Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc, to mój pierwszy post tutaj wiec chce sie przywitac:-)

Tak tu zachwalacie kable a czy jest sens zamieniać ogrzewanie gazowe przy

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6500W

4 osoby w domu

parterówka 20cm styro na ścianach i 30cm ocieplenia dachu, na podłodze 10cm styro

Dom na razie w stanie surowym - w projekcie mam gaz ale nie został jeszcze podłączony.

Jakich kosztów mogę się spodziewać przy grzaniu prądem - kable w wylewce?

Czesc, to mój pierwszy post tutaj wiec chce sie przywitac:-)

Tak tu zachwalacie kable a czy jest sens zamieniać ogrzewanie gazowe przy

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6500W

4 osoby w domu

parterówka 20cm styro na ścianach i 30cm ocieplenia dachu, na podłodze 10cm styro

Dom na razie w stanie surowym - w projekcie mam gaz ale nie został jeszcze podłączony.

Jakich kosztów mogę się spodziewać przy grzaniu prądem - kable w wylewce?

10 cm styropianu w podłodze to zdecydowanie za mało. Pamiętaj, że pierwszą rzeczą jest izolacja i szczelny budynek. Gazu nie polecam. Ile wyjdzie Cię podłączenie gazu? Gaz sam w sobie jest niebezpieczny. A i gazu nie podepniesz pod żadne OZE.

Co znaczy, że gaz jest niebezpieczny? To kocioł na węgiel nie jest, a prąd nie jest. Argument z czapki. A Ty gaz chcesz podpinać pod OZE?

Gaz jest wybuchowy. Argument nie jest z czapki. Węgiel jeszcze gorszy syf więc nawet o tym nie myślę wspominać. A gazu nie chce podpinać pod OZE bo się nie da!

10 cm styropianu w podłodze to zdecydowanie za mało. Pamiętaj, że pierwszą rzeczą jest izolacja i szczelny budynek. Gazu nie polecam. Ile wyjdzie Cię podłączenie gazu? Gaz sam w sobie jest niebezpieczny. A i gazu nie podepniesz pod żadne OZE.

Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales

Chyba nie o to mu chodzi.

Do prądu dołożysz panele PV i rachunki możesz zredukować do zera. Z gazem zostaniesz.

Otóż to! Ale przecież jak ktoś chce to gaz może zakładać. Nie bronię. Ja testowałem w swoim życiu węglowe, gazowe, czysty prąd (grzejniki), prąd (kable), teraz tandem. I w życiu nie poleciłbym teraz gazu czy węgla.

Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales

Rozliczanie paliwa gazowego przejrzyste nie jest. Jeżeli uważasz że jest to gratuluję. Z resztą co bym nie napisał to i tak stwierdzisz inaczej. Bo większość Twoich wpisów jest w stylu hejterskim drogi kolego.

Mam Jaśku pytanie o te normalne sterowniki, które ogarnąć ogrzewanie akumulacyjne. Co to za jedne?

Ja u siebie jakiś czas temu zamontowałem takie...

http://allegro.pl/tech-sterownik-st-292-v3-termostat-pokojowy-i6700144658.html

W końcu jakieś normalne...:cool:

Jedyna wada że są na baterie i potrzeba zewnętrzny przekaźnik mocy bo ten wbudowany jest taki mikro...

No i z wyglądu trochę taki wielki ...:)

Ale za to na otarcie łez jest perfekcyjne sterowanie ...:)

Gaz jest wybuchowy.
Święta prawda, przesiadam się na hulajnogę, bo rower jest za szybki o samochodzie nie wspomnę. I Wam też to radzę, będziecie żyli dłużej bo i co róż nam coś wybucha.

Na pobocznym forum Brzęczkowski policzył, że 1kWh=1m3 gazu. To niby po co oszczędny ma co liczyć? Toż to aksjomat.

Edytowane przez kolektor1

Ja u siebie jakiś czas temu zamontowałem takie...

http://allegro.pl/tech-sterownik-st-292-v3-termostat-pokojowy-i6700144658.html

W końcu jakieś normalne...:cool:

Jedyna wada że są na baterie i potrzeba zewnętrzny przekaźnik mocy bo ten wbudowany jest taki mikro...

No i z wyglądu trochę taki wielki ...:)

Ale za to na otarcie łez jest perfekcyjne sterowanie ...:)

Nurtuje mnie to sterowanie. Przy mrozach podłoga musi być chyba cieplejsza niż w upały, no i przy grubej wylewce histereza nawet 0,2 stopnia to ładnych kilka kWh. Napisz jak to się zachowuje i czy trzeba samemu zakończyć sezon grzewczy, czysto się jakoś uczyni samo.

Nurtuje mnie to sterowanie. Przy mrozach podłoga musi być chyba cieplejsza niż w upały, no i przy grubej wylewce histereza nawet 0,2 stopnia to ładnych kilka kWh. Napisz jak to się zachowuje i czy trzeba samemu zakończyć sezon grzewczy, czysto się jakoś uczyni samo.

Ale to że podłoga robi się cieplejsza czym jest zimniej na zewnątrz to jest normalne i do tego nie potrzebujesz nawet czujnika w podłodze...

Jak masz np ustawione dla taniego prądu 23* a dla drogiego 22* i podłoga na minimalne 23* to sezon grzewczy zakończy się jak temperatura pomieszczenia i podłogi przestanie spadać poniżej tej wartości...

Jeżeli podłogę ustawisz wyżej niż temperaturę pomieszczenia to na koniec czy początku sezonu w pomieszczeniach będzie w okolicy temperatury podłogi pomimo że na sterowniku masz ustawioną niższą temperaturę dla pomieszczenia...

I tak dla jasności...

Temperatura komfortu dla podłogi nie ma nic wspólnego z ekonomią i ustawienie tej funkcji ma w poważaniu jakieś tam taryfy ...

W pierwszej kolejności jest minimalna temperatura podłogi a dopiero potem jakieś tam ustawienia dla temperatury pomieszczenia...

Doczepiłem sobie termometr elektroniczny pokazujący temperaturę za rekuperatorem ...

IMG_20170211_170042.jpg

Teraz przynajmniej widać po co jest GWC ...

-9* na zewnątrz a nawiewa 20,1* bez żadnych odmrażarek, zwalniaczy obrotów i innych wynalazków ...

Rekuperator tymi ręcami z poliwęglanu komorowego ...

Edytowane przez jasiek71