Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeliczyłem wszystkie warianty i przy założeniu z OZC że mam 4,49 kW zapotrzebowania na ogrzewanie i wentylację przy 146 m2 (piętrowy budynek z płaskim dachem) to daje 30 W/m2. Dla takich parametrów koszt samych kabli 17 W (roz.do 20 cm) dla grzania w II taryfie wynosi 4650 zł a kabli 10 W (roz. do 15 cm) 5740 zł, tak więc słabsze wcale nie są tańsze.

Im głębiej mamy je w warstwie betonu posadzki (>13 cm nad kablami) tym lepiej, gdyż wzrasta jej opór, a co za tym idzie zanika problem z zimno-ciepło pod nogami przy większym roztawie kabli. Jeżeli na to damy wykończenie w postaci paneli lub PVC to będzie jeszcze lepiej.

Podłoga powinna oddawać tyle ile traci budynek więc jedynie zastosowane na nią materiały dają różnią jej zdolność (pojemność) do akumulacji.

ja za swoje 6 kW (VCD 10) zapłaciłem 2700 zł. Też mogę pomóc w razie potrzeby.

Cały budynek jest od podstaw wymyślony pod kable, więc też układy warstw są inne niż tradycyjnie się to robi. Poczynając od ław które są już w ociepleniu jako szalunek tracony po ściany fundamentowe z wewnętrznym dociepleniem 10cm (036) i izolacją pod chudziakiem 20cm (036). Chudego jest 13cm, na to ma przyjść docelowa posadzka betonowa 15cm. To jest coś podobnego co R&K zrobił przy swoim Zx35.

Pierwotnie miał być bufor i grzałki jako system w którym można podmienić źródło ciepła, ale trochę to skomplikowane i w wykonaniu i regulacji więc decyzja poszła w kierunku kabli.

Cały budynek jest od podstaw wymyślony pod kable, więc też układy warstw są inne niż tradycyjnie się to robi. Poczynając od ław które są już w ociepleniu jako szalunek tracony po ściany fundamentowe z wewnętrznym dociepleniem 10cm (036) i izolacją pod chudziakiem 20cm (036). Chudego jest 13cm, na to ma przyjść docelowa posadzka betonowa 15cm. To jest coś podobnego co R&K zrobił przy swoim Zx35.

Pierwotnie miał być bufor i grzałki jako system w którym można podmienić źródło ciepła, ale trochę to skomplikowane i w wykonaniu i regulacji więc decyzja poszła w kierunku kabli.

Robisz dobrą izolacje i kable z powodzeniem są bdb rozwiązaniem i tanie w montażu. Ale klimę od razu warto przemyśleć na lato i dogrzewanie też zrobi tanio.

Robisz dobrą izolacje i kable z powodzeniem są bdb rozwiązaniem i tanie w montażu. Ale klimę od razu warto przemyśleć na lato i dogrzewanie też zrobi tanio.

Czyli robi system tani w montazu i do razu zaklada proteze do grzania, zeby bylo go stac na eksploatacje tego "taniego w montazu" systemu CO?

Czy tu komus jest gorzej? :)

Ponizej nomogram do okreslenia zaleznosci grubosci wylewki do grzania akumulacyjnego:

http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg

wylewka_wykres.jpg

Czy w tak dobrze ocieplonych domach, lato i jego wysokie temperatury, są aż tak problematyczne, że niezbędna jest klima?

Skoro dom dobrze zaizolowany i pojawiają się latem zyski bytowe to jak to odprowadzić? Przecież gotujemy, włączamy TV itd. A że tak jest to mam przykład na wielu budynkach na poziomie 30 kwh/m2/rok.

Czyli robi system tani w montazu i do razu zaklada proteze do grzania, zeby bylo go stac na eksploatacje tego "taniego w montazu" systemu CO?

Czy tu komus jest gorzej? :)

Ponizej nomogram do okreslenia zaleznosci grubosci wylewki do grzania akumulacyjnego:

http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg

Klima przyda się latem. A jak ktoś zrobi to rozsądnie to zauważy że i zimą zmniejszą się rachunki. Proteza... Ty np. masz dziurawy dom a inni niech ci będzie mają protezy.