miloszenko 21.02.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Polemizowalbym. Te kilka kWh przegrzewa bo jest dostarczone bezposrednio do powietrza, "powierzchniowo". Te same kilka kWh powoli sie uwalniaja z posadzki i na dluzej starcza. Karolek, pomyśl jaką średnią temperaturę wylewki (po całej jej objętości) musisz utrzymać przez 24h, aby mieć komfortowe warunki? Ogrzewanie powietrzem traci energię głównie przez nieszczelności, ale grzeje przegrody tylko powierzchniowo więc różnica w ilości energii być musi. Chętnie poczytałbym opracowanie pokazujące jaki jest rozkład temperatur przegród przy ogrzewaniu tych samych powierzchni konwekcyjnie lub przez promieniowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 21.02.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A to nie chodzi przypadkiem o różnice w cieple właściwym i wadze powietrza i wylewki betonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 I co w tym jakiegoś dziwnego...? Jak to jest że... Zimowe goowniane słońce od południa wam chałupy przegrzewa a to samo słońce w lecie od wschodu czy zachodu nie jest w stanie w ciągu jednego dnia rozgrzać budynku ... Od wschodu i zachodu mam dwa goowniane okienka + żaluzje, a od południa słońce odcina mi solidny okap. W zimie słońce pada na podłogę i to ona grzeje powietrze w domu przez wiele godzin. Bo trzeba było być jasnowidzem i nie włączać na noc ogrzewania przed tym dniem słonecznym... To ja mam szklaną kulę - klimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A to nie chodzi przypadkiem o różnice w cieple właściwym i wadze powietrza i wylewki betonowej? Tylko o to chodzi... Jak chcesz wspomagać się słońcem to musisz zapewnić możliwość przechwycenia, przechowywania i dystrybucji tej energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Od wschodu i zachodu mam dwa goowniane okienka + żaluzje, a od południa słońce odcina mi solidny okap. W zimie słońce pada na podłogę i to ona grzeje powietrze w domu przez wiele godzin. To ja mam szklaną kulę - klimę Brawo ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%. Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh. Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła COP z fotowoltaiki ciekawszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła COP to tylko "połowa" tego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%. Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh. Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut Taaa.... I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem... Jak to się mówi... "Szkłem doopy nie podetrzesz"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 21.02.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) Karolek, pomyśl jaką średnią temperaturę wylewki (po całej jej objętości) musisz utrzymać przez 24h, aby mieć komfortowe warunki? Ogrzewanie powietrzem traci energię głównie przez nieszczelności, ale grzeje przegrody tylko powierzchniowo więc różnica w ilości energii być musi. Chętnie poczytałbym opracowanie pokazujące jaki jest rozkład temperatur przegród przy ogrzewaniu tych samych powierzchni konwekcyjnie lub przez promieniowanie... Tu znajdziesz trochę wiedzy http://www.enerbau.pl/images/pdf/Projekt_badawczy_Dr_Peter_Kosack.pdf https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=61&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBtPj13aHSAhWIFCwKHZdBDMQ4PBAWCDMwAA&url=http%3A%2F%2Fbazatematow.pl%2Fbaza%2Fg-16%2Fpraca%2520licencjacka%2520Promiennik.doc&usg=AFQjCNHwmnrz9P7YcSKIx7YBKXultvV4Ug&bvm=bv.147448319,d.bGg Edytowane 21 Lutego 2017 przez dred1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Taaa.... I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem... Jak to się mówi... "Szkłem doopy nie podetrzesz"... To nie tak. Mówie tutaj tylko o okresach przejściowych. Przy dużym mrozie to moja klima po pierwsze by się męczyła, po drugie to "tylko" 2.5 KW, poza tym testy robiłem nie tej zimy tylko podczas lat 2013-2015. Udowodniłem empirycznie iż ogrzewanie nadmuchowe może dać znaczne oszczędności, a czy ktoś takowe lubi czy nie to już inna kwestia. W domu ze średnią akumulacją porównując grzanie podłogą i nadmuchem używając np. tej samej PC spodziewam się niższego rachunku za CO w przypadku wersji z nadmuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Hm... to raptem 6,5 zl na dzien, 27gr na godzine i niecale 0,5 grosza na minute. Ale niestety w niczym nie zmienia to sumarycznej kwoty za sezon. Nie prosiłem o lekcje użycia kalkulatora.http://emotikona.pl/emotikony/pic/w-czapce.gif Tak, to sporo jak na 120-tometrowy termosik z 4 osobami na pokladzie. Wiem, że lubisz cytaty z łaciny. Spójrz - o ile możesz - na sprawę sine ira et studio. Nie kiwasz palcem, wydałeś dużo mniej niż na PC, nie trujesz wokół siebie i wydajesz 200 zł. na miesiąc. By zapewnić 4 osobowej rodzinie ciepło i CWU w domu. Sine ira et studio...potrafisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Udowodniłem empirycznie iż ogrzewanie nadmuchowe może dać znaczne oszczędności, a czy ktoś takowe lubi czy nie to już inna kwestia. Nadmuchowe? Spróbuj w takim razie z COP1 Ciężko przyznać się do miłości PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Tu znajdziesz trochę wiedzy http://www.enerbau.pl/images/pdf/Projekt_badawczy_Dr_Peter_Kosack.pdf https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=61&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBtPj13aHSAhWIFCwKHZdBDMQ4PBAWCDMwAA&url=http%3A%2F%2Fbazatematow.pl%2Fbaza%2Fg-16%2Fpraca%2520licencjacka%2520Promiennik.doc&usg=AFQjCNHwmnrz9P7YcSKIx7YBKXultvV4Ug&bvm=bv.147448319,d.bGg Przeczytałem, ale niewiele z tego wynika. Nie wiemy, czy temperatura była utrzymywana całą dobę i porównuje się systemy o różnej sprawności. Mi chodzi o sytuację, kiedy rozważamy takie same urządzenie grzewcze i tylko sposób przekazania energii się różni. Nie ma też w tym opracowaniu temperatury przegród co pokazało by czy różnice są zauważalne. Tak czy inaczej patrząc po zużyciu forumowych "przemyślanych" domów to nie ma nad czym gdybać, co innego, gdy chcemy dom nieocieplony albo ocieplony minimalnie zaopatrzyć w nowe źródło energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 21.02.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Mi chodzi o sytuację, kiedy rozważamy takie same urządzenie grzewcze i tylko sposób przekazania energii się różni. Nie ma też w tym opracowaniu temperatury przegród co pokazało by czy różnice są zauważalne. Nie znam takiego urządzenia grzewczego które raz ogrzewało by tylko w sposób konwekcyjny a innym razem tylko promiennikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 To nie tak. Mówie tutaj tylko o okresach przejściowych. Przy dużym mrozie to moja klima po pierwsze by się męczyła, po drugie to "tylko" 2.5 KW, poza tym testy robiłem nie tej zimy tylko podczas lat 2013-2015. Udowodniłem empirycznie iż ogrzewanie nadmuchowe może dać znaczne oszczędności, a czy ktoś takowe lubi czy nie to już inna kwestia. W domu ze średnią akumulacją porównując grzanie podłogą i nadmuchem używając np. tej samej PC spodziewam się niższego rachunku za CO w przypadku wersji z nadmuchem. Jak instalacje zrobi się mądrze to klima świetnie współpracuje z kablami. A ludzi grzejących gazem + klimą znam coraz więcej. Dlaczego...? Otóż wychodzi ich to taniej niż samym gazem. Oczywiście okresy przejściowe dają najwięcej oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Nie znam takiego urządzenia grzewczego które raz ogrzewało by tylko w sposób konwekcyjny a innym razem tylko promiennikowy. No nie musisz się znać na wszystkim Wystarczy PC która może obsługiwać podłogówkę jak i kanałówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 21.02.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No nie musisz się znać na wszystkim Wystarczy PC która może obsługiwać podłogówkę jak i kanałówkę. Możesz podać przykład takiej PC? I cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Możesz podać przykład takiej PC? I cenę? Samsung ma takie a nawet i Biawar Tyle że Biawar na razie kanałówki nie wpuścił na rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Możesz podać przykład takiej PC? I cenę? np: Powietrzna pompa ciepła A2W 10 kW SPLIT Samsung, umie działać w trybie powietrze-woda i powietrze-powietrze. Cena około 25 000 zł. Spodziewam się, iż inni producenci też mają taki sprzęt ale nie mam większego rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts