Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki SCOP wyciągnie klima w chłodnym klimacie? Myślę, że poniżej 3, a do tego podłoga jest zimna i w mrozy nie da rady.

Kable w nocnej mają jakby SCOP równy 2, działają cały sezon, są tanie, wygodne i bezproblemowe. Jeśli ma wyjść 5000kWh w taniej, albo 1800kwh w płaskiej, plus coś kablami dla ciepłej podłogi, to rachunki wyjdą porównywalne. Chyba że ktoś ma klimat umiarkowany, to wyjdzie inaczej.

Raczej klima dla szybkiego podgrzania, na okresy przejściowe, ale to tylko dodatek, który raczej się nie zwróci.

Jak dobierzesz urządzenie z możliwością pracy z szeroką modulacją to wygląda to zupełnie inaczej. Ważne jest to by urządzenia nie przewymiarować niepotrzebnie. Poza tym takich mrozów jak ten styczeń nie ma przez 6 miesięcy... Trzeba patrzeć na cały sezon a nie na największe dni z mrozami. Z resztą kable nie schłodzą a klima owszem. Ale tak jak mówię trzeba to zrobić z głową.

Jaki SCOP wyciągnie klima w chłodnym klimacie? Myślę, że poniżej 3, a do tego podłoga jest zimna i w mrozy nie da rady.

Kable w nocnej mają jakby SCOP równy 2, działają cały sezon, są tanie, wygodne i bezproblemowe. Jeśli ma wyjść 5000kWh w taniej, albo 1800kwh w płaskiej, plus coś kablami dla ciepłej podłogi, to rachunki wyjdą porównywalne. Chyba że ktoś ma klimat umiarkowany, to wyjdzie inaczej.

Raczej klima dla szybkiego podgrzania, na okresy przejściowe, ale to tylko dodatek, który raczej się nie zwróci.

Przemek, u Ciebie pewnie ponizej 3. U Grzesia z tego co sobie kojarze bedzie gdzies okolo 13, przeciez jego klima pobiera tylko kilka watow i "robi robote"

Przemek, u Ciebie pewnie ponizej 3. U Grzesia z tego co sobie kojarze bedzie gdzies okolo 13, przeciez jego klima pobiera tylko kilka watow i "robi robote"

Jak zwykle sensowna odpowiedź. Jak widzisz albo zapewne nie widzisz kolega michalck81 chyba również ma inne zdanie niż mądre Twoje wnioski.

A ten kolega to ile sezonów mieszka że jego opinia jest jedyną i słuszną...???

A kto twierdzi że to jest jedyna słuszna opinia? Chyba ty. Jak ktoś wypisuje głupoty to mu odpisuję z jakimś konkretnym przykładem a nie farmazonami. Pisałem coś o słuszności czegoś? Powiem ci tak, jakbym napisał że są tutaj same kable to byłoby słuszne, innemu byłoby słuszne gazowa podłogówka, komuś znowuż węglowe CO, kolejnemu zaś pompa gruntowa lub p-w itd. Prezentujemy różne rozwiązania i podejścia do tematu. Nie powód by odnosić się idiotycznie do czegoś jak niektórzy lub wręcz chamsko, tyle w temacie.

A kto twierdzi że to jest jedyna słuszna opinia? Chyba ty. Jak ktoś wypisuje głupoty to mu odpisuję z jakimś konkretnym przykładem a nie farmazonami. Pisałem coś o słuszności czegoś? Powiem ci tak, jakbym napisał że są tutaj same kable to byłoby słuszne, innemu byłoby słuszne gazowa podłogówka, komuś znowuż węglowe CO, kolejnemu zaś pompa gruntowa lub p-w itd. Prezentujemy różne rozwiązania i podejścia do tematu. Nie powód by odnosić się idiotycznie do czegoś jak niektórzy lub wręcz chamsko, tyle w temacie.

A jaki to jest ten konkretny przykład...?

Opinia osoby która jeszcze nawet nie mieszka w tym domu ...?

Już wystarczająco dużo osób napaliło się jak szczerbaty na suchary aby grzać klimatyzatorem chałupy ...

Jak by był takie zajebiste to w połowie sezonu nie kombinowali by z grzaniem kablami czy innymi grzejnikami ...

Tak tak ..., Wiem kanałówka jest dobra na wszystko...

Każdy chwali swój komfort ...

Tyle tylko że nie każdemu taki "komfort" będzie pasował...

......

Już wystarczająco dużo osób napaliło się jak szczerbaty na suchary aby grzać klimatyzatorem chałupy ...

Jak by był takie zajebiste to w połowie sezonu nie kombinowali by z grzaniem kablami czy innymi grzejnikami ...

Tak jak wczoraj pisałem, grzanie nadmuchowe to w domu szkieletowym i to najlepiej z podłogą typu crawl space.

W murowanym tylko okresy przejściowe gdy jeszcze nie czuć mocno wychłodzonej posadzki.

A jaki to jest ten konkretny przykład...?

Opinia osoby która jeszcze nawet nie mieszka w tym domu ...?

Ja uważam że kable plus klima to najlepsza opcja jako tandem. I nie ma tutaj żadnego kombinowania. Grzanie samą klimą nie jest wystarczająco komfortowe tak jak podgrzewanie powietrza wentylacyjnego... Barthz z resztą ma podobnie to o czym piszę, tyle że korzysta ze splita.

Tak jak wczoraj pisałem, grzanie nadmuchowe to w domu szkieletowym i to najlepiej z podłogą typu crawl space.

W murowanym tylko okresy przejściowe gdy jeszcze nie czuć mocno wychłodzonej posadzki.

Od posadzki jest odpowiednia izolacja i podłogówka elektryczna. Czy szkielet czy murowany nie ma znaczenia.

Ja uważam że kable plus klima to najlepsza opcja jako tandem. I nie ma tutaj żadnego kombinowania. Grzanie samą klimą nie jest wystarczająco komfortowe tak jak podgrzewanie powietrza wentylacyjnego... Barthz z resztą ma podobnie to o czym piszę, tyle że korzysta ze splita.

Taaa...

A te kable z klimą to czym będziesz sterował ...?

Ustawisz temperaturę komfortu na klimie to co włączy kable ...?

Ustawisz temperaturę komfortu na kablach to po co ci klima ...?

No chyba że będziesz robił za sterownik we własnym komfortowym i bezobsługowym domu ...:D

Czytając wyczyny szczęśliwych posiadaczy klimatyzacji to tak właśnie wygląda komfort i bezobsługowość ...:stirthepot:

Taaa...

A te kable z klimą to czym będziesz sterował ...?

Ustawisz temperaturę komfortu na klimie to co włączy kable ...?

Ustawisz temperaturę komfortu na kablach to po co ci klima ...?

No chyba że będziesz robił za sterownik we własnym komfortowym i bezobsługowym domu ...:D

Czytając wyczyny szczęśliwych posiadaczy klimatyzacji to tak właśnie wygląda komfort i bezobsługowość ...:stirthepot:

To takie jest Twoje gdybanie jak moje czy innych co do Twojego grzania powietrza wentylacyjnego... Rusz głową. I pomyśl też o tym, że technologia idzie do przodu.

To takie jest Twoje gdybanie jak moje czy innych co do Twojego grzania powietrza wentylacyjnego... Rusz głową. I pomyśl też o tym, że technologia idzie do przodu.

Raczej to Ty rusz głową...

Ja nie muszę gdybać bo wiem co się dzieje przy dublowaniu ogrzewania ...

I co ta technologia zrobi ...?

Będzie grzała podłogę i jednocześnie chłodziła powietrze ....?

Jak już tu ktoś wyżej wspominał w małopolsce szykują się dopłaty do OZE. Dopłata do 60% kosztów netto. Vat płacisz od całości.

Za instalację PV:

3kW do zapłaty : 7333 brutto

5kW do zapłaty : 12222 brutto

10kW do zapłaty : 24444 brutto.

U mnie w gminie (zielonki) do końca stycznia trzeba było zadeklarować chęć uczestnictwa w programie. Rozstrzygnięcie, która gmina dostanie hajs na początku 2018 :(

Tu info z mojej gminy: http://eko.zielonki.pl/index.php/137-program-dofinansowania-odnawialne-zrodla-energii

Edytowane przez ciupaq

Hmm, to fakt, nie mieszkam jeszcze, ale nawet jeśli jestem w domu cały dzień (wykańczam) to mi klimatyzator nie przeszkadza, czasami pomaga mi brat, czasami kolega i od nich też nie słyszałem słowa złego na komfort. Jak powiedziałem, ja jestem ze swojego układu zadowolony, tak sobie to "wymyśliłem" i mnie się sprawdza (wbrew opiniom niektórych opędzę klimą splitem całą zimę). Nie rozumiem tego naskakiwania na siłę na grzejących klimą, że to nie komfortowo itd. Dziwne, że takie głosy są tylko zimą, a latem jak w czape klima naparza jest cacy miód malina. Ludzie, z komfortem jak z kolorami, jeden lubi czerwony a inny zielony. Wiecznie tutaj czytam, że moje jest najmojsze... aż się rzygać chce.

ciupaq: rozstrzygnięcie - weź no se to popraw ;)

Edytowane przez michalck81

Hmm, to fakt, nie mieszkam jeszcze, ale nawet jeśli jestem w domu cały dzień (wykańczam) to mi klimatyzator nie przeszkadza, czasami pomaga mi brat, czasami kolega i od nich też nie słyszałem słowa złego na komfort. Jak powiedziałem, ja jestem ze swojego układu zadowolony, tak sobie to "wymyśliłem" i mnie się sprawdza (wbrew opiniom niektórych opędzę klimą splitem całą zimę). Nie rozumiem tego naskakiwania na siłę na grzejących klimą, że to nie komfortowo itd. Dziwne, że takie głosy są tylko zimą, a latem jak w czape klima naparza jest cacy miód malina. Ludzie, z komfortem jak z kolorami, jeden lubi czerwony a inny zielony. Wiecznie tutaj czytam, że moje jest najmojsze... aż się rzygać chce.

ciupaq: rozstrzygnięcie - weź no se to popraw ;)

Jak dla mnie split nie przeszkadza cały dzień. Ba nie przeszkadza w oglądaniu tv, nie przeszkadza w jedzeniu chyba, że za mocno dmucha (wiatr).Problem zaczyna się w nocy, gdy jest całkowita cisza. No ale ja mam podobno bardzo głośną klimę ;)

Co do wcześniejszych wypowiedzi:

Rodzaj posadzki ma bardzo duże znaczenie, tak duże że w drugim domu będą panele lub parkiety we wszystkich możliwych miejscach. Płytki tylko tam gdzie zachodzi konieczność. Nie wiem czy tak samo nie działają ściany z silki bo nie mam porównania.

Dublowanie ogrzewania:

Potwierdzam są kłopoty ze sterowalnością takiego połączenia: kable z dużą akumulacją + split.

Np. Siedzisz na kanapie i oglądasz tv. Około 12 stwierdzasz, że czujesz chłód, włączasz klimę, klima podnosi temp. a ogrzewanie podłogowe nie włączy się w okienku 13-15. Kłopoty pojawiają się około 18 gdy ciepło z klimy zostanie wchłonięte w ściany podłogi. Znowu klima. A temp. posadzki około godziny 21 ma 22oC. O godzinie 22oC wielkie uderzenie kabli.

Jaka to oszczędność?