikasz... Jeszcze zależy gdzie się mieszka i jaki się posiada dom ... Oczywiście znajdą się tacy co mieszkają w cieplejszej części kraju, mają ciepły i dość zwarty budynek, a komfortem nazywają 22* w salonie i 18* w pomieszczeniach oddalonych od tego salonu z klimą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 A no widzisz... czyli tutaj problem.. Ja jednak nie muszę tak robić. Dlatego podoba mi się utrzymywanie powietrza kanałówkami a kable w taryfach. Nagrzewnica nie da mi COP>1. Ja też nic nie muszę robić bo kable są niecentralnym systemem grzewczym i każde pomieszczenie samo się dopasuje do obciążenia... Wystarczy tylko zdjąć kaganiec w postaci godzinnej taniej energii ze sterowników... Ochydne GWC powoduje że nie mam jakichś problemów z zimnym nawiewem bo niezależnie od pogody mam ok 19* ... Tak naprawdę to to samo ochydne GWC powoduje że nie muszę też tańcować z chłodzeniem w lecie i udowadniać że dmuchając w salonie ochłodzę oddalone pomieszczenia i dalej będzie komfort w tym pierwszym ... Nagrzewnica ma mi stabilizować temperaturę w pomieszczeniach z nawiewami i doskonale się do tego nadaje ... Ja już dawno wyrosłem ze ślepego pędu o jak najniższe zużycie energii czy rachunki ... Na pierwszym miejscu jest komfort w każdych możliwych warunkach a o rachunki zadba instalacja fotowoltaiczna, w okresie grzewczym energię zużyje nagrzewnica a w pozostałym czasie wentylacja i CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.01.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 B...... A jakby nie było można to raz jeszcze powtórzę że dziwne bo gdzie indziej można a w Polsce nie........ Zazwyczaj grzanie nadmuchem ciepłego powietrza jest wykorzystywane w USA i Kanadzie bo tam 99% domów to konstrukcje szkieletowe o zerowej akumulacyjności. Dzięki temu łatwiej ogrzać taki dom klimą grzejąc samo powietrze bez dogrzewania ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ..... Ochydne GWC powoduje że nie mam jakichś problemów z zimnym nawiewem bo niezależnie od pogody mam ok 19* ... Tak naprawdę to to samo ochydne GWC powoduje że nie muszę też tańcować z chłodzeniem w lecie i udowadniać że dmuchając w salonie ochłodzę oddalone pomieszczenia i dalej będzie komfort w tym pierwszym ... ...... Dlaczego ochydne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Dlaczego ochydne? Bo przecież oni nic nie daje a wewnątrz rozwijają się wszelkie plagi egipskie ... O chemii wydobywającej się z PCV to już nawet nie wspomnę... Normalnie kasa w błoto ... Dlatego jak dla mnie to powinno być nieodzownym elementem nowoczesnego domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie bo też się zastanawiam nad nagrzewnicą. Odpowiedź jest: dla komfortu! Przy podłogówce spokojnie ogrzeję dom w taniej taryfie, ale jeśli są większe mrozy i wydajność*rekuperatora spada, to uwierz mi, jestem w stanie wyczuć różnicę czy nawiewa mi z kanałów 13oC czy 18oC. Tylko w takim przypadku widzę sens instalacji nagrzewnicy. Problem dotyczy pewnie w większości ludzi bez GWC. W sumie to nie wiem czemu miałbym w takim przypadku nie łączyć ogrzewania z wentylacją, jeśli podnosiłbym temperaturę o ok 5oC... Jeśli powietrze z wentylacji nie ma wyższej temperatury od temp. w pomieszczeniach to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jeśli powietrze z wentylacji nie ma wyższej temperatury od temp. w pomieszczeniach to OK. A jak ma wyższą temperaturę to co...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts