abes99 24.03.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Ja planuję położyć siatkę zbrojeniową stalową na jakichś niewielkich dystansach, przyczepić do nich kalbe (np. trytytką i zalać całość wylewką cementową na gr. 8cm. Mam nadzieję, że będzie ok . Zastanawiam się tylko nad grubością styropianu na stropie nad ogrzewanym parterem. Z racji tego, że remontuję istniejący budynek, nie za bardzo mogę iść w górę z poziomem i do tego mam strop z płyt kanałowych dość krzywo położonych . Zakładając, że miejscowo (nad 2 płytami) będę miał 2cm styropianu grafitowego 032, to w pozostałych miejscach będę miał 4-6cm. Jak myślicie, wystarczy takie 2cm styropianu na odcięcie płyty grzewczej od stropu? Przy ścianach zewnętrznych też chcę zrobić dylatację z 2cm takiego styropianu, zamiast samych taśm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.03.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 co do kabli, juz druga firma potwierdzila, ze nie przechodzi sie przez dylatacje. wiec robie osobno. problemem moze sie okazac, ze przewymiaruje troche kabel w malej lazience ale ...no coz...zostawie na noc otwarte drzwi na hol z ktorym bedzie ona na jednym sterowniku i jeszcze pytanie jak to pogodziliscie z posadzkarzami, zeby wylac troche potem wrzucic siate z kablami kilka dni pozniej i dolac do zadanej wysokosci? czy robiliscie jakies podkladki pod te siaty z kablami i lali na raz?miksokret oczywiscie Tu se luknij: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225172-Dom-wariat%C3%B3w&p=6907617&viewfull=1#post6907617 gość to fajnie wymyślił moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.03.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Tu se luknij: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225172-Dom-wariat%C3%B3w&p=6907617&viewfull=1#post6907617 gość to fajnie wymyślił moim zdaniem. czym ty to podsypales? suchy beton ? gadalem teraz z posadzkarzem, ale nie mial czasu i tylko cos powiedzial zeby dac dystans moze kawalki dachowki porozkladac co jakis czas? oni beda po tym chodzic wiec brak dystansu jest niemozliwy. Edytowane 25 Marca 2017 przez indiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.03.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Tu se luknij: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225172-Dom-wariat%C3%B3w&p=6907617&viewfull=1#post6907617 gość to fajnie wymyślił moim zdaniem. I ile dobrze patrzę to wrzucił rury wody pod styropian a na chudziaku. Sa tylko w tej "gąbkowej" otulinie. To raczej słaby pomysł. Idealem jest ukryc je w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.03.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 czym ty to podsypales? suchy beton ? gadalem teraz z posadzkarzem, ale nie mial czasu i tylko cos powiedzial zeby dac dystans moze kawalki dachowki porozkladac co jakis czas? oni beda po tym chodzic wiec brak dystansu jest niemozliwy. We wczesniejszym poscie piszesz żeby "wylac" i za kilka dni ponownie. Czy Ty bedziesz lał anhydryt? Czy robił z miksokreta. Miksokreta sie nie leje. To sucha mieszanka. I chyba robi sie /powinno byc to robione na raz. Z praktyki forum o czym bylo nie raz to kable zaczepione do siatki zasypane wstępnie z miksokreta a raczej rozprowadzone /narzucone łopata i następnie podciagaja delikatnie siatke do góry w celu otulenia kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.03.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Chłopaki wysypali mi połowę, na to siatka i kable przyczepione trytytkami, a na to druga połowa wylewki, a raczej wysypki, bo to taka sucha mieszanka. Szybko poszło, choć trochę nierówno, ale nie przeszkadza. Taka była instrukcja video - takie stare, z lat 90-tych i tak zrobiłem. Podciąganie siatki też może dobre, nie wiem. I ile dobrze patrzę to wrzucił rury wody pod styropian a na chudziaku. Sa tylko w tej "gąbkowej" otulinie. To raczej słaby pomysł. Idealem jest ukryc je w styropianie. Ale tylko te z zimną wodą. Ciepła jest w połowie izolacji: http://i.imgur.com/ENlFg6e.jpg a izolacja gruba: http://i.imgur.com/Vdb6dML.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.03.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Chłopaki wysypali mi połowę, na to siatka i kable przyczepione trytytkami, a na to druga połowa wylewki, a raczej wysypki, bo to taka sucha mieszank Nie rozumie. Najpierw zasypali i czekali az Ty siatke rozlożysz, przymocujesz kable itd? A pozniej 2 cześć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.03.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Pomagali mi rozkładać i wiązać, a właściwie to ja im, bo ich było pięciu, a ja jeden. Ale ja byłem szefem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.03.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Pomagali mi rozkładać i wiązać, a właściwie to ja im, bo ich było pięciu, a ja jeden. Ale ja byłem szefem. Sprytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 25.03.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Tak, chodziło o kwh, literówka. Czy to dużo to nie wiem, ale wszyscy z okolicy robią duże oczy, że płacę tylko tyle, wydają tyle na ekogroszek a jeden znajomy co niedawno wybudował to zeszły sezon zapłacił 2tys na pelet, to ja wole zapłacić trochę więcej i mieć czysto i bezobsługowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.03.2017 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Potrzebuję Waszej opinii na temat izolacji płyty fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym (wodnym) w systemie akumulacyjnym. Architekt zaprojektował coś dziwnego moim zdaniem. System ogrzewania ma być podobny do mojego, tzn. grzanie prądem, podłogówka z warstwą wylewki 9 cm. Z przekroju przesłanego przez architekta wynika, że trzeba będzie wygrzewać 20 cm płyty i 9 wylewki - moim zdaniem bez sensu. Jeżeli już ma być ta płyta fundamentowa (co uważam za plus), to jednak pomiędzy płytą a wylewką na podłogówce powinna być chyba izolacja, bo taka bezwładność będzie chyba nie do przyjęcia. Co o tym myślicie? Jakie powinny być warstwy na przekroju? Obecnie jest patrząc od spodu: - styropian 20 cm pod płytą - płyta 25 cm - wylewka 9cm z podłogówką Edytowane 26 Marca 2017 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 26.03.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Witam po dłuższej przerwie. Potrzebuję Waszej opinii na temat izolacji płyty fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym (wodnym) w systemie akumulacyjnym. Architekt zaprojektował coś dziwnego moim zdaniem. System ogrzewania ma być podobny do mojego, tzn. grzanie prądem, podłogówka z warstwą wylewki 9 cm. A jaki w ogóle sens robienia dodatkowej wylewki? Nie lepiej tak, że podłogówka od razu w płycie fundamentowej. Przynajmniej tak się raczej robi, o ile wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.03.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) No nie do końca. Nie chciałabym robić podłogówki w płycie, bo nie ma potrzeby robić aż takiego akumulatora (moim zdaniem), skoro 9 cm z powodzeniem wystarcza - przynajmniej w moim domu. Czy nie można by zrobić tak, że pod płytą jest 10 cm styropianu, a na płycie pod wylewką (pod rurkami) drugie 10 cm?Czy tak byłoby ok?\ Boję się tylko, że przy takiej opcji płyta będzie się jednak wychładzała, bo 10 cm nie gwarantuje odpowiedniej izolacji, a z drugiej strony 10 cm pod rurkami tez spowoduje, że częściowo ciepło będzie uciekało w płytę. A może jednak nie - może to 10 cm spowoduje, że ciepło pójdzie tylko w górę, tzn w pomieszczenia? Jakie jest Wasze zdanie?Pewnie idealnie byłoby dać 20 cm pod płytą a potem jeszcze coś pod wylewkę, tylko ile?Będzie tylko sporo drożej, bo dodatkowe metry styropianu i dodatkowo wylewka. czy warto tak zrobić? Boję się podłogówki w płycie - czy to nie jest zbyt duża bezwładność? Edytowane 26 Marca 2017 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.03.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 z energetycznego punktu widzenia najlepiej całość styropianu pod płytę. bezwładność nie stanowi problemu - w dobrze izolowanym domu podłogę grzejemy do na tyle niskich temperatur, że nie jest ona powodem jakiegoś przegrzewania. sterowanie też nie jest problemem, ale na pewno nie nadaje się takie rozwiązanie np. do domu używanego tylko od czasu do czasu. jedyny problem to akustyka - ktoś tu na forum pisał, że mocno się niosą dźwięki, co mogę potwierdzić, ale może to też kwestia niewielkiej powierzchni i zwartego kształtu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.03.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Dziękuję. W takim razie co się stanie, jak bym zrobiła te 20 pod płytę, a następnie np. 5 cm pod podłogówkę i wylewkę 9 cm?Czy to ma sens i czy wówczas akustyka się poprawi?Albo inaczej - 15 pod płytę, a 5 pod wylewkę z rurkami?Ciekawa jestem Waszych opinii. Edytowane 26 Marca 2017 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 26.03.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 We wczesniejszym poscie piszesz żeby "wylac" i za kilka dni ponownie. Czy Ty bedziesz lał anhydryt? Czy robił z miksokreta. Miksokreta sie nie leje. To sucha mieszanka. I chyba robi sie /powinno byc to robione na raz. Z praktyki forum o czym bylo nie raz to kable zaczepione do siatki zasypane wstępnie z miksokreta a raczej rozprowadzone /narzucone łopata i następnie podciagaja delikatnie siatke do góry w celu otulenia kabli. racja bedzie z miksokreta wiec wysypka Przemek ----ja sobie nie wyobrazam robic na szybko wszystkie pokoje ... tym bardziej ze te kable mi wychodza w lazience bardzo gesto, itp itd. polozenie tych kabli i przymocowanie do siatki to dzien roboty. bede musial cos podlozyc pod te siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.03.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 co do kabli, juz druga firma potwierdzila, ze nie przechodzi sie przez dylatacje. wiec robie osobno. problemem moze sie okazac, ze przewymiaruje troche kabel w malej lazience ale ...no coz...zostawie na noc otwarte drzwi na hol z ktorym bedzie ona na jednym sterowniku i jeszcze pytanie jak to pogodziliscie z posadzkarzami, zeby wylac troche potem wrzucic siate z kablami kilka dni pozniej i dolac do zadanej wysokosci? czy robiliscie jakies podkladki pod te siaty z kablami i lali na raz?miksokret oczywiscie ja najpierw rozłożyłem kable (a w zasadzie to żona) na metalowych siatkach, i przy wylewaniu były lekko podnoszone, żadne podkładki punktowe by nic nie dały bo za wiotkie by było, miksokret jest półsuchy i bez problemu wrzucają połowę, potem kable na siatce w górę i resztę i zacieranie.. zero problemów We wczesniejszym poscie piszesz żeby "wylac" i za kilka dni ponownie. Czy Ty bedziesz lał anhydryt? Czy robił z miksokreta. Miksokreta sie nie leje. To sucha mieszanka. I chyba robi sie /powinno byc to robione na raz. Z praktyki forum o czym bylo nie raz to kable zaczepione do siatki zasypane wstępnie z miksokreta a raczej rozprowadzone /narzucone łopata i następnie podciagaja delikatnie siatke do góry w celu otulenia kabli. dokładni tak u mnie robili Witam po dłuższej przerwie. Potrzebuję Waszej opinii na temat izolacji płyty fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym (wodnym) w systemie akumulacyjnym. Architekt zaprojektował coś dziwnego moim zdaniem. System ogrzewania ma być podobny do mojego, tzn. grzanie prądem, podłogówka z warstwą wylewki 9 cm. Z przekroju przesłanego przez architekta wynika, że trzeba będzie wygrzewać 20 cm płyty i 9 wylewki - moim zdaniem bez sensu. Jeżeli już ma być ta płyta fundamentowa (co uważam za plus), to jednak pomiędzy płytą a wylewką na podłogówce powinna być chyba izolacja, bo taka bezwładność będzie chyba nie do przyjęcia. Co o tym myślicie? Jakie powinny być warstwy na przekroju? Obecnie jest patrząc od spodu: - styropian 20 cm pod płytą - płyta 25 cm - wylewka 9cm z podłogówką [ATTACH=CONFIG]385097[/ATTACH] dokładnie tak mam, mieszkam juz 3 sezony grzewcze, zero problemów.. płyta i ta masa betonu stanowi doskonały akumulator i stabilizator temperatury (tak zimą jak i w lato) racja bedzie z miksokreta wiec wysypka Przemek ----ja sobie nie wyobrazam robic na szybko wszystkie pokoje ... tym bardziej ze te kable mi wychodza w lazience bardzo gesto, itp itd. polozenie tych kabli i przymocowanie do siatki to dzien roboty. bede musial cos podlozyc pod te siatki. daj sobie spokój chyba że bardzo chcesz to już po rozłożeniu coś popodkładaj co jakieś 50 cm ale po tym będą chodzić więc trochę niewygodnie będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 27.03.2017 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 dokładnie tak mam, mieszkam juz 3 sezony grzewcze, zero problemów.. płyta i ta masa betonu stanowi doskonały akumulator i stabilizator temperatury (tak zimą jak i w lato) To znaczy, że najpierw zrobić płytę i nie wrzucać tam podłogówki, tylko wykonać ją w niezależnej wylewce. Czy w takiej sytuacji wylewka powinna mieć aż 9 cm. W sumie przecież i tak jest 25 cm betonu z płyty. Czy rzeczywiście ważne jest, aby nad rurkami było 9 cm? A jak u Ciebie z akustyką? Ktoś podobno pisał, że niesie dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.03.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 asbe, taka masa betonu zapewni dobrą stabilizację temperatury, zarówno zimą, jak i latem. Mam płytę 20 cm grubości i mieszka się komfortowo. Bezwładność takiej masy dotyczy tylko okresu startu sezonu grzewczego i jego zakończenia. Doładowywanie jej energią w trakcie sezonu odbywa się bez zauważalnej zwłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 27.03.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Rozumiem, ale u mnie płyta ma mieć 25 cm i jak do tego dam jeszcze 9 cm wylewki, to będzie akumulator o grubości 34 cm - czy to nie przesada?. Czy można dać cieńszą wylewkę na rurki podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts