Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Popatrz J&D w projekt i napisz jaki masz dom, to znaczy ile kWh/M2*rok. Ja mam obciążenie chyba 6kW, 8cm posadzki, beton komórkowy i tynki gipsowe i wszystko fajnie działa, to tobie po co taki bufor?.

Zgodnie z projektem i OZC mam niecałe 32kWh/m2rok, parametr ten jest dla 15 cm szarego na ścianie, BK 24cm/500, tynki gipsowe, strop parteru płyty kanałowe, strop piętra Teriva 24 plus śr.35 cm (036), okna śr.0,9 ( 34,6m2)

Z racji ścian z BK i ich małej akumulacji w stosunku do innych materiałów tak zmieniłem układ warstw by zamiast bufora 1000 litrów mieć rezerwę w konstrukcji.

Sam byłem zdziwiony ile tego można w betonie zmagazynować przy okazji. Weź i sprawdź ile twój dom magazynuje w konstrukcji. Pamiętaj że mam jeszcze schody żelbetowe i stropy. I tak od niechcenia konstrukcja budynku magazynuje :

- chudziak 10,1kW/7,4m3;

- posadzka parteru 8,3kW/10,4m3,

- posadzka piętro 6kW/7,5m3,

- strop parter i schody 19,8kW/14,3m3;

- strop piętra 13,2kW/9,5m3.

Czytając wątki zauważyłem że pomiędzy tem. powietrza a temp. posadzki jest niewielka różnica ok.2*C w domach dobrze izolowanych i tak jak jasiek71 ważniejsze jest sterowanie temperaturą posadzki. A mając taką akumulację nie muszę się martwić o przerwy w dostawie energii (a są) czy też gwałtownych spadków temperatury na zewnątrz i zawsze jestem w taniej taryfie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zwykle - Grzesio zapytal ile cm na scianie, ile w podlodze i na dachu i poweidzial 30kwh. Pisal wielokrotnie ze nie potrzebuje nic liczyc i OZC do niczego mu nie potrzebne

Tak, to i ja mogę potwierdzić, stąd moje zdziwienie, że podaje nie sprawdzone liczby.

A ciekawe co reszta z tego wątku zrobi przez dwa dni bez prądu.:)

Teraz, gdy jest na dworze jest około -8 sprawdzałem jak szybko się wychładza mój budynek. Nagrzewając go do 23 stopni po 2 dniach nie grzania miałem +18 Edytowane przez kolektor1

Pyxis

Monogram jest z instrukcji devi, bardzo fajnie jest tam wszystko opisane tylko że zakładają współczynnik +20% na moc kabli i to w moim przypadku daje 86W/m2.

Ten współczynnik jest chyba bardziej handlowy niż faktycznie potrzebny.

To bardziej dla zalapania zaleznosci niz do scislego trzymania sie wynikow.

W moim rejonie nie ma przerw dwu dniowych, ale jak by była, to do córki do bloku się przeniosę albo biokominek odpalę.

Ja przeproszę się z kominkiem ...

A oświetlenie i tak jest z UPS i fotowoltaiki..., akumulatory dwa dni wytrzymają bez słońca a potem ewentualnie jeszcze podłączę się do samochodu...:cool:

Tak, to i ja mogę potwierdzić, stąd moje zdziwienie, że podaje nie sprawdzone liczby.

Teraz, gdy jest na dworze jest około -8 sprawdzałem jak szybko się wychładza mój budynek. Nagrzewając go do 23 stopni po 2 dniach nie grzania miałem +18

Sprawdziłem i z wyliczeń wychodzi że przy delta 5K mam 183kW co by dało 3,5 dnia na tych samych warunkach co u ciebie, czyli powinno być dobrze.

Tzn nie muszę przenosić się do córki do bloku, a jak Przemkowi w Mielcu prądu braknie do zapraszam do mnie, ale to w przyszłym sezonie.

Ja przeproszę się z kominkiem ...

A oświetlenie i tak jest z UPS i fotowoltaiki..., akumulatory dwa dni wytrzymają bez słońca a potem ewentualnie jeszcze podłączę się do samochodu...:cool:

Fotowoltanika też jest rozważana, ale to jakby dodatek. Zobaczymy jak z dwa sezony przejdziemy i jak to się ma do korzyści z tego idących. Na śląsku brak jest programów wspomagających, wszystko na własną klatę trzeba brać. W waszych rejonach nonstop coś się proponuje, tu to tylko wungel i wungel.

Zgodnie z projektem i OZC mam niecałe 32kWh/m2rok, parametr ten jest dla 15 cm szarego na ścianie, BK 24cm/500, tynki gipsowe, strop parteru płyty kanałowe, strop piętra Teriva 24 plus śr.35 cm (036), okna śr.0,9 ( 34,6m2)

Czy aby? jeszcze sie spotkałem zeby obliczenia ozc i obliczenia z projektu były tozsame chyba ze projekt indywidualny obliczenia ozc były specjalnie dla tego projektu. Wracając do tych 32 kWh/m2*a nie wydaję mi sie aby przy tylko 15 cm styropianiu na scianie osiągnąc ten parametr i to w III strefie klimatycznej

No i Bartek chwali, ale on na ciepłym Śląsku mieszka i ma dom super ciepły, a ja mieszkam w II strefie przemarzania i mam dom całkiem niezły i wiem co mówię, bo to z doświadczenia i drugi raz bym chyba klimy nie kupił, tylko najwyżej jakiś grzejnik elektryczny z nadmuchem, żeby ewentualnie dogrzać szybko salon gdy w nocy poszło za mało w podłogę. Tani grzejnik, działający cicho i przez cały sezon, za ułamek ceny klimy.

Zgadzam się w 100%.

W sumie nie wiem po co kupiłem tą klimę :) Może dlatego, że cena hurtowa i instalacja za free. Nie liczyłem kiedy się zwróci. A że już mam, to dziele się spostrzeżeniami.

Nie patrząc na zwrot inwestycji to działanie splita w tandeimie z kablami sobie chwalę. Gdyby nie to, że pod połową domu mam GWC, który wychładza mi grunt do 5oC to zapewne jeszcze rzadziej załączałbym podłogówkę na rzecz splita, bez wpływu na komfort.

W moim rejonie nie ma przerw dwu dniowych, ale jak by była, to do córki do bloku się przeniosę albo biokominek odpalę.

Wystarczy dobra masa akumulacyjna, płyta, ściany i strop monolityczny i dom według obliczeń będzie się studził z 23* do 16* ponad 4 dni przy -20 na zewnątrz

Wyliczenia u mnie w dzienniku tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?297425-Wieliszew-Ma%C5%82y-parterowy-dom-85m2-na-g%C3%B3rce&p=7393965&viewfull=1#post7393965

Jeśli latem przy upałach normalnie w nim mieszkając nie masz problemów z przegrzewaniem mając dom bardzo dobrze zaizolowany to naprawdę jest to dla mnie dziwne. Jak długo mieszkasz już w tym domu?

ja nie miałem problemów z przegrzewaniem. wystarczy chronić okna przed nadmiarem słońca, w dzień wentylacja przez wymiennik, w nocy bypass + uchylenie niektórych okien. w zimie dom pociągnął 23 kWh/m2

Wystarczy pokazać rachunki za prąd za ostatni rok i problem ze sprzedażą zniknie....

Taaa... Zrób eksperyment, wystaw swój dom na sprzedaż i napisz, że jest ogrzewany prądem. Życzę powodzenia :)

Nawet jak pokażesz im rachunek, to i tak nie uwierzą. Powiedzą że pewnie w domu było 17 stopni :)

Taka jest niestety gorzka prawda :yes: