jasiek71 08.09.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 jak chcesz się bawić w prądy:D to tylko ogrzewanie akumulacyjne najlepiej podłogowe i licznik na dwie taryfy.przy grzaniu zwykłymi grzejnikami dopisz sobie do rachunku za energię tak z 50% więcej..to ile masz styro na ścianie jeszcze nie mówi czy masz ciepły budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.09.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) Stoję przed wyborem ogrzewania do domu i rozważam różne opcje. Dom ma 110 m2 spróbuj obliczyć najpierw zapotrzebowanie swojego domu na ciepło, skorzystaj z mojego kalkulatora jest w linku stopki ark 34 lub 35, jak wstawisz prawidłowo dane to na dole odczytasz potrzebną szczytową moc/m2 i roczne zapotrzebowanie, ale najpierw musisz policzyć współczynnik przenikalności ciepła dla ścian, stropu, podłogi, okien i drzwi. przy grzaniu zwykłymi grzejnikami dopisz sobie do rachunku za energię tak z 50% więcej.. jesteś tego pewny, że piece z dynamicznym rozładowaniem też tak wypadną??? Wg mnie mają szansę ogrzać podobnie jak podłogówka, lub za niewiele drożej (max do kilku %). Edytowane 9 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.09.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 2+1 Wody idzie nie za dużo. Z uwagi na szambo i brak czasu wanna jest używana raz góra dwa razy w tygodniu dla dziecka. Poza tym, prysznice. Nie mam cyrkulacji. pzdr U mnie średnio miesięcznie idzie dziesięć kubików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.09.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ale w przeliczeniu na głowę widzę, że idzie u ciebie niemal tyle samo co u mnie. 2+1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.09.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 2+1 Wody idzie nie za dużo. Z uwagi na szambo i brak czasu wanna jest używana raz góra dwa razy w tygodniu dla dziecka. Poza tym, prysznice. Nie mam cyrkulacji. To masz komfort jak u mnie w przyczepie campingowej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.09.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Szczególnie jak to głowy pci żeńskiej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 09.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Mam pytanko co do kabli grzejnych czy ktoś z was może się wypowiedzieć które kable są lepsze DEVI (Deviflex DTIP-18) czy ELEKTRA VCD 17/Wm tylko proszę o merytoryczne wyjaśnienie, Elektra jest tańsza więc na plus, czy warto inwestować w DEVI. Nikt nic nie wie ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.09.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Plus minus jest tak jak piszesz:) Zresztą ciężko jest nagrzać prądem dwie wanny dziennie w drugiej taryfie. Brak taniej CWU jest najlepiej wytłumaczyć brakiem czasu na korzystanie z wanny. Po co cyrkulacja? Najlepiej pochwalić się niskim zużyciem energi.Słyszałem o przypadku spłukiwania kibla wodą po kąpieli przez kilka dni!!! Tych to nie przebijesz w zużyciu wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Nikt nic nie wie ??????? mam takie ELEKTRA i grzeją, zalane w wylewce od siedmiu lat, DEVI też pewnie grzeje nie wiem co więcej pisać na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.09.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) Po co sie unosisz? Nie chciałem Ciebie obrazić ale "oszczędzanie" na forum muratora przechodzi już granice rozsadkuA z tą wodą z wanny to nie o higiene i buractwo chodzi ale o dwóch znajomych emerytów z emeryturą 800 zł. Ale z woda ich nie przebijesz:) Edytowane 9 Września 2011 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.09.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 zagłębiałem się w temat butliabonament 30-40 zł\co 10 lat nowa butla minimalna ilość gazu - jakoś tak za 3000-4000 złprzegląd pieca z 200złkilowat zpropanu 32 grosze przy domach 100-120 m2 i łacznym zapotrzebowaniu na co icwu 10 tyś kilowatów to jakiś absurd wychodzi ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.09.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 zagłębiałem się w temat butli abonament 30-40 zł\ co 10 lat nowa butla minimalna ilość gazu - jakoś tak za 3000-4000 zł przegląd pieca z 200zł kilowat zpropanu 32 grosze przy domach 100-120 m2 i łacznym zapotrzebowaniu na co icwu 10 tyś kilowatów to jakiś absurd wychodzi ekonomiczny. Gdybyś się przyłozył chociaż trochę do zgłębienia tego tematu to nie pisał byś głupot. Ośmieszasz się takimi wyliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.09.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Nie zaśmiecajcie. Tu piszemy i czytamy o ogrzewaniu elektrycznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.09.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 drodzy forumowicze w imieniu swoim jak i Piczmana zwracam się do Was z prośbą o pomocczy któryś z Was pomógłby mi w wyliczeniu OZC dla mojego projektu ?wstępnie miał mi pomóc w tym Piczman - ale jest obecnie mocno zajęty ja już 3x do tego robiłem podejście ale ni w ząb nie mogę się przez to przegryźć będę wdzięczny za pomoc z Waszej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.09.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Podaj dane to wrzucę do swojego skrótowca. Będziesz wiedział w przybliżeniu na czym stoisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.09.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 zwracam się do Was z prośbą o pomoc, czy któryś z Was pomógłby mi w wyliczeniu OZC dla mojego projektu ?y spróbuj w moim arkuszu "OZC dla laika" - dane wcale nie muszą odbiegać od prof OZC - jeśli dobrze podstawisz wyliczone U dla przegród, temperatury i sprawność reku, ark 34 lub 35, link w mojej stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Słyszałem o przypadku spłukiwania kibla wodą po kąpieli przez kilka dni!!! Tych to nie przebijesz w zużyciu wody:) Właśnie kończę instalacje szarej wody i będę spłukiwał kible wodą po kąpieli.... Doszedłem do wnisoku że spłukiwanie gówna wodą żródlaną mi nie pasuje. I co teraz? Mam na sznur skoczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.09.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Właśnie kończę instalacje szarej wody i będę spłukiwał kible wodą po kąpieli.... A jak się to robi? Przecie odpływ wanny niżej niż spłuczka. I ta brudna woda w spłuczce ... hmmm nie wygląda to obrzydliwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 instalacja jest bardziej skomplikowana. Woda zanim dojdzie do spłuczki przechodzi przez sito i dokładny filtr. Jak się uporam to wkleje schemat do tematu szara woda. Obrzydliwie wygląda powiadasz... O tym zamierzam się sam przekonać jak odpalę ustrojstwo i pochodzi z miesiąc. Też sie trochę obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.09.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 O tym zamierzam się sam przekonać jak odpalę ustrojstwo i pochodzi z miesiąc. Też sie trochę obawiam. W tym pomyśle może być problem z utrzymaniem czystości muszli w miejscu gdzie jest ciągle woda, jeśli z ubikacji nikt nie będzie korzystał to potem trudno będzie ją doszorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts