dred1975 21.02.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No nie musisz się znać na wszystkim Wystarczy PC która może obsługiwać podłogówkę jak i kanałówkę. Nie znam takiego urządzenia grzewczego które raz ogrzewało by tylko w sposób konwekcyjny a innym razem tylko promiennikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 np: Powietrzna pompa ciepła A2W 10 kW SPLIT Samsung, umie działać w trybie powietrze-woda i powietrze-powietrze. Cena około 25 000 zł. Spodziewam się, iż inni producenci też mają taki sprzęt ale nie mam większego rozeznania. Do tego wszystkiego brakuje już tylko grzejników regulusa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Do tego wszystkiego brakuje już tylko grzejników regulusa ... Przeciez to bardzo dobre grzejniki, wspaniale nadają sie hybrydowej instalacji grzewczej (30% podłogowki i 70% grzejników) trwałe solidne, mają wielkie wziecie za granicą, cóz chciec wiecej, polska produkcja, mam wiecej wyliczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Cześć Marcinku Mało jest tematów na forum o wentylacji? Tam szukaj. Tutaj jest wątek dla grzejących prądem. I to ponoć z COP1 ps. A ty masz już swoją klimę, którą obniżasz rachunki? A jaki COP ma fotowoltaika...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Przeciez to bardzo dobre grzejniki, wspaniale nadają sie hybrydowej instalacji grzewczej (30% podłogowki i 70% grzejników) trwałe solidne, mają wielkie wziecie za granicą, cóz chciec wiecej, polska produkcja, mam wiecej wyliczac? A jaki COP przy podłączeniu do Kospela...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A jaki COP przy podłączeniu do Kospela...? Pozartowac nie mozna? oj Jasiek ty tak zawsze na powaznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Pozartowac nie mozna? oj Jasiek ty tak zawsze na powaznie? Ja to napisałem tak samo poważnie jak i Ty ...:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.02.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%. Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh. Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut Jest w tym dużo prawdy. W okresach przejściowych na dogrzewaniu klimą nie cierpi. Zastanawiam się czy to nie z powodu stale niskiej temp. posadzki. Małe straty to i ogrzewanie rzadko chodzi. W sezonie ( u mnie poniżej zera ) najlepszy komfort osiągam gdy ustawiam w pomieszczeniach z płytkami temp. podłogi na 26 stopni ( tylko w taniej taryfie ) a reszta domu sterowana czujnikami powietrza. Dół bardziej grzeje, na górze rzadziej się włącza ogrzewanie jednak tam nie czuć chłodu. Po pierwsze są panele po drugie w sypialni nie siedzę przed tv. Generalnie w miesiącach przejściowych zużywamy stosunkowo mało energii. W miesiącach grudzień, styczeń i luty zużyję pewnie 2/3 energii całego sezonu. Pozostają oszczędności z 33% sezonu. Czy warto? Polemizowalbym. Te kilka kWh przegrzewa bo jest dostarczone bezposrednio do powietrza, "powierzchniowo". Te same kilka kWh powoli sie uwalniaja z posadzki i na dluzej starcza. To tak nie działa. Wpuścić 3kWh w posadzkę salonu i jadalni to jak puścić bąka na murawie boiska i mówić że w ostatnim rzędzie coś czuć Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła Nawet nie o cop chodzi tylko o możliwość włączenia ogrzewania kiedy trzeba. Taaa.... I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem... Jak to się mówi... "Szkłem doopy nie podetrzesz"... I bardzo dobrze, na co liczyli, że ogrzeją klimą 2kWh dom przy minus 15? Jak instalacje zrobi się mądrze to klima świetnie współpracuje z kablami. A ludzi grzejących gazem + klimą znam coraz więcej. Dlaczego...? Otóż wychodzi ich to taniej niż samym gazem. Oczywiście okresy przejściowe dają najwięcej oszczędności. No właśnie, najwięcej wydajemy kiedy są największe mrozy. Wtedy też klima ma najmniejszy cop. Subiektywnie napiszę, że wtedy fajna jest ciepła podłoga. Cześć Marcinku Mało jest tematów na forum o wentylacji? Tam szukaj. Tutaj jest wątek dla grzejących prądem. I to ponoć z COP1 ps. A ty masz już swoją klimę, którą obniżasz rachunki? Czego tutaj szukasz? Zwady czy zadry? Nie masz nic mądrego do napisania to czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.02.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Posty związane z rekuperacją przeniesione zostały tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page264&highlight=rekuperator Edytowane 22 Lutego 2017 przez Tomaszs131 korekta linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Nawet nie o cop chodzi tylko o możliwość włączenia ogrzewania kiedy trzeba. Nie znasz urządzenia, które robi to z COP1? Pomogę http://cdn.natemat.pl/f7a6df84706fa2a7439927340216809f,640,0,0,0.jpg Edytowane 22 Lutego 2017 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 22.02.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Posty związane z rekuperacją przeniesione zostały TUTAJ Odnośnik nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.02.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 To tak nie działa. Wpuścić 3kWh w posadzkę salonu i jadalni to jak puścić bąka na murawie boiska i mówić że w ostatnim rzędzie coś czuć Ja pisalem w kontekscie przegrzewania zaskami slonecznymi a nie dogrzania tu i teraz. Sam uzywam nadmuchowego w lazience podczas kapieli - bo chce "przegrzac" tu i teraz. Ale ogrzewanie to dla mnie stabilna temp w funkcji czasu. Jak chcialbym inaczej zrobilbym szkieleciaka grzanego kanalowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.02.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 J&D teraz już powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.02.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Nie znasz urządzenia, które robi to z COP1? Pomogę http://cdn.natemat.pl/f7a6df84706fa2a7439927340216809f,640,0,0,0.jpg Znam, mam małe dziecko i ciepłolubną żonę. Używają nieco nowszy model w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.02.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jak instalacje zrobi się mądrze to klima świetnie współpracuje z kablami. Jak sie zrobi kable, to klima swietnie ratuje doope. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.02.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Sine ira et studio...potrafisz? Mysle, ze za taka konfiguracje to - obiektywnie - sporo. Nie porownuje tutaj do starych domow, blokow w technologi wielkiej plyty czy innego "szalasu". Nowy dom, swietnie ocieplony, z WM z reku... 2400 zl/sezon. Malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.02.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 30 000 za instalację C.O. mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 22.02.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Wiem co go trapi, że musi czekać min.20 sezonów na wyrównanie kosztów inwestycji i użytkowania pomiędzy nim a kablarzami, a jak będą łagodne zimy to jeszcze więcej sezonów ............ , i to jest ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Wiem co go trapi, że musi czekać min.20 sezonów na wyrównanie kosztów inwestycji i użytkowania pomiędzy nim a kablarzami, a jak będą łagodne zimy to jeszcze więcej sezonów ............ , i to jest ból. Tu wszystko zależy od tego kto będzie liczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 30 000 za instalację C.O. mało? Jaką instalację...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts