Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wtedy na pewno grzałbym czystym prądem bez żadnego ocieplania :)

Chciałbym mieć cieplej to bym miał, a jakbym chciał chłodniej to po kilku minutach po wyłączeniu grzania też bym miał. Spróbuj tak w domu dobrze izolowanym :)

Przecież można tak w budynku dobrze izolowanym o małej akumulacji np. z "patyków" z nadmuchowym ogrzewaniem, bez betonowych posadzek. Byłem w takim domu, działa to wyśmienicie. Inny klimat w nim panuje, czuć mały przeciąg ale ja jestem wyczulony na ruchy powietrza. W betonach czy ceramice tego nie osiągniesz.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3

Średnią z czterech sezonów masz 3580kWh x 0,25zł = 896zł

Przy kablach powinieneś mieć 10740kWh x 0,25zł = 2685zł

Różnica wynosi 1789zł/sezon

Instalacja wodna z posadzką (10cm) + pompa ze źródłem i osprzętem:

(230m2 x 110zł/m2) + 31000zł = 56300zł

Instalacja kabli 18W z posadzką 10cm i roztawem kabli 20cm

230m2 x 53zł/m2 + sterowniki (10szt) 1390zł = 13580zł

Różnica w wykonaniu wynosi 42720zł

Ile się to będzie spłacać przy różnicy w kosztach sezonowych

42720 : 1789 = 23,9 sezony tj lat

Czyli po ponad 23 latach nakłady wykonawcze wraz z kosztami użytkowania się wyzerują.

No, "piekny umysl" widze :)

Z tego wynika, ze mojej 1800 rurki w podlodze + 2 rodzielacze sa warte 13110 zl wiecej niz kable w tej samej wylewce! Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac.

Realnie: kupilem po 1,8 zl/mb co daje 3240 zl + rozdzielcze 1000 zl = 4240 zl. Nie wiem ile kosztuja kable na 230m2, ale mysle, ze koszty drutow w posadzce beda mniej wiecej podobne. Moze ktos z kolegow podpowie cene.

Do "rozliczenia" wiec zostaje pompa z instalacja poziomego DZ i podlaczeniem - to u mnie kwota 25 tys. na gotowo.

Mam pompe gruntowa, wiec ten COP sezonowy na poziomie 3 to dalszy ciag Twojej "teorii gier". Wartosc 3,5 nie bedzie naduzyciem, a przy takim przewymiarowanym DZ mam grubo powyzej zera, to raczej mocno pesymistyczne zalozenie.

Liczmy:

Roznica w instalacji 25000 zl

Dla sezonowego pesymistycznego COP=3,5

Zuzycie z drutami: 12530kWh x25gr = 3132 zl/sezon

Roznica 2236 zl/sezon

I nagle dostajemy przy pesymistycznym COP okres 11 lat.

Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu.

Oczywiscie mozna fantazjowac na temat koszmarnie drogich pomp i dlugich pionowych wymiennikow w litej skale, tylko po co. Zebys mogl spokojnie zasnac? ;)

Z tego wynika, ze mojej 1800 rurki w podlodze + 2 rodzielacze sa warte 13110 zl wiecej niz kable w tej samej wylewce! Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac.

Realnie: kupilem po 1,8 zl/mb co daje 3240 zl + rozdzielcze 1000 zl = 4240 zl. Nie wiem ile kosztuja kable na 230m2, ale mysle, ze koszty drutow w posadzce beda mniej wiecej podobne. Moze ktos z kolegow podpowie cene.

Do "rozliczenia" wiec zostaje pompa z instalacja poziomego DZ i podlaczeniem - to u mnie kwota 25 tys. na gotowo.

Mam pompe gruntowa, wiec ten COP sezonowy na poziomie 3 to dalszy ciag Twojej "teorii gier". Wartosc 3,5 nie bedzie naduzyciem, a przy takim przewymiarowanym DZ mam grubo powyzej zera, to raczej mocno pesymistyczne zalozenie.

Liczmy:

Roznica 2236 zl/sezon

Policzone zuzycie tylko dla CO, a pompa grzeje tez CWU. Po ujeciu tez tych zyskow zeszli bysmy pewnie do jakis 8 lat zwrotu.

Oczywiscie mozna fantazjowac na temat koszmarnie drogich pomp i dlugich pionowych wymiennikow w litej skale, tylko po co. Zebys mogl spokojnie zasnac? ;)

Czytaj moje pierwsze zdanie:

"Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3"

Nie zagłębiałem się jakie były ceny materiałów i sprzętu w 2011, tylko to co jest dostępne dziś, od ręki w uśrednionych cenach. Jednocześnie bałbym się kupować i wkładać materiały o podejrzanie niskich cenach i być może bez aprobaty w miejsca z których ciężko je wydostać,wymienić. Dodatkowo nie każdy jest osobą techniczną i te wszystkie "zabawki" sam poskłada, a to tak u ciebie wygląda. Co do COP zgadza się, może być różny 3 do 4, też to zaznaczyłem.

Jak by nie było i tak jest spora różnica która pozwala na inne patrzenie na świat np. kupić małemu lepsze zabawki.

PS.

Gwarancja na pompę ci się już chyba skończyła...... a kabelki dalej ją mają i jeszcze wiele lat będą miały.

Czyli piszesz, że w gorący letni dzień (30*C) pompa PW ma taki sam COP jak pompa gruntowa, której czynnik ma ok. powiedzmy 15*C? No to dla mnie trochę to jest dziwne...

Nie widać tego po rachunkach.

Za CWU dla trzech osób płacę latem około 30zł miesięcznie, wiec temat jest wręcz marginalny.

Liczmy:

Roznica 2236 zl/sezon

Oczywiście wszystko liczone Swoją miarą ...;)

Czytaj moje pierwsze zdanie:

"Przyjmijmy twój budynek , średnie ceny i stawki Tauron na dziś oraz COP=3"

Nie zagłębiałem się jakie były ceny materiałów i sprzętu w 2011, tylko to co jest dostępne dziś, od ręki w uśrednionych cenach. Jednocześnie bałbym się kupować i wkładać materiały o podejrzanie niskich cenach i być może bez aprobaty w miejsca z których ciężko je wydostać,wymienić. Dodatkowo nie każdy jest osobą techniczną i te wszystkie "zabawki" sam poskłada, a to tak u ciebie wygląda. Co do COP zgadza się, może być różny 3 do 4, też to zaznaczyłem.

Jak by nie było i tak jest spora różnica która pozwala na inne patrzenie na świat np. kupić małemu lepsze zabawki.

PS.

Gwarancja na pompę ci się już chyba skończyła...... a kabelki dalej ją mają i jeszcze wiele lat będą miały.

Różnica w kosztach całej instalacji ogrzewania podłogowego z PC i ogrzewania podłogowego elektrycznego to ok 30k...

A gwarancjami i tak można sobie doopę podetrzeć ...;)

Różnica w kosztach całej instalacji ogrzewania podłogowego z PC i ogrzewania podłogowego elektrycznego to ok 30k...

A gwarancjami i tak można sobie doopę podetrzeć ...;)

Dokładnie tak jest między ok.30 k, chyba że ktoś chce Me.... są już w wyprzedaży w dobrej cenie

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-380v-i6714753487.html#thumb/7

ale to i tak (pompa+rozdzielacz+duperele+instalator) jest więcej niż kable.

A w tym wszystkim najważniejsza jest prostota i brak części ruchomych jak w kablach.

Dokładnie tak jest między ok.30 k, chyba że ktoś chce Me.... są już w wyprzedaży w dobrej cenie

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-380v-i6714753487.html#thumb/7

ale to i tak (pompa+rozdzielacz+duperele+instalator) jest więcej niż kable.

A w tym wszystkim najważniejsza jest prostota i brak części ruchomych jak w kablach.

Na powołanej przez Ciebie aukcji, sprzedający napisał druzgocącą opinię o pompie Meeting.

Na powołanej przez Ciebie aukcji, sprzedający napisał druzgocącą opinię o pompie Meeting.

Ale jest to zakup zgodnie z zasadą ccc tj. cena czyni cuda i pompa z instalacją teoretycznie wyrównuje koszty z kablami po 11 latach a faktycznie trzeba się tego pozbyć za 1/5 ceny zakupu po sezonie.