Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za info o zużyciu i poproszę jeszcze innych o podzielenie się swoimi notatkami.

A co do omawianego sterowania jakie ma _artur_ to faktycznie jasiek71 fajnie to ujął "można dostać "doopościsku" czy tam "ślinotoku":D

wygląda to klasa.Tego typu sterownik PLC można zakupić i to wcale nie tak drogo i spokojnie dopasować do swoich potrzeb.Ja mam zamiar taki zakupić (mam już od dawna przygotowaną instalacje) co prawda sterowanie ogrzewaniem sobie odpuściłem ale chcę go zastosować do oświetlenia,rolet,przepustnicy przy GWC,podlewania,podliczników,bramy itp. Temat sterboxa przewinął się już kiedyś przez forum ale jakoś umarł a samo urządzenie nie jest drogie i ma wpełni modyfikowalne menu dzięki czemu można uzyskać taki efekt na wyświetlaczu(np tablet) jak ma _artur_.

Całe info o sterboxe tu http://sterbox.eu/

pieknie to wyglada. tez mnie ciekawi koszt takiego sterowania. dotykowe - jak szalec to szalec

.....

Sa jeszcze jakies firmy warte uwagi?

Kolego indii, nie musisz mieć sterownika i kabli z jednej firmy.

Jak rok temu kupowałem to porównywałem wszystko na rynku, wybór padł na emultimax, przewody Warmtec MC18 (chciałem jak najcieńsze bo mam bezpośrednio pod panelami, w łazience i kuchni w kleju od płytek, za 5,1kW zapłaciłem 1740zł brutto, taniej było z Chin, ale wiadomo wolałem mieć gwarancję na miejscu :), sterowniki kupiłem drogie z Devi Touch (w dobrej promocji) bo chciałem mieć "ładne", może coś innego jest teraz na rynku.

Wiem, że devi wypuszczał ostatnio jeden centralny panel i było taniej niż komplet pojedyńczych.

Mialem obawy czy moc nie za mała, ale daje radę spokojnie !

Samoróbki typu arduino, androidy, fibary itd. - wszystko pięknie ładnie jak sam potrafisz to zrobić albo kumpel Ci pomoże....

Kolego indii, nie musisz mieć sterownika i kabli z jednej firmy.

Jak rok temu kupowałem to porównywałem wszystko na rynku, wybór padł na emultimax, przewody Warmtec MC18 (chciałem jak najcieńsze bo mam bezpośrednio pod panelami, w łazience i kuchni w kleju od płytek, za 5,1kW zapłaciłem 1740zł brutto, taniej było z Chin, ale wiadomo wolałem mieć gwarancję na miejscu :), sterowniki kupiłem drogie z Devi Touch (w dobrej promocji) bo chciałem mieć "ładne", może coś innego jest teraz na rynku.

Wiem, że devi wypuszczał ostatnio jeden centralny panel i było taniej niż komplet pojedyńczych.

Mialem obawy czy moc nie za mała, ale daje radę spokojnie !

Samoróbki typu arduino, androidy, fibary itd. - wszystko pięknie ładnie jak sam potrafisz to zrobić albo kumpel Ci pomoże....

Centralny panel pod wszystko? Czyli centralne na prądzie...?

Moment, jeżeli wszystko wpinamy w jeden sterownik to jak to inaczej nazwać? Ja robię kable zawsze niecentralnie dla każdego pomieszczenia. Lepsza regulacja, precyzja no i oszczędności.

To jest NIE centralne ogrzewanie ale ma centralny sterownik który steruje indywidualnie każdym pomieszczeniem z osobna...:yes:

Czesc, powoli "dorastam" do tego by w domu zrobić granie kablami:-)

Wstepnie miała być PC ale z racji skomplikowanej budowy itp wolałbym kable.

Wiem, że rachunki beda wyższe ale tez inwestycja jest 4 razy tansza...

Zapotrzebowanie domu na ciepły wychodzi mi koło 5kW.

Tzn Asolt wyliczył ponad 6 ale rezygnuje z grzania garazu.

Grzane ma byc 115m2

Kabli planowałbym koło 8kW - mniej wiecej tak (czerwone to planowana moc kabli, niebieskie to wyliczone zapotrzebowanie):

KABLE 8kW.jpg

I teraz jedna z niewiadomych- czy nie jest upierdliwe sterowanie w kazdym pomieszczeniu z osobna?

Sterownik które planowałbym: Elektra OCD5 1999

http://elektra.pl/produkty/elektryczne-systemy-grzejne/regulatory-temperatury/programowane/elektra-ocd5-1999/

Są jakies gotowe sterowniki obsługujące kilka pomieszczen - bo tych pojedyńczych potrzebowałbym z 6-7.... co generuje koszty (ok 3tys zł) i "mieszanie" w kazdym ze sterowników przy chęci jakiejś zmiany...może być wkurzające.

Lepszy byłby to o czym piszecie wyżej - jeden sterownik na cały dom z możliwością obsługi kazdego z pomieszczeń z osobna - podpinam kable/czujniki pod szyne i na ekranie widze np 6 pomieszczeń. Coś jak ma _artur_ ale w gotowej wersji plug and play - nie mam wiedzy by zrobić takie coś jak ma ok :-)

Mimo kabli w płyte daje rurki.... na wszelki wypadek :-)

Edytowane przez uciu

Może po to, że jak się okaże, że cena prądu będzie tak wysoka, że pomimo inwestycji w kable, lepiej kupić "coś" co taniej nagrzeje rurkami...

Zalanie samych rurek, nie jest chyba aż tak drogie...

Ale cała reszta do tych rurek kosztuje tyle co kable ze sterowaniem a działa tak samo więc po co jeszcze kable ...?

O ile mogę zrozumieć same kable ze sterowaniem bo układ grzewczy bardzo prosty i tani ale nie potrafię zrozumieć zrobienia całego wodnego układu i zostawienia go w razie"W" i dokładanie kolejnego elektrycznego zamiast dokręcić do tychże rurek jakiś rozdzielacz i najprostszy kocioł elektryczny i mieć dokładnie to samo...

A ten "pędzel" rurek wystający gdzieś w chałupie też pasuje zakończyć jakimś rozdzielaczem w szafce czy może będzie tak latami straszyć....

Jak dajesz rurki to po co kable...??

Tak wiem ..., aby było drożej ...

Marek powyżej Ci odpowiedział - koszt rurek nie jest wysoki a dam je od razu przy laniu płyty.

Jest to jakiś taki bezpiecznik jakby kable się nie sprawdziły, może kiedys podciągną mi gaz do płotu i bedzie się opłacało kocioł kupić? A może kiedyś PC stanieją na tyle ze bedzie sie to bardziej opłacało??? To jest inwestycja na lata a potem już rurek nie wsadzisz...

Edytowane przez uciu

nie potrafię zrozumieć zrobienia całego wodnego układu i zostawienia go w razie"W" i dokładanie kolejnego elektrycznego zamiast dokręcić do tychże rurek jakiś rozdzielacz i najprostszy kocioł elektryczny i mieć dokładnie to samo...

A ten "pędzel" rurek wystający gdzieś w chałupie też pasuje zakończyć jakimś rozdzielaczem w szafce czy może będzie tak latami straszyć....

uwazasz, że koszty grzania Kospelem i wodą w rurkach bedą porównywalne z kablami? Oba wariant w g12w:-)

Nie znam się - wiec pytam - napisz co o tym myślisz bo masz większa wiedze ode mnie :-)

Pędzel rurek schowasz w szafce i rozdzielacz nie potrzebny:-)

uwazasz, że koszty grzania Kospelem i wodą w rurkach bedą porównywalne z kablami? Oba wariant w g12w:-)

Nie znam się - wiec pytam - napisz co o tym myślisz bo masz większa wiedze ode mnie :-)

Pędzel rurek schowasz w szafce i rozdzielacz nie potrzebny:-)

A czym się różni 1kWh z kabli od tego z grzałki elektrycznej w np Kospelu...?