Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam taki problem, że peflexy są na stropie, przykryte 30cm grafitu. Pomimo GWC nawiew czasem ma 16st, ale wyrzutnia nie zamarza, więc się Turowicz sprawdza. Niemniej jednak powietrze się ochladza w kanałach i ta grzałka to miała by być dla nocnego komfortu. Skoro i tak grzeję prądem w taniej, to koszty to wyłącznie samo urządzenie.

Ja mam taki problem, że peflexy są na stropie, przykryte 30cm grafitu. Pomimo GWC nawiew czasem ma 16st, ale wyrzutnia nie zamarza, więc się Turowicz sprawdza. Niemniej jednak powietrze się ochladza w kanałach i ta grzałka to miała by być dla nocnego komfortu. Skoro i tak grzeję prądem w taniej, to koszty to wyłącznie samo urządzenie.

Ty masz problem ze stratą ciepła przez wszystkie elementy wentylacji które są na strychu...:yes:

Nawet najlepszy wymiennik na świecie ci nie pomoże bo kuleje sprawność całego systemu...

Normalnie szok...

To teraz wszyscy się podusimy bo całe świeże powietrze jest pod sufitem i nie chce opaść...:D

Ty jak zwykle dramaty piszesz :)

Tu chodzi o niuanse. Po pierwsze świeże i ciepłe będzie snuło się po suficie póki nie trafi na drzwi, po drugie rozkład temperatury będzie mniej komfortowy. I nie przytaczam tutaj teorii, bo wszystkie to potwierdzają, ale piszę z doświadczenia grzania nadmuchem. Okazuję się, że nawet przy ogrzewaniu klimą (która mieli powietrze klikukrotnie mocniej niż wentylacja) w bardzo ciepłym domu bez załączania podłogówki i przy minusowych temperaturach na zewnątrz odczuwam dyskomfort "zimnej podłogi". Rozkład temperatury jest niekorzystny - cieplej mi w beret niż w stopy, dlatego załączam podłogówkę na 2 godziny dziennie. I robię to świadomie, mimo, że cały sezon grzewczy mógłbym opędzić samą klimą.

Dogrzewanie powietrza wentylacyjnego z 13oC do 18-20oC - OK, ale ogrzewanie wentylacją - powietrzem o temp. 35oC to moim zdaniem bzdura. Wyjątkiem mogą być osoby, które mają nawiew przy podłodze i mogą pozwolić sobie na większe strumienie powietrza niż te przykładowe 120m3/h.

Ty jak zwykle dramaty piszesz :)

Tu chodzi o niuanse. Po pierwsze świeże i ciepłe będzie snuło się po suficie póki nie trafi na drzwi, po drugie rozkład temperatury będzie mniej komfortowy. I nie przytaczam tutaj teorii, bo wszystkie to potwierdzają, ale piszę z doświadczenia grzania nadmuchem. Okazuję się, że nawet przy ogrzewaniu klimą (która mieli powietrze klikukrotnie mocniej niż wentylacja) w bardzo ciepłym domu bez załączania podłogówki i przy minusowych temperaturach na zewnątrz odczuwam dyskomfort "zimnej podłogi". Rozkład temperatury jest niekorzystny - cieplej mi w beret niż w stopy, dlatego załączam podłogówkę na 2 godziny dziennie. I robię to świadomie, mimo, że cały sezon grzewczy mógłbym opędzić samą klimą.

Dogrzewanie powietrza wentylacyjnego z 13oC do 18-20oC - OK, ale ogrzewanie wentylacją - powietrzem o temp. 35oC to moim zdaniem bzdura. Wyjątkiem mogą być osoby, które mają nawiew przy podłodze i mogą pozwolić sobie na większe strumienie powietrza niż te przykładowe 120m3/h.

A kto gdzieś pisze o OGRZEWANIU pomieszczeń powietrzem wentylacyjnym ...???

Najpierw "pomacaj" te 35* wylatujące z anemostatu nawiewowego i zobacz jak ono się snuje pod sufitem ...:D

A kto gdzieś pisze o OGRZEWANIU pomieszczeń powietrzem wentylacyjnym ...???

Najpierw "pomacaj" te 35* wylatujące z anemostatu nawiewowego i zobacz jak ono się snuje pod sufitem ...:D

Skoro nie OGRZEWANIE, to po co te 35oC w wentylacji ??? Dogrzej do tych 18-20oC i resztę podłogówką. Komfort zdecydowanie większy.

Edytowane przez Barth3z

U Jaśka te kilkanaście kWh to niewiele, więc nie nazwie tego ogrzewaniem i nawet 35st jest ok. U mnie prawdopodobnie wystarczy 20-25, a u ciebie wcale nie potrzeba dogrzewac.

Wiem, mam WM na strychu i się muszę jeszcze pomęczyć zanim zaizoluję skosy. Na razie mam 30cm grafitu na terrivie, to jeszcze 15cm wełny i będzie spoko strych z dodatnią temperatura.

U Jaśka te kilkanaście kWh to niewiele, więc nie nazwie tego ogrzewaniem i nawet 35st jest ok. U mnie prawdopodobnie wystarczy 20-25, a u ciebie wcale nie potrzeba dogrzewac.

Nie ma znaczenia jaki dom. Powietrza wentylacyjnego nie powinno się dogrzewać powyżej temp. jaka panuje w pomieszczeniach. Poczytaj w necie.

Z innej beczki - jak Wasze użycie za styczeń ?

Moje:

- klima - 165 kWh

- podłogówka elektryczna ok. 270 kWh, w tym:

- salon - 222 kWh (nieco zawyżone z powodu "problemów" z fibaro)

- łazienka - za ostatnie 3 dni zużyłem 3,5kWh, więc za miesiąc przyjmę 35 kWh

- pokój dzieci - max 10 kWh

- c.w.u. - 185 kWh ... coś niskie względem poprzednich miesięcy.

10 cm od zewnątrz fundamentu to niewiele, pytanie z czego będziesz budował ściany jeżeli będzie to silikat niczym nie odcięty, straty ciepła do fundamentu

będą duże, pamiętaj ze, przy podłogówce wylewka akumulacyjna ma najwyższą temperaturę w domu, wg mnie jeżeli możesz dać 25 styro to daj ale cieńsza wylewka ma mniejszą akumulację więc trzeba ją grzać wyżej -też niedobrze straty i '''nogi puchną"":

bedzie suporeks.

sciany 20cm najprawdopodobniej grafitem

nad fundamentem bedzie juz styro w podlodze i wylewka (8-10cm) i to od zewnatrz juz bedzie oblozone grubym stryo.

10cm fundament malo...hmmm w projekcie bylo 5.

Nagrzewnica ma mi stabilizować temperaturę w pomieszczeniach z nawiewami i doskonale się do tego nadaje ...

Ja już dawno wyrosłem ze ślepego pędu o jak najniższe zużycie energii czy rachunki ...

Na pierwszym miejscu jest komfort w każdych możliwych warunkach a o rachunki zadba instalacja fotowoltaiczna, w okresie grzewczym energię zużyje nagrzewnica a w pozostałym czasie wentylacja i CWU...

skoro idziesz w PV... i będziesz dużo produkował kwh to rzeczywiście może dla Ciebie nie mieć to znaczenia. Mnie zależy jednak na jak najtańszych instalacjach i jak najbardziej ekonomicznych w eksploatacji do których PV kiedyś też dołożyć można.

Dokładnie. Ale przy nawiewach na poziomie 70-90 cm już wygląda to zupełnie inaczej, nie muszą być w podłodze a nawet lepiej jak nie są.

skoro idziesz w PV... i będziesz dużo produkował kwh to rzeczywiście może dla Ciebie nie mieć to znaczenia. Mnie zależy jednak na jak najtańszych instalacjach i jak najbardziej ekonomicznych w eksploatacji do których PV kiedyś też dołożyć można.

A mi to niby na czym zależy...?

Na jak najdroższych instalacjach i zero ekonomii w eksploatacji ...?

PV powinno być obowiązkowe w każdym nowo budowanym domu ...:yes:

A mi to niby na czym zależy...?

Na jak najdroższych instalacjach i zero ekonomii w eksploatacji ...?

PV powinno być obowiązkowe w każdym nowo budowanym domu ...:yes:

Dobrze byłoby gdyby jeszcze potaniały te PV. Sam mam zamiar montować ale czekam bo ma być u nas jakieś dofinansowanie na ciekawych zasadach. Jeden gość zakłada u siebie 3 kw dopłacając jedynie 8 tys zł. Więc tak to można montować.

W maju kończą się ograniczenia dla importu paneli PV z Chin i o ile nasze EU czegoś nie zrobi to będzie taniej. Kupowanie teraz trochę bez sensu, lepiej poczekać

w razie zniesienia poczekać kilka miesięcy na obniżkę cen

w razie utrzymania/pogorszenia kupić po obecnych cenach ze starych zapasów

kable 357kWh (łazienka 95)

klima 214kWh

bytowy 150kWh

cwu 108,5kWh (więcej od grudnia o 15,5 - wiadro się przelało :/)

klima się znowu spierd...ła (nie działa już 1,5 tygodnia), nie polecam LG, nie pokazuje błędów, dopiero w apce serwisowej, różne cuda. Kontakt z serwisem głównym pozostawia wiele do życzenia.