jasiek71 14.02.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Chciałbym sie mylić ale indywidualsi zobaczą korzyści z fotowoltaiki jak świnia niebo. Choć sam zapisalem sie na to. Wszystko będzie sie kręcić w okolicach progu opłacalności. Wygranymi bedą tylko chińczycy i firmy bazujące na dotacjach Nie wiem jaki masz problem... Przyjeżdża firm montuje ci no 10kWp na dachu w ciągu dnia i daje papiery do ręki a ty z tym zaiwaniasz do rejonu energetycznego... W przeciągu miesiąca przyjeżdżają i zakładają ci licznik dwukierunkowy ,od tej chwili masz w doopie kiedy i w jakich godzinach zużywasz energię a kiedy świeci słońce... Jeżeli zmieścisz się w tym co naświeciło w skali roku to zapłacisz jedynie opłaty abonamentowe i jakieś stałe typ OZE... Jeżeli przekroczysz limit to zapłacisz po normalnych stawkach tylko za to co zużyłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A to niby dlaczego? Bo ja jeżeli zużyje tyle co wyprodukuje to nie zapłacę za energię a ty zapłacisz bo pompa co najwyżej zmniejszy ci zużycie ... To samo dotyczy prądu bytowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Miało być inaczej, teraz jest tak, a Bóg jeden raczy wiedzieć co będzie za lat kilka. Obecne rozwiązanie jest korzystne dla obydwu stron więc jaki jest powód aby się wycofywać ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.02.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A może lepiej i pompa i pv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.02.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Nie wiem jaki masz problem... Przyjeżdża firm montuje ci no 10kWp na dachu w ciągu dnia i daje papiery do ręki a ty z tym zaiwaniasz do rejonu energetycznego... W przeciągu miesiąca przyjeżdżają i zakładają ci licznik dwukierunkowy ,od tej chwili masz w doopie kiedy i w jakich godzinach zużywasz energię a kiedy świeci słońce... Jeżeli zmieścisz się w tym co naświeciło w skali roku to zapłacisz jedynie opłaty abonamentowe i jakieś stałe typ OZE... Jeżeli przekroczysz limit to zapłacisz po normalnych stawkach tylko za to co zużyłeś... jedna decyzja posłów i zmieniają Ci bilansowanie z 0.8 do 0.2 i co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 14.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A co cię obchodzi kiedy świeci słońce...? Jest coś takiego jak bilansowanie... Świeci w dzień a zużywasz w nocy... Świeci w lecie a zużywasz w zimie... Chodzi o wydajność, mniej smogu i zanieczyszczeń = więcej słońca = większa wydajność, a kiedy ty to wykorzystujesz to inna sprawa. Jak byś na śląsku mieszkał to byś zobaczył o czym mowa: co to mgła..... nie to sąsiedzi się obudzili i hajcują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A może lepiej i pompa i pv? Instalacja z PC kosztuje tyle co 10kWp fotowoltaiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Bo ja jeżeli zużyje tyle co wyprodukuje to nie zapłacę za energię a ty zapłacisz bo pompa co najwyżej zmniejszy ci zużycie ... To samo dotyczy prądu bytowego... Nie rozumiem. Możesz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 jedna decyzja posłów i zmieniają Ci bilansowanie z 0.8 do 0.2 i co??? Aaaaa to najlepiej nic nie robić ... Nawet bez bilansowania zużyjesz na bieżąco połowę całej wyprodukowanej energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Instalacja z PC kosztuje tyle co 10kWp fotowoltaiki... Tyle że ja z PC zużywam 8000kWh. Bez niej zużyłbym dwa razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Nie rozumiem. Możesz jaśniej? Przecież fotowoltaika robi prąd a nie ciepło... Rachunek w domu masz za energię elektryczną a nie ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Obecne rozwiązanie jest korzystne dla obydwu stron więc jaki jest powód aby się wycofywać ...? Zbyt długo żyję na tym świece, żeby wróżyć co będzie w przyszłości Po tym kraju wszystkiego się można spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Przecież fotowoltaika robi prąd a nie ciepło... Rachunek w domu masz za energię elektryczną a nie ciepło... I dalej nie wiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Tyle że ja z PC zużywam 8000kWh. Bez niej zużyłbym dwa razy więcej. I płacisz za energię ze 3k rocznie ... A np ja zużywam 14000kWh... Zakładając 10kWp fotowoltaiki ( równowartość instalacji z PC...) Zmiejszyłbym zużycie z licznika do poziomu ok 4000kWh a więc do zapłaty miałbym o połowę mniej od ciebie... A o prostocie całej instalacji ogrzewania to nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Instalacja z PC kosztuje tyle co 10kWp fotowoltaiki... 10kWp za 30 tys.? Na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 10kWp za 30 tys.? Na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 10kWp za 30 tys.? Na gotowo? A całą instalacja ogrzewania podłogowego dają darmo...? Ok 40 tys... Własnym stumptem ok 32-33k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 I płacisz za energię ze 3k rocznie ... A np ja zużywam 14000kWh... Zakładając 10kWp fotowoltaiki ( równowartość instalacji z PC...) Zmiejszyłbym zużycie z licznika do poziomu ok 4000kWh a więc do zapłaty miałbym o połowę mniej od ciebie... A o prostocie całej instalacji ogrzewania to nawet nie wspomnę... Pokaż mi taki dach w zwyczajnym niewielkim domu, który jest idealnie ustawiony do PV i na którym zmiesci się 10kW U mnie (a stoi idealnie) zmieści się co najwyżej 6-7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.02.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A całą instalacja ogrzewania podłogowego dają darmo...? Ok 40 tys... Własnym stumptem ok 32-33k ... To do pv doliczyć trza kable itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Pokaż mi taki dach w zwyczajnym niewielkim domu, który jest idealnie ustawiony do PV i na którym zmiesci się 10kW U mnie (a stoi idealnie) zmieści się co najwyżej 6-7kW. Praktycznie każdy dom z dwuspadowym dachem ma powierzchnię odpowiednią do takiej instalacji... 40 paneli zajmuje ok 70 M2 Czyli płaszczyzna 10/7m... Jak można wycelować wielkimi oknami do południa to może dachem też się da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts