Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

np: Powietrzna pompa ciepła A2W 10 kW SPLIT Samsung, umie działać w trybie powietrze-woda i powietrze-powietrze.

Cena około 25 000 zł.

Spodziewam się, iż inni producenci też mają taki sprzęt ale nie mam większego rozeznania.

Do tego wszystkiego brakuje już tylko grzejników regulusa ...:lol2:

Do tego wszystkiego brakuje już tylko grzejników regulusa ...:lol2:

Przeciez to bardzo dobre grzejniki, wspaniale nadają sie hybrydowej instalacji grzewczej (30% podłogowki i 70% grzejników) trwałe solidne, mają wielkie wziecie za granicą, cóz chciec wiecej, polska produkcja, mam wiecej wyliczac?

Brawo. W końcu ktoś zaobserwował coś, co udowadniałem przez lata lata dogrzewając klimą zamiast grzać podłogówką, gdzie ilość kWh klimy (po uwzględnieniu COP i niższej średniej temperatury dobowej) to było max. 20%.

Inaczej - w okresach przejściowych podłogówka zjadało 2 - 2.5 m3 gazu przy naprawdę mało wymagających warunkach, po odpaleniu klimy, wyłączeniu podłogówki w salonie, sypialniach i kuchni podłogówka brała 0.5 m3 a klima 3-4 kWh, czyli łącznie 8-9 kWh, a nie jak przy samej podłodze 25 kWh.

Rano temperatura była niższa po klimie niż po grzaniu podłogówką, tylko ten problem klima rozwiązuje w 5 minut :)

Jest w tym dużo prawdy. W okresach przejściowych na dogrzewaniu klimą nie cierpi. Zastanawiam się czy to nie z powodu stale niskiej temp. posadzki. Małe straty to i ogrzewanie rzadko chodzi.

W sezonie ( u mnie poniżej zera ) najlepszy komfort osiągam gdy ustawiam w pomieszczeniach z płytkami temp. podłogi na 26 stopni ( tylko w taniej taryfie ) a reszta domu sterowana czujnikami powietrza. Dół bardziej grzeje, na górze rzadziej się włącza ogrzewanie jednak tam nie czuć chłodu. Po pierwsze są panele po drugie w sypialni nie siedzę przed tv.

Generalnie w miesiącach przejściowych zużywamy stosunkowo mało energii. W miesiącach grudzień, styczeń i luty zużyję pewnie 2/3 energii całego sezonu. Pozostają oszczędności z 33% sezonu. Czy warto?

Polemizowalbym.

Te kilka kWh przegrzewa bo jest dostarczone bezposrednio do powietrza, "powierzchniowo". Te same kilka kWh powoli sie uwalniaja z posadzki i na dluzej starcza.

To tak nie działa. Wpuścić 3kWh w posadzkę salonu i jadalni to jak puścić bąka na murawie boiska i mówić że w ostatnim rzędzie coś czuć ;)

Brawo! Nareszcie zrozumiałeś jakim dobrodziejstwem jest COP z pompy ciepła :)

Nawet nie o cop chodzi tylko o możliwość włączenia ogrzewania kiedy trzeba.

Taaa....

I tylko z powodu tych spektakularnych sukcesów cała reszta grzejących klimami w połowie sezonu grzewczego przeprosiła się z kablami a ty w znacznie większym stopniu niż wówczas grzejesz chałupę gazem...:yes:

Jak to się mówi...

"Szkłem doopy nie podetrzesz"...:cool:

I bardzo dobrze, na co liczyli, że ogrzeją klimą 2kWh dom przy minus 15?

Jak instalacje zrobi się mądrze to klima świetnie współpracuje z kablami. A ludzi grzejących gazem + klimą znam coraz więcej. Dlaczego...? Otóż wychodzi ich to taniej niż samym gazem. Oczywiście okresy przejściowe dają najwięcej oszczędności.

No właśnie, najwięcej wydajemy kiedy są największe mrozy. Wtedy też klima ma najmniejszy cop. Subiektywnie napiszę, że wtedy fajna jest ciepła podłoga.

Cześć Marcinku :)

Mało jest tematów na forum o wentylacji? Tam szukaj. Tutaj jest wątek dla grzejących prądem. I to ponoć z COP1 :D

ps. A ty masz już swoją klimę, którą obniżasz rachunki? :D

Czego tutaj szukasz? Zwady czy zadry?

Nie masz nic mądrego do napisania to czytaj

To tak nie działa. Wpuścić 3kWh w posadzkę salonu i jadalni to jak puścić bąka na murawie boiska i mówić że w ostatnim rzędzie coś czuć ;)

Ja pisalem w kontekscie przegrzewania zaskami slonecznymi a nie dogrzania tu i teraz. Sam uzywam nadmuchowego w lazience podczas kapieli - bo chce "przegrzac" tu i teraz.

Ale ogrzewanie to dla mnie stabilna temp w funkcji czasu. Jak chcialbym inaczej zrobilbym szkieleciaka grzanego kanalowka.