Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież cały czas mówimy o okresach przejściowych :bash:

A co za różnica czy okres przejściowy czy -20*...

W chałupie cały czas temperatury pokojowe w tym samym przedziale a jedynie zmienia się ładunek energii zawartej w wylewkach....

Jak jest cieplej na zewnątrz to ładunek mniejszy ...,i odwrotnie....

To samo dotyczy wszystkich zysków bytowych...

używam i kabli, i rurek a nawet kominka.... najmniej klimy. na żaden system się nie obrażam. chociaż gdybym miał wskazać mojego faworyta w następnym domu to na pierwszym miejscu KABLE. potem długo nic i instalacja PV. a następnie cała reszta powietrzne, gruntówki, kominki itp. kocioł elektryczny chyba tylko jako przejściówka.

idealna PC p-w dla mnie to taka o mikro mocy która potrafi zejść bardzo nisko z modulacją i działać non stop dla fajnej, komfortowej podłogi zużywając tyle co klima. reszta tematu w niższych temperaturach - kable.

Poszło na kable 1931 kwh, na klimę około 500-600. Normalnie mam około 21 stopni, a jak mi zimno włączam klimę i po sprawie. Do tej pory około 900zl.

Jak słońce przyświeca, to jest cieplej, jak pochmurno, to klimę włączam. Teraz mam w salonie 25 stopni i nie żałuję sobie ciepełka, bo go lubię.

Podsumowując napiszę tylko, że kable są dobre, bo są dobre i tanie.

idealna PC p-w dla mnie to taka o mikro mocy która potrafi zejść bardzo nisko z modulacją i działać non stop dla fajnej, komfortowej podłogi zużywając tyle co klima. reszta tematu w niższych temperaturach - kable.

Co to mial by byc za dom, w ktorym aby utrzymac komfort cieplny trzeba non stop podgrzewac? Szalas? ;)

Edytowane przez Pyxis

Co to mial by byc za dom, w ktorym aby utrzymac komfort cieplny trzeba non stop podgrzewac? Szalas? ;)

Ale to chyba wszystkie domy są szałasami bo trzeba je non stop podgrzewać...

Czy może jest inaczej i twoja chałupa traci tylko wtedy energię jak twoja pompka ją podgrzewa...?

A twoje ogrzewanie podłogowe grzeje tylko wtedy jak pracuje pompa...?

No i tutaj z pomocą przychodzą rurki z kospelem, gdyż można grzać non stop z niższą temp. kable nie mają grzania dynamicznego, gdyż one grzeją pełną mocą albo nie grzeją czyli jakby binarnie 1 i 0, natomiast rurkami możemy sobie wyregulować 25, 30, 35, 40 stopni.....

No i tutaj z pomocą przychodzą rurki z kospelem, gdyż można grzać non stop z niższą temp. kable nie mają grzania dynamicznego, gdyż one grzeją pełną mocą albo nie grzeją czyli jakby binarnie 1 i 0, natomiast rurkami możemy sobie wyregulować 25, 30, 35, 40 stopni.....

Wylewka dostarcza energię do pomieszczenia...

Kabel służy do uzupełnienia braków....

Podłogowe "grzanie dynamiczne"...:lol2: