Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy "druciarze" jakies zalozenia domyslne przyjmuja co do dlugosci druta na m2 wylewki?

Raczej sumaryczną moc (maksymalną) na pomieszczenie.

Z tego wychodzi ile druta - jak wyjdzie za mało, czyli za rzadki rozstaw w wylewce, to się zmienia na taki z mniejszą mocą na metr.

Jak za dużo - to z większą mocą na metr.

Za rzadki rozstaw w wylewce spowoduje różnice w temperaturze podłogi w różnych miejscach, za gęsty trudno porządnie ułożyć i zalać.

No to te 70W/m2 dostaniesz praktycznie ukladajac druta "10tke" co 14cm. Zakladajac, ze grzejac czystym pradem zadbales o odpowiednia izlocaje domu te 70W/m2 starczy do grzania w tanim pradzie chyba nawet w Suwalkach. :)

Dla porowania moj "durszlak" ma srednio z pompy 55W/m2 i mieszcze sie praktycznie w taniej (co prawda na cieplym Dolnym Slasku), a grzeje jeszcze pompa CWU.

Jednym slowem sens tych "17-tek" widze jedynie w lazienkach.

Ale nadal mnie intryguje ta "roczna dola" w kwocie 3 tys zl poruszana wczesniej. :)

Ale to serio nie o to chodzi, żeby wepchać szybko całą energię, tylko żeby rozłożyć ją możliwie na stały strumień. Tam gdzie mam panele dałem dodatkowo podkład izolujący z 5mm XPS, który ponoć absolutnie nie nadaje się na podłogówkę i efektem tego mam podłogę ciepłą przez praktycznie cały dzień. Płytki za to są ciepłe rano, oraz wczesnym popołudniem, ale szybko stygną i jest po wszystkiemu. Gdybym dał mocniejsze kable, to w szczycie byłyby jeszcze cieplejsze, ale grzać musiałbym krócej i przez to szybciej byłyby chłodne.

A jeśli musowo trzeba założyć 17-ki, bo 10-ki nie nagrzeją, to znak że dom się nie nadaje do ogrzewania elektrycznego.

Grubość płyty nie ma znaczenia, tylko jej izolacja. Jeśli to jest zaizolowane porządnie, to praktycznie cała energia ujdzie w górę, bo będzie najmniejszy opór cieplny.

Jest też coś takiego jak stała czasowa płyty grzewczej i określa czas po którym dostarczona energia zostanie wyprowadzona. Ta zależy już od okładziny i w skrócie: albo ciepło na krótko, albo letnio na dłużej, ale bilans się musi zgadzać.

Z tego też powodu warto ograniczyć płytki podłogowe do minimum w energooszczędnym domu. Ideałem byłby podkład izolujące pod płytki, ale takiego chyba nie ma. W sumie dobry pomysł na patent.

Przeliczyłem wszystkie warianty i przy założeniu z OZC że mam 4,49 kW zapotrzebowania na ogrzewanie i wentylację przy 146 m2 (piętrowy budynek z płaskim dachem) to daje 30 W/m2. Dla takich parametrów koszt samych kabli 17 W (roz.do 20 cm) dla grzania w II taryfie wynosi 4650 zł a kabli 10 W (roz. do 15 cm) 5740 zł, tak więc słabsze wcale nie są tańsze.

Im głębiej mamy je w warstwie betonu posadzki (>13 cm nad kablami) tym lepiej, gdyż wzrasta jej opór, a co za tym idzie zanika problem z zimno-ciepło pod nogami przy większym roztawie kabli. Jeżeli na to damy wykończenie w postaci paneli lub PVC to będzie jeszcze lepiej.

Podłoga powinna oddawać tyle ile traci budynek więc jedynie zastosowane na nią materiały dają różnią jej zdolność (pojemność) do akumulacji.