jasiek71 31.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dobrze byłoby gdyby jeszcze potaniały te PV. Sam mam zamiar montować ale czekam bo ma być u nas jakieś dofinansowanie na ciekawych zasadach. Jeden gość zakłada u siebie 3 kw dopłacając jedynie 8 tys zł. Więc tak to można montować. Większym problemem jest brak wiedzy w tym temacie a co za tym idzie ogólny "opór" niż sama cena ... To samo jest z pompami ciepła a nawet zwykłym ogrzewaniem podłogowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 W maju kończą się ograniczenia dla importu paneli PV z Chin i o ile nasze EU czegoś nie zrobi to będzie taniej. Kupowanie teraz trochę bez sensu, lepiej poczekać w razie zniesienia poczekać kilka miesięcy na obniżkę cen w razie utrzymania/pogorszenia kupić po obecnych cenach ze starych zapasów No właśnie wiem. Dlatego czekam też w tym względzie Dobrze byłoby jakby potaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 u mnie "poszli do lasu" ... Czekam już grubo ponad rok ... Będą węgla bronić rękami i nogami jak widać i jednocześnie walczyć ze smogiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 31.01.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Styczeń 2017:- dzienna 177kWh (całość klima)- nocna 485 kWh (w tym klima 272kWh)Razem ogrzewanie za styczeń 291pln. Chyba bez sensu, żebym podawał wyniki w temacie z COP-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.01.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 CO w styczniu 749 kWh, rok temu 789 kWh. cały sezon do tej pory 2040 kWh, rok temu o tej porze 1862 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Styczeń 2017: - dzienna 177kWh (całość klima) - nocna 485 kWh (w tym klima 272kWh) Razem ogrzewanie za styczeń 291pln. Chyba bez sensu, żebym podawał wyniki w temacie z COP-1. Temperaturki jakie trzymałeś w domu? Sens jest bo COP 1 też masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 31.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 co+cwu 1034, rok temu 974. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Styczeń 2017: - dzienna 177kWh (całość klima) - nocna 485 kWh (w tym klima 272kWh) Razem ogrzewanie za styczeń 291pln. Chyba bez sensu, żebym podawał wyniki w temacie z COP-1. Mam podobnie zaizolowany dom, tylko większy, a rachunek za grzanie praktycznie taki sam kablami. Ta klima to w zimie nie ma racji bytu, choć dzisiaj, kiedy już w dzień jest na plusie znów chodzi spokojnie, cicho i wydajnie. Nie warto katować przy mrozach jeśli nie trzeba. Konwektory niestety to nie podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.01.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jeszcze w temacie CWU. Widzę że poniżej 200kwh to standard, czyli 60zl miesięcznie. Jaki więc sens montować kolektory, albo pompę ciepła do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 31.01.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Moim zdaniem też nie ma takiego sensu przy standardowym zużyciu powiedzmy 2+2. U nas wychodz od ponad roku ok 200kwh/msc. Pytałem nawet o to specjalistę konsultanta bodaj buderusa bo zachwalał w jednym wątku ale nie dostałem sensownej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.01.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jest tu na forum taki Artur z ptakiem na widoku i mnie strasznie wyśmiał że tak mało wody zużywam. Już się miałem zamknąć w sobie, ale widzę nie jestem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 31.01.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No nie wiem, nie mam wiaderka nawet tylko jakieś kastry po zaprawach ale się w nich nie myjemy tylko normalnie pod prysznicem a młody w swojej wanience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 31.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 temperaturki jakie trzymałeś w domu? Sens jest bo cop 1 też masz 22-23*c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 31.01.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Mam podobnie zaizolowany dom, tylko większy, a rachunek za grzanie praktycznie taki sam kablami. Ta klima to w zimie nie ma racji bytu, choć dzisiaj, kiedy już w dzień jest na plusie znów chodzi spokojnie, cicho i wydajnie. Nie warto katować przy mrozach jeśli nie trzeba. Konwektory niestety to nie podłogówka. No to tylko chwalić. Tylko po co ci klima? Ubolewasz, że hałasuje, więc jej używasz, a wymierne byłoby, gdybyś grzał samymi kablami i wtedy podał zużycie/koszt. Poza tym u mnie 1 sezon grzania, a i dom jest jeszcze niezamieszkały, a to też swoje robi. Ja, summa summarum jestem zadowolony. A licytację kto mniej zużywa kWh na grzanie zostawiam innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 31.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Czy zapisujecie też temperatury zewnętrzne? Dobrze byłoby podawać zużycie razem ze średnią zewnętrzną za miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Mam podobnie zaizolowany dom, tylko większy, a rachunek za grzanie praktycznie taki sam kablami. Ta klima to w zimie nie ma racji bytu, choć dzisiaj, kiedy już w dzień jest na plusie znów chodzi spokojnie, cicho i wydajnie. Nie warto katować przy mrozach jeśli nie trzeba. Konwektory niestety to nie podłogówka. Jakby miał podłogówkę zamiast konwektorów to różnica by była. Samymi konwektorami nie miałby takiego wyniku kolego Przemysławie. Wiem bo w jednym z domów gdzie grzał właściciel samymi atalnticami zużycie spadło o 3 razy po założeniu kanałówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Czy zapisujecie też temperatury zewnętrzne? Dobrze byłoby podawać zużycie razem ze średnią zewnętrzną za miesiąc. No tak, to istotne. Z temp. zewnętrzną i wewnętrzną. Suwałki to nie np. Wrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No to tylko chwalić. Tylko po co ci klima? Ubolewasz, że hałasuje, więc jej używasz, a wymierne byłoby, gdybyś grzał samymi kablami i wtedy podał zużycie/koszt. Poza tym u mnie 1 sezon grzania, a i dom jest jeszcze niezamieszkały, a to też swoje robi. Ja, summa summarum jestem zadowolony. A licytację kto mniej zużywa kWh na grzanie zostawiam innym. To fajny masz wynik przy tych temperaturach . Szkoda jednak że nie zrobiłeś sobie kabli bo tak jak pisałem miałbyś jeszcze niższe rachunki. Ale już widzę Twoich naśladowców w podobnych domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.01.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Moim zdaniem też nie ma takiego sensu przy standardowym zużyciu powiedzmy 2+2. U nas wychodz od ponad roku ok 200kwh/msc. Pytałem nawet o to specjalistę konsultanta bodaj buderusa bo zachwalał w jednym wątku ale nie dostałem sensownej odpowiedzi. Pompa ciepła do CWU opłaca się tylko i wyłącznie przy dużym zużyciu. W 2 taryfowej bojler jak zużycie ogromne nie jest to najlepsza opcja inwestycyjnie i eksploatacyjne. Solary to już w ogóle chyba tylko pensjonaty latem i to jeszcze w dobrej cenie jak są w montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Jaki SCOP wyciągnie klima w chłodnym klimacie? Myślę, że poniżej 3, a do tego podłoga jest zimna i w mrozy nie da rady. Kable w nocnej mają jakby SCOP równy 2, działają cały sezon, są tanie, wygodne i bezproblemowe. Jeśli ma wyjść 5000kWh w taniej, albo 1800kwh w płaskiej, plus coś kablami dla ciepłej podłogi, to rachunki wyjdą porównywalne. Chyba że ktoś ma klimat umiarkowany, to wyjdzie inaczej. Raczej klima dla szybkiego podgrzania, na okresy przejściowe, ale to tylko dodatek, który raczej się nie zwróci. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts