miloszenko 01.02.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ok... To w końcu jak... Sterownik pokojowy ma za dużą histerezę ....? Jakoś nie bardzo rozumiem w czym jest problem...? Skakanie o 1* zadanej z krzywej grzewczej ma tak niewielką i powolną reakcję ogrzewania podłogowego że trudno tego się dopatrzeć... Jasiek, tu chyba chodzi o histerezę i odpowiedni tryb pracy pompy obiegowej. W piecu gazowym można pompę zatrzymać, ustawić "wybieg" kilka minut po osiągnięciu zadanej temp. lub gonić cały czas. I to ostatnie w praktyce likwiduje problem dużej histerezy. Tylko z tego co słyszę, mało kto pompę goni cały czas, bo wtedy spada SCOP z gazu Więc jak doliczyć te 150-300 zł/sezon kręcenia pompy to wtedy koszt 1 kWh też wzrośnie (czyli odwieczny dylemat komfort czy kasa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.02.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jak dobrze odczytuję,to temp.spada niecały stopień w ciągu jednego tygodnia.Bez uruchomienia ogrzewania.To chyba nie jest źle?U mnie to 25 PF+10 jastrychu. Może trzeba by nie dopuszczać do dużych ubytków temp.podłogi i uzupełniać je wcześniej,zanim temp.podłogi spadnie tak,że płytki staną się "zimne"... Nie wiem,tutaj póki co muszę się zdać na Wasze wnioski. Problem w tym, że dla niektórych komfortowa temp, posadzki 24oC nie jest komfortową temperaturą powietrza w pomieszczeniu. A tyle pewnie by było gdyby ustawić sterowniki ogrzewania na 24oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 01.02.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ok... To w końcu jak... Sterownik pokojowy ma za dużą histerezę ....? Jakoś nie bardzo rozumiem w czym jest problem...? Skakanie o 1* zadanej z krzywej grzewczej ma tak niewielką i powolną reakcję ogrzewania podłogowego że trudno tego się dopatrzeć... Nazwijmy,, termostat pokojowy "ma histerezę 0,2 st a zadana temp w pomieszczeniu to 21 st ,po osiągnięciu 21,3 st temperatura zadana wynikająca z krzywej grzewczej na sterowniku zaworu mieszającego jest obniżana o 1 st, po spadku temp. w pomieszczeniu do 20,7 termostat przywraca na zaworze mieszającym pierwotną zadaną temperaturę wynikającą z krzywej grzewczej, minimalna histereza sterownika zaworu to 1 st., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nazwijmy,, termostat pokojowy "ma histerezę 0,2 st a zadana temp w pomieszczeniu to 21 st ,po osiągnięciu 21,3 st temperatura zadana wynikająca z krzywej grzewczej na sterowniku zaworu mieszającego jest obniżana o 1 st, po spadku temp. w pomieszczeniu do 20,7 termostat przywraca na zaworze mieszającym pierwotną zadaną temperaturę wynikającą z krzywej grzewczej, minimalna histereza sterownika zaworu to 1 st., A jaki sterownik pokojowy ...? Moje przy nastawie np 22* i histereza 0,2* wyłączają ogrzewanie przy 22* a ponownie załączają po spadku do 21,8* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 01.02.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 A jaki sterownik pokojowy ...? Moje przy nastawie np 22* i histereza 0,2* wyłączają ogrzewanie przy 22* a ponownie załączają po spadku do 21,8* ... TECH st-296 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 01.02.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 ja mam u siebie w domu wszędzie płytki, obecnie temperatura podłogi wynosi 24 st. i jest mało komfortowe, wyczuwalny jest chłód, przyjemnie jest jak jest 26 st i wyżej, 32 st mam z rana w łazience i to już jest trochę za mocno, jest za to bardzo wyczuwalne ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.02.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Wykładzinę połóż. Przyszedł rachunek za dwa miesiące. Razem 1107zl. Spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.02.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ja mam u siebie w domu wszędzie płytki, obecnie temperatura podłogi wynosi 24 st. i jest mało komfortowe, wyczuwalny jest chłód, przyjemnie jest jak jest 26 st i wyżej, 32 st mam z rana w łazience i to już jest trochę za mocno, jest za to bardzo wyczuwalne ciepło. To napisz jeszcze z czego masz zbudowane ściany. Dla mnie podłoga o temp. 24oC jest już obojętna do zaakceptowania w skarpetkach Faktycznie 26oC jest optymalną temp. W weekend zrobię test. Do ile się nagrzeje dom jak ustawię podłogi w salonie na 26 stopni. Wykładzinę połóż. Przyszedł rachunek za dwa miesiące. Razem 1107zl. Spoko. Ta powiedz to mojej żonie, że ma położyć wykładzinę na jej białych kaflach 80 x 80. Hahaha. Mamy dwa dywany pod stołem w jadalni i ławą w salonie. To polepsza komfort przy zimnych podłogach. Ale jak są ciepłe powyżej 26oC to wolę mieć stopy na płytkach. 1107 za cały prąd do domu na 2 miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.02.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 W weekend zrobię test. Do ile się nagrzeje dom jak ustawię podłogi w salonie na 26 stopni. Teraz mam podłogi 25,4 a powietrze 23,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jak mierzycie temp. podlogi ? Powierzchni czy czujnik zatopiony glebiej ? Warto by to podawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.02.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Teraz mam podłogi 25,4 a powietrze 23,7. A jakie masz nastawy? I jaki czujnik działa? Jak mierzycie temp. podlogi ? Powierzchni czy czujnik zatopiony glebiej ? Warto by to podawac. U mnie czujnik w wylewce. Mam jej z 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.02.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Czujnik na głębokości 10 cm w pionie zwykły polecany tu na forum w dziale o płycie . Płyta ma 23+płytki. Rurki pod górnym zbrojeniom jakieś 6-7 cm z płytkami. Teraz temperatura płyty spadła do 25,2. http://i.imgur.com/oLzBmuF.jpg Edytowane 2 Lutego 2017 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.02.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Temperaturę płyty ustawiona 23-27 powietrza na 23.8 czas grzania od 2 do 5 i od 13-15 zasilanie 31. Jak pale w kominku to wymuszam ogrzewanie ustawiając np 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.02.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Temperaturę płyty ustawiona 23-27 powietrza na 23.8 czas grzania od 2 do 5 i od 13-15 zasilanie 31. Jak pale w kominku to wymuszam ogrzewanie ustawiając np 25 Na sterowniki jest ustawione grzanie od 2-6 ale od 5 do 6 grzeje się CWU gdzie jest ustawione na piecu jako priorytet wiec ogrzewanie wtedy nie chodzi sorki ze piszę post pod postem ale nie ma edycji na urządzeniach mobilnych a pisanie w telefonie na wersji na komputer straszenie mnie złości bo forum się rozjeżdża . Edytowane 2 Lutego 2017 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.02.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak, 1107 zł za bytowy, gotowanie, rekuperator, CWU i ogrzewanie przez dwa ostatnie miechy. Temperatura podłogi w salonie to 22,5 stopnia na ogół, mierzone termometrem położonym w kącie na panelach. Mam dallasy w wylewkę, ale nie podłączyłem. Postaram się dzisiaj złożyć na Arduino jakiś czytnik, to sprawdzę ile tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Przemo, moje maile masz w spam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.02.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Na moje wyczucie: Gdybym ustawił temperaturę posadzki na 22,5 to w pomieszczeniu miałby minimum jeden stopień mniej czyli 21-21,5. Oczywiście piszę przy temp. w okolicach zera tak jak teraz. Ciekaw jestem tego pomiaru. Sam zrobię test w weekend i ustawię temp. posadzki na 26 zobaczymy co będzie się działo w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak, 1107 zł za bytowy, gotowanie, rekuperator, CWU i ogrzewanie przez dwa ostatnie miechy. U mnie za listopad i grudzień przyszło 800zł. Mniej niż za dwa miesiące w lecie jak miałem taryfę G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 U mnie za listopad i grudzień przyszło 800zł. Mniej niż za dwa miesiące w lecie jak miałem taryfę G11. Masz teraz g12W rozumiem? Czyli dużo taniej. Klimę masz włączoną cały czas? Kable rozumiem że też chodzą bez kagańca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Masz teraz g12W rozumiem? Czyli dużo taniej. Klimę masz włączoną cały czas? Kable rozumiem że też chodzą bez kagańca? Tak, teraz mam g12w. Klima działa z harmonogramu: rano od 4:30 - 6:00 (2 taryfa) i od 13:00 do 1:00 w nocy. Kable w 100% w 2 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts