Przemek Kardyś 11.02.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 U mnie 16,3stC i 21%RH w ostatniej dziurze (sypialnia małżeńska). Patrzyłem dzisiaj i na wejściu do reku mam +1stC. Na wylocie do pokojów nie wiem. Z wyrzutni wiszą sople. Jak podłączę Dallasy, to pomyślę o sterowniku. Przyszły sezon raczej. Na razie przestawiałem programator 4 razy i uznaję to za mały wysiłek. Czasem faktycznie jest chłodno w nocy, poniżej 20stC w sypialni przy zamkniętych drzwiach, ale kocyk mam i śpi się zaskakująco dobrze. Uczciwie napiszę, że najniższa zaobserwowana u mnie temperatura to 18,8stC. Miałem wtedy malutką awarię - okazało się, że przekaźnik wyskoczył z gniazda. Docisnąłem i po robocie, ale zmarzłem niemiłosiernie. p.s. Kleiłeś czymś ten poliwęglan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 11.02.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 poszukuje tanio kabli podrzucie namiary gdzie jest tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 poszukuje tanio kabli podrzucie namiary gdzie jest tanio U mnie. 793-447-218 Call NOW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.02.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ale jak bym dzisiaj się znowu budował to od razu kable bez zastanawiania się... Kolejny zwrot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Kolejny zwrot ? Klientowi kabli nie zaproponuję z wiadomych względów a u siebie to tylko takie rozwiązanie... Te wszystkie systemy grzewcze to jest takie błędne koło więc wolę najprostsze rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.02.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Klientowi kabli nie zaproponuję z wiadomych względów a u siebie to tylko takie rozwiązanie... Te wszystkie systemy grzewcze to jest takie błędne koło więc wolę najprostsze rozwiązanie... Czy uważasz, że Twoja posadzka ta obecna ma wystarczającą akumulacyjność, czy może w nowym domu robiłbyś grubszą np. 10-12cm do kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Czy uważasz, że Twoja posadzka ta obecna ma wystarczającą akumulacyjność, czy może w nowym domu robiłbyś grubszą np. 10-12cm do kabli? Według mnie to jest temat rzeka... Za duża grubość to problem z precyzją sterowania ogrzewaniem ... Za mała grubość to większa nerwowość układu i częściowa praca w drogim prądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.02.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Czy uważasz, że Twoja posadzka ta obecna ma wystarczającą akumulacyjność, czy może w nowym domu robiłbyś grubszą np. 10-12cm do kabli? Wydaje mi się, że taka 10-12 cm do kabli to zbyt dużo, będzie za mało mobilna, Ja mam 5 cm i myślę, że w zupełności wystarczy. Akumulacyjność robi nie tylko posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.02.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Akumulacyjność robi nie tylko posadzka. U jaśka jest dom "pół szkieletowy" moim zdaniem, więc potrzebna jest raczej grubsza posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Przy grubej posadzce histereza musi być praktycznie zerowa, a tego nie ma w żadnym sterowniku. Poza tym przy cienkiej wylewce jest łatwiej ją nagrzać, więc rano może być ciepło w stopy. To przyjemne. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.02.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przy grubej posadzce histereza musi być praktycznie zerowa, a tego nie ma w żadnym sterowniku. Poza tym przy cienkiej wylewce jest łatwiej ją nagrzać, więc rano może być ciepło w stopy. To przyjemne. Są sterowniki z histerezą 0,1 stopnia i to powinno wystarczyć. Przy grubszej wylewce źródło ogrzewania powinno mieć większą moc, wtedy szybciej nagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.02.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Sterowniki pod kable jeszcze są kiepskie. Ale jest nadzieja ze sztaby racjonalizatorskie firm czeszą te fora - a czeszą, to jeszcze z 2 lata i bedą idealne. Chyba 2 lata temu byla tu dyskusja o dupnych sterownikach.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.02.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Warstwa 1m2 wylewki o grubości 1cm to 0,004kWh/K. Jeśli zrobisz 6cm, to wyjdzie 0,024kWh/K. Dla mojego domu potrzeba zwykle 30kWh/dobę, co przy powierzchni 128m2 oznacza 0,234kWh/m2. Czyli gdybym potrzebną energię dostarczył w nieskończenie krótkim czasie, to podłogę podgrzałbym o niecałe 10K. Dużo? W praktyce dostarczanie energii jest rozłożone w czasie, u mnie zwykle na 5h - 3h w nocy i 2h od 13:00 do 15:00. Praktycznie przez pół spada rozgrzewanie podłogi. No i ostatecznie wychodzi mi 0,3st/kWh, czyli dla sterownika z histerezą +/- 1K, aż 6kWh będzie poza sterowaniem. To 20%, czyli dużo. Gdybyś miał zarabiać 20% więcej, to nie zmieniłbyś pracy??? Dlatego właśnie steruję zegarkiem i myślę o sterowniku adaptacyjnym - najlepiej z pobieraniem prognozy pogody z internetu. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.02.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Sterowniki pod kable jeszcze są kiepskie. Ale jest nadzieja ze sztaby racjonalizatorskie firm czeszą te fora - a czeszą, to jeszcze z 2 lata i bedą idealne. Chyba 2 lata temu byla tu dyskusja o dupnych sterownikach.? Dlatego właśnie steruję zegarkiem i myślę o sterowniku adaptacyjnym - najlepiej z pobieraniem prognozy pogody z internetu. Fibaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.02.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Fibaro Masz takie sceny/VD w Fibaro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.02.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Fibaro Masz racje wszystko idzie w kierunku sterowania przez aplikacje , a tam możliwosci są wręcz nieograniczone . Kwestia tylko rozmieszczenia czujników ?chyba ... Ale niech się zmierzą z 2 taryfowością . W płaskiej czy ogrzewaniu nieograniczonym czasem wszystko jest proste . Tradycyjne sterowniki bedą jak telefony klawiszowe , tylko dla emerytów. Bedzie można kupic je w koszach w biedronce . Edytowane 13 Lutego 2017 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 13.02.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Warstwa 1m3 betonu posadzkowego to 0,5 kWh/K pojemności, czyli w przypadku Przemka Kardysia pojemność posadzki (6cm) to (128m2 x 0,06m ) x 0,5 kWh =3,84 kwh/K. Przy stracie budynku 0,8 kWh pojemność posadzki powinna wystarczyć na ok.5 godzin przy spodku temperatury o 1*C. Dotyczy to oczywiście dla parametrów 20*C/-20*C. Czyli temperatura spadnie niecałe 1,5*C w drogim okienku I taryfy (7h) przyjmując tylko parametr pojemności posadzki.By zapewnić większy komfort należało by zwiększyć pojemność posadzki zwiększając jej grubość tak by pokryć straty budynku (7h x 0,8kWh=5,6kW) czyli gdzieś do grubości 9 cm, i wtedy mamy zapewniony spadek temperatury do 1*C czyli komfort przebywania w pomieszczeniu.Lub drugi wariant, podgrzewamy posadzkę o 2K i wtedy też mamy zapewnioną pojemność posadzki do przeskoczenia drogiej taryfy z tym że spadki temperatury będą na poziomie 2*C czyli już odczuwalne czyli mniejszy komfort.Sterowniki już pracują histerezą 0,2*C więc można śmiało patrzeć w kierunku precyzyjnego sterowania temperaturą posadzki na poziomie 1*C lub nawet 0,5*C przy zwiększonej grubości posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.02.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Echhhh... 0,1* histerezy Sterowniki impulsowe... Sterowanie pogodowe... Śmiało... Lecimy na Marsa... Tylko po co...? Wiem... Udowodnić że się da ... Panowie histereza 0,2* dla pomieszczeń i 0,4* dla podłogi to już jest problem z taktowaniem a co dopiero 0,1* ... I dalej nie wiem po co ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.02.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Echhhh... 0,1* histerezy Sterowniki impulsowe... Sterowanie pogodowe... Śmiało... Lecimy na Marsa... Tylko po co...? Wiem... Udowodnić że się da ... Panowie histereza 0,2* dla pomieszczeń i 0,4* dla podłogi to już jest problem z taktowaniem a co dopiero 0,1* ... I dalej nie wiem po co ...? Pozwolę się nie zgodzić. U mnie EQ7 z histerezą 0,2* stopnia sprawdza się, przy ustawieniach podobnych jak u kolegi karolek75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.02.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Pozwolę się nie zgodzić. U mnie EQ7 z histerezą 0,2* stopnia sprawdza się, przy ustawieniach podobnych jak u kolegi karolek75. Które to ustawienia powstały na podstawie ustawień Jaska71. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts