Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym sie mylić ale indywidualsi zobaczą korzyści z fotowoltaiki jak świnia niebo. Choć sam zapisalem sie na to.

Wszystko będzie sie kręcić w okolicach progu opłacalności. Wygranymi bedą tylko chińczycy i firmy bazujące na dotacjach

Nie wiem jaki masz problem...

Przyjeżdża firm montuje ci no 10kWp na dachu w ciągu dnia i daje papiery do ręki a ty z tym zaiwaniasz do rejonu energetycznego...

W przeciągu miesiąca przyjeżdżają i zakładają ci licznik dwukierunkowy ,od tej chwili masz w doopie kiedy i w jakich godzinach zużywasz energię a kiedy świeci słońce...

Jeżeli zmieścisz się w tym co naświeciło w skali roku to zapłacisz jedynie opłaty abonamentowe i jakieś stałe typ OZE...

Jeżeli przekroczysz limit to zapłacisz po normalnych stawkach tylko za to co zużyłeś...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jaki masz problem...

Przyjeżdża firm montuje ci no 10kWp na dachu w ciągu dnia i daje papiery do ręki a ty z tym zaiwaniasz do rejonu energetycznego...

W przeciągu miesiąca przyjeżdżają i zakładają ci licznik dwukierunkowy ,od tej chwili masz w doopie kiedy i w jakich godzinach zużywasz energię a kiedy świeci słońce...

Jeżeli zmieścisz się w tym co naświeciło w skali roku to zapłacisz jedynie opłaty abonamentowe i jakieś stałe typ OZE...

Jeżeli przekroczysz limit to zapłacisz po normalnych stawkach tylko za to co zużyłeś...

jedna decyzja posłów i zmieniają Ci bilansowanie z 0.8 do 0.2 i co???

A co cię obchodzi kiedy świeci słońce...?

Jest coś takiego jak bilansowanie...

Świeci w dzień a zużywasz w nocy...

Świeci w lecie a zużywasz w zimie...

Chodzi o wydajność, mniej smogu i zanieczyszczeń = więcej słońca = większa wydajność, a kiedy ty to wykorzystujesz to inna sprawa.

Jak byś na śląsku mieszkał to byś zobaczył o czym mowa: co to mgła..... nie to sąsiedzi się obudzili i hajcują.

Tyle że ja z PC zużywam 8000kWh. Bez niej zużyłbym dwa razy więcej.

I płacisz za energię ze 3k rocznie ...

A np ja zużywam 14000kWh...

Zakładając 10kWp fotowoltaiki ( równowartość instalacji z PC...) Zmiejszyłbym zużycie z licznika do poziomu ok 4000kWh a więc do zapłaty miałbym o połowę mniej od ciebie...

A o prostocie całej instalacji ogrzewania to nawet nie wspomnę...

I płacisz za energię ze 3k rocznie ...

A np ja zużywam 14000kWh...

Zakładając 10kWp fotowoltaiki ( równowartość instalacji z PC...) Zmiejszyłbym zużycie z licznika do poziomu ok 4000kWh a więc do zapłaty miałbym o połowę mniej od ciebie...

A o prostocie całej instalacji ogrzewania to nawet nie wspomnę...

Pokaż mi taki dach w zwyczajnym niewielkim domu, który jest idealnie ustawiony do PV i na którym zmiesci się 10kW :)

U mnie (a stoi idealnie) zmieści się co najwyżej 6-7kW.

Pokaż mi taki dach w zwyczajnym niewielkim domu, który jest idealnie ustawiony do PV i na którym zmiesci się 10kW :)

U mnie (a stoi idealnie) zmieści się co najwyżej 6-7kW.

Praktycznie każdy dom z dwuspadowym dachem ma powierzchnię odpowiednią do takiej instalacji...

40 paneli zajmuje ok 70 M2

Czyli płaszczyzna 10/7m...

Jak można wycelować wielkimi oknami do południa to może dachem też się da ...:D