Przemek Kardyś 06.02.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wydolą. Teoretycznie nawet takie 10W/mb, ale lepiej dać 17W/mb. Tylko to drogo wyjdzie, bo ponad 3 tyś rocznie. Chociaż, czy ja wiem czy drogo? No i klima to tylko dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 06.02.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Przemek, ty dales 10W? bo bede mial 117m uzytkowej i tez sie zastanawiam nad ta moca kabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 07.02.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ja mam ok 100 m2 użytkowej i dawałem 10W. Spokojnie mieszcze sie w 2-giej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Wydolą. Teoretycznie nawet takie 10W/mb, ale lepiej dać 17W/mb. Tylko to drogo wyjdzie, bo ponad 3 tyś rocznie. Chociaż, czy ja wiem czy drogo? No i klima to tylko dodatek. Ale przeciez on te kable kupuje tylko raz. Dlaczego 3 tys rocznie maja go te druty 17W/mb kosztowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 08.02.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ale przeciez on te kable kupuje tylko raz. Dlaczego 3 tys rocznie maja go te druty 17W/mb kosztowac? Pewnie na abonament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Nie rozumiem cię Pyxis. Kupiłem najtańsze i grzałem maksymalnie 6 godzin na dobę, przy minus 23. Przy kiepsko zaizolowanym domu pewnie by doszło do 10h, więc może lepiej byłoby zrobić mocniejsze. A, czekaj, to żart był. Spoko, potrzebuję snu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Nie rozumoem tylko, dlaczego za te mocniejsze kolega mial by placic 3 tys ROCZNIE (z naciskiem na rocznie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ja mam ok 100 m2 użytkowej i dawałem 10W. Spokojnie mieszcze sie w 2-giej taryfie. A czy bardzo istotnym parametrem nie jest ILE metrow masz tego druta w wylewce? Czy "druciarze" jakies zalozenia domyslne przyjmuja co do dlugosci druta na m2 wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Przyjmują. Standardowo co 15cm, łazienka co 10cm, pomieszczenia typu technicznego co 20cm. Żeby kable miały sens ekonomiczny, to pasuje żeby wystarczyły 10W/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 08.02.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Czy "druciarze" jakies zalozenia domyslne przyjmuja co do dlugosci druta na m2 wylewki? Raczej sumaryczną moc (maksymalną) na pomieszczenie. Z tego wychodzi ile druta - jak wyjdzie za mało, czyli za rzadki rozstaw w wylewce, to się zmienia na taki z mniejszą mocą na metr. Jak za dużo - to z większą mocą na metr. Za rzadki rozstaw w wylewce spowoduje różnice w temperaturze podłogi w różnych miejscach, za gęsty trudno porządnie ułożyć i zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.02.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A czy bardzo istotnym parametrem nie jest ILE metrow masz tego druta w wylewce? Czy "druciarze" jakies zalozenia domyslne przyjmuja co do dlugosci druta na m2 wylewki? Ja sobie przyjąłem na oko 70w/m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 No to te 70W/m2 dostaniesz praktycznie ukladajac druta "10tke" co 14cm. Zakladajac, ze grzejac czystym pradem zadbales o odpowiednia izlocaje domu te 70W/m2 starczy do grzania w tanim pradzie chyba nawet w Suwalkach. Dla porowania moj "durszlak" ma srednio z pompy 55W/m2 i mieszcze sie praktycznie w taniej (co prawda na cieplym Dolnym Slasku), a grzeje jeszcze pompa CWU. Jednym slowem sens tych "17-tek" widze jedynie w lazienkach. Ale nadal mnie intryguje ta "roczna dola" w kwocie 3 tys zl poruszana wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Jednym slowem sens tych "17-tek" widze jedynie w lazienkach. Ale nadal mnie intryguje ta "roczna dola" w kwocie 3 tys zl poruszana wczesniej. Ło matko! Rocznie to było 3 tyś za prąd. Wtedy te 17-ki mogą być przydatne, ale to nie jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 08.02.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ło matko! Rocznie to było 3 tyś za prąd. Wtedy te 17-ki mogą być przydatne, ale to nie jest dobre rozwiązanie. Na początek chciałem wszystkich powitać jako że to mój pierwszy post, choć FM od kilku lat śledzę. Dlaczego 17-ki nie są dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Bo tłuką na wybojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ale to serio nie o to chodzi, żeby wepchać szybko całą energię, tylko żeby rozłożyć ją możliwie na stały strumień. Tam gdzie mam panele dałem dodatkowo podkład izolujący z 5mm XPS, który ponoć absolutnie nie nadaje się na podłogówkę i efektem tego mam podłogę ciepłą przez praktycznie cały dzień. Płytki za to są ciepłe rano, oraz wczesnym popołudniem, ale szybko stygną i jest po wszystkiemu. Gdybym dał mocniejsze kable, to w szczycie byłyby jeszcze cieplejsze, ale grzać musiałbym krócej i przez to szybciej byłyby chłodne.A jeśli musowo trzeba założyć 17-ki, bo 10-ki nie nagrzeją, to znak że dom się nie nadaje do ogrzewania elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 08.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A jeżeli mamy grubą płytę na 25 cm i w połowie grubości umieszczone kable to co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Grubość płyty nie ma znaczenia, tylko jej izolacja. Jeśli to jest zaizolowane porządnie, to praktycznie cała energia ujdzie w górę, bo będzie najmniejszy opór cieplny. Jest też coś takiego jak stała czasowa płyty grzewczej i określa czas po którym dostarczona energia zostanie wyprowadzona. Ta zależy już od okładziny i w skrócie: albo ciepło na krótko, albo letnio na dłużej, ale bilans się musi zgadzać.Z tego też powodu warto ograniczyć płytki podłogowe do minimum w energooszczędnym domu. Ideałem byłby podkład izolujące pod płytki, ale takiego chyba nie ma. W sumie dobry pomysł na patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 08.02.2017 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Przeliczyłem wszystkie warianty i przy założeniu z OZC że mam 4,49 kW zapotrzebowania na ogrzewanie i wentylację przy 146 m2 (piętrowy budynek z płaskim dachem) to daje 30 W/m2. Dla takich parametrów koszt samych kabli 17 W (roz.do 20 cm) dla grzania w II taryfie wynosi 4650 zł a kabli 10 W (roz. do 15 cm) 5740 zł, tak więc słabsze wcale nie są tańsze. Im głębiej mamy je w warstwie betonu posadzki (>13 cm nad kablami) tym lepiej, gdyż wzrasta jej opór, a co za tym idzie zanika problem z zimno-ciepło pod nogami przy większym roztawie kabli. Jeżeli na to damy wykończenie w postaci paneli lub PVC to będzie jeszcze lepiej.Podłoga powinna oddawać tyle ile traci budynek więc jedynie zastosowane na nią materiały dają różnią jej zdolność (pojemność) do akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Obstawiam, że te kable mógłbym mieć za 3 tyś. Napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts