rwojtek 15.02.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ale Miłoszowi właśnie o to chodziło przy odniesieniu do mojego domu... Tak, tylko wielu forumowiczów myśli, że wystarczy zrobić izolacje 30/30/50 i grzejąc czystym prądem (nieważne gdzie dom stoi) zapłacimy 1000pln za 150m2 za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.02.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Mrozy wracają na wschód Europy. Te Wasze minusy jakieś dziwne na windyty.com opolszczyzna jest już na plusie Ja napisałem to co termometr pokazywał. Jak rano o 7:15 jechałem samochodem, to pokazał mi -7,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.02.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja napisałem to co termometr pokazywał. Jak rano o 7:15 jechałem samochodem, to pokazał mi -7,5*C. Wieczorem napisz ile stopni było w dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.02.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Przeliczyłem koszty i wyszło mi, że gdybym zamiast grzania prądem poszedł w pc, to na izolacji, wentylacji, oknach itp. oszczędził bym 16 tyś. Za te pieniądze gruntowej pompy bym nie założył, a i wentylacji mechanicznej by nie było, natomiast pompa powietrzna przy gorszej izolacji i braku WM nie dała by żadnych oszczędności, tylko większe skomplikowanie układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 15.02.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja sobie liczę w ten sposób: przy obecnym ociepleniu i wentylacji płacę za sezon 2500zł, jakby zamontował pc gruntową musiałbym wydać co najmniej 40tys, płaciłbym wtedy za sezon pewnie 800 zł, więc roczna oszczędność 1800 zł, także zwrot po 25 latach, więc jak dla mnie się nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.02.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Wieczorem napisz ile stopni było w dzień... Przed chwilą jechałem samochodem. Jak wsiadałem na słońcu było 20,5*C:D Jak wysiadałem "tylko" 4,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.02.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Przed chwilą jechałem samochodem. Jak wsiadałem na słońcu było 20,5*C:D Jak wysiadałem "tylko" 4,5*C. U mnie jest teraz "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.02.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 W moim rejonie jeszcze -2* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.02.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Przemek, ty dales 10W? bo bede mial 117m uzytkowej i tez sie zastanawiam nad ta moca kabla To prawie tak samo jak u mnie, większość to kable 10W/m i dają radę W moim rejonie nie ma przerw dwu dniowych, ale jak by była, to do córki do bloku się przeniosę albo biokominek odpalę. A ciekawe co reszta z tego wątku zrobi przez dwa dni bez prądu. Ja też zawsze jestem w taniej taryfie. Piszesz, że bez grzania spadnie ci o 1 strona po 13 godzinach. A jak prądu nie będzie 2 dni? To takie zabezpieczenie, które wcale nie jest bezpieczne. Tak, to i ja mogę potwierdzić, stąd moje zdziwienie, że podaje nie sprawdzone liczby. Teraz, gdy jest na dworze jest około -8 sprawdzałem jak szybko się wychładza mój budynek. Nagrzewając go do 23 stopni po 2 dniach nie grzania miałem +18 U mnie po około 28 godzinach temperatura o troszkę ponad 1* spadła.. trzeba pamiętać że przy braku prądu nie działają np. pompy obiegowe, ale też nie działa wentylacja mechaniczna, przez co budynek wolniej się wychładza ja nie miałem problemów z przegrzewaniem. wystarczy chronić okna przed nadmiarem słońca, w dzień wentylacja przez wymiennik, w nocy bypass + uchylenie niektórych okien. w zimie dom pociągnął 23 kWh/m2 w lato przez wymiennik WM leci w dzień? czemu? zle sie wyraziłem. Dom jest posadowiony na płycie fundamentowej. 10cm ocieplenia jest pod płytą i na płycie pod wylewka jest kolejne 10cm Pozdrawiam Ja mam pod płytą 20cm i wylewkę na płycie, kable dają radę Zapomniales o jeszcze jednym swoim argumencie- wg. Ciebie jak wielokrotnie pisales na gazie oszukuja. Dowodow jeszcze nie pokazales ale pewnie podobnie jak z OZC spojzales/ powachales gazu i juz wiedziales dopóki płaciło się za m3 gazu było przynajmniej przejrzyście, teraz jest w kWh i przeliczniki co miesiąc inne więc mętne te rozliczenia.. Według mnie to jest temat rzeka... Za duża grubość to problem z precyzją sterowania ogrzewaniem ... Za mała grubość to większa nerwowość układu i częściowa praca w drogim prądzie... ee.. bezwładność większa i tyle.. Przy grubej posadzce histereza musi być praktycznie zerowa, a tego nie ma w żadnym sterowniku. Poza tym przy cienkiej wylewce jest łatwiej ją nagrzać, więc rano może być ciepło w stopy. To przyjemne. ja mam ustawione teraz 0.1* i wystarczy zupełnie: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401228_IMG_4921.JPG Są sterowniki z histerezą 0,1 stopnia i to powinno wystarczyć. Przy grubszej wylewce źródło ogrzewania powinno mieć większą moc, wtedy szybciej nagrzeje. Dlatego właśnie steruję zegarkiem i myślę o sterowniku adaptacyjnym - najlepiej z pobieraniem prognozy pogody z internetu. Mam pogodę w sterowniku: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401229_IMG_3146.JPG łącznie z prognoza, masz pomysł na jakiś algorytm? http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401227_IMG_3025.JPG Echhhh... 0,1* histerezy Sterowniki impulsowe... Sterowanie pogodowe... Śmiało... Lecimy na Marsa... Tylko po co...? Wiem... Udowodnić że się da ... Panowie histereza 0,2* dla pomieszczeń i 0,4* dla podłogi to już jest problem z taktowaniem a co dopiero 0,1* ... I dalej nie wiem po co ...? jaki problem jest z taktowaniem przy histerezie 0,1* ? proszę, liczba załączeń przekaźników w rozdzielni odkiedy ogrzewanie działa - mieszkamy już prawie 3 lata: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401320_licznik_zalaczen_ogrzewania.jpg Co ja biedny pocznę z płytą grzewczą 20cm to co ja, będziesz zadowolony i nie będziesz grzebał w sterowaniu Przy moim domu i moich kablach histereza 0,2* powoduje częste załączania ogrzewania... Tak samo jak 0,4* dla podłogi... Musiałem podnieść na 0,4* i 0,6* ... Oczywiście można było to olać tyle że po roku sterowniki do wymiany z powodu zużycia przekaźników... ponawiam pytanie, dlaczego do wymiany, przykładowy pokój - przez 2,5 sezonu 1359 razy przekaźnik się włączył, przy histerezie najpierw 0.2 a potem 0.1 : http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401321_pokojZosia.jpg To jak najlepiej ustawić histerezę (kabli) w podłodze o dużej akumulacji na 0,4* czy nawet 0,8*. Jak zauważyłeś u mnie będzie bardzo duża ogólna akumulacja i nie wiem jak do tego podejść. [....] Czy założyć kaganiec godzinowy i stałą histerezę np.0,6*czy może mniejszą 0,4*. A może zmniejszyć pojemność posadzek do np. 16 kWh i to będzie łatwiejsze do opanowania. u mnie jak wyżej, akumulacja potężna bo płyta 20cm nie odcięta od wylewki (wylewka około 8cm, kable na siatkach w wylewce czyli raczej 2-3cm od spodu wylewki) do tego silka 24cm a działówki też silka 12cm. Ustawiona histereza 0.1*, i kaganiec na tanią taryfę.. i tyle.. Imho przy grzaniu akumulacyjnym, dwutaryfowości tylko układy dualne - jeśli chcemy mieć komfort. Wersja nr 2 to bufor ciepła. Ani piekne, ani małe ale skuteczne... To zależy co kto rozumie przez komfort? temperatury u mnie: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/15/7401319_fatek5.jpg dla mnie zajebiste, nawet osobiście dla mnie za ciepło troszkę A kto coś pisze o domach które już stoją...?? Na dzień dzisiejszy jak ktoś ma zamiar się budować to naprawdę szkoda zawracać sobie doopę jakimiś wymyślnymi i skomplikowanymi instalacjami... Wystarczy że będzie prąd z sieci fotowoltaika na dachu i licznik dwukierunkowy... Robisz ogrzewanie na kablach, bojler elektryczny i masz full wypas bez patrzenia na jakieś taryfy i inne pierdoły... Ustawiasz sobie to co ci tam pasuje i kiedy ci pasuje ... Koszt całkowity inwestycji na praktycznie tym samym poziomie a rachunki praktycznie nie istnieją co w przypadku tego samego domu z PC i tak pociągnie za sobą kilka tys zł w skali roku... Dokładnie tak.. Pokaż mi taki dach w zwyczajnym niewielkim domu, który jest idealnie ustawiony do PV i na którym zmiesci się 10kW U mnie (a stoi idealnie) zmieści się co najwyżej 6-7kW. ja mam dach gdzie połać ma 8x14m bez żadnego okna - dachówka ceramiczna, więźba policzona że jeszcze panele uniesie, południowo-zachodnia strona ile paneli na tym wejdzie? Ja sobie liczę w ten sposób: przy obecnym ociepleniu i wentylacji płacę za sezon 2500zł, jakby zamontował pc gruntową musiałbym wydać co najmniej 40tys, płaciłbym wtedy za sezon pewnie 800 zł, więc roczna oszczędność 1800 zł, także zwrot po 25 latach, więc jak dla mnie się nie kalkuluje. i dobrze liczysz, na teraz od początku sezonu na CO wydam 1492 zł (brutto ze wszystkim), na CWU od września 250zł (sezon 450zł).. po co kombinować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Artur litości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Co do PV fsjn idea jednak: Powiedzmy że zakładam sobie ładną elektrownię taką która da mi mi te 8000-9000kwh(zapewni to gdzieś 60-70% na CO i bytowe) ładuję kupę kasy i nagle zmienia się prawo i już nie mogę traktować sieci jak akumulatora wtedy zostaję z ręką w nocniku. Są odpowiednie urządzenia ( watt router...) które postarają się aby maksymalnie wykorzystać to co produkuje elektrownia na dachu... Trzeba naprawdę nie chcieć ... Ostatnio dzwoni do mnie kolega (świeżo upieczony posiadacz 4,5kWp ...) i pyta co zrobić bo mu panele fotowoltaiczne pchają w sieć prawie 4kW a nie ma jeszcze licznikia dwukiernkowego... Ja mu na to że niech włączy ze dwie farelkę w domu... A on ..., A po co...?, Przecież będę wieczorem palił w piecu... Edytowane 15 Lutego 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 15.02.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Artur jesteś w stanie określić ile kosztowałaby (pi razy drzwi) instalacja takiego sterownika z materiałem. Załóżmy że odpowiednie okablowanie masz sprowadzone w jedno miejsce a w pomieszczeniach są zamontowane kable, czujnik powietrza i czujnik w podłodze i wyprowadzone na ścianę do puszki z zasilaniem. 11 obwodów. Do tego powiedzmy możliwość rozbudowy do obsługi jakichś podstawowych urządzeń w domu - rolety, oświetlenie zewnętrzne, wentylacja. To wszystko. Bez inteligencji dla całej chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.02.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Tak, tylko wielu forumowiczów myśli, że wystarczy zrobić izolacje 30/30/50 i grzejąc czystym prądem (nieważne gdzie dom stoi) zapłacimy 1000pln za 150m2 za sezon. To się tyczy raczej domów bliżej 100m2, dla 150 to bym już przewidywał 1500 zł co i tak zweryfikuje region budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.02.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Artur litości... a konkretniej, że co "litości" ? bijecie pianę o grubościach wylewek, kablach, sterownikach, histerezach.. że przekaźniki szlag trafi za rok.. i nagle wskakuję w wątek po paru latach mieszkania i złośliwie mam grubą płytę fundamentową o zajebistej akumulacji, opomiarowane mam wszystko, łącznie z ilością załączeń tychże przekaźników, mam podliczniki na CO i CWU, grzeję tylko kablami, mam pokazane wszystkie temperatury i co? nie pasuję do teorii ? bo nie bardzo wiem co "litości".. co za różnica jaki sterownik - ciepło jest głupie i nie wie co nim steruje, kabel grzeje albo nie i tyle samo ciepła wydzieli niezależnie od sterowania. Artur jesteś w stanie określić ile kosztowałaby (pi razy drzwi) instalacja takiego sterownika z materiałem. Załóżmy że odpowiednie okablowanie masz sprowadzone w jedno miejsce a w pomieszczeniach są zamontowane kable, czujnik powietrza i czujnik w podłodze i wyprowadzone na ścianę do puszki z zasilaniem. 11 obwodów. Do tego powiedzmy możliwość rozbudowy do obsługi jakichś podstawowych urządzeń w domu - rolety, oświetlenie zewnętrzne, wentylacja. To wszystko. Bez inteligencji dla całej chałupy. Teraz z głowy Ci nie powiem bo zalezy jak sterowane(w sensie czy panel dotykowy, co jeszcze miałoby być, jakie czujki temperatury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 a konkretniej, że co "litości" ? bijecie pianę o grubościach wylewek, kablach, sterownikach, histerezach.. że przekaźniki szlag trafi za rok.. i nagle wskakuję w wątek po paru latach mieszkania i złośliwie mam grubą płytę fundamentową o zajebistej akumulacji, opomiarowane mam wszystko, łącznie z ilością załączeń tychże przekaźników, mam podliczniki na CO i CWU, grzeję tylko kablami, mam pokazane wszystkie temperatury i co? nie pasuję do teorii ? bo nie bardzo wiem co "litości".. co za różnica jaki sterownik - ciepło jest głupie i nie wie co nim steruje, kabel grzeje albo nie i tyle samo ciepła wydzieli niezależnie od sterowania. Teraz z głowy Ci nie powiem bo zalezy jak sterowane(w sensie czy panel dotykowy, co jeszcze miałoby być, jakie czujki temperatury itp. Wyluzuj... Ja napisałem " litości" tylko dlatego że można dostać "doopościsku" czy tam "ślinotoku" jak się patrzy na te twoje bajerki... A to że tobie jakoś tam działa w określony sposób to wcale nie znaczy że u wszystkich będzie tak samo ... Co do taktowania sterowania to jak dla mnie wkoorwiające jest jak mi kilka razy na godzinę pyka bo temperatura podłogi zmieni się o 0,4* ... Co do wypalenia styków to było bardziej w przenośni bo ja zdaję sobie sprawę że przekaźnik wytrzyma ok 100tys cykli a więc przy takim pykaniu powinien wytrzymać kilkanaście/ kilkadziesiąt lat... Ustawiłem podłogę na 0,6* i częstotliwość pykania spadła o połowę..., to nie apteka... Dezaktywuję funkcję minimalnej temperatury podłogi to będzie pykało dwa razy na dobę i też będzie ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 15.02.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 a konkretniej, że co "litości" ? bijecie pianę o grubościach wylewek, kablach, sterownikach, histerezach.. że przekaźniki szlag trafi za rok.. i nagle wskakuję w wątek po paru latach mieszkania i złośliwie mam grubą płytę fundamentową o zajebistej akumulacji, opomiarowane mam wszystko, łącznie z ilością załączeń tychże przekaźników, mam podliczniki na CO i CWU, grzeję tylko kablami, mam pokazane wszystkie temperatury i co? nie pasuję do teorii ? bo nie bardzo wiem co "litości".. co za różnica jaki sterownik - ciepło jest głupie i nie wie co nim steruje, kabel grzeje albo nie i tyle samo ciepła wydzieli niezależnie od sterowania. Teraz z głowy Ci nie powiem bo zalezy jak sterowane(w sensie czy panel dotykowy, co jeszcze miałoby być, jakie czujki temperatury itp. pieknie to wyglada. tez mnie ciekawi koszt takiego sterowania. dotykowe - jak szalec to szalec dostalem oferte z into i mam z devi pierwsi na 10w kablach drudzy na 18w. pierwsi najlepsze sterowniki od nich po 200zl ale bez centralki ladnej pieknej jak w Devi. Devi na kablach 18w. Cena---kurtyna---- taka sama kwota. Jednym slowem 10W kabli trzeba dac wiecej niz 18w. przez co cena za kable wyszla wyzsza a roznica w cenie sterowania pokryla roznice ceny kabli. slabo to widze. Z Elektry nie odpisuja. Jutro ich pomecze telefonicznie. Sa jeszcze jakies firmy warte uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 pieknie to wyglada. tez mnie ciekawi koszt takiego sterowania. dotykowe - jak szalec to szalec dostalem oferte z into i mam z devi pierwsi na 10w kablach drudzy na 18w. pierwsi najlepsze sterowniki od nich po 200zl ale bez centralki ladnej pieknej jak w Devi. Devi na kablach 18w. Cena---kurtyna---- taka sama kwota. Jednym slowem 10W kabli trzeba dac wiecej niz 18w. przez co cena za kable wyszla wyzsza a roznica w cenie sterowania pokryla roznice ceny kabli. slabo to widze. Z Elektry nie odpisuja. Jutro ich pomecze telefonicznie. Sa jeszcze jakies firmy warte uwagi? Jak pisałeś prosto do elektry to możesz poczekać inna sprawa że tanio bezpośrednio od nich to nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Sa jeszcze jakies firmy warte uwagi? z 3 by się jeszcze znalazły ale cenowo to wszystko krąży wokół siebie. A co do centralnego wyświetlacza ... Dobry system grzania to taki o którego istnieniu po pewnym czasie się zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Wątpię aby ktoś to wycenił i chciał zrobić...Każdy srutututu jakie to proste..., Tu dallasik tam skrętka..., jakieś Andruino czy coś tam ..., coś tam..., A jak przychodzi co do czego to nie ma czasu , nie wie ile kosztowało itd, itp ...Podchodziłem kilka razy do tego tematu ale jakoś wszystkim nie po drodze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 z 3 by się jeszcze znalazły ale cenowo to wszystko krąży wokół siebie. Tylko każdy jak go zapytać to nie wie ile kosztuje... Więc jak by nie było cena krąży wokół siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts