Barth3z 09.02.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ideałem byłby podkład izolujące pod płytki, ale takiego chyba nie ma. W sumie dobry pomysł na patent. Takie?: http://www.schlueter.pl/schlueter-ditra-25_188.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 09.02.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Przeliczyłem wszystkie warianty i przy założeniu z OZC że mam 4,49 kW zapotrzebowania na ogrzewanie i wentylację przy 146 m2 (piętrowy budynek z płaskim dachem) to daje 30 W/m2. Dla takich parametrów koszt samych kabli 17 W (roz.do 20 cm) dla grzania w II taryfie wynosi 4650 zł a kabli 10 W (roz. do 15 cm) 5740 zł, tak więc słabsze wcale nie są tańsze. Im głębiej mamy je w warstwie betonu posadzki (>13 cm nad kablami) tym lepiej, gdyż wzrasta jej opór, a co za tym idzie zanika problem z zimno-ciepło pod nogami przy większym roztawie kabli. Jeżeli na to damy wykończenie w postaci paneli lub PVC to będzie jeszcze lepiej. Podłoga powinna oddawać tyle ile traci budynek więc jedynie zastosowane na nią materiały dają różnią jej zdolność (pojemność) do akumulacji. ja za swoje 6 kW (VCD 10) zapłaciłem 2700 zł. Też mogę pomóc w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.02.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 A jeżeli mamy grubą płytę na 25 cm i w połowie grubości umieszczone kable to co lepsze? A jak chcesz to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 09.02.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Cały budynek jest od podstaw wymyślony pod kable, więc też układy warstw są inne niż tradycyjnie się to robi. Poczynając od ław które są już w ociepleniu jako szalunek tracony po ściany fundamentowe z wewnętrznym dociepleniem 10cm (036) i izolacją pod chudziakiem 20cm (036). Chudego jest 13cm, na to ma przyjść docelowa posadzka betonowa 15cm. To jest coś podobnego co R&K zrobił przy swoim Zx35.Pierwotnie miał być bufor i grzałki jako system w którym można podmienić źródło ciepła, ale trochę to skomplikowane i w wykonaniu i regulacji więc decyzja poszła w kierunku kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Cały budynek jest od podstaw wymyślony pod kable, więc też układy warstw są inne niż tradycyjnie się to robi. Poczynając od ław które są już w ociepleniu jako szalunek tracony po ściany fundamentowe z wewnętrznym dociepleniem 10cm (036) i izolacją pod chudziakiem 20cm (036). Chudego jest 13cm, na to ma przyjść docelowa posadzka betonowa 15cm. To jest coś podobnego co R&K zrobił przy swoim Zx35. Pierwotnie miał być bufor i grzałki jako system w którym można podmienić źródło ciepła, ale trochę to skomplikowane i w wykonaniu i regulacji więc decyzja poszła w kierunku kabli. Robisz dobrą izolacje i kable z powodzeniem są bdb rozwiązaniem i tanie w montażu. Ale klimę od razu warto przemyśleć na lato i dogrzewanie też zrobi tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 09.02.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Robisz dobrą izolacje i kable z powodzeniem są bdb rozwiązaniem i tanie w montażu. Ale klimę od razu warto przemyśleć na lato i dogrzewanie też zrobi tanio. Czy w tak dobrze ocieplonych domach, lato i jego wysokie temperatury, są aż tak problematyczne, że niezbędna jest klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Robisz dobrą izolacje i kable z powodzeniem są bdb rozwiązaniem i tanie w montażu. Ale klimę od razu warto przemyśleć na lato i dogrzewanie też zrobi tanio. Czyli robi system tani w montazu i do razu zaklada proteze do grzania, zeby bylo go stac na eksploatacje tego "taniego w montazu" systemu CO? Czy tu komus jest gorzej? Ponizej nomogram do okreslenia zaleznosci grubosci wylewki do grzania akumulacyjnego: http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 09.02.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak dobrze czytam ten nomogram, to dom bardzo ciepły, z 2h okienkiem 2 taryfy, gdzie dominują panele/drewno o konstrukcji lekkiej/średniej, potrzebuje akumulacji o grubości 6-7 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Takie?: http://www.schlueter.pl/schlueter-ditra-25_188.aspx To musiałby być izolator, więc nie bardzo. Przy tak nikłej grubości trudno będzie coś dobrać. Wylewka 8cm jest wystarczająco gruba na grzanie akumulacyjne domu 3-litrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 09.02.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Wszystko jest podporządkowane przyszłej wygodzie eksploatacji no i ekonomii z naciskiem na "przyszłej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 09.02.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To musiałby być izolator, więc nie bardzo. Przy tak nikłej grubości trudno będzie coś dobrać. Płyta pilśniowa porowata.....sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ale po co 15cm wylewki? Lepiej połowę na styropian zamienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Płyta pilśniowa porowata.....sprawdzone Nie zginie pod klejem? Nie odkleją się płytki? No i trzeba to wcześniej przewidzieć, żeby obniżenie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 09.02.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Nie zginie pod klejem? Nie odkleją się płytki? No i trzeba to wcześniej przewidzieć, żeby obniżenie zrobić. Widziałem to raz u klienta, płytki na siatce stamm, czy jakoś tak (produkt bodajże z Austrii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Nie mogę odpisać na PW. Spróbuję później. Podaj mi numer na priv, to zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 09.02.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak dobrze czytam ten nomogram, to dom bardzo ciepły, z 2h okienkiem 2 taryfy, gdzie dominują panele/drewno o konstrukcji lekkiej/średniej, potrzebuje akumulacji o grubości 6-7 cm? Nie potrzebujesz min. 11 cm dla płytek. Musisz dokładnie poprowadzić równoległe do x i y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Serio wystarczy 8cm, a nawet mniej. U mnie poszło dokładnie 10m3 piachu na 128m2 wylewki i wszystko działa, a podłoga jest tylko lekko ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Czy w tak dobrze ocieplonych domach, lato i jego wysokie temperatury, są aż tak problematyczne, że niezbędna jest klima? Skoro dom dobrze zaizolowany i pojawiają się latem zyski bytowe to jak to odprowadzić? Przecież gotujemy, włączamy TV itd. A że tak jest to mam przykład na wielu budynkach na poziomie 30 kwh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Czyli robi system tani w montazu i do razu zaklada proteze do grzania, zeby bylo go stac na eksploatacje tego "taniego w montazu" systemu CO? Czy tu komus jest gorzej? Ponizej nomogram do okreslenia zaleznosci grubosci wylewki do grzania akumulacyjnego: http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Klima przyda się latem. A jak ktoś zrobi to rozsądnie to zauważy że i zimą zmniejszą się rachunki. Proteza... Ty np. masz dziurawy dom a inni niech ci będzie mają protezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) A że tak jest to mam przykład na wielu budynkach na poziomie 30 kwh/m2/rok. Pytanie na które wielokrotnie nie uzyskałem odpowiedzi: A jak to 30 kwh/m2/rok. zostało obliczone skoro to tak jest wielokrotnie? Edytowane 9 Lutego 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts