Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy przy PC potrzebna jest jakaś pompka do podłogówki, czy w PC jest (o ile jest) wystarczająca? Bo jak coś trzeba doliczyć jeszcze jej koszt pracy.

No i brakuje ewentualnego kosztu serwisu, ale to ciężko ocenić, bo awarie ciężko przewidzieć.

W większości PC wszystkie niezbędne pierdoły są wewnątrz a zużycie energii jest liczone razem z pompami obiegowymi ....

Serwis teoretycznie jest ale każdy go olewa bo podobno i tak to nic nie da...

Po prostu montuje się ustrojstwo i czeka aż padnie...:yes:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3

Średnią z czterech sezonów masz 3580kWh x 0,25zł = 896zł

Przy kablach powinieneś mieć 10740kWh x 0,25zł = 2685zł

Różnica wynosi 1789zł/sezon

Instalacja wodna z posadzką (10cm) + pompa ze źródłem i osprzętem:

(230m2 x 110zł/m2) + 31000zł = 56300zł

Instalacja kabli 18W z posadzką 10cm i roztawem kabli 20cm

230m2 x 53zł/m2 + sterowniki (10szt) 1390zł = 13580zł

Różnica w wykonaniu wynosi 42720zł

Ile się to będzie spłacać przy różnicy w kosztach sezonowych

42720 : 1789 = 23,9 sezony tj lat

Czyli po ponad 23 latach nakłady wykonawcze wraz z kosztami użytkowania się wyzerują.

Dla wiekszej dokładnosci trzeba przyjąc ze ta róznica czyli 42720 jest na ogół z kredytu a wiec trzeba w zdecydowanej wiekszosci przypadków doliczyc koszty kredytu. Nie będzie to 23 lata a jeszcze wiecej, ile dokładnie to uzaleznione jest od odsetek i lat spłaty.

E tam...

Zaraz ci udowodnią że za Wszystko zapłacili 30k a mieli wyceny na kable w okazyjnej cenie 20k więc czas amortyzacji to kilka lat ...:D

jasiek, od niedawna jesteś instalatorem tych pomp, którą ja posiadam. Znasz zatem producenta. Zapytaj się go, w jakiej cenie 9 lat temu miał pompę 8kW z serii A.

Do tego dolicz 10tys. za odwierty (wtedy były takie ceny, dzisiaj są tańsze) i 7tys. na resztę. Dolicz do tego materiał na na podłogówkę wodną 4tys. i 1tys. dla kolegi, który mi ją rozłożył i pospinał.

Razem wychodzi około 32tys.

Dzisiaj płacę rocznie około 1200zł, ale jest to tylko z promocją DUON. Normalnie będzie to około 1400zł.

Zakładając COP3, płaciłbym za prąd około 4200zł, a inwestycja byłaby w granicach 7tys.

Po dziesięciu latach przy pompie wyjdzie 44tys., a przy kablach wyszłoby 49tys.

Właśnie mija ósmy sezon :p

Pewnie że mogłem wybudować bardziej energooszczędny dom, ale raz że to też kosztuje, dwa że trzeba mieć przy tym czas żeby dopilnować, a trzy, nie wszystkie rozwiazania domu energooszczędnego nam odpowiadały. Budowaliśmy dom dla nas a nie pod ogrzewanie.

Dla wiekszej dokładnosci trzeba przyjąc ze ta róznica czyli 42720 jest na ogół z kredytu a wiec trzeba w zdecydowanej wiekszosci przypadków doliczyc koszty kredytu. Nie będzie to 23 lata a jeszcze wiecej, ile dokładnie to uzaleznione jest od odsetek i lat spłaty.

No popatrz, a tych zaoszczędzonych pieniędzy na ogrzewaniu to już nie można inwestować?

Wiesz dlaczego fotowoltaikę wezmę tylko i wyłącznie na kredyt? Bo ma się sama spłacać :p Podobnie jest z PC :p

jasiek, od niedawna jesteś instalatorem tych pomp, którą ja posiadam. Znasz zatem producenta. Zapytaj się go, w jakiej cenie 9 lat temu miał pompę 8kW z serii A.

.....

Pewnie że mogłem wybudować bardziej energooszczędny dom, ale raz że to też kosztuje, dwa że trzeba mieć przy tym czas żeby dopilnować, a trzy, nie wszystkie rozwiazania domu energooszczędnego nam odpowiadały. Budowaliśmy dom dla nas a nie pod ogrzewanie.

Myślę, że po pierwsze, to trzeba patrzyć w teraźniejszość i przyszłość, a tam są tylko obecne ceny, bo Twój przypadek oczywiście daje pewien obraz, ale kupować trzeba według dzisiejszych cen.

Po drugie myślę, że trzeba przeliczyć dla różnych rodzajów budynków (5-litrowych, 3-litrowych, pasywnych).

Można przyjąć dom ok. 135m2, myślę, że dość typowy. No i wydaje mi się, że warto dodać jeszcze koszty CWU, dla przykładowej średniej rodziny 2+2.

Myślę, że po pierwsze, to trzeba patrzyć w teraźniejszość i przyszłość, a tam są tylko obecne ceny, bo Twój przypadek oczywiście daje pewien obraz, ale kupować trzeba według dzisiejszych cen.

Po drugie myślę, że trzeba przeliczyć dla różnych rodzajów budynków (5-litrowych, 3-litrowych, pasywnych).

Można przyjąć dom ok. 135m2, myślę, że dość typowy. No i wydaje mi się, że warto dodać jeszcze koszty CWU, dla przykładowej średniej rodziny 2+2.

Po pierwsze pompy podrożały (a miały niby tanieć :) ), ale odwierty potaniały. Na jedno wychodzi.

Po drugie, doprowadzenie domu z 5-cio litrowego do 3-litrowego kosztuje.

Po trzecie liczę z CWU.

Kable nie wymagają żadnych inwerterów czy innych wynalazków aby grzać ...:yes:

Czy ty masz stałą temperaturę 23* w całym domu i 26* w łazienkach ...?

Nie wypowiadaj się na tematy o których nic nie wiesz...

Dokładnie to od tego sezonu mam między 22,8 a 22,3 (rok temu było 23,2-22,8) przez całą dobę, w całym domu. Wiadomo w kuchni czasem potrafi być trochę więcej.

W łazienkach mam właśnie 26*C cały czas, bo mam tam naprawdę malutkie straty ciepła. Pompę mam mocno przewymiarowaną, podłogówkę również i do tego 10cm betonu pod nogami.i temu jakoś te temperatury w domu mi trzyma.

Po raz enty powtarzam na fm, że patrzycie na to wszystko jakby każdy z Nas mieszkał na śląsku lub koło Szczecina gdzie prawie nie ma zimy.

Mój domek z izolacjami jak w stopce jest 6 i pół litrowy a za ogrzewanie + cwu bez promocji duonowych płacę 900 (co) i 330(cwu/rok).

COP dla pompy wychodzi mi jakieś 3,5 bo pompki obiegowe trochę ciągną. Za ogrzewanie kablami wychodziłoby mi jakieś 3200, może trochę mniej bo pewnie bym zgredził i nie grzał do prawie 23*C.

Ceny trzeba liczyć dziś, bo dziś stoję (stoimy) przed wyborem co instalować a podany przykład był wyliczony na konkretnym domu ze zużyciem i parametrach podanych w stopce bo to najlepiej pokazuje różnicę. A ceny są aktualne ogólnodostępne po małych upustach.

Można owszem tańszą pompę lub większy COP tylko jedno nie idzie z drugim, a różnica i tak zostaje na poziomie kilkadziesiąt tysięcy złotych.

A że PP brzęczy to wiem, w zwartej zabudowie (4m+4m) mój sąsiad ma pompę z wyższej półki i dość wyraźnie ją słychać jak pracuje, a to jakieś och ach jest. Latem mu chyba patyka wsadzę w ten wentylator.....

Po raz enty powtarzam na fm, że patrzycie na to wszystko jakby każdy z Nas mieszkał na śląsku lub koło Szczecina gdzie prawie nie ma zimy.

Mój domek z izolacjami jak w stopce jest 6 i pół litrowy a za ogrzewanie + cwu bez promocji duonowych płacę 900 (co) i 330(cwu/rok).

COP dla pompy wychodzi mi jakieś 3,5 bo pompki obiegowe trochę ciągną. Za ogrzewanie kablami wychodziłoby mi jakieś 3200, może trochę mniej bo pewnie bym zgredził i nie grzał do prawie 23*C.

No ja akurat mieszkam w tej cieplejszej części. Ale czy to właśnie OZC nie oblicza się dla konkretnej strefy klimatycznej? Czyli różne temp. obliczeniowe. Czy źle myślę?

Śląsk mamy Dolny i Górny a to dwie różne krainy o różnych klimatach.

W tym sezonie mamy (na Górnym Śl.) podobne temperatury jak w Białymstoku, tylko że pokrywa śnieżna u nas była większa.

Kable ze sterownikami dziś by cię kosztowały 4300zł (sklep z netu, taka sama pow. domu), resztę wystarczy policzyć j/w. a temperaturę zostaw żeby komfort był ten sam.

Do tego dolicz 10tys. za odwierty (wtedy były takie ceny, dzisiaj są tańsze) i 7tys. na resztę. Dolicz do tego materiał na na podłogówkę wodną 4tys. i 1tys. dla kolegi, który mi ją rozłożył i pospinał.

Razem wychodzi około 32tys.

Dzisiaj płacę rocznie około 1200zł, ale jest to tylko z promocją DUON. Normalnie będzie to około 1400zł.

Zakładając COP3, płaciłbym za prąd około 4200zł, a inwestycja byłaby w granicach 7tys.

Po dziesięciu latach przy pompie wyjdzie 44tys., a przy kablach wyszłoby 49tys.

Właśnie mija ósmy sezon :p

Już ci wypunktowali że te ceny to wiadomo gdzie można sobie...

Rozmawiamy tu i teraz a że robię różne instalacje grzewcze nie tylko oparte na PC to wiem co za ile można zrobić...

Mam też bezpośrednie odniesienia do różnych układów grzewczych z racji że się tym zajmuję a także mieszkam w domu z kablami...

Na dzień dzisiejszy odpowiedzi jednoznacznej nie ma co do systemu grzewczego...

Ja na dzień dzisiejszy wybrałbym kable a co wybierze ktoś inny to jego sprawa...

Jeżeli chodzi o rozwiązanie komercyjne to zaproponuję komuś PC tylko dlatego że nie będę się z nim "kopał" w razie W....

No ja akurat mieszkam w tej cieplejszej części. Ale czy to właśnie OZC nie oblicza się dla konkretnej strefy klimatycznej? Czyli różne temp. obliczeniowe. Czy źle myślę?

Dobrze myślisz.

Gdybym mieszkał w tej cieplejszej części a nie w pobliżu bieguna zimna to brałbym pod uwagę pompą pw, ale nie kable. Szybciej wodną podłogówkę i kociołek elektryczny wtedy zawsze można zmienić na pompę ciepła, przy kablach można tylko czekać na promocję w firmach typu Duon.

Moje ozc w wersji pierwotnej wyszło 10250kWh na samo co - IV strefa klimatyczna nie wiem ile by to było np. dla Gorzowa, ale myślę że sporo mniej.

Z tego jeden wniosek. Łatwiej jest zdecydować się na kable w cieplejszych rejonach kraju.

Z tego jeden wniosek. Łatwiej jest zdecydować się na kable w cieplejszych rejonach kraju.

No to akurat to raczej logiczne, że im cieplejszy dom i mniej ciepła potrzebuje, to różnica w ogrzewaniu kable vs PC jest mniejsza co do wartości, a co za tym idzie, inwestycja w PC dłużej się "zwraca".

No to akurat to raczej logiczne, że im cieplejszy dom i mniej ciepła potrzebuje, to różnica w ogrzewaniu kable vs PC jest mniejsza co do wartości, a co za tym idzie, inwestycja w PC dłużej się "zwraca".

Im cieplejszy dom, tym mniej opłaca się jakakolwiek inwestycja w źródło ogrzewania. Tyle że inwestycja w ciepły dom też kosztuje.

Tak gadasz jakby chałupy z pompami ciepła były bez izolacji...

Mają i powinny mieć, ale mogą jej mieć sporo mniej. Wszystko wiąże się z ceną kWh. Nie sądzisz? Gdybym miał energię za darmo (z perspektywą na następne 50 lat), nie dałbym grama styropianu ani wełny. A ty byś dał?

Mają i powinny mieć, ale mogą jej mieć sporo mniej. Wszystko wiąże się z ceną kWh. Nie sądzisz? Gdybym miał energię za darmo (z perspektywą na następne 50 lat), nie dałbym grama styropianu ani wełny. A ty byś dał?

Taaa.

Energia za darmo a instalacja o mocy pozwalającej zasilić osiedle zaizolowanych domów...:D

Taaa.

Energia za darmo a instalacja o mocy pozwalającej zasilić osiedle zaizolowanych domów...:D

Wtedy na pewno grzałbym czystym prądem bez żadnego ocieplania :)

Chciałbym mieć cieplej to bym miał, a jakbym chciał chłodniej to po kilku minutach po wyłączeniu grzania też bym miał. Spróbuj tak w domu dobrze izolowanym :)