Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Na moje wyczucie:

Gdybym ustawił temperaturę posadzki na 22,5 to w pomieszczeniu miałby minimum jeden stopień mniej czyli 21-21,5. Oczywiście piszę przy temp. w okolicach zera tak jak teraz. Ciekaw jestem tego pomiaru. Sam zrobię test w weekend i ustawię temp. posadzki na 26 zobaczymy co będzie się działo w domu ;)

Podziel się wrażeniami :) Jestem bardzo ciekaw.

Gość TwojPan
Jak mierzycie temp. podlogi ? Powierzchni czy czujnik zatopiony glebiej ? Warto by to podawac.

Zaryzykowałem i czujnik podłogowy umieściłem w kawałkach PEX-a.pomiędzy rurkami podłogówki.

No i wygląda mi na to, że dogrzewanie klimą wcale się nie opłaca ze względu na drogi prąd.

No i to mi podsunęło pomysł aby baniak od CWU obejrzeć z izolacji i wsadzić w większy baniak i go zaizolować. Potem dodać wentylator i mamy akumulacyjną nagrzewnicę kanalową. Praca na tej samej wodzie oznacza praktycznie bezawaryjność, nie licząc grzałki i wentylatora.

No i wygląda mi na to, że dogrzewanie klimą wcale się nie opłaca ze względu na drogi prąd.

No i to mi podsunęło pomysł aby baniak od CWU obejrzeć z izolacji i wsadzić w większy baniak i go zaizolować. Potem dodać wentylator i mamy akumulacyjną nagrzewnicę kanalową. Praca na tej samej wodzie oznacza praktycznie bezawaryjność, nie licząc grzałki i wentylatora.

Ja pierdykam taki dom to eksperyment 2.0 .Przydało by się dostać te baniaki za darmo .A ja mam taki pomysł zbiornik do cwu z możliwością wkręcenia grzałki i wężownicą i nagrzewnica wodna (może są kanałowe) .

Nie bardzo rozumiem co oznacza zwrot "na tej samej wodzie"? Bo już nie wiem co chcesz zrobić...

Ja płacę w rozliczeniu 6-miesięcznym (mniejsze opłaty stałe), rachunek za wszystko nco, cwu, wentylacje, bytowy 148zł / miesiąc, rozliczeniowy ostatni miesiąc 161zł, czyli średnio 150zł/miesiąc rocznie będzie 1800zł. Teraz dostałem niższe prognozy o parę zeta. No ale malutki dom i tylko 2os.

W kuchni ;) Pod warunkiem, że chodzi klima.

Oczywiście żartuje. Utrzymuje takie temperatury jakie zapewniają mu komfort.

Pozdrawiam

Te 22oC to temp. jaką mam nastawioną na klimie. Przy takiej nastawie klima dogrzewa do ok. 23oC i wyłącza się, ponieważ nie potrafi zejść z modulacją niżej. Włącza się znów przy ok. 22oC. Klima i podłogówka załączają się razem o 13:00 i pracują do 15:00. Klima, mimo, że nie ma kagańca od 15:00 praktycznie nie włącza się do 20:00 - 21:00.

PS. Dziwne te żarty.

Moje zdanie takie :

Sama klima mało komfortowa w mroźne dni, jak jest powyżej 0 jak teraz, kable wystarczą w łazience

Same kable dają radę (od 2 tygodni tylko kable u mnie chodzą, i jeszcze parę tygodni to potrwa), brakuje natomiast szybkiego dogrzania na żądanie ! Same kable nie ochłodzą domu lecie.

A kable + klima jak może być gorsza od samych kabli ? kwestia rozsądnego ustawienia, to, że split dmucha w salonie, a niby nie dochodzi do sypialni, to nie znaczy, że tam nie można ustawić kabli :lol2: każdy ustawia jak mu pasuje, nie ma z tym kłopotu.

Ja najczęściej zamykałem drzwi do sypialni, żeby mi nie dowiewało ! (szczególnie w słoneczne dni)

Moje zdanie takie :

Sama klima mało komfortowa w mroźne dni, jak jest powyżej 0 jak teraz, kable wystarczą w łazience

Same kable dają radę (od 2 tygodni tylko kable u mnie chodzą, i jeszcze parę tygodni to potrwa), brakuje natomiast szybkiego dogrzania na żądanie ! Same kable nie ochłodzą domu lecie.

A kable + klima jak może być gorsza od samych kabli ? kwestia rozsądnego ustawienia, to, że split dmucha w salonie, a niby nie dochodzi do sypialni, to nie znaczy, że tam nie można ustawić kabli :lol2: każdy ustawia jak mu pasuje, nie ma z tym kłopotu.

Ja najczęściej zamykałem drzwi do sypialni, żeby mi nie dowiewało ! (szczególnie w słoneczne dni)

Potwierdzam!

Kwestia mądrego ustawienia.

Najwyraźniej nie wszystkim. Ale z tym baniakiem możesz próbować lubię eksperymenty.