Przemek Kardyś 10.02.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxyma 10.02.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Czesc, to mój pierwszy post tutaj wiec chce sie przywitac:-) Tak tu zachwalacie kable a czy jest sens zamieniać ogrzewanie gazowe przy Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65 kWh/(m2·rok)Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6500W4 osoby w domuparterówka 20cm styro na ścianach i 30cm ocieplenia dachu, na podłodze 10cm styro Dom na razie w stanie surowym - w projekcie mam gaz ale nie został jeszcze podłączony. Jakich kosztów mogę się spodziewać przy grzaniu prądem - kable w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Dostalem oferte D na kable i jest dla nie nie prownywalna dla tego co opowiadacie. Ja kupowałem kable z into.pl. Działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Czesc, to mój pierwszy post tutaj wiec chce sie przywitac:-) Tak tu zachwalacie kable a czy jest sens zamieniać ogrzewanie gazowe przy Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65 kWh/(m2·rok) Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6500W 4 osoby w domu parterówka 20cm styro na ścianach i 30cm ocieplenia dachu, na podłodze 10cm styro Dom na razie w stanie surowym - w projekcie mam gaz ale nie został jeszcze podłączony. Jakich kosztów mogę się spodziewać przy grzaniu prądem - kable w wylewce? 10 cm styropianu w podłodze to zdecydowanie za mało. Pamiętaj, że pierwszą rzeczą jest izolacja i szczelny budynek. Gazu nie polecam. Ile wyjdzie Cię podłączenie gazu? Gaz sam w sobie jest niebezpieczny. A i gazu nie podepniesz pod żadne OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 10.02.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 ...Gaz sam w sobie jest niebezpieczny. A i gazu nie podepniesz pod żadne OZE. Co znaczy, że gaz jest niebezpieczny? To kocioł na węgiel nie jest, a prąd nie jest. Argument z czapki. A Ty gaz chcesz podpinać pod OZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxyma 10.02.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 10 cm styropianu w podłodze to zdecydowanie za mało. . zle sie wyraziłem. Dom jest posadowiony na płycie fundamentowej. 10cm ocieplenia jest pod płytą i na płycie pod wylewka jest kolejne 10cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 A Ty gaz chcesz podpinać pod OZE? Chyba nie o to mu chodzi. Do prądu dołożysz panele PV i rachunki możesz zredukować do zera. Z gazem zostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Co znaczy, że gaz jest niebezpieczny? To kocioł na węgiel nie jest, a prąd nie jest. Argument z czapki. A Ty gaz chcesz podpinać pod OZE? Gaz jest wybuchowy. Argument nie jest z czapki. Węgiel jeszcze gorszy syf więc nawet o tym nie myślę wspominać. A gazu nie chce podpinać pod OZE bo się nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 10.02.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 10 cm styropianu w podłodze to zdecydowanie za mało. Pamiętaj, że pierwszą rzeczą jest izolacja i szczelny budynek. Gazu nie polecam. Ile wyjdzie Cię podłączenie gazu? Gaz sam w sobie jest niebezpieczny. A i gazu nie podepniesz pod żadne OZE. Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Chyba nie o to mu chodzi. Do prądu dołożysz panele PV i rachunki możesz zredukować do zera. Z gazem zostaniesz. Otóż to! Ale przecież jak ktoś chce to gaz może zakładać. Nie bronię. Ja testowałem w swoim życiu węglowe, gazowe, czysty prąd (grzejniki), prąd (kable), teraz tandem. I w życiu nie poleciłbym teraz gazu czy węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales Rozliczanie paliwa gazowego przejrzyste nie jest. Jeżeli uważasz że jest to gratuluję. Z resztą co bym nie napisał to i tak stwierdzisz inaczej. Bo większość Twoich wpisów jest w stylu hejterskim drogi kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Mam Jaśku pytanie o te normalne sterowniki, które ogarnąć ogrzewanie akumulacyjne. Co to za jedne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Mam Jaśku pytanie o te normalne sterowniki, które ogarnąć ogrzewanie akumulacyjne. Co to za jedne? Ja u siebie jakiś czas temu zamontowałem takie... http://allegro.pl/tech-sterownik-st-292-v3-termostat-pokojowy-i6700144658.html W końcu jakieś normalne... Jedyna wada że są na baterie i potrzeba zewnętrzny przekaźnik mocy bo ten wbudowany jest taki mikro... No i z wyglądu trochę taki wielki ... Ale za to na otarcie łez jest perfekcyjne sterowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.02.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Czy ten sterownik ma możliwość wyświetlania w tym samym czasie temperatury podłogi i temperatury powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Czy ten sterownik ma możliwość wyświetlania w tym samym czasie temperatury podłogi i temperatury powietrza? Tak... Wystarczy podpiąć czujnik podłogowy i temperatura pojawia się w prawym górnym rogu , automatycznie pojawiają się też nowe funkcje w ustawieniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.02.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Gaz jest wybuchowy. Święta prawda, przesiadam się na hulajnogę, bo rower jest za szybki o samochodzie nie wspomnę. I Wam też to radzę, będziecie żyli dłużej bo i co róż nam coś wybucha. Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales Na pobocznym forum Brzęczkowski policzył, że 1kWh=1m3 gazu. To niby po co oszczędny ma co liczyć? Toż to aksjomat. Edytowane 11 Lutego 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.02.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ja u siebie jakiś czas temu zamontowałem takie... http://allegro.pl/tech-sterownik-st-292-v3-termostat-pokojowy-i6700144658.html W końcu jakieś normalne... Jedyna wada że są na baterie i potrzeba zewnętrzny przekaźnik mocy bo ten wbudowany jest taki mikro... No i z wyglądu trochę taki wielki ... Ale za to na otarcie łez jest perfekcyjne sterowanie ... Nurtuje mnie to sterowanie. Przy mrozach podłoga musi być chyba cieplejsza niż w upały, no i przy grubej wylewce histereza nawet 0,2 stopnia to ładnych kilka kWh. Napisz jak to się zachowuje i czy trzeba samemu zakończyć sezon grzewczy, czysto się jakoś uczyni samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 10.02.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 dzieki jasiek71sprawdze, policze sobie na piechote ile m b. tych kabli potrzebuje Przemek, jutro bede tarabanil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Nurtuje mnie to sterowanie. Przy mrozach podłoga musi być chyba cieplejsza niż w upały, no i przy grubej wylewce histereza nawet 0,2 stopnia to ładnych kilka kWh. Napisz jak to się zachowuje i czy trzeba samemu zakończyć sezon grzewczy, czysto się jakoś uczyni samo. Ale to że podłoga robi się cieplejsza czym jest zimniej na zewnątrz to jest normalne i do tego nie potrzebujesz nawet czujnika w podłodze... Jak masz np ustawione dla taniego prądu 23* a dla drogiego 22* i podłoga na minimalne 23* to sezon grzewczy zakończy się jak temperatura pomieszczenia i podłogi przestanie spadać poniżej tej wartości... Jeżeli podłogę ustawisz wyżej niż temperaturę pomieszczenia to na koniec czy początku sezonu w pomieszczeniach będzie w okolicy temperatury podłogi pomimo że na sterowniku masz ustawioną niższą temperaturę dla pomieszczenia... I tak dla jasności... Temperatura komfortu dla podłogi nie ma nic wspólnego z ekonomią i ustawienie tej funkcji ma w poważaniu jakieś tam taryfy ... W pierwszej kolejności jest minimalna temperatura podłogi a dopiero potem jakieś tam ustawienia dla temperatury pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Doczepiłem sobie termometr elektroniczny pokazujący temperaturę za rekuperatorem ... Teraz przynajmniej widać po co jest GWC ... -9* na zewnątrz a nawiewa 20,1* bez żadnych odmrażarek, zwalniaczy obrotów i innych wynalazków ... Rekuperator tymi ręcami z poliwęglanu komorowego ... Edytowane 11 Lutego 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts