qubic 19.02.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Co to mial by byc za dom, w ktorym aby utrzymac komfort cieplny trzeba non stop podgrzewac? Szalas? istnieją domy zamieszkałe na stałe. jak pomieszkujesz to i też ze dwa razy podgrzewasz. w kosztach nie będzie za wielkiej różnicy grzejąc małą mocą stale a np. odpalając 12,6kW od wielkiego dzwonu . my ludzie jakoś chętnie przebywamy tam gdzie promieniowanie podczerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 19.02.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 "Hinc illae lacrimae!" Rownie trudno sie gada z kims, kto nie widzi roznicy w wyniku dzialania 1+1 oraz 1+2 Nie wpomne juz o "cudownym energooszczednym promieniku podczerwieni" - ale to juz tylko z litosci. Jak widzisz musisz poszukać równie biegłego sobie matematyka z zakresu działań powyżej dziesięciu "Hinc illae lacrimae!" dokładnie..... ze smiechu:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 w kosztach nie będzie za wielkiej różnicy grzejąc małą mocą stale a np. odpalając 12,6kW od wielkiego dzwonu . Oj bedzie. my ludzie jakoś chętnie przebywamy tam gdzie promieniowanie podczerwone. Gadasz do mnie jak sprzedawca paneli IR do potencjalbego klienta. Chyba sobie koowa na to nie zasluzylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jak widzisz musisz poszukać równie biegłego sobie matematyka z zakresu działań powyżej dziesięciu Nie wiedzialem, ze 1+2 to wiecej niz dzieisec, ale jak widac warto madrego posluchac. Czlowiek sie czegos nowego dowie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 19.02.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie wiedzialem, ze 1+2 to wiecej niz dzieisec, ale jak widac warto madrego posluchac. Czlowiek sie czegos nowego dowie zawsze. Miło mi to słyszeć Przepraszam ale nie wiedziałem że z działaniami do dziesięciu też nie dajesz rady ale spokojnie nikomu nie powiem będzie to taka nasza tajemnica:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.02.2017 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 istnieją domy zamieszkałe na stałe. jak pomieszkujesz to i też ze dwa razy podgrzewasz. w kosztach nie będzie za wielkiej różnicy grzejąc małą mocą stale a np. odpalając 12,6kW od wielkiego dzwonu . my ludzie jakoś chętnie przebywamy tam gdzie promieniowanie podczerwone. Dałem podkład izolujące xps 5mm pod panele i teraz promieniuje słabiej, ale dłużej. To miłe. Poza tym nie mam temperatury zadanej i mi się dom nie przegrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.02.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Oj bedzie. być może.gdybym słabo zaizolował. w innym przypadku za wielkiej różnicy nie będzie.wiadomo dużo zależy też od lokalizacji ale u mnie klimat raczej łagodny. Gadasz do mnie jak sprzedawca paneli IR do potencjalbego klienta. Chyba sobie koowa na to nie zasluzylem to może inaczej. my ludzie, w zimie lubimy przebywać przy rozpalonym ognisku a nie w chłodnej pieczarze. nie uraziłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.02.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 a jak sie mają kable jako jedyne źródło ciepła u kogoś kto chce mieć w domu 23stopnie...??? normalnie, wiadomo że ilość energii musi być większa ale jak nie masz strat typu grzanie gleby to tyle ile włożysz tyle odda ,,,,chodziło o opłacalność grzania.... nic się nie zmienia - energii pójdzie więcej i wiadomo że łącznie więcej ale "opłacalność" będzie taka sama.. tyle że jest jedna rzecz - i to chyba nawet Pyxio potwierdzi - temperatury i odczuwanie przy grzaniu podłogówką są inne niż przy klasycznych grzejnikach.. Ciężko to opisać ale jak nie ma klasycznego promieniowania od grzejników które mają 50-60* to jakoś inaczej się odczuwa jak grzeje podłoga całą powierzchnią.. i u nas róźnica pomiędzy 22 a 23 jest już wyczuwalna, jak kiedyś przestawiłem jeszcze wyżej to wszyscy w domu narzekali.. mam ustawione teraz w zależności od pomieszczeń 21.7 (nasza sypialnia) do 22.3 (pokoje dzieci i dzienne) No i tutaj z pomocą przychodzą rurki z kospelem, gdyż można grzać non stop z niższą temp. kable nie mają grzania dynamicznego, gdyż one grzeją pełną mocą albo nie grzeją czyli jakby binarnie 1 i 0, natomiast rurkami możemy sobie wyregulować 25, 30, 35, 40 stopni..... ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby je w prosty sposób sterować a rurki to albo bufor grzejesz tak samo albo kombinujesz rotametrami ale zmienić to to już zabawa.. Trzeba tylko ominac jakos licznik energii. Ban się skończył chyba za szybko Ło matko.... U mnie w lecie jest po południu w kuchni 28* jak słońce daje po oknach a na noc po zachodzie słońca temperatura spada do 25* a do rana na 24*... Może bym i jęczał że to przegrzanie jak by się te 26-27* utrzymywało ... to zależy jakie lato.. najgorzej jak dom w lato "się wietrzy" i nabierze temp. nie tylko od słońca.. rok temu jak było prawie 40 to dzięki szczelnie zamkniętym oknom i wentylacji z GWC mieliśmy w domu 25-25.5 i jakoś się przetrwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ban się skończył chyba za szybko Bylem niewinny! Dostalem banana z opisem "Publikacja tresci obscenicznych", bo podlinkowalem z YT filmik z pokazu mody w Madrycie: "Pokaz bialych torebek". Wiem, ze jedna z moderatorek woli czarne, ale to nie powod, zeby mnie czestowac owocami. BTW: Gratuluje odwagi w kompletowaniu stopki. U druciarzy to najczesciej wiekla tajemnica. Zachecajace do drutowania chalupy to jednak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.02.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Bylem niewinny! No jasne.. BTW: Gratuluje odwagi w kompletowaniu stopki. U druciarzy to najczesciej wiekla tajemnica. Dlaczego ? Zachecajace do drutowania chalupy to jednak nie jest. To zależy, dla mnie - gdzie rocznie w mieszkaniu płaciłem dwa razy więcej (około 4500 rocznie) jednak jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Licze pieniadz po jego wartosci nominalnej, a nie jako wzgleda "oszczednosc". To drugie wyglada raczej na pocieszanie samego siebie. Bylo tragicznie, jest zle, a wiec jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.02.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pyxis Ty, tak na serio, myślisz, że 2400 zł. tj. 200 zł. miesięcznie za całkowicie bezobsługowy system grzania, to pocieszanie samego siebie? Przy domu 120 m2 i 4 osobach? W praktycznie wiecznym systemie, w którym nie ma się co zepsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 20.02.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 To zależy, dla mnie - gdzie rocznie w mieszkaniu płaciłem dwa razy więcej (około 4500 rocznie) jednak jest.. Witam. Możesz napisać gdzie i za jaką powierzchnie płaciłeś tak wielkie sumy? Ciepło miałeś z ciepłowni? I jaką temperaturę w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pewnie mieszkanie spółdzielcze ok.50m2 w bloku bez ocieplenia. Normalny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pyxis Ty, tak na serio, myślisz, że 2400 zł. tj. 200 zł. miesięcznie za całkowicie bezobsługowy system grzania, to pocieszanie samego siebie? Przy domu 120 m2 i 4 osobach? W praktycznie wiecznym systemie, w którym nie ma się co zepsuć... Hm... to raptem 6,5 zl na dzien, 27gr na godzine i niecale 0,5 grosza na minute. Ale niestety w niczym nie zmienia to sumarycznej kwoty za sezon. Tak, to sporo jak na 120-tometrowy termosik z 4 osobami na pokladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Nie wiem lepiej... Tak szybko się podnosi jak i opada bo co niby ma podnieść tak temperaturę wszystkiego w domu aby się utrzymała dłużej... Przeceniacie ilości energii jaką można przepuścić przez okna i moc samego promieniowania w zimie... Ta ilość energii wystarcza tylko na podgrzanie powietrza w danych pomieszczeniach a nie jakieś magazynowanie... A zachwile piszesz: Jak dla mnie to jest trwałe podniesienie temperatury w pomieszczeniach o kilka stopni powyżej temperatury komfortu i utrzymywanie się tej podwyższonej temperatury nawet po zaniku czynnika powodującego to podwyższenie temperatury... Np po gotowaniu obiadu w kuchni zrobiło się 25* i taki stan utrzymuje się do wieczora ... U mnie 1-2 godz. słońca w mroźne, zimowe popołudnie powodowało, że w danym dniu praktycznie nie musiałem grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.02.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Witam. Możesz napisać gdzie i za jaką powierzchnie płaciłeś tak wielkie sumy? Ciepło miałeś z ciepłowni? I jaką temperaturę w mieszkaniu. wielkie sumy?? w blokach to raczej normalne.. tak jak kolega poniżej: Pewnie mieszkanie spółdzielcze ok.50m2 w bloku bez ocieplenia. Normalny koszt. Dokładnie.. a temperatura - szału nie było jak było 21 to był wypas.. ostatnie piętro, narożne, dopiero w zeszłym roku ocieplili blok i jest tam zdecydowanie cieplej. Ciepłownia osiedlowa, przy rozliczeniach zawsze były awantury bo ich nie interesowały straty na sieci do tego wliczali 50% z podzielników, drugie 50% to koszty "przesyłu" liczone z m2 mieszkania i kasa wychodziła spora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 U mnie 1-2 godz. słońca w mroźne, zimowe popołudnie powodowało, że w danym dniu praktycznie nie musiałem grzać. u mnie tak dobrze nie było, ale słońce daje bardzo dużo. przy dużych styczniowych mrozach (kiedy świeciło słońce) dom łykał praktycznie tyle samo co temperaturach między 0 a -5. może po prostu jasiek nie ma okien od południa albo ma ich mało, stąd takie dziwne wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jasiek zdaję się natrząsa się z twierdzenia, że komuś styczniowe słońce potrafi durszlaka przegrzać. Mnie też to śmieszy. Okna wtedy otwieracie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jasiek zdaję się natrząsa się z twierdzenia, że komuś styczniowe słońce potrafi durszlaka przegrzać. Mnie też to śmieszy. Okna wtedy otwieracie? Po raz kolejny powtarzam, że mowa jest o okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts