gawel 05.02.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Właśnie < a w ogóle jest taka taryfa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.02.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Właśnie < a w ogóle jest taka taryfa?? Jest jest. Pisaliśmy o niej tutaj już. Tyle że nie dla każdego ta taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A cóż takiego od tego roku zmieniło się w G13? Taryfa pozaszczytowa obowiązuje w weekendy, oraz dni swiateczne na tygodniu, dosc atrakcyjne są stawki za taryfę pozaszczytową bo 27 gr, ta taryfa obowiazuje przez 12 godz. na dobę w sezonie zimowym i 15 godz. w sezonie letnim, przed południem mamy taryfę szczytu przedpołudniowego którego koszt ok 50 gr, taryfa najdrozsza czyli ok 78 gr to tylko 3 godz. w okresie letnim i 5 godz w sezonie zimowym. Wydaje mi sie do grzania pompą jest bardzo dobra a duzo lepsza od G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Właśnie < a w ogóle jest taka taryfa?? Piszę tylko o aktualnych taryfach. Obowiązuje tylko na terenie oddz. Tauronu: krakowski, tarnowski, bielski, bedzinski i czestochowski. To dawny Enion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.02.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Taryfa pozaszczytowa obowiązuje w weekendy, oraz dni swiateczne na tygodniu, dosc atrakcyjne są stawki za taryfę pozaszczytową bo 27 gr, ta taryfa obowiazuje przez 12 godz. na dobę w sezonie zimowym i 15 godz. w sezonie letnim, przed południem mamy taryfę szczytu przedpołudniowego którego koszt ok 50 gr, taryfa najdrozsza czyli ok 78 gr to tylko 3 godz. w okresie letnim i 5 godz w sezonie zimowym. Wydaje mi sie do grzania pompą jest bardzo dobra a duzo lepsza od G12w. Czyli w zasadzie nic się nie zmieniło od czasu jak o niej pisałem i niekoniecznie twierdziłeś że może być korzystna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Czyli w zasadzie nic się nie zmieniło od czasu jak o niej pisałem i niekoniecznie twierdziłeś że może być korzystna... Doszły weekendy i dni swiateczne na tygodniu i spadły stawki taryfy pozaszczytowej, to mało? Róznica miedzy II tar G12w a tar. pozaszczytową G13 to obecnie 1, 66 gr butto, nidgy nie była taka mała Edytowane 5 Lutego 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja mam taryfę g12w , u niektórych sprzedawców obejmuje ona dodatkowo dni świąteczne ustawowo wolne od pracy, np w br jest ich dodatkowo 8. Swoją drogą ciekawe jak rozwiązano w liczniku kwestię świąt ruchomych np poniedziałku wielkanocnego. Obecnie mam podobne warunki jak napisał przedmówca tzn 24 gr noc i 78 gr dzień dostawca fortum a OSD zewt teren (niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Obecnie mam podobne warunki jak napisał przedmówca tzn 24 gr noc i 78 gr dzień dostawca fortum a OSD zewt teren (niestety) Obecnie masz, ale promocje dawnego Duonu na 4 lata skonczyły sie bezpowrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.02.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Doszły weekendy i dni swiateczne na tygodniu i spadły stawki taryfy pozaszczytowej, to mało? Róznica miedzy II tar G12w a tar. pozaszczytową G13 to obecnie 1, 66 gr butto, nidgy nie była taka mała Taka oferta była już w zeszłym roku co do dni świątecznych i weekendów. Nie pamiętam jednak stawek jakie były, chociaż podawałem kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Taka oferta była już w zeszłym roku co do dni świątecznych i weekendów. Nie pamiętam jednak stawek jakie były, chociaż podawałem kiedyś. Moze znajde te stawki, co do weekendów moze i tak, az tak bardzo nie sledzę historii zmian taryf. Najwazniejsze jest jednak to ze zmniejszyła sie róznica miedzy taryfami G12w i G13 na korzysc G13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja mam taryfę g12w , u niektórych sprzedawców obejmuje ona dodatkowo dni świąteczne ustawowo wolne od pracy... Nie sprzedawców a dystrybutorów, gdyz to dystrybutor okresla godz taryf, a sprzedawca ma sie do nich dostosowac. Dlatego tez zaden sprzedawca nie moze zaoferowac np taryfy g13 poza miejscem które okreslił dystrybutor a tym przypadku Tauron i na dodatek tylko na czesci swojego obszaru działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Obecnie masz, ale promocje dawnego Duonu na 4 lata skonczyły sie bezpowrotnie. Ja mam umowę do końca 2018 a więc jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.02.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) http://energia.fortum.pl/darmowe-godziny maja obecnie fajną promocje nie taką jak duon ale godną zachodu o ile nie najlepszą obecnie Edytowane 5 Lutego 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 http://energia.fortum.pl/darmowe-godziny maja obecnie fajną promocje nie taką jak duon ale godną zachodu o ile nie najlepszą obecnie Oferta ograniczona tylko do posiadaczy G11, ilu jest takich? ci co mają aktualnie g12 i g12w nie są uprawnieni a takich jest zdecydowana wiekszosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.02.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 asolt czy jestes w stanie określić pi razy drzwi jaką oszczędność energii dałoby mi 30 cm śniegu na moim dachu przez dwa miesiące - grudzień, styczeń, wszak śnieg też jakimś izolatorem jest ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ciekawe pytanie, muszę sie zastanowic czy to sie da obliczyc, ale moge spróbowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heno01 06.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam po kilku latach. Budowa zakończona mieszkamy na stałe (2 osoby) od sierpnia 2016r. Taryfa G12 w PGE. Ponieważ w czasie budowy bardzo dużo skorzystałem z tego forum postanowiłem się podzielić z wami danymi na temat zużycia energii oraz innymi przemyśleniami.Mogę już coś napisać o domu. Dom jest ogrzewany od sezonu 2014/15. Praktycznie cały czas lato i zima byli tam robotnicy lub my. Prąd wykorzystywany do CO, CWU, płyta indukcyjna, rekuperator (pracuje non stop na I czasem na II biegu + prąd użytkowy. Koszt całej energii za ten sezon(wszystko) - około 2460 zł., 2015/16 - 2480 zł. Zamieszkały na stałe od sierpnia 2016 - 2 osoby - koszt całej energii od 15.09.16 - 19.01.17 - 1670 zł. Wzrost zużycia energii po zamieszkaniu na stałe około 21%. Ta zima jest o wiele surowsza od poprzedniej więc trudno porównać. Całość ogrzewania w II taryfie. Temperatury:Salon - 22-23*;Sypialnie - 17-18* - (nie wiem jak innym ale dla nas jest to wystarczająca temperatura do spania);Łazienki - 18* - w czasie kąpieli włączamy konwektor. Kominek używany dosyć rzadko - zużycie drewna w poprzednich latach około 1m3/sezon, w tym roku trochę więcej - być może dobijemy do 2 m3. Garaż ocieplony z zewnątrz łącznie z fundamentami nie ogrzewany, od ziemi tylko folia budowlana i wylewki betonowe bez styropianu. Temperatura zimą zawsze dodatnia, w tym roku w czasie największych mrozów najniższa wynosiła 2* powyżej zera, mierzona tuż obok bramy garażowej. Dla porównania koszty utrzymania mieszkania w bloku to około 9000zł rocznie /prąd użytkowy , ogrzewanie, ciepła woda i gaz/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.02.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 przy takich temp. wew. nie dziwi mnie tak niski rachunek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.02.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam po kilku latach. Budowa zakończona mieszkamy na stałe (2 osoby) od sierpnia 2016r. Taryfa G12 w PGE. Ponieważ w czasie budowy bardzo dużo skorzystałem z tego forum postanowiłem się podzielić z wami danymi na temat zużycia energii oraz innymi przemyśleniami. Mogę już coś napisać o domu. Dom jest ogrzewany od sezonu 2014/15. Praktycznie cały czas lato i zima byli tam robotnicy lub my. Prąd wykorzystywany do CO, CWU, płyta indukcyjna, rekuperator (pracuje non stop na I czasem na II biegu + prąd użytkowy. Koszt całej energii za ten sezon(wszystko) - około 2460 zł., 2015/16 - 2480 zł. Zamieszkały na stałe od sierpnia 2016 - 2 osoby - koszt całej energii od 15.09.16 - 19.01.17 - 1670 zł. Wzrost zużycia energii po zamieszkaniu na stałe około 21%. Ta zima jest o wiele surowsza od poprzedniej więc trudno porównać. Całość ogrzewania w II taryfie. Temperatury: Salon - 22-23*; Sypialnie - 17-18* - (nie wiem jak innym ale dla nas jest to wystarczająca temperatura do spania); Łazienki - 18* - w czasie kąpieli włączamy konwektor. Kominek używany dosyć rzadko - zużycie drewna w poprzednich latach około 1m3/sezon, w tym roku trochę więcej - być może dobijemy do 2 m3. Garaż ocieplony z zewnątrz łącznie z fundamentami nie ogrzewany, od ziemi tylko folia budowlana i wylewki betonowe bez styropianu. Temperatura zimą zawsze dodatnia, w tym roku w czasie największych mrozów najniższa wynosiła 2* powyżej zera, mierzona tuż obok bramy garażowej. Dla porównania koszty utrzymania mieszkania w bloku to około 9000zł rocznie /prąd użytkowy , ogrzewanie, ciepła woda i gaz/. Czyli wynik w normie patrząc po tym jaki masz dom. Jakbyś nie palił w kominku i trzymał w sypialniach te 20 stopni dobijesz do 4000 zł/rok co nadal jest całkiem niezłym wynikiem, chociaż Jasiek ma przy Twoim domu durszlak i rocznie zużywa prądu za 5000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarsbak 06.02.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam. To mój pierwszy post na forum . Mam dylemat jakie ogrzewanie elektryczne zrobić w moim domu. Dom według OZC ma zapotrzebowanie 50 kwh/m2/rok. Powierzchnia ogrzewana budynku 154m2, zapotrzebowanie na ciepło 7700 kwh/rok . Z CWU dla 2-3 osób może w 10000 kwh/rok sie zmieszcze. Myślałem na początku że zrobie bufor w tańszej taryfie, bo jak kolega kilka postów wcześniej porównywał koszty do pompy P-W inwestycja przez ładnych kilka lat będzie się zwracać. Ale ostatnio coraz więcej mówi się o ogrzewaniu klimatyzacją kanałową i kablami czy matami pod panelami i w kleju pod płytkami dla efektu ciepłej podłogi. Jest sens rezygnować z bufora i wodnej podłogówki dla takiego tandemu. Ile może kosztować taki dobry komfortowy tandem i o ile on może mi zmniejszyć koszty CO i CWU rocznie w porównaniu do bufora? Bo rozumiem że same kable zatopione głęboko w wylewce betonowej nie wydolą tylko w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts