Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie 16,3stC i 21%RH w ostatniej dziurze (sypialnia małżeńska). Patrzyłem dzisiaj i na wejściu do reku mam +1stC. Na wylocie do pokojów nie wiem. Z wyrzutni wiszą sople.

Jak podłączę Dallasy, to pomyślę o sterowniku. Przyszły sezon raczej. Na razie przestawiałem programator 4 razy i uznaję to za mały wysiłek. Czasem faktycznie jest chłodno w nocy, poniżej 20stC w sypialni przy zamkniętych drzwiach, ale kocyk mam i śpi się zaskakująco dobrze.

Uczciwie napiszę, że najniższa zaobserwowana u mnie temperatura to 18,8stC. Miałem wtedy malutką awarię - okazało się, że przekaźnik wyskoczył z gniazda. Docisnąłem i po robocie, ale zmarzłem niemiłosiernie.

p.s. Kleiłeś czymś ten poliwęglan?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klientowi kabli nie zaproponuję z wiadomych względów a u siebie to tylko takie rozwiązanie...

Te wszystkie systemy grzewcze to jest takie błędne koło więc wolę najprostsze rozwiązanie...

Czy uważasz, że Twoja posadzka ta obecna ma wystarczającą akumulacyjność, czy może w nowym domu robiłbyś grubszą np. 10-12cm do kabli?

Czy uważasz, że Twoja posadzka ta obecna ma wystarczającą akumulacyjność, czy może w nowym domu robiłbyś grubszą np. 10-12cm do kabli?

Według mnie to jest temat rzeka...

Za duża grubość to problem z precyzją sterowania ogrzewaniem ...

Za mała grubość to większa nerwowość układu i częściowa praca w drogim prądzie...

Wydaje mi się, że taka 10-12 cm do kabli to zbyt dużo, będzie za mało mobilna, Ja mam 5 cm i myślę, że w zupełności wystarczy. Akumulacyjność robi nie tylko posadzka.

Przy grubej posadzce histereza musi być praktycznie zerowa, a tego nie ma w żadnym sterowniku.

Poza tym przy cienkiej wylewce jest łatwiej ją nagrzać, więc rano może być ciepło w stopy. To przyjemne.

Są sterowniki z histerezą 0,1 stopnia i to powinno wystarczyć.

Przy grubszej wylewce źródło ogrzewania powinno mieć większą moc, wtedy szybciej nagrzeje.

Warstwa 1m2 wylewki o grubości 1cm to 0,004kWh/K. Jeśli zrobisz 6cm, to wyjdzie 0,024kWh/K. Dla mojego domu potrzeba zwykle 30kWh/dobę, co przy powierzchni 128m2 oznacza 0,234kWh/m2. Czyli gdybym potrzebną energię dostarczył w nieskończenie krótkim czasie, to podłogę podgrzałbym o niecałe 10K. Dużo?

W praktyce dostarczanie energii jest rozłożone w czasie, u mnie zwykle na 5h - 3h w nocy i 2h od 13:00 do 15:00. Praktycznie przez pół spada rozgrzewanie podłogi.

No i ostatecznie wychodzi mi 0,3st/kWh, czyli dla sterownika z histerezą +/- 1K, aż 6kWh będzie poza sterowaniem. To 20%, czyli dużo. Gdybyś miał zarabiać 20% więcej, to nie zmieniłbyś pracy???

Dlatego właśnie steruję zegarkiem i myślę o sterowniku adaptacyjnym - najlepiej z pobieraniem prognozy pogody z internetu.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Sterowniki pod kable jeszcze są kiepskie. Ale jest nadzieja ze sztaby racjonalizatorskie firm czeszą te fora - a czeszą, to jeszcze z 2 lata i bedą idealne.

Chyba 2 lata temu byla tu dyskusja o dupnych sterownikach.?

Dlatego właśnie steruję zegarkiem i myślę o sterowniku adaptacyjnym - najlepiej z pobieraniem prognozy pogody z internetu.

Fibaro ;)

Fibaro ;)

:) Masz racje

wszystko idzie w kierunku sterowania przez aplikacje , a tam możliwosci są wręcz nieograniczone . Kwestia tylko rozmieszczenia czujników ?chyba ...

Ale niech się zmierzą z 2 taryfowością . W płaskiej czy ogrzewaniu nieograniczonym czasem wszystko jest proste .

Tradycyjne sterowniki bedą jak telefony klawiszowe , tylko dla emerytów.

Bedzie można kupic je w koszach w biedronce :).

Edytowane przez noname2

Warstwa 1m3 betonu posadzkowego to 0,5 kWh/K pojemności, czyli w przypadku Przemka Kardysia pojemność posadzki (6cm) to (128m2 x 0,06m ) x 0,5 kWh =3,84 kwh/K. Przy stracie budynku 0,8 kWh pojemność posadzki powinna wystarczyć na ok.5 godzin przy spodku temperatury o 1*C. Dotyczy to oczywiście dla parametrów 20*C/-20*C. Czyli temperatura spadnie niecałe 1,5*C w drogim okienku I taryfy (7h) przyjmując tylko parametr pojemności posadzki.

By zapewnić większy komfort należało by zwiększyć pojemność posadzki zwiększając jej grubość tak by pokryć straty budynku (7h x 0,8kWh=5,6kW) czyli gdzieś do grubości 9 cm, i wtedy mamy zapewniony spadek temperatury do 1*C czyli komfort przebywania w pomieszczeniu.

Lub drugi wariant, podgrzewamy posadzkę o 2K i wtedy też mamy zapewnioną pojemność posadzki do przeskoczenia drogiej taryfy z tym że spadki temperatury będą na poziomie 2*C czyli już odczuwalne czyli mniejszy komfort.

Sterowniki już pracują histerezą 0,2*C więc można śmiało patrzeć w kierunku precyzyjnego sterowania temperaturą posadzki na poziomie 1*C lub nawet 0,5*C przy zwiększonej grubości posadzki.

Echhhh...

0,1* histerezy

Sterowniki impulsowe...

Sterowanie pogodowe...

Śmiało...

Lecimy na Marsa...

Tylko po co...?

Wiem...

Udowodnić że się da ...:cool:

Panowie histereza 0,2* dla pomieszczeń i 0,4* dla podłogi to już jest problem z taktowaniem a co dopiero 0,1* ...

I dalej nie wiem po co ...?

Echhhh...

0,1* histerezy

Sterowniki impulsowe...

Sterowanie pogodowe...

Śmiało...

Lecimy na Marsa...

Tylko po co...?

Wiem...

Udowodnić że się da ...:cool:

Panowie histereza 0,2* dla pomieszczeń i 0,4* dla podłogi to już jest problem z taktowaniem a co dopiero 0,1* ...

I dalej nie wiem po co ...?

Pozwolę się nie zgodzić.

U mnie EQ7 z histerezą 0,2* stopnia sprawdza się, przy ustawieniach podobnych jak u kolegi karolek75.