Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok...

To w końcu jak...

Sterownik pokojowy ma za dużą histerezę ....?

Jakoś nie bardzo rozumiem w czym jest problem...?

Skakanie o 1* zadanej z krzywej grzewczej ma tak niewielką i powolną reakcję ogrzewania podłogowego że trudno tego się dopatrzeć...:confused:

Jasiek, tu chyba chodzi o histerezę i odpowiedni tryb pracy pompy obiegowej.

W piecu gazowym można pompę zatrzymać, ustawić "wybieg" kilka minut po osiągnięciu zadanej temp. lub gonić cały czas. I to ostatnie w praktyce likwiduje problem dużej histerezy.

Tylko z tego co słyszę, mało kto pompę goni cały czas, bo wtedy spada SCOP z gazu :p Więc jak doliczyć te 150-300 zł/sezon kręcenia pompy to wtedy koszt 1 kWh też wzrośnie (czyli odwieczny dylemat komfort czy kasa :p ).

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dobrze odczytuję,to temp.spada niecały stopień w ciągu jednego tygodnia.Bez uruchomienia ogrzewania.To chyba nie jest źle?U mnie to 25 PF+10 jastrychu.

Może trzeba by nie dopuszczać do dużych ubytków temp.podłogi i uzupełniać je wcześniej,zanim temp.podłogi spadnie tak,że płytki staną się "zimne"...

Nie wiem,tutaj póki co muszę się zdać na Wasze wnioski.

Problem w tym, że dla niektórych komfortowa temp, posadzki 24oC nie jest komfortową temperaturą powietrza w pomieszczeniu. A tyle pewnie by było gdyby ustawić sterowniki ogrzewania na 24oC

Ok...

To w końcu jak...

Sterownik pokojowy ma za dużą histerezę ....?

Jakoś nie bardzo rozumiem w czym jest problem...?

Skakanie o 1* zadanej z krzywej grzewczej ma tak niewielką i powolną reakcję ogrzewania podłogowego że trudno tego się dopatrzeć...:confused:

Nazwijmy,, termostat pokojowy "ma histerezę 0,2 st a zadana temp w pomieszczeniu to 21 st ,po osiągnięciu 21,3 st temperatura zadana wynikająca z krzywej grzewczej na sterowniku zaworu mieszającego jest obniżana o 1 st, po spadku temp. w pomieszczeniu do 20,7 termostat przywraca na zaworze mieszającym pierwotną zadaną temperaturę wynikającą z krzywej grzewczej, minimalna histereza sterownika zaworu to 1 st.,

Nazwijmy,, termostat pokojowy "ma histerezę 0,2 st a zadana temp w pomieszczeniu to 21 st ,po osiągnięciu 21,3 st temperatura zadana wynikająca z krzywej grzewczej na sterowniku zaworu mieszającego jest obniżana o 1 st, po spadku temp. w pomieszczeniu do 20,7 termostat przywraca na zaworze mieszającym pierwotną zadaną temperaturę wynikającą z krzywej grzewczej, minimalna histereza sterownika zaworu to 1 st.,

A jaki sterownik pokojowy ...?

Moje przy nastawie np 22* i histereza 0,2* wyłączają ogrzewanie przy 22* a ponownie załączają po spadku do 21,8* ...

ja mam u siebie w domu wszędzie płytki, obecnie temperatura podłogi wynosi 24 st. i jest mało komfortowe, wyczuwalny jest chłód, przyjemnie jest jak jest 26 st i wyżej, 32 st mam z rana w łazience i to już jest trochę za mocno, jest za to bardzo wyczuwalne ciepło.

To napisz jeszcze z czego masz zbudowane ściany.

Dla mnie podłoga o temp. 24oC jest już obojętna do zaakceptowania w skarpetkach ;)

Faktycznie 26oC jest optymalną temp.

W weekend zrobię test. Do ile się nagrzeje dom jak ustawię podłogi w salonie na 26 stopni.

Wykładzinę połóż.

Przyszedł rachunek za dwa miesiące. Razem 1107zl. Spoko.

Ta powiedz to mojej żonie, że ma położyć wykładzinę na jej białych kaflach 80 x 80. Hahaha. Mamy dwa dywany pod stołem w jadalni i ławą w salonie. To polepsza komfort przy zimnych podłogach. Ale jak są ciepłe powyżej 26oC to wolę mieć stopy na płytkach.

1107 za cały prąd do domu na 2 miesiące?

Temperaturę płyty ustawiona 23-27 powietrza na 23.8 czas grzania od 2 do 5 i od 13-15 zasilanie 31. Jak pale w kominku to wymuszam ogrzewanie ustawiając np 25

Na sterowniki jest ustawione grzanie od 2-6 ale od 5 do 6 grzeje się CWU gdzie jest ustawione na piecu jako priorytet wiec ogrzewanie wtedy nie chodzi

sorki ze piszę post pod postem ale nie ma edycji na urządzeniach mobilnych a pisanie w telefonie na wersji na komputer straszenie mnie złości bo forum się rozjeżdża .

Edytowane przez kwasniak

Tak, 1107 zł za bytowy, gotowanie, rekuperator, CWU i ogrzewanie przez dwa ostatnie miechy.

Temperatura podłogi w salonie to 22,5 stopnia na ogół, mierzone termometrem położonym w kącie na panelach. Mam dallasy w wylewkę, ale nie podłączyłem. Postaram się dzisiaj złożyć na Arduino jakiś czytnik, to sprawdzę ile tam jest.

Na moje wyczucie:

Gdybym ustawił temperaturę posadzki na 22,5 to w pomieszczeniu miałby minimum jeden stopień mniej czyli 21-21,5. Oczywiście piszę przy temp. w okolicach zera tak jak teraz. Ciekaw jestem tego pomiaru. Sam zrobię test w weekend i ustawię temp. posadzki na 26 zobaczymy co będzie się działo w domu ;)