gawel 24.02.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 A ile za taki układ można zapłacić ??????? cena była około 13 ale doliczyłem montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 24.02.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Mentalność większości ludzi mnie dobija bo prąd jest drogi i najlepiej nie zmieniać dostawcy bo jak będzie awaria to nikt nie naprawi. Cóż debili nie sieją. Czemu nikt nie naprawi? A co ma sprzedawca prądu do awarii? Od tego jest dystrybutor, bo to jemu się płaci właśnie za utrzymanie linii itp., a dystrybutora zmienić właśnie z tego powodu nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Czemu nikt nie naprawi? A co ma sprzedawca prądu do awarii? Od tego jest dystrybutor, bo to jemu się płaci właśnie za utrzymanie linii itp., a dystrybutora zmienić właśnie z tego powodu nie można. Ja to wiem, ale to jeden z argumentów do nie zmieniania dostawcy prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.02.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 T jakies 4m3 CWU o temperaturze 40*C na rodzine miesiecznie. Beduini? Mam dobre mydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.02.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Jestem w fazie testów. Sterowanie powietrzem było ok. Jednak komfort ciepłej podłogi kusi. Dla mnie podłoga jest ciepła jak ma 26oC. Ustawiłem temp. podłogi na 26oC w salonie i jadalni. Tam właśnie brakuje komfortu. W sypialniach gdzie są panele może być 21oC i jest ok. APZ , czy przy dodatnich temp na zewnątrz też/nadal trzymasz podłogę na 26oC? Jak testy ? Czy pisałeś jaką masz histerezę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Ja to wiem, ale to jeden z argumentów do nie zmieniania dostawcy prądu To jest zaden argument, utrzymanie sieci i przyłaczy to domena dystrybutora niezaleznie od sprzedawcy. Sprzedawca jaki by nie był nie ma zadnego wpływu na usuwanie awarii zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Standardowo producenci nie chwalą się - zwalają na instalatorów, którzy są gwarantami. Ja kupowalem pompe u producenta i to on byl gwarantem. Co roku płacisz taniej za kWh. A Duon, jak rozumiem, dopiero pierwszy rok? I będzie drożej niż poprzedni sezon, czy pierwszy? Tak czy inaczej to tylko świadczy o zaślepieniu, jak podnosisz argument drożejącego prądu mając w stopce namacalny dowód na własnej skórze, że prąd tanieje. To nie prad tanieje, tylko ja szukam najtanszej promocyjnej oferty. Jak bym zostal u mojego obecnego sprzedawcy, to mial bym co roku ciut drozej za kWh w taniej taryfie. Po prostu wystartowalem z wysokiego poziomu cen. Obnizylem go chyba najmocniej jak moglem i nizej juz nie zejde. Jak nie trafie jakiejs promocji w stylu Duona, to trend bedzie tylko jeden. W gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Posiadam konwektory od 13 lat i nie zamieniłbym na inny system może z wyjątkiem podłogówki w kuchni bo nie mam. Po 13 latach wydałem na ogrzewanie prądem około 26 tysięcy. Pomijajac juz sprawe komfortu, to jak udaje Ci sie grzac akumulacyjnie w taniej taryfie za pomoca grzejniczkow? Jakie temperatury w domu? Jaki dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ja kupowalem pompe u producenta i to on byl gwarantem. To nie prad tanieje, tylko ja szukam najtanszej promocyjnej oferty. Jak bym zostal u mojego obecnego sprzedawcy, to mial bym co roku ciut drozej za kWh w taniej taryfie. Po prostu wystartowalem z wysokiego poziomu cen. Obnizylem go chyba najmocniej jak moglem i nizej juz nie zejde. Jak nie trafie jakiejs promocji w stylu Duona, to trend bedzie tylko jeden. W gore. Koszt 1 kWh w G12W dla Tauronu (dawny Enion) spadł o prawie 1 gr w stosunku do cen 2016, ja tego trendu nie widzę Edytowane 24 Lutego 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 To jest zaden argument, utrzymanie sieci i przyłaczy to domena dystrybutora niezaleznie od sprzedawcy. Sprzedawca jaki by nie był nie ma zadnego wpływu na usuwanie awarii zasilania Oczywiście że nie jest napisałem to 3 razy co zamierzasz negować że się zgadzam od połowy strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Pomijajac juz sprawe komfortu, to jak udaje Ci sie grzac akumulacyjnie w taniej taryfie za pomoca grzejniczkow? Jakie temperatury w domu? Jaki dom? Co rozumiesz przez "grzejniczki" i skąd taki pogardliwy ton? Ja nie grzeje akumulacyjnie więc nie rozumiem dennego pytania jak mi się to udaje? Nie udaje mi się bo tego nie robię i nigdzie o tym nie pisałem. Dom 130 m2 kanadyjczyk ściany 10 cm styropian +15 cm wełna, poddasze 18 cm wełny. podłoga i fundament 10 cm styropianu. Temperatury 21 do 22. Kiedy ktoś jest w domu, kiedy nikogo nie ma to ogrzewanie nie działa. Po powrocie do domu zawsze jest ciepło. Z tym ze ostatnie 2 lata przestojów raczej nie ma aczkolwiek i zimy były łagodne. Zużycie 76% II taryfa i 24% I Edytowane 24 Lutego 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Co rozumiesz przez "grzejniczki" Takie "badziewko" wiszace pod oknami. Ja nie grzeje akumulacyjnie więc nie rozumiem dennego pytania jak mi się to udaje? Nie udaje mi się bo tego nie robię i nigdzie o tym nie pisałem. Czyli ani komfortowo, ani tanio (chociaz gorzej moze jeszcze byc - nadmuchowo). W sumie to juz wybor technologii budowy zdeterminowal dalsze wybory i trudno, zebys polecal swoj system CO komus innemu nie mieszkajacemu w "kandyjczyku" (a tych osob sa tu rzesze zapewne). Warto bylo o tym wspomniec przy peanach na temat grzejniczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Koszt 1 kWh w G12W dla Tauronu (dawny Enion) spadł o prawie 1 gr w stosunku do cen 2016, ja tego trendu nie widzę Przyznam szczerze, ze dla 2017 roku jeszcze nie dopytywalem, ale w 2 poprzednich latach wychodzilo u mnie (rejon Walbrzych), ze jest delikatn ie do gory. Pytalem na infolinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Przyznam szczerze, ze dla 2017 roku jeszcze nie dopytywalem, ale w 2 poprzednich latach wychodzilo u mnie (rejon Walbrzych), ze jest delikatn ie do gory. Pytalem na infolinii. A po co dopytywac?, samemu sprawdzic, taryfy sprzedazowe i dystrybucyjne dostępne w internecie. Na to wychodzi ze w tym roku trend sie odwrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 A po co dopytywac?, samemu sprawdzic, taryfy sprzedazowe i dystrybucyjne dostępne w internecie. Na to wychodzi ze w tym roku trend sie odwrócił. dokładnie np tutaj https://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 25.02.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) APZ , czy przy dodatnich temp na zewnątrz też/nadal trzymasz podłogę na 26oC? Jak testy ? Czy pisałeś jaką masz histerezę ? Od 21oC ustawiłem obniżyłem o 1 stopień czyli na 25oC Histereza 1oC dobija podłogę do 27 ale tylko czasami nie wiem dlaczego raz jest tak a raz inaczej. Teraz ma 26oC. Zużycie w tym tygodniu w salonie i jadalni o 30 procent mniej. Zużycie w domu spadło o 5%. a w salonie 30%. Edytowane 25 Lutego 2017 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.02.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dzieki koledze J&D wyliczylem kable do siebie. Pytanie czy odstepy 6-7cm w lazience na kblach 18W sa ok czy to za gesto i jakos zle moze dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dom pasywny to 10W/M2, a ty chcesz zamontować ponad 200. Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 25.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dzieki koledze J&D wyliczylem kable do siebie. Pytanie czy odstepy 6-7cm w lazience na kblach 18W sa ok czy to za gesto i jakos zle moze dzialac? Coś ci gęsto wyszło, max 12cm, zmniejsz długość albo brodzik zrób bez zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.02.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dom pasywny to 10W/M2, a ty chcesz zamontować ponad 200. Po co? wlasnie z racji tego ze jest malutka lazienka ktorej polowe wielkosci zajmuje prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts