JD1719512917 22.02.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Wtedy na pewno grzałbym czystym prądem bez żadnego ocieplania Chciałbym mieć cieplej to bym miał, a jakbym chciał chłodniej to po kilku minutach po wyłączeniu grzania też bym miał. Spróbuj tak w domu dobrze izolowanym Przecież można tak w budynku dobrze izolowanym o małej akumulacji np. z "patyków" z nadmuchowym ogrzewaniem, bez betonowych posadzek. Byłem w takim domu, działa to wyśmienicie. Inny klimat w nim panuje, czuć mały przeciąg ale ja jestem wyczulony na ruchy powietrza. W betonach czy ceramice tego nie osiągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.02.2017 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3 Średnią z czterech sezonów masz 3580kWh x 0,25zł = 896zł Przy kablach powinieneś mieć 10740kWh x 0,25zł = 2685zł Różnica wynosi 1789zł/sezon Instalacja wodna z posadzką (10cm) + pompa ze źródłem i osprzętem: (230m2 x 110zł/m2) + 31000zł = 56300zł Instalacja kabli 18W z posadzką 10cm i roztawem kabli 20cm 230m2 x 53zł/m2 + sterowniki (10szt) 1390zł = 13580zł Różnica w wykonaniu wynosi 42720zł Ile się to będzie spłacać przy różnicy w kosztach sezonowych 42720 : 1789 = 23,9 sezony tj lat Czyli po ponad 23 latach nakłady wykonawcze wraz z kosztami użytkowania się wyzerują. No, "piekny umysl" widze Z tego wynika, ze mojej 1800 rurki w podlodze + 2 rodzielacze sa warte 13110 zl wiecej niz kable w tej samej wylewce! Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac. Realnie: kupilem po 1,8 zl/mb co daje 3240 zl + rozdzielcze 1000 zl = 4240 zl. Nie wiem ile kosztuja kable na 230m2, ale mysle, ze koszty drutow w posadzce beda mniej wiecej podobne. Moze ktos z kolegow podpowie cene. Do "rozliczenia" wiec zostaje pompa z instalacja poziomego DZ i podlaczeniem - to u mnie kwota 25 tys. na gotowo. Mam pompe gruntowa, wiec ten COP sezonowy na poziomie 3 to dalszy ciag Twojej "teorii gier". Wartosc 3,5 nie bedzie naduzyciem, a przy takim przewymiarowanym DZ mam grubo powyzej zera, to raczej mocno pesymistyczne zalozenie. Liczmy: Roznica w instalacji 25000 zl Dla sezonowego pesymistycznego COP=3,5 Zuzycie z drutami: 12530kWh x25gr = 3132 zl/sezon Roznica 2236 zl/sezon I nagle dostajemy przy pesymistycznym COP okres 11 lat. Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu. Oczywiscie mozna fantazjowac na temat koszmarnie drogich pomp i dlugich pionowych wymiennikow w litej skale, tylko po co. Zebys mogl spokojnie zasnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.02.2017 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu. Mam pytanie o CWU w lecie. Czy to nie jest tak, że PC PW w lecie ma słabszy COP niż PC PP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2017 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Mam pytanie o CWU w lecie. Czy to nie jest tak, że PC PW w lecie ma słabszy COP niż PC PP? Hm... dziwne porownanie, bo pompa PP raczej CWU grzal nie bedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.02.2017 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Hm... dziwne porownanie, bo pompa PP raczej CWU grzal nie bedziesz. Się zamotałem, oczywiście chodziło mi o porównanie PC gruntowej do PW:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jeden wsadził pompę, drugi kable. Podobna inwestycja, rachunki też, jeden miał stres przy budowie, czy mu faktycznie wyjdzie ozc, drugi ma przy eksploatacji, czy mu nie padnie klamot.Trudno jednoznacznie wskazać wygranego. Dajcie sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.02.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 właśnie nie wiem dlaczego co jakiś czas okresowo, ten temat wywołuje tyle emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Przez zawiść i łaknienie poklasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Się zamotałem, oczywiście chodziło mi o porównanie PC gruntowej do PW:rolleyes: W temacie o zużyciu prądu nic na to nie wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.02.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W temacie o zużyciu prądu nic na to nie wskazuje. Czyli piszesz, że w gorący letni dzień (30*C) pompa PW ma taki sam COP jak pompa gruntowa, której czynnik ma ok. powiedzmy 15*C? No to dla mnie trochę to jest dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.02.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 No, "piekny umysl" widze Z tego wynika, ze mojej 1800 rurki w podlodze + 2 rodzielacze sa warte 13110 zl wiecej niz kable w tej samej wylewce! Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac. Realnie: kupilem po 1,8 zl/mb co daje 3240 zl + rozdzielcze 1000 zl = 4240 zl. Nie wiem ile kosztuja kable na 230m2, ale mysle, ze koszty drutow w posadzce beda mniej wiecej podobne. Moze ktos z kolegow podpowie cene. Do "rozliczenia" wiec zostaje pompa z instalacja poziomego DZ i podlaczeniem - to u mnie kwota 25 tys. na gotowo. Mam pompe gruntowa, wiec ten COP sezonowy na poziomie 3 to dalszy ciag Twojej "teorii gier". Wartosc 3,5 nie bedzie naduzyciem, a przy takim przewymiarowanym DZ mam grubo powyzej zera, to raczej mocno pesymistyczne zalozenie. Liczmy: Roznica w instalacji 25000 zl Dla sezonowego pesymistycznego COP=3,5 Zuzycie z drutami: 12530kWh x25gr = 3132 zl/sezon Roznica 2236 zl/sezon I nagle dostajemy przy pesymistycznym COP okres 11 lat. Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu. Oczywiscie mozna fantazjowac na temat koszmarnie drogich pomp i dlugich pionowych wymiennikow w litej skale, tylko po co. Zebys mogl spokojnie zasnac? Czytaj moje pierwsze zdanie: "Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3" Nie zagłębiałem się jakie były ceny materiałów i sprzętu w 2011, tylko to co jest dostępne dziś, od ręki w uśrednionych cenach. Jednocześnie bałbym się kupować i wkładać materiały o podejrzanie niskich cenach i być może bez aprobaty w miejsca z których ciężko je wydostać,wymienić. Dodatkowo nie każdy jest osobą techniczną i te wszystkie "zabawki" sam poskłada, a to tak u ciebie wygląda. Co do COP zgadza się, może być różny 3 do 4, też to zaznaczyłem. Jak by nie było i tak jest spora różnica która pozwala na inne patrzenie na świat np. kupić małemu lepsze zabawki. PS. Gwarancja na pompę ci się już chyba skończyła...... a kabelki dalej ją mają i jeszcze wiele lat będą miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Czyli piszesz, że w gorący letni dzień (30*C) pompa PW ma taki sam COP jak pompa gruntowa, której czynnik ma ok. powiedzmy 15*C? No to dla mnie trochę to jest dziwne... Nie widać tego po rachunkach. Za CWU dla trzech osób płacę latem około 30zł miesięcznie, wiec temat jest wręcz marginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 No, "piekny umysl" widze Z tego wynika, ze mojej 1800 rurki w podlodze + 2 rodzielacze sa warte 13110 zl wiecej niz kable w tej samej wylewce! Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac. Realnie: kupilem po 1,8 zl/mb co daje 3240 zl + rozdzielcze 1000 zl = 4240 zl. Nie wiem ile kosztuja kable na 230m2, ale mysle, ze koszty drutow w posadzce beda mniej wiecej podobne. Moze ktos z kolegow podpowie cene. Do "rozliczenia" wiec zostaje pompa z instalacja poziomego DZ i podlaczeniem - to u mnie kwota 25 tys. na gotowo. Mam pompe gruntowa, wiec ten COP sezonowy na poziomie 3 to dalszy ciag Twojej "teorii gier". Wartosc 3,5 nie bedzie naduzyciem, a przy takim przewymiarowanym DZ mam grubo powyzej zera, to raczej mocno pesymistyczne zalozenie. Liczmy: Roznica w instalacji 25000 zl Dla sezonowego pesymistycznego COP=3,5 Zuzycie z drutami: 12530kWh x25gr = 3132 zl/sezon Roznica 2236 zl/sezon I nagle dostajemy przy pesymistycznym COP okres 11 lat. Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu. Oczywiscie mozna fantazjowac na temat koszmarnie drogich pomp i dlugich pionowych wymiennikow w litej skale, tylko po co. Zebys mogl spokojnie zasnac? Oczywiście wszystko liczone Swoją miarą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Czytaj moje pierwsze zdanie: "Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3" Nie zagłębiałem się jakie były ceny materiałów i sprzętu w 2011, tylko to co jest dostępne dziś, od ręki w uśrednionych cenach. Jednocześnie bałbym się kupować i wkładać materiały o podejrzanie niskich cenach i być może bez aprobaty w miejsca z których ciężko je wydostać,wymienić. Dodatkowo nie każdy jest osobą techniczną i te wszystkie "zabawki" sam poskłada, a to tak u ciebie wygląda. Co do COP zgadza się, może być różny 3 do 4, też to zaznaczyłem. Jak by nie było i tak jest spora różnica która pozwala na inne patrzenie na świat np. kupić małemu lepsze zabawki. PS. Gwarancja na pompę ci się już chyba skończyła...... a kabelki dalej ją mają i jeszcze wiele lat będą miały. Różnica w kosztach całej instalacji ogrzewania podłogowego z PC i ogrzewania podłogowego elektrycznego to ok 30k... A gwarancjami i tak można sobie doopę podetrzeć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.02.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Nie widać tego po rachunkach. Za CWU dla trzech osób płacę latem około 30zł miesięcznie, wiec temat jest wręcz marginalny. Rozumiem, że masz gruntową PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Rozumiem, że masz gruntową PC? Tak, na odwiertach, które w tym roku wykorzystam też do chłodzenia domu latem. Taki dodatkowy bonus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.02.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Różnica w kosztach całej instalacji ogrzewania podłogowego z PC i ogrzewania podłogowego elektrycznego to ok 30k... A gwarancjami i tak można sobie doopę podetrzeć ... Dokładnie tak jest między ok.30 k, chyba że ktoś chce Me.... są już w wyprzedaży w dobrej cenie http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-380v-i6714753487.html#thumb/7 ale to i tak (pompa+rozdzielacz+duperele+instalator) jest więcej niż kable. A w tym wszystkim najważniejsza jest prostota i brak części ruchomych jak w kablach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.02.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dokładnie tak jest między ok.30 k, chyba że ktoś chce Me.... są już w wyprzedaży w dobrej cenie http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-380v-i6714753487.html#thumb/7 ale to i tak (pompa+rozdzielacz+duperele+instalator) jest więcej niż kable. A w tym wszystkim najważniejsza jest prostota i brak części ruchomych jak w kablach. Na powołanej przez Ciebie aukcji, sprzedający napisał druzgocącą opinię o pompie Meeting. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Na powołanej przez Ciebie aukcji, sprzedający napisał druzgocącą opinię o pompie Meeting. Wymienia bo zakłada ogrzewanie gazowe... Widać pompa grzałka skutecznie tyle że portfel tego nie wytrzymał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.02.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Na powołanej przez Ciebie aukcji, sprzedający napisał druzgocącą opinię o pompie Meeting. Ale jest to zakup zgodnie z zasadą ccc tj. cena czyni cuda i pompa z instalacją teoretycznie wyrównuje koszty z kablami po 11 latach a faktycznie trzeba się tego pozbyć za 1/5 ceny zakupu po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts