Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Polemizowalbym.

Te kilka kWh przegrzewa bo jest dostarczone bezposrednio do powietrza, "powierzchniowo". Te same kilka kWh powoli sie uwalniaja z posadzki i na dluzej starcza.

Karolek, pomyśl jaką średnią temperaturę wylewki (po całej jej objętości) musisz utrzymać przez 24h, aby mieć komfortowe warunki?

Ogrzewanie powietrzem traci energię głównie przez nieszczelności, ale grzeje przegrody tylko powierzchniowo więc różnica w ilości energii być musi.

Chętnie poczytałbym opracowanie pokazujące jaki jest rozkład temperatur przegród przy ogrzewaniu tych samych powierzchni konwekcyjnie lub przez promieniowanie...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I co w tym jakiegoś dziwnego...?

Jak to jest że...

Zimowe goowniane słońce od południa wam chałupy przegrzewa a to samo słońce w lecie od wschodu czy zachodu nie jest w stanie w ciągu jednego dnia rozgrzać budynku ...

Od wschodu i zachodu mam dwa goowniane okienka + żaluzje, a od południa słońce odcina mi solidny okap. W zimie słońce pada na podłogę i to ona grzeje powietrze w domu przez wiele godzin.

Bo trzeba było być jasnowidzem i nie włączać na noc ogrzewania przed tym dniem słonecznym...:D

To ja mam szklaną kulę - klimę :)

Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%.

Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh.

Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut :)

Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła :)

Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%.

Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh.

Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut :)

Taaa....

I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem...:yes:

Jak to się mówi...

"Szkłem doopy nie podetrzesz"...:cool:

Karolek, pomyśl jaką średnią temperaturę wylewki (po całej jej objętości) musisz utrzymać przez 24h, aby mieć komfortowe warunki?

Ogrzewanie powietrzem traci energię głównie przez nieszczelności, ale grzeje przegrody tylko powierzchniowo więc różnica w ilości energii być musi.

Chętnie poczytałbym opracowanie pokazujące jaki jest rozkład temperatur przegród przy ogrzewaniu tych samych powierzchni konwekcyjnie lub przez promieniowanie...

Tu znajdziesz trochę wiedzy

http://www.enerbau.pl/images/pdf/Projekt_badawczy_Dr_Peter_Kosack.pdf

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=61&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBtPj13aHSAhWIFCwKHZdBDMQ4PBAWCDMwAA&url=http%3A%2F%2Fbazatematow.pl%2Fbaza%2Fg-16%2Fpraca%2520licencjacka%2520Promiennik.doc&usg=AFQjCNHwmnrz9P7YcSKIx7YBKXultvV4Ug&bvm=bv.147448319,d.bGg

Edytowane przez dred1975

Taaa....

I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem...:yes:

Jak to się mówi...

"Szkłem doopy nie podetrzesz"...:cool:

To nie tak. Mówie tutaj tylko o okresach przejściowych. Przy dużym mrozie to moja klima po pierwsze by się męczyła, po drugie to "tylko" 2.5 KW, poza tym testy robiłem nie tej zimy tylko podczas lat 2013-2015.

Udowodniłem empirycznie iż ogrzewanie nadmuchowe może dać znaczne oszczędności, a czy ktoś takowe lubi czy nie to już inna kwestia.

W domu ze średnią akumulacją porównując grzanie podłogą i nadmuchem używając np. tej samej PC spodziewam się niższego rachunku za CO w przypadku wersji z nadmuchem.

Hm... to raptem 6,5 zl na dzien, 27gr na godzine i niecale 0,5 grosza na minute.

Ale niestety w niczym nie zmienia to sumarycznej kwoty za sezon.

Nie prosiłem o lekcje użycia kalkulatora.http://emotikona.pl/emotikony/pic/w-czapce.gif

Tak, to sporo jak na 120-tometrowy termosik z 4 osobami na pokladzie.

Wiem, że lubisz cytaty z łaciny.

Spójrz - o ile możesz - na sprawę sine ira et studio.

Nie kiwasz palcem, wydałeś dużo mniej niż na PC, nie trujesz wokół siebie i wydajesz 200 zł. na miesiąc. By zapewnić 4 osobowej rodzinie ciepło i CWU w domu.

Sine ira et studio...potrafisz?

Przeczytałem, ale niewiele z tego wynika. Nie wiemy, czy temperatura była utrzymywana całą dobę i porównuje się systemy o różnej sprawności.

Mi chodzi o sytuację, kiedy rozważamy takie same urządzenie grzewcze i tylko sposób przekazania energii się różni. Nie ma też w tym opracowaniu temperatury przegród co pokazało by czy różnice są zauważalne.

Tak czy inaczej patrząc po zużyciu forumowych "przemyślanych" domów to nie ma nad czym gdybać, co innego, gdy chcemy dom nieocieplony albo ocieplony minimalnie zaopatrzyć w nowe źródło energii.

Mi chodzi o sytuację, kiedy rozważamy takie same urządzenie grzewcze i tylko sposób przekazania energii się różni. Nie ma też w tym opracowaniu temperatury przegród co pokazało by czy różnice są zauważalne.

Nie znam takiego urządzenia grzewczego które raz ogrzewało by tylko w sposób konwekcyjny a innym razem tylko promiennikowy.

To nie tak. Mówie tutaj tylko o okresach przejściowych. Przy dużym mrozie to moja klima po pierwsze by się męczyła, po drugie to "tylko" 2.5 KW, poza tym testy robiłem nie tej zimy tylko podczas lat 2013-2015.

Udowodniłem empirycznie iż ogrzewanie nadmuchowe może dać znaczne oszczędności, a czy ktoś takowe lubi czy nie to już inna kwestia.

W domu ze średnią akumulacją porównując grzanie podłogą i nadmuchem używając np. tej samej PC spodziewam się niższego rachunku za CO w przypadku wersji z nadmuchem.

Jak instalacje zrobi się mądrze to klima świetnie współpracuje z kablami. A ludzi grzejących gazem + klimą znam coraz więcej. Dlaczego...? Otóż wychodzi ich to taniej niż samym gazem. Oczywiście okresy przejściowe dają najwięcej oszczędności.