Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy pompie występuje jeszcze niepoliczalny współczynnik frustracji..... żaden go nie pokazuje a jest tym większy im więcej wydali na nocne brzęczenie.

Ci co mają powietrzne pompy w II taryfie powinni mandaty płacić za zakłócanie ciszy nocnej, dokładnie 22-6 :wave:

Gdybym spał ze swoją pompą to pewnie by mi przeszkadzała, a że stoi w pralni to wiem, że pracuje tylko wtedy jak wstaję w nocy do kibelka :rolleyes:

Wszyscy wokół mnie grzeją gazem lub węgielkiem, więc jaka frustracja. Raczej satysfakcja, że koszt za sezon grzewczy jest u mnie conajmniej 2,7 raza taniej niż gazem. :p

2+2=4 nie może być inaczej.

Jeżeli będzie coś innego to jest to "Piękny umysł", czyli nowe zasady matematyki.

No to licz Wasc. Ja czekam na kalkulacje.

Chyba, ze tak tylko chlapnales sobie, dla wlasnej rownowagi psychicznej przy koncu sezonu grzewczego. :)

Edytowane przez Pyxis

Chyba, ze tak tylko chlapnales sobie, dla wlasnej rownowagi psychicznej przy koncu sezonu grzewczego. :)

Szwedzi są jedną z najinteligentniejszych nacji w Europie, więc chyba większość z nich się nie myli, ....instalując pompy ciepła zamiast kabli :D

Tak przy okazji,. pompą inwerterową można grzać całą dobę nie akumulacyjnie co też wychodzi baaaardzo tanio. A kabelki? Skrócicie je aby grzać całą dobę i mieć temperaturę w całym domu 23*C i 26 w łazienkach czy dogrzewacie sobie podczas szybkiej kąpieli z 20 do 21,5?

Szwedzi są jedną z najinteligentniejszych nacji w Europie, więc chyba większość z nich się nie myli, ....instalując pompy ciepła zamiast kabli :D

Tak przy okazji,. pompą inwerterową można grzać całą dobę nie akumulacyjnie co też wychodzi baaaardzo tanio. A kabelki? Skrócicie je aby grzać całą dobę i mieć temperaturę w całym domu 23*C i 26 w łazienkach czy dogrzewacie sobie podczas szybkiej kąpieli z 20 do 21,5?

Może po prostu Szwedzi mają większe zapotrzebowanie na ciepło to raz, a dwa, że dla nich inwestycja w PC jest "tańsza",a trzy to jak jest duży popyt to i podaż się zwiększa, czyli PC są tańsze, w instalacji też.

Kable nie wymagają żadnych inwerterów czy innych wynalazków aby grzać ...:yes:

Czy ty masz stałą temperaturę 23* w całym domu i 26* w łazienkach ...?

Nie wypowiadaj się na tematy o których nic nie wiesz...

Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3

Średnią z czterech sezonów masz 3580kWh x 0,25zł = 896zł

Przy kablach powinieneś mieć 10740kWh x 0,25zł = 2685zł

Różnica wynosi 1789zł/sezon

Instalacja wodna z posadzką (10cm) + pompa ze źródłem i osprzętem:

(230m2 x 110zł/m2) + 31000zł = 56300zł

Instalacja kabli 18W z posadzką 10cm i roztawem kabli 20cm

230m2 x 53zł/m2 + sterowniki (10szt) 1390zł = 13580zł

Różnica w wykonaniu wynosi 42720zł

Ile się to będzie spłacać przy różnicy w kosztach sezonowych

42720 : 1789 = 23,9 sezony tj lat

Czyli po ponad 23 latach nakłady wykonawcze wraz z kosztami użytkowania się wyzerują.

Średnią z czterech sezonów masz 3580kWh x 0,25zł = 896zł

Przy kablach powinieneś mieć 10740kWh x 0,25zł = 2685zł

Różnica wynosi 1789zł/sezon

Instalacja wodna z posadzką (10cm) + pompa ze źródłem i osprzętem:

(230m2 x 110zł/m2) + 31000zł = 56300zł

Instalacja kabli 18W z posadzką 10cm i roztawem kabli 20cm

230m2 x 53zł/m2 + sterowniki (10szt) 1390zł = 13580zł

Różnica w wykonaniu wynosi 42720zł

Ile się to będzie spłacać przy różnicy w kosztach sezonowych

42720 : 1789 = 23,9 sezony tj lat

Czyli po ponad 23 latach nakłady wykonawcze wraz z kosztami użytkowania się wyzerują.

E tam...

Zaraz ci udowodnią że za Wszystko zapłacili 30k a mieli wyceny na kable w okazyjnej cenie 20k więc czas amortyzacji to kilka lat ...:D

.....

Czy przy PC potrzebna jest jakaś pompka do podłogówki, czy w PC jest (o ile jest) wystarczająca? Bo jak coś trzeba doliczyć jeszcze jej koszt pracy.

No i brakuje ewentualnego kosztu serwisu, ale to ciężko ocenić, bo awarie ciężko przewidzieć.

Tym razem na temat.

Oba domy o których wspominałem będą ogrzewane kablami. Co do kabli to skłaniam się do takich jak moje Devi 18W/mb jednostronnie zasilane. chyba że coś nowego jest na rynku.

Większy dylemat mam co do sterowników. 3-4 lata temu jak kuzyn robił kable to kupił Devi Touch i sobie chwali, choć mają mniej możliwości nastaw niż moj stary Devireg 550. Devi Tuch widzę że potaniał, z tego co widzę teraz to około 350zł

https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/devireg-touch-bialy-termoregulator-z-ekranem-dotykowym-firmy-devi-p-978.html

są też jednak nowocześniejsze Devireg Smart z wi-fi, droższe, ale może warto. Ktoś je posiada?

https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/devireg-smart-wi-fi-bialy-p-1310.html

linki z pierwszego lepszego sklepu. Może ktoś ostatnio robił rozeznanie w sytuacji na rynku, gdzie można coś utargować? Może być na priv.

edit:

Ściągnąłem sobie appkę pod tego Devireg smart, widzę że można w nim tylko ustalić dwa okresy "grzania" na dobę, Touch ma chyba ten sam problem. Moim zdaniem, bo latach eksploatacji, dobrze mieć możliwość większej liczby takich okresów

Edytowane przez Lobo_M