jasiek71 09.02.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 A mnie najbardziej rozbraja te " wiele budynków..." Przecież to takie proste .... Jak tak rozejrzeć się po okolicy to raczej wiele jest takich 100kWh/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Pytanie na które wielokrotnie nie uzyskałem odpowiedzi: A jak to 30 kwh/m2/rok. zostało obliczone skoro to tak jest wielokrotnie? To znaczy że budynek o powierzchni 100m2 zużył 3000kWh na ogrzewanie w sezonie grzewczym... 3000/100=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Pytanie na które wielokrotnie nie uzyskałem odpowiedzi: A jak to 30 kwh/m2/rok. zostało obliczone skoro to tak jest wielokrotnie? Audytor OZC obliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 A mnie najbardziej rozbraja te " wiele budynków..." Przecież to takie proste .... Jak tak rozejrzeć się po okolicy to raczej wiele jest takich 100kWh/m2... To niech Cię rozbraja nadal. Akurat mówię o domach m3system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To niech Cię rozbraja nadal. Akurat mówię o domach m3system. Aaaa ... M3 to faktycznie na każdej ulicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Aaaa ... M3 to faktycznie na każdej ulicy... W wielu budynkach na poziomie 30 kwh/m2/rok nie oznacza że jest wiele budynków. Ale jak ktoś szuka głupich zaczepek to wszystko znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.02.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 no ale jak się ktoś sam podkłada, to czemu się dziwi, że go kopią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Wiem jak się grzeje klimatyzacją. Oczywiście może mój model jest do dupy i mam dokumentnie spieprzony montaż, ale nie polecam.Bartek sobie chwali, ale on ma dom, który powinien połknąć 1500 kWh prądu, co jest warte 450zł, więc u niego ta klima samym dmuchaniem dom zagrzeje, pewnie i bez jednostki zewnętrznej. Inna sprawa, że w cenie tego U-Crowna może dom kilkanaście lat ogrzewać, ale kto bogatemu zabroni? Właśnie dlatego przypadek Bartka nie jest miarodajny, a to co opowiada Grzesiek jest mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 no ale jak się ktoś sam podkłada, to czemu się dziwi, że go kopią? Z czym się podkłada? Z tym, że w dobrze izolowanych domach ludziom pozakładali centralne na gazie czy przewymiarowanych pompach ciepła i potem jest problem z przegrzewaniem budynku nawet zimą? A latem i tak trzeba dokupić klimatyzator? Jak ktoś nie myśli logicznie to są problemy. W domach o bardzo dobrych parametrach nadmierna akumulacja ciepła może czasem okazać się problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Wiem jak się grzeje klimatyzacją. Oczywiście może mój model jest do dupy i mam dokumentnie spieprzony montaż, ale nie polecam. Bartek sobie chwali, ale on ma dom, który powinien połknąć 1500 kWh prądu, co jest warte 450zł, więc u niego ta klima samym dmuchaniem dom zagrzeje, pewnie i bez jednostki zewnętrznej. Inna sprawa, że w cenie tego U-Crowna może dom kilkanaście lat ogrzewać, ale kto bogatemu zabroni? Właśnie dlatego przypadek Bartka nie jest miarodajny, a to co opowiada Grzesiek jest mało prawdopodobne. Klimę ma założoną również do chłodzenia nie rozumiesz? Inna sprawa że mógł kupić klimę za połowę mniej. No i oczywiście splitem ogrzewanie całego domu to jakoś sobie nie wyobrażam. No chyba że to super termos ale nadal nie uważam że to jest optymalne. Tak czy siak klima tylko w tandemie z kablami jak jest dobra izolacja. Dalej, co jest mało prawdopodobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 09.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Pytanie na które wielokrotnie nie uzyskałem odpowiedzi: A jak to 30 kwh/m2/rok. zostało obliczone skoro to tak jest wielokrotnie? Jak zwykle - Grzesio zapytal ile cm na scianie, ile w podlodze i na dachu i poweidzial 30kwh. Pisal wielokrotnie ze nie potrzebuje nic liczyc i OZC do niczego mu nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Z czym się podkłada? Z tym, że w dobrze izolowanych domach ludziom pozakładali centralne na gazie czy przewymiarowanych pompach ciepła i potem jest problem z przegrzewaniem budynku nawet zimą? A latem i tak trzeba dokupić klimatyzator? Jak ktoś nie myśli logicznie to są problemy. W domach o bardzo dobrych parametrach nadmierna akumulacja ciepła może czasem okazać się problemem. Problemem to może być co najwyżej system sterowania i użytkownik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Klimę ma założoną również do chłodzenia nie rozumiesz? Inna sprawa że mógł kupić klimę za połowę mniej. No i oczywiście splitem ogrzewanie całego domu to jakoś sobie nie wyobrażam. No chyba że to super termos ale nadal nie uważam że to jest optymalne. Tak czy siak klima tylko w tandemie z kablami jak jest dobra izolacja. Dalej, co jest mało prawdopodobne? Więc najpierw spierd.... sobie budynek a potem dokładamy klimę... Wielkie przeszklenia to już na starcie proszenie się o kłopoty..., Od razu można montować klimę...( Która pomoże nam zmniejszyć zimowe straty energii przez te same okna które w lecie nas dogrzewają ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Mój dom się nie przegrzewa i klimy w sumie nie potrzeba, a zimą tym grzać to masakra. Jeszcze jednostkę zewnętrzną dam inaczej i zobaczę, ale na tą chwilę nie da rady.W ciężkie mrozy tylko kable, a jak mam według ozc 3100kwh rocznie, to nawet 4000 to koszt 1200 zł i ta klima staje się trudna do zbilansowana. No i Bartek chwali, ale on na ciepłym Śląsku mieszka i ma dom super ciepły, a ja mieszkam w II strefie przemarzania i mam dom całkiem niezły i wiem co mówię, bo to z doświadczenia i drugi raz bym chyba klimy nie kupił, tylko najwyżej jakiś grzejnik elektryczny z nadmuchem, żeby ewentualnie dogrzać szybko salon gdy w nocy poszło za mało w podłogę. Tani grzejnik, działający cicho i przez cały sezon, za ułamek ceny klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak zwykle - Grzesio zapytal ile cm na scianie, ile w podlodze i na dachu i poweidzial 30kwh. Pisal wielokrotnie ze nie potrzebuje nic liczyc i OZC do niczego mu nie potrzebne Czytasz człowieku ze zrozumieniem co dalej było napisane czy ty tylko jedno masz w głowie tzn. szukanie problemów pomiędzy ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.02.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Mój dom się nie przegrzewa i klimy w sumie nie potrzeba, a zimą tym grzać to masakra. Jeszcze jednostkę zewnętrzną dam inaczej i zobaczę, ale na tą chwilę nie da rady. W ciężkie mrozy tylko kable, a jak mam według ozc 3100kwh rocznie, to nawet 4000 to koszt 1200 zł i ta klima staje się trudna do zbilansowana. No i Bartek chwali, ale on na ciepłym Śląsku mieszka i ma dom super ciepły, a ja mieszkam w II strefie przemarzania i mam dom całkiem niezły i wiem co mówię, bo to z doświadczenia i drugi raz bym chyba klimy nie kupił, tylko najwyżej jakiś grzejnik elektryczny z nadmuchem, żeby ewentualnie dogrzać szybko salon gdy w nocy poszło za mało w podłogę. Tani grzejnik, działający cicho i przez cały sezon, za ułamek ceny klimy. Jeśli latem przy upałach normalnie w nim mieszkając nie masz problemów z przegrzewaniem mając dom bardzo dobrze zaizolowany to naprawdę jest to dla mnie dziwne. Jak długo mieszkasz już w tym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 09.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ale po co 15cm wylewki? Lepiej połowę na styropian zamienić. Dla akumulacji ciepła, takie 15 cm w betonie posadzkowym (piaskowym) to ok. 8,3 kW. Policzyłem dla mojego budynku wszystkie betony i wychodzi mi ze mam bufor ciepła o pojemnosci 57,4kW dla 1K. Przy stratach 4,49kW (OZC) to daje mi prawie 13h ciepła które spadnie tylko o 1*C. Pamiętajmy że beton w załeżności na jakim jest kruszywie, ma inną charakterystykę. Czy w waszych domach macie takie same właściwości, jak to u was jest. Pyxis Monogram jest z instrukcji devi, bardzo fajnie jest tam wszystko opisane tylko że zakładają współczynnik +20% na moc kabli i to w moim przypadku daje 86W/m2. Ten współczynnik jest chyba bardziej handlowy niż faktycznie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Popatrz J&D w projekt i napisz jaki masz dom, to znaczy ile kWh/M2*rok. Ja mam obciążenie chyba 6kW, 8cm posadzki, beton komórkowy i tynki gipsowe i wszystko fajnie działa, to tobie po co taki bufor?Przy grzanie akumulacyjnym można przedobrzyć. Jak masz dużą akumulację i nie ogarnięte dobrze sterowanie, to przez kilka nocy możesz grzać minimalnie za słabo, ale temperatura będzie w miarę stała. Jeśli jednak przyjdzie pochmurny dzień i będzie do tego ta posadzka wystudzone, to zanim ją bujniesz minie mnóstwo czasu. To zupełnie zbędne, bo wystarczy połowa tego betonu, a przy tym zostanie miejsca na lepszą izolację. To z praktyki piszę, bo mam i wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.02.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Klimę ma założoną również do chłodzenia nie rozumiesz? Inna sprawa że mógł kupić klimę za połowę mniej. No i oczywiście splitem ogrzewanie całego domu to jakoś sobie nie wyobrażam. No chyba że to super termos ale nadal nie uważam że to jest optymalne. Tak czy siak klima tylko w tandemie z kablami jak jest dobra izolacja. Dalej, co jest mało prawdopodobne? Grzegorz mam tylko jedną prośbę. Twoje stwierdzenie grzanie w tandemie klima + kable powtarzane jest wiele razy. To sformułowanie to taka pół prawda a jak wiesz prawdy są trzy: Prawda Półprawda i gówno prawda. Ten tandem większość ludzi rozumie jako split + kable czyli taką 3 prawdę. Pisz rzetelnie klima kanałowa + kable. Twój brak precyzji już z 3 razy spowodował "dyskusję" na forum. Ja takiego poprawnego sformułowania nie zaneguję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Popatrz J&D w projekt i napisz jaki masz dom, to znaczy ile kWh/M2*rok. Ja mam obciążenie chyba 6kW, 8cm posadzki, beton komórkowy i tynki gipsowe i wszystko fajnie działa, to tobie po co taki bufor? Przy grzanie akumulacyjnym można przedobrzyć. Jak masz dużą akumulację i nie ogarnięte dobrze sterowanie, to przez kilka nocy możesz grzać minimalnie za słabo, ale temperatura będzie w miarę stała. Jeśli jednak przyjdzie pochmurny dzień i będzie do tego ta posadzka wystudzone, to zanim ją bujniesz minie mnóstwo czasu. To zupełnie zbędne, bo wystarczy połowa tego betonu, a przy tym zostanie miejsca na lepszą izolację. To z praktyki piszę, bo mam i wiem. Tu nic nie trzeba "bujać"..., Jeżeli masz normalne sterowniki z niewielką histerezą to temperatura wylewki cały czas kręci się w przedziale 1-2*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts