Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobrze byłoby gdyby jeszcze potaniały te PV. Sam mam zamiar montować ale czekam bo ma być u nas jakieś dofinansowanie na ciekawych zasadach. Jeden gość zakłada u siebie 3 kw dopłacając jedynie 8 tys zł. Więc tak to można montować.

Większym problemem jest brak wiedzy w tym temacie a co za tym idzie ogólny "opór" niż sama cena ...:yes:

To samo jest z pompami ciepła a nawet zwykłym ogrzewaniem podłogowym ...:bash:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W maju kończą się ograniczenia dla importu paneli PV z Chin i o ile nasze EU czegoś nie zrobi to będzie taniej. Kupowanie teraz trochę bez sensu, lepiej poczekać

w razie zniesienia poczekać kilka miesięcy na obniżkę cen

w razie utrzymania/pogorszenia kupić po obecnych cenach ze starych zapasów

No właśnie wiem. Dlatego czekam też w tym względzie :) Dobrze byłoby jakby potaniały.

Styczeń 2017:

- dzienna 177kWh (całość klima)

- nocna 485 kWh (w tym klima 272kWh)

Razem ogrzewanie za styczeń 291pln.

Chyba bez sensu, żebym podawał wyniki w temacie z COP-1.

Mam podobnie zaizolowany dom, tylko większy, a rachunek za grzanie praktycznie taki sam kablami. Ta klima to w zimie nie ma racji bytu, choć dzisiaj, kiedy już w dzień jest na plusie znów chodzi spokojnie, cicho i wydajnie. Nie warto katować przy mrozach jeśli nie trzeba. Konwektory niestety to nie podłogówka.

Mam podobnie zaizolowany dom, tylko większy, a rachunek za grzanie praktycznie taki sam kablami. Ta klima to w zimie nie ma racji bytu, choć dzisiaj, kiedy już w dzień jest na plusie znów chodzi spokojnie, cicho i wydajnie. Nie warto katować przy mrozach jeśli nie trzeba. Konwektory niestety to nie podłogówka.

No to tylko chwalić. Tylko po co ci klima? Ubolewasz, że hałasuje, więc jej używasz, a wymierne byłoby, gdybyś grzał samymi kablami i wtedy podał zużycie/koszt. Poza tym u mnie 1 sezon grzania, a i dom jest jeszcze niezamieszkały, a to też swoje robi.

Ja, summa summarum jestem zadowolony. A licytację kto mniej zużywa kWh na grzanie zostawiam innym.

Jakby miał podłogówkę zamiast konwektorów to różnica by była. Samymi konwektorami nie miałby takiego wyniku kolego Przemysławie. Wiem bo w jednym z domów gdzie grzał właściciel samymi atalnticami zużycie spadło o 3 razy po założeniu kanałówki.

No to tylko chwalić. Tylko po co ci klima? Ubolewasz, że hałasuje, więc jej używasz, a wymierne byłoby, gdybyś grzał samymi kablami i wtedy podał zużycie/koszt. Poza tym u mnie 1 sezon grzania, a i dom jest jeszcze niezamieszkały, a to też swoje robi.

Ja, summa summarum jestem zadowolony. A licytację kto mniej zużywa kWh na grzanie zostawiam innym.

To fajny masz wynik przy tych temperaturach :). Szkoda jednak że nie zrobiłeś sobie kabli bo tak jak pisałem miałbyś jeszcze niższe rachunki. Ale już widzę Twoich naśladowców w podobnych domkach.

Moim zdaniem też nie ma takiego sensu przy standardowym zużyciu powiedzmy 2+2. U nas wychodz od ponad roku ok 200kwh/msc. Pytałem nawet o to specjalistę konsultanta bodaj buderusa bo zachwalał w jednym wątku ale nie dostałem sensownej odpowiedzi.

Pompa ciepła do CWU opłaca się tylko i wyłącznie przy dużym zużyciu. W 2 taryfowej bojler jak zużycie ogromne nie jest to najlepsza opcja inwestycyjnie i eksploatacyjne. Solary to już w ogóle chyba tylko pensjonaty latem i to jeszcze w dobrej cenie jak są w montażu.

Jaki SCOP wyciągnie klima w chłodnym klimacie? Myślę, że poniżej 3, a do tego podłoga jest zimna i w mrozy nie da rady.

Kable w nocnej mają jakby SCOP równy 2, działają cały sezon, są tanie, wygodne i bezproblemowe. Jeśli ma wyjść 5000kWh w taniej, albo 1800kwh w płaskiej, plus coś kablami dla ciepłej podłogi, to rachunki wyjdą porównywalne. Chyba że ktoś ma klimat umiarkowany, to wyjdzie inaczej.

Raczej klima dla szybkiego podgrzania, na okresy przejściowe, ale to tylko dodatek, który raczej się nie zwróci.

Edytowane przez Przemek Kardyś