Barth3z 01.02.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Taaa... A te kable z klimą to czym będziesz sterował ...? Ustawisz temperaturę komfortu na klimie to co włączy kable ...? Ustawisz temperaturę komfortu na kablach to po co ci klima ...? No chyba że będziesz robił za sterownik we własnym komfortowym i bezobsługowym domu ... Czytając wyczyny szczęśliwych posiadaczy klimatyzacji to tak właśnie wygląda komfort i bezobsługowość ... Dublowanie ogrzewania: Potwierdzam są kłopoty ze sterowalnością takiego połączenia:... Nie ma z tym problemu. Dlaczego oba systemy chcecie na siłę sterować w oparciu o temp. powietrza w pomieszczeniu ??? Mam ustawione na sztywno kable - grzeją 2 godz. (13:00-15:00 drugiej taryfy) w ciągu dnia, gdy temp. na zewn. spada poniżej 0oC. Reszta uzupełnia klima z harmonogramu. PS. Podłogówkę można też sterować w oparciu o temp. podłogi. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.02.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Za styczeń 700 kWh na CO na 110 m2, rok temu w styczniu 730 kWh. Od początku sezonu 2100 kWh za ok. 600 zł. Kominom zatem można mówić NIE i grzać tanio najdroższym nośnikiem, co pokazuje wiele przykładów z tego wątku. Na szybkiego przeliczyłem sobie Twój domek dla mojej strefy klimatycznej i wyszło mi, że ja w tym samym czasie zużyłbym 2 (słownie: dwa) razy tyle na ogrzewanie domku tj. około 3800-4000kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Czas na podsumowanie mojego "Eco domu...:cool:" Za styczeń Ogrzewanie 2091,09kWh CWU 152,17kWh Dni słonecznych 8 Od początku sezonu na ogrzewanie 6400,66kWh, dni słonecznych 24 Rok temu styczeń 2049,94kWh Dni słonecznych 7 Od początku sezonu na ogrzewanie 5901,22kWh, dni słonecznych 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie ma z tym problemu. Dlaczego oba systemy chcecie na siłę sterować w oparciu o temp. powietrza w pomieszczeniu ??? Mam ustawione na sztywno kable - grzeją 2 godz. (13:00-15:00 drugiej taryfy) w ciągu dnia, gdy temp. na zewn. spada poniżej 0oC. Reszta uzupełnia klima z harmonogramu. PS. Podłogówkę można też sterować w oparciu o temp. podłogi. Zobacz sobie na sterownik ... W prawym górnym rogu jest temperatura podłogi... Mam możliwość sterowania niezależnie i powietrza i podłogi... Ustawienie podłogi na 23* powoduje że temperatura w pomieszczeniu nie spada nawet do 22* więc nastawa dzienna na sterowniku nic nie daje a nastawa nocna na 23* ledwo co podbija o kilka dziesiątych stopnia i tak naprawdę zaczynają zacierać granicę pomiędzy taryfami... Obniżenie minimalnej temperatury podłogi o jeden stopień ( na 22*...) Powoduje że wszystko wraca do normy ale mamy efekt " zimnej" podłogi... I to wszystko w moim dość byle jakim domu, w budynku o lepszych parametrach te wszystkie nastawy zostaną jeszcze bardziej ściśnięte... Nie da się sterować tak aby sensownie działały obydwa skrajnie inne systemy grzewcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dlatego u mnie płyta nigdy nie ma temperatury poniżej 25 stopni nawet jak chodzi kominek to i tak wymuszam ogrzewanie żeby nad ranem miała 26-26,5 To ty masz albo bardzo dziurawy dom albo bardzo wysokie temperatury wewnątrz... Albo sp... Termometr.... U mnie nastawienie minimalnej temperatury podłogi na 26* powoduje że w pomieszczeniach jest ok 24*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 a ja w tym roku zaszalałem i postanowiłem po dwóch latach nieużywania odpalić kominek. spaliłem wszystkie zapasy brykietu,drewna etc., chata się rozgrzała jak piec. śpimy przy otwartym oknie cały styczeń kable miałem wyłączone. na dole podłogówka działała dla komfortu ale z PC. styczeń uważam za zhajcowany i jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.02.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 .... U mnie nastawienie minimalnej temperatury podłogi na 26* powoduje że w pomieszczeniach jest ok 24*... Zależy pewnie przy jakiej temp. zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.02.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 No i tak mam 24 bo tak lubimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 a ja w tym roku zaszalałem i postanowiłem po dwóch latach nieużywania odpalić kominek. spaliłem wszystkie zapasy brykietu,drewna etc., chata się rozgrzała jak piec. śpimy przy otwartym oknie cały styczeń kable miałem wyłączone. na dole podłogówka działała dla komfortu ale z PC. styczeń uważam za zhajcowany i jest fajnie Brawo Ty ... U was nie ma zimy więc można poszaleć... Dlatego wszelkie porównywania zużycia energii na ogrzewanie trzeba traktować nieco z przymrużeniem oka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.02.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dokładnie tak jak piszesz 26oC posadzka oznacza, że w domu mam 24 stopnie. Szczerze to w moim wypadku gdy temperatura w salonie 60m.kw. nie rzadko sięga 24oC. Jak proponujecie ustawić temperaturę podłogi aby było komfortowo? Jakie nastawy godzinowe w jakich miesiącach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Zobacz sobie na sterownik ... [ATTACH=CONFIG]380308[/ATTACH] W prawym górnym rogu jest temperatura podłogi... Mam możliwość sterowania niezależnie i powietrza i podłogi... Ustawienie podłogi na 23* powoduje że temperatura w pomieszczeniu nie spada nawet do 22* więc nastawa dzienna na sterowniku nic nie daje a nastawa nocna na 23* ledwo co podbija o kilka dziesiątych stopnia i tak naprawdę zaczynają zacierać granicę pomiędzy taryfami... Obniżenie minimalnej temperatury podłogi o jeden stopień ( na 22*...) Powoduje że wszystko wraca do normy ale mamy efekt " zimnej" podłogi... I to wszystko w moim dość byle jakim domu, w budynku o lepszych parametrach te wszystkie nastawy zostaną jeszcze bardziej ściśnięte... Nie da się sterować tak aby sensownie działały obydwa skrajnie inne systemy grzewcze... Odczuwasz efekt zimnej podłogi przy temp. podłogi 22oC ??? Hmmm... Dziwne. To jak Ty chciałeś zapiąć do tego nagrzewnice kanałową w wentylacji ? Kiedy ona miałaby się u ciebie załączyć ??? A ty nie masz przypadkiem nawiewu centralnego wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.02.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jak to mówią komfort odczuwa każdy inaczej dla nas poniżej 22 to zimno a w polarze w domu nie będę chodził . A mówienie ze 20 to zdrowo może i tak ale na pewno nie komfortowo przynajmniej dla nas . Osobiście lubię 23 stopnie i tyle mi wystarczy ale żona lubi 24 więc kompromisem mam 23,5. Co do mojego dziurawego domu no cóż same CO 2400kWh od początku sezonu przy 23-24 w środku nic tylko się powiesić . Oczywiście średnio co dwa dni palimy w kominku tak 5 kostek brykietu+ rozpałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.02.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 U nas styczeń 1357,7 kWh nCO. W zeszłym roku 1385,3 kWh. . W styczniu 8 dni słonecznych przy 5 dniach słonecznych stycznia 2016 ! temp. zewnętrzna zeszły rok styczeń -1,45* ten rok -4,67* - średnia z zapisów najwyższej temp. w ciągu dnia (bez temperatur nocnych) Od początku sezonu 3815,3 kWh na nCO. Udało nam się zejść do w miarę znośnych temperatur w domu po "upalnym" grudniu. W sypialni 20*. W części dziennej 22,5*. Na wyrzutni 21,5*. W kominku ciągle palimy okazjonalnie. Przez cały sezon może zużyjemy 0,7mp. Już niemal na 100% wiem że takiego domu jak mój nie da się kablami ogrzewać bezobsługowo. Życie pokazuje że wycudowany salon z podwójną wysokością (ok 5,5m na ok 35m2) nie daje się sterować temperaturą a czasem. Można powiedzieć że "nauczyłem się" mojego domu i wiem przy jakiej temperaturze zewnętrznej jak długo powinno chodzić ogrzewanie żeby utrzymać żądaną temp.. Od czasu do czasu przestawiam więc dwa sterowniki w salonie. Nie jest to jakoś strasznie uciążliwe. Pozostała część domu działa bezobsługowo. Mam gdzieniegdzie porozrzucane skrętki w domu więc jeśli w końcu będę miał dość i stanie się to uciążliwe to przy najbliższym remoncie podociągam je do sterowników i dorobię jakieś sprytne sterowanie w zależności od pogody. Ps. dla mieszkających drugi sezon - wyregulujcie okna i drzwi u mnie drzwi wejściowe opadły do tego stopnia że miałem 6mm szczelinę na całej długości górnej krawędzi skrzydła przez co ogrzewanie we wiatrołapie hulało niemal 12h na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.02.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Odczuwasz efekt zimnej podłogi przy temp. podłogi 22oC ??? Hmmm... Dziwne. To jak Ty chciałeś zapiąć do tego nagrzewnice kanałową w wentylacji ? Kiedy ona miałaby się u ciebie załączyć ??? A ty nie masz przypadkiem nawiewu centralnego wentylacji ? Oczywiście, że podłoga pokryta płytkami przy temp. 22oC pizga. Na panelach tego nie czuć. 24oC są obojętne 26oC to ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 01.02.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jako jeden z nielicznych - bufor z grzałkami i wodna podłogówka, powierzchnia ogrzewana 104 m2 -parterówka ,ogrzewanie odpalone 30.09.2016 pierwszy sezon -sterowanie pogodowo-pokojowe temp.ca. 21 st.październik -641kWhlistopad -755 kWhgrudzień -965 kWhstyczeń -1200 kWhRazem sezon - 3561 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.02.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 J...pierwszy sezon -sterowanie pogodowo-pokojowe temp.ca. 21 st. .... Zapewne sterujesz zaworem trójdrogowym na wyjściu z bufora. Możesz się pochwalić jaki sterownik steruje Twoim zaworem 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Oczywiście, że podłoga pokryta płytkami przy temp. 22oC pizga. Na panelach tego nie czuć. 24oC są obojętne 26oC to ciepełko OK, racja. Nie wziąłem tego pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dlatego wszelkie porównywania zużycia energii na ogrzewanie trzeba traktować nieco z przymrużeniem oka... zgadzam się. mieszkam tylko kilka kilometrów od Zielonej Góry a różnica temperatur jest znaczna.przykładowo w ZG jest -4*C a u mnie -6*C lub -7*C a to już robi różnicę.a między ZG a wschodem Polski to już niewyobrażalna dla mnie masakra. poza tym jeśli ktoś regularnie przepala w kominku to jednak dostarcza spore ilości energii bo nie da się palić tylko trochę, wg. potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.02.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 zgadzam się. mieszkam tylko kilka kilometrów od Zielonej Góry a różnica temperatur jest znaczna.przykładowo w ZG jest -4*C a u mnie -6*C lub -7*C a to już robi różnicę.a między ZG a wschodem Polski to już niewyobrażalna dla mnie masakra. poza tym jeśli ktoś regularnie przepala w kominku to jednak dostarcza spore ilości energii bo nie da się palić tylko trochę, wg. potrzeb. Dla mnie wyniki z kominkiem są całkowicie niemiarodajne. Oczywiście wpływ na wynik ma również lokalizacja. Jednak da się jakieś wnioski wyciągnąć. Ktoś kto ma zamiar budować może sobie zobaczyć że się da. Przecież tutaj nie podajemy wyników kto ma mniej. podajemy żeby można było wyciągać z tego wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 poza tym jeśli ktoś regularnie przepala w kominku to jednak dostarcza spore ilości energii bo nie da się palić tylko trochę, wg. potrzeb. Witaj. Bardzo dziękuję za rozmowę telefoniczną. Co do kominka,nie bardzo rozumiem jego "sens" w bezobsługowym domu....Noszenie drewna czy wynoszenie popiołu do czynności bezobsługowych raczej nie należy. Kable,sterowniki,termostaty i bam kominek-który psuje całą zabawę w "stabilną temperaturę" jedynie....dla klimatu. APZ,czy te pizgające płytki leżą na izolowanej płycie fundamentowej,czy przekładaniec ze styro?Jak mierzysz temp.podłogi,tzn jak głęboko są zatopione czujniki?Chciałbym grzać podłogówka na podstawie odczytów z podłogi i zastanawiam się jak głęboko umieścić czujniki.Wydaje się,że w tym wypadku,im głębiej tym lepiej.Rozumiem ,że takie odczucia tylko wtedy kiedy nie grzeje podłogówka.Jestem ciekaw,czy przy dużej akumulacji i grzaniu jedynie w drugiej taryfie efekt będzie taki sam.. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts