Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapewne sterujesz zaworem trójdrogowym na wyjściu z bufora. Możesz się pochwalić jaki sterownik steruje Twoim zaworem 3D?

Tech ST-431n - kupując go nie zwróciłem uwagi że minimalna histereza wynosi 1st.C to trochę za dużo przy podłogówce ale kombinując obniżeniem pokojówki udało mi się jakoś wszystko wysterować

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj.

Bardzo dziękuję za rozmowę telefoniczną.

Co do kominka,nie bardzo rozumiem jego "sens" w bezobsługowym domu....Noszenie drewna czy wynoszenie popiołu do czynności bezobsługowych raczej nie należy.

Kable,sterowniki,termostaty i bam kominek-który psuje całą zabawę w "stabilną temperaturę" jedynie....dla klimatu.

APZ,czy te pizgające płytki leżą na izolowanej płycie fundamentowej,czy przekładaniec ze styro?Jak mierzysz temp.podłogi,tzn jak głęboko są zatopione czujniki?Chciałbym grzać podłogówka na podstawie odczytów z podłogi i zastanawiam się jak głęboko umieścić czujniki.Wydaje się,że w tym wypadku,im głębiej tym lepiej.Rozumiem ,że takie odczucia tylko wtedy kiedy nie grzeje podłogówka.Jestem ciekaw,czy przy dużej akumulacji i grzaniu jedynie w drugiej taryfie efekt będzie taki sam..

Dziękuje.

Tak szczerze napiszę, przy drugim domu zastanowiłbym się nad prawdziwym kominkiem. Mam biokominek i palone było 3 razy. Nie ma potrzeby więcej. Jak chce ciepło tu i teraz włączam klimę. Mam ciepło a nie saunę. W tym domu nie zgodziłem się z żoną na prawdziwy. Fajne są na pellet.

Te pizgające płytki leżą na stropie nad piwnicą. Docieplony od spodu 15 cm styropianu.

Zresztą to nie ma znaczenia. Liczy się temperatura płytek a jeżeli jest na poziomie 21-22oC to jest zimna. To nie tylko moja opinia.

Jeżeli masz płytę ogrzewaną to jej temperatura będzie taka jak zadasz albo wyjdzie z temp. powietrza. Od izolacji będzie zależeć zużycie energii. Ile ucieknie do gruntu lub piwnicy

Wiem bo tak mam. Na części jest nieocieplona piwnica. W wiatrołapie ogrzewanie działa ile chce, podłoga jest cały czas ciepła. W weekend potrafi mieć 32oC - to jest miłe, nie ma wody ze śniegu a jak rozbierasz buty to jest przyjemnie. Pod częścią salonu też jest nieocieplone i tam mam problem ze sterownikiem- wariuje. Może kiedyś to docieplę ;)

Edytowane przez APZ

Gość TwojPan
Tak szczerze napiszę, przy drugim domu zastanowiłbym się nad prawdziwym kominkiem. Mam biokominek i palone było 3 razy. Nie ma potrzeby więcej. Jak chce ciepło tu i teraz włączam klimę. Mam ciepło a nie saunę. W tym domu nie zgodziłem się z żoną na prawdziwy. Fajne są na pellet.

Te pizgające płytki leżą na stropie nad piwnicą. Docieplony od spodu 15 cm styropianu.

Zresztą to nie ma znaczenia. Liczy się temperatura płytek a jeżeli jest na poziomie 21-22oC to jest zimna. To nie tylko moja opinia.

Jeżeli masz płytę ogrzewaną to jej temperatura będzie taka jak zadasz albo wyjdzie z temp. powietrza. Od izolacji będzie zależeć zużycie energii. Ile ucieknie do gruntu lub piwnicy

Dzięki.

Trochę mnie to martwi,bo nie wyobrażam sobie paneli lub drewna na podłodze,chyba że nie miałbym dziecka,psa w planach,a chciałbym dom na pokaz.

W moim wypadku zadziała ogrzewanie nadmuchowo-podłogowe.Taka klima z podłogówką w jednym :)Może się uda.

Zrezygnowałem z komina i kominka tradycyjnego,mam obecnie.Kotłownia w salonie to zdecydowanie zły pomysł.A dlaczego bio kominek się nie sprawdza,dla klimatu najlepszy :) Teraz można kupić nawet do 3-4kW-gdyby było potrzebne dogrzanie pomieszczenia...

Tech ST-431n - kupując go nie zwróciłem uwagi że minimalna histereza wynosi 1st.C to trochę za dużo przy podłogówce ale kombinując obniżeniem pokojówki udało mi się jakoś wszystko wysterować

W takim sterowniku najlepiej sprawdza się sterowanie pogodowe ...

Sterownik pokojowy tylko rozwala harmonogram krzywej grzewczej...

Jeżeli nie ma potrzeby celowania w okienka czasowe to tylko sterowanie pogodowe ...:)

Dzięki.

Trochę mnie to martwi,bo nie wyobrażam sobie paneli lub drewna na podłodze,chyba że nie miałbym dziecka,psa w planach,a chciałbym dom na pokaz.

W moim wypadku zadziała ogrzewanie nadmuchowo-podłogowe.Taka klima z podłogówką w jednym :)Może się uda.

Zrezygnowałem z komina i kominka tradycyjnego,mam obecnie.Kotłownia w salonie to zdecydowanie zły pomysł.A dlaczego bio kominek się nie sprawdza,dla klimatu najlepszy :) Teraz można kupić nawet do 3-4kW-gdyby było potrzebne dogrzanie pomieszczenia...

Dom na wysoki połysk. Mamy 4 letnie dziecko, moja żona jeszcze nie odpuściła ale jest to bardzo trudne.

Panele są ok. łatwe w wymianie nie to co parkiet. Jak zapłacisz odpowiednie pieniądze to laik nie odróżni od parkietu. Płytki też się niszczą, fugi brudzą, roboty jest sporo.

Kominek to taki mebel. Nic specjalnego.

Taka pompa o ile sterownik będzie dopracowany będzie rewelacyjnym połączeniem. Mam nadzieję, że będziesz dzielić się wrażeniami.

Napisz jeszcze z czego budujesz i kiedy się wprowadzasz?

Edytowane przez APZ

Gość TwojPan
Dom na wysoki połysk. Mamy 4 letnie dziecko, moja żona jeszcze nie odpuściła ale jest to bardzo trudne.

Panele są ok. łatwe w wymianie nie to co parkiet. Jak zapłacisz odpowiednie pieniądze to laik nie odróżni od parkietu. Płytki też się niszczą, fugi brudzą, roboty jest sporo.

Mam 5 letniego synka,w obecnym domu zajechał panele migiem :)A kafle,niewzruszone choć za 50zł/m2 -podstawa to mat,żaden połysk.Ma się pojawić pies...spory Leonberger.Wybór padł na drewnopodobne płytki Marazzi,wyglądają jak deski.Chciałbym zrobić najmniejszą fugę jaka się da.Wiem,że przy podłogówce 3-4mm to minimum,ale może zaryzykuje...

Taka pompa o ile sterownik będzie dopracowany będzie rewelacyjnym połączeniem. Mam nadzieję, że będziesz dzielić się wrażeniami.

Napisz jeszcze z czego budujesz i kiedy się wprowadzasz?

Nie chcę przynudzać,pompa to samsung EHS TDM. Podłogówka wodna,do tego dwa klimatyzatory kanałowe typu slim 3,6kW (jedyny problem w zabudowie sufitu,ale dużo tańsze od sufitowych).Opcja nadmuch ciepłe lub zimne powietrze,grzanie 100% nadmuch/100% podłoga,tryb auto 80% nadmuch /20% podłoga aż do całkowitego przejścia w grzanie tylko podłogą (tryb np.po dłuższej nieobecności).Reku z odzyskiem wilgoci,tej samej firmy,współpraca ze sterownikami od klimatyzatorów.Podłogówka wodna,wylewka 10cm bez przekładki ze styro.

Dom na płycie fundamentowej 25cm betonu+ 20cm XPS,137m2+60m2 nieogrzewany odizolowany garaż.Ściany z Ytonga 350+20cm grafitu/10cm EPS/płytka klinkierowa.Chciałbym się wprowadzić za 6 miesięcy,chyba że zima wcześniej odpuści :)

A do czego mniejsza histereza przy podmieszaniu na podłogówce ...?

Sterownik zaworu służy do regulacji temperatury wody zasilającej ogrzewanie a nie temperaturę pomieszczenia ...

[ATTACH=CONFIG]380335[/ATTACH]

Tak, zgadza się. Przejrzałem instrukcję sterownika i wiem o co biega.

Ten zawór na zdjęciu to nie jest 4D?

Witaj.

j.Rozumiem ,że takie odczucia tylko wtedy kiedy nie grzeje podłogówka.Jestem ciekaw,czy przy dużej akumulacji i grzaniu jedynie w drugiej taryfie efekt będzie taki sam..

Bywa. Moze nie pizga ale im bardziej zmeczony jestes tym bardziej to odczuwasz. Za pare lat zerwe w ch...j caly ten kur....sko drogi, ciezki w utrzymaniu łupek i poloze drewno.

Mam 5 letniego synka,w obecnym domu zajechał panele migiem :)A kafle,niewzruszone choć za 50zł/m2 -podstawa to mat,żaden połysk.Ma się pojawić pies...spory Leonberger.Wybór padł na drewnopodobne płytki Marazzi,wyglądają jak deski.Chciałbym zrobić najmniejszą fugę jaka się da.Wiem,że przy podłogówce 3-4mm to minimum,ale może zaryzykuje...

Mam od prawie ośmiu lat płytki drewnopodobne i potwierdzam. W zeszłym roku wzięliśmy berneńczyka i po za tym, że się na nich ślizga, to w utrzymaniu są super. Jedynie przy psie warto pomyśleć o odkurzaczu robocie - POLECAM!

Gość TwojPan
Mam od prawie ośmiu lat płytki drewnopodobne i potwierdzam. W zeszłym roku wzięliśmy berneńczyka i po za tym, że się na nich ślizga, to w utrzymaniu są super. Jedynie przy psie warto pomyśleć o odkurzaczu robocie - POLECAM!

Kurcze,mam już instalacje centralnego odkurzacza,zbyt późno poczytałem o robocie do odkurzania...

Kurcze,mam już instalacje centralnego odkurzacza,zbyt późno poczytałem o robocie do odkurzania...

heh na to nigdy nie jest za późno .

sam używam irobota i teraz kupiłem drugi Harper za 300zł. jak dla mnie nie ma zbyt wielkiej różnicy a robotę robią super.jeden na parterze a drugi na piętrze. polecam. przy piesku jest znacznie czyściej. poza tym pupil też się nie nudzi bo musi "pilnować" ;) robota przynajmniej przez godzinę :D

mam też centralny odkurzacz ale przy robotach używa się go znacznie rzadziej.

Gość TwojPan
Bywa. Moze nie pizga ale im bardziej zmeczony jestes tym bardziej to odczuwasz. Za pare lat zerwe w ch...j caly ten kur....sko drogi, ciezki w utrzymaniu łupek i poloze drewno.

Może drewno,ale dla paneli nigdy bym tego nie zrobił.Panele nie są wcale łatwe w utrzymaniu.Trzeba uważać na nadmiar wody.Niechybnie,zaletą jest możliwość szybkiego demontażu.Co do drewna...wygląda pięknie.Ale krótko,chyba że dom jest na pokaz dla programu TV,nikt w nim nie mieszka albo jest się niewolnikiem czystości ,bo każde większe ziarnko piasku,ze swoją twardością zostawia rysę.

Ale karolek,z gustami się nie dyskutuje,teraz mam w domu drewno,kafle i panele.Mam małe dziecko,kto ma dzieci wie,że są one najlepszymi testerami możliwości i trwałości produktów.

Wszyscy piszą,o niezniszczalnym egzotycznym tarasowym drewnie.Koleś w niemczech,zarabia krocie na wymianie tego cuda na ekodrewno.Opowiadał co się z tym dzieje nawet po 3 latach.Pewnie zwykły modrzew na elewacji,zestarzeje się lepiej-choć to też sprawa gustu.