imrahil 27.03.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 ja mam 6 cm wylewki na płycie grubości 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 27.03.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 ja mam 6 cm wylewki na płycie grubości 25 cm Jakoś intuicyjnie mam ochotę dać pomiędzy płytą a wylewką (9 cm) te 5 cm styropianu. Czy odradzacie coś takiego? Mam wrażenie, że podłoga będzie bardziej "miękka", a ta grubość wylewki jest wystarczająca jako akumulator. W moim obecnym domu się sprawdziła. Poza tym cały dom będzie cieplejszy na płycie, bo ściany z silki będą lepiej zaizolowane od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.03.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Pewnie pytanie już padło, ale nie jestem w stanie przejść przez ponad tysiąc stron tego tematu. Planuję kable w kilku pomieszczeniach, np elektry albo devi. Jak sterujecie kablami aby grzały tylko w drugiej taryfie? Czy sterowniki mają możliwość ustawienia tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.03.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 To znaczy, że najpierw zrobić płytę i nie wrzucać tam podłogówki, tylko wykonać ją w niezależnej wylewce. Czy w takiej sytuacji wylewka powinna mieć aż 9 cm. W sumie przecież i tak jest 25 cm betonu z płyty. Czy rzeczywiście ważne jest, aby nad rurkami było 9 cm? A jak u Ciebie z akustyką? Ktoś podobno pisał, że niesie dźwięki. wieżowiec stawiasz ? u mnie płyta ma 22 cm (projekt był 20 cm ale wrzuciłem rurki i wyszła grubsza) a wylewka ma około 7-8cm.. z akustyką raczej nie ma problemu, to raczej kwestia pokrycia podłogowego ewentualnie materiałów użytych na ściany, czy wystroju wnętrza. silka jako ciężka cegła raczej będzie lepiej tłumić niż np. gazobeton, ale to raczej subiektywne odczucie i ciężko to porównać bo trzeba by identycznie domy porównywać.. Rozumiem, ale u mnie płyta ma mieć 25 cm i jak do tego dam jeszcze 9 cm wylewki, to będzie akumulator o grubości 34 cm - czy to nie przesada?. Czy można dać cieńszą wylewkę na rurki podłogówki? przesadą jest 25cm płyty - to nie strop, więc inaczej się to liczy.. Pewnie pytanie już padło, ale nie jestem w stanie przejść przez ponad tysiąc stron tego tematu. Planuję kable w kilku pomieszczeniach, np elektry albo devi. Jak sterujecie kablami aby grzały tylko w drugiej taryfie? Czy sterowniki mają możliwość ustawienia tego? różnie, ale ogólnie sporo sterowników tak może działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 27.03.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) Kolejny miesiąc za nami stan pod licznika CO/CWU 4781 kW/h poprzednie wskazanie 4128kW/h co daje 653 kW/h z czego CWU 200kW/h CO 453kW/h W kominku palono jakieś 10 razy poszło 5 paczek brykietu zapowiadają temperatury powyżej 15 stopni czyli sezon powoli się kończy na upartego mogłem zaoszczędzić parę kW ale lubimy ciepełko podłogi temperatura płyty 26 http://i.imgur.com/2Wv4fFl.jpg http://i.imgur.com/2qDq5DM.jpg Edytowane 27 Marca 2017 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 27.03.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 @asbe Ja mam płytę 20 cm na niej kable i na nich 4 cm wylewki . Sprawuje się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.03.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 zapowiadają temperatury powyżej 15 stopni czyli sezon powoli się kończy Jeszcze się zdziwisz jak w okolicy weekendu majowego odpalisz ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.03.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Jakoś intuicyjnie mam ochotę dać pomiędzy płytą a wylewką (9 cm) te 5 cm styropianu. Czy odradzacie coś takiego? Mam wrażenie, że podłoga będzie bardziej "miękka", a ta grubość wylewki jest wystarczająca jako akumulator. W moim obecnym domu się sprawdziła. Poza tym cały dom będzie cieplejszy na płycie, bo ściany z silki będą lepiej zaizolowane od spodu. Ja mam taka wlasnie kanapke ( patrz stopka) , co prawda z PC, ale to raczej nie ma znaczenia. Grzeje w 2T i w marcu srednio ogrzewanie zalacza mi sie na ok 2h dziennie, obecnie 1h przed 6 rano (bo mam podbicie do 22.7 z histereza 0,3). Sadze, ze dzieki tej kanapce bezwladnosc jest sporo mniejsza, ale nad ranem jak wstaje do fabryki o 6:30 to jest wyrazny efekt cieplejszej posadzki i to jest bardzo przyjemne. Zreszta zima ten efekt jest nawet mocniejszy. edit: warstwa styro ulatwila rozprowadzenie instalacji. Edytowane 28 Marca 2017 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itguy 28.03.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Czy ktoś z Was posiada lub widział gdzieś kable ułożone bezpośrednio w płycie (XPs20cm, płyta 20cm zatarta jako posadzka użytkowa) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 28.03.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 naszlo mnie jeszcze jedno. mam szkody gornicze i 17 trzpieni zelbetowych. pomyslalem ze moze w te ktore mam w srodku domu = 2 szt a nie w obrysie, mozna by dac tez kabel by podgrzal ten beton a on zakumulowal troche ciepla. tylko czy to ma jakikolwiek sens? czy cieplo bedzie promieniowac wokol slupa czy pojdzie do gory i zwieje mi pod strop:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 28.03.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Ja mam taka wlasnie kanapke ( patrz stopka) , co prawda z PC, ale to raczej nie ma znaczenia. Grzeje w 2T i w marcu srednio ogrzewanie zalacza mi sie na ok 2h dziennie, obecnie 1h przed 6 rano (bo mam podbicie do 22.7 z histereza 0,3). Sadze, ze dzieki tej kanapce bezwladnosc jest sporo mniejsza, ale nad ranem jak wstaje do fabryki o 6:30 to jest wyrazny efekt cieplejszej posadzki i to jest bardzo przyjemne. Zreszta zima ten efekt jest nawet mocniejszy. edit: warstwa styro ulatwila rozprowadzenie instalacji. Ja też w końcu zdecydowałam się na styropian między płytą a wylewką z rurkami. Czuję, że to chyba najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 28.03.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Czy rekuperator w kotłowni to dobry pomysł? Czy nie będzie zbyt głośno? Garaż nie będzie w bryle budynku mieszkalnego, a poddasze ocieplone tylko po stropie. Jaki rekuperator jest cichy - i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 28.03.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) karolek75 - pod płytą masz 16 XPS a na płycie 17 styropianu.Ja planuję dać 20 pod płytą, a 5 na płycie pod wylewką.Ciekawe jak to zadziała w porównaniu z Twoim patentem.Sądzę, że płyta częściowo również będzie się wygrzewała, ale po włączeniu pieca chyba efekt ciepłej podłogi też powinien być w miarę szybko? Edytowane 28 Marca 2017 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.03.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Co ma dać "efekt ciepłej podłogi" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.03.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 karolek75 - pod płytą masz 16 XPS a na płycie 17 styropianu. Ja planuję dać 20 pod płytą, a 5 na płycie pod wylewką. Ciekawe jak to zadziała w porównaniu z Twoim patentem. Sądzę, że płyta częściowo również będzie się wygrzewała, ale po włączeniu pieca chyba efekt ciepłej podłogi też powinien być w miarę szybko? Z pewnoscia tak. Tylko pamietaj, ze ta "ciepla podloga" to to sporo ponizej 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.03.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Co ma dać "efekt ciepłej podłogi" ?? W moim przypadku zalaczenie ogrzewania na 1-2h w koncowce 2T wyraznie czuc o 6:30 jak wstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Może koniec sezonu grzewczego - wczoraj wieczorem wypiąłem zasilacz przekaźników z gniazdka. Temperatura teraz w sypialni 21,4stC (północny wschód domu - 15m2, zamknięte drzwi) w salonie 21,8stC (południowy zachód, 26,5m2, otwarty na kuchnię i korytarz). Zużycie klimatyzatora - nie wiem, około 602h pracy, jakieś 700kWh zużycia. Kable dokładnie 2615 kWh. CWU 1749 od wprowadzenia (chyba 12 lipca 2016). Zakładam COP z klimy równy 2,5, bo to nie jest cud techniki. Zatem mamy 2615 + 700*2,5 = 4365 kWh na ogrzewanie, czyli dom 34 kWh/m2*rok. Zimna zima, ale miało być 25... Nie ociepliłem jeszcze cokołu do końca, no i murłaty. Ale i tak wynik całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 29.03.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 to jak Przemek w przyszlym roku nie wlaczasz klimy czy jak?chce kupic klime na start na wygrzanie budowy i pozniejsze grzanie "taniej " niz kablami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 29.03.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Zakładam COP z klimy równy 2,5, bo to nie jest cud techniki. Zatem mamy 2615 + 700*2,5 = 4365 kWh na ogrzewanie, czyli dom 34 kWh/m2*rok. Zimna zima, ale miało być 25... Nie ociepliłem jeszcze cokołu do końca, no i murłaty. Ale i tak wynik całkiem OK.Tylko te 25 dla jakiej temp. w domu liczone? Bo te wyliczone 34 pewnie dla wyższej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.03.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Oczywiście że 34 dla wyższej. Obliczenia są dla 20st, a było nieraz i 25. Do tego nie zaizolowana murłata na ściance kolankowej to duży mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts