miloszenko 20.04.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 No to masz ewidentnie nieprzemyślany okap. Okap chroniący przed przegrzaniem, niestety nie da się nim manewrować, dlatego ja myślę o żaluzjach elewacyjnych, jedyne czego nie dają, to zaciemnienia 100%, ale to nie jest niezbędne, biją za to na głowę wszystkie inne rozwiązania pod kątem "elastyczności" zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 To może taki okap nie jest najlepszym rozwiązaniem? Dlaczego ? Patrz na bilans roczny, a nie jeden incydent. Ile kosztuje m2 takiego okapu? Nie mam pojęcia. Ja go nie "dokupowałem". Okap jest elementem stylistki bryły budynku. Można go skrócić, ale przez to wydłużyłbym bym elewację, a że te same deski elewacyjne mam na podbitce, to nic praktycznie nie zaoszczędzę. Nie lepiej byłoby dać żaluzje elewacyjne? Mogą zrobić co chcą kiedy chcą, ewentualnie się zwinąć, okapu niestety regulować się, i tak jak np. u mnie, gdzie ściana szczytowa jest od południa nic by nie dał ... Mam też żaluzje, ale od południa mam wyjście na taras. W lecie ruch jest jak na dworcu. Wtedy żaluzje są podniesione, a okap skutecznie ogranicza promienie słoneczne. No to masz ewidentnie nieprzemyślany okap. Hehe, no tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Okap chroniący przed przegrzaniem, niestety nie da się nim manewrować, dlatego ja myślę o żaluzjach elewacyjnych, jedyne czego nie dają, to zaciemnienia 100%, ale to nie jest niezbędne, biją za to na głowę wszystkie inne rozwiązania pod kątem "elastyczności" zastosowania. A po co manewrować okapem ? Okap skutecznie odcina nadmiar słońca w lecie, w zimie nic stanowi żadnej przeszkody. Co do elastyczności żaluzji, to jak przedostać się przez żaluzje na ogród ? Co chwile je podnosić i opuszczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.04.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Okap chroniący przed przegrzaniem, niestety nie da się nim manewrować, Ale nie ma takiej potrzeby. Wystarczy że wystaje na tyle, żeby latem odcinał całkowicie słonce a nie w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Wystarczy że wystaje na tyle, żeby latem odcinał całkowicie słonce a nie w okresach przejściowych. A da się tak ?! Chyba tylko przez kilka minut, jak słońce będzie w zenicie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.04.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 A da się tak ?! Chyba tylko przez kilka minut, jak słońce będzie w zenicie ... Latem zrobię zdjęcia o różnych godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Latem zrobię zdjęcia o różnych godzinach Nie musisz. Może to już dziś policzyć. To Ci pomoże: http://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.04.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 imrahil ile tych dni do tej pory w sezonie? Od wczoraj wieczorem od 22,00 do 6,00 2,7 kwh w taniej taryfie . O 22,00 mieliśmy na termometrze -3*C na samym ranem -5* , rano w domu 22,3*C Koszt ogrzania chałupy 2,7X0,33 pl =0,891 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 20.04.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Nie musisz. Może to już dziś policzyć. To Ci pomoże: http://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.html` Tutaj jest nawet lepsze narzędzie, bo graficzne link. Bartek możesz sprawdzić w weekend w południe jaki fragment podłogi masz oświetlony słońcem (oczywiście jak będzie słońce). Dokładnie to nie w południe a o godz. 12:53 jest górowanie słońca u Ciebie. Z tego co kojarzę, to masz okap długości 112 cm, wysokość 220 cm pod okapem, czyli wychodzi, że słońce powinno Ci oświetlać ok. 27 cm. Rzeczywiście trochę mało. Z drugiej jednak strony mogłoby być już teraz i 25*C na dworze i ten okap byłby już pomocny. Tak naprawdę to najlepsze byłby żaluzje lub roleta, ale zaciągane od dołu, oczywiście w lecie. Wtedy okap mógłby być mniejszy, bo można by część dolną okna zasłonić i nie wpuszczać słońca. W zimie z kolei lepsze są, jeżeli ktoś nie lubi bezpośrednich promieni słonecznych, żaluzje wewnętrzne, aby wpuści potrzebne ciepło do domu. Ktoś się spotkał z żaluzjami lub roletą zasuwaną od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 ` Tutaj jest nawet lepsze narzędzie, bo graficzne link. Bartek możesz sprawdzić w weekend w południe jaki fragment podłogi masz oświetlony słońcem (oczywiście jak będzie słońce). Dokładnie to nie w południe a o godz. 12:53 jest górowanie słońca u Ciebie. Z tego co kojarzę, to masz okap długości 112 cm, wysokość 220 cm pod okapem, czyli wychodzi, że słońce powinno Ci oświetlać ok. 27 cm. Rzeczywiście trochę mało. Z drugiej jednak strony mogłoby być już teraz i 25*C na dworze i ten okap byłby już pomocny. OK, sprawdzę. Mój okap to 120cm + ok. 30cm tzw. wnęki/ościeży okna tarasowego. Dopiero wtedy zaczyna się wnętrze. Czy to mało..., zależy do czego ? Dzięki takiemu okapowi w najbardziej słoneczne dni roku odetnę słońce na ok. 5 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 20.04.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 OK, sprawdzę. Mój okap to 120cm + ok. 30cm tzw. wnęki/ościeży okna tarasowego. Dopiero wtedy zaczyna się wnętrze. Czy to mało..., zależy do czego ? Dzięki takiemu okapowi w najbardziej słoneczne dni roku odetnę słońce na ok. 5 godzin.Czyli w sumie w południe słońce Ci nie powinno wcale do domu "wchodzić", jakieś 10 cm za oknem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.04.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 OK, sprawdzę. Mój okap to 120cm + ok. 30cm tzw. wnęki/ościeży okna tarasowego. Dopiero wtedy zaczyna się wnętrze. Czy to mało..., zależy do czego ? Dzięki takiemu okapowi w najbardziej słoneczne dni roku odetnę słońce na ok. 5 godzin. A ile kosztuje folia okienna selektywna? Taka co przepuszcza lub nie w zależności od kąta padania promieni? Są też folie "elektryczne" ale to wiem, że sakramencko drogie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 A ile kosztuje folia okienna selektywna? Taka co przepuszcza lub nie w zależności od kąta padania promieni? A znika ona samodzielnie w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.04.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 A znika ona samodzielnie w zimie ? Ech, z Tobą gadać Folia przepuszcza większość promieniowania padającego zimą, natomiast latem większość odbija. Przezierność bez zmian, natomiast w kwestii ograniczania przegrzewania i nieograniczania zysków słonecznych byłaby odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Folia przepuszcza większość promieniowania padającego zimą, natomiast latem większość odbija. Daj linka, bo coś mi się nie chce wierzyć w to, że w zimie przepuszcza, a w lecie odbija ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 21.04.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 One nie przepuszczają uv kiedy chcą, tylko je po prostu wycinają. Ceny są kosmiczne około 200 zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.04.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 One nie przepuszczają uv kiedy chcą, tylko je po prostu wycinają. Ceny są kosmiczne około 200 zł/mb Policz sobie ile kosztują rolety, które i tak nie dają tego samego, ewentualnie ile trzeba dołożyć okapu aby m2 okien od południa przesłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Policz sobie ile kosztują rolety, które i tak nie dają tego samego, ewentualnie ile trzeba dołożyć okapu aby m2 okien od południa przesłonić. miloszenko, ale ta folia wycina uv i podczerwień również w zimie. Nie rozróżnia pór roku. http://www.sklepfolie.pl/img/products/perfecta_sf.gif Taka folia niweczy zdolności szyb low-e... Porównywanie folii do okapu czy rolet nie ma sensu, one spełniają inne funkcje i powinny być dobierane do potrzeb. Możne na okna od zachodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 21.04.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 ciekawe jak instalacja pompy w nowym domu nie pasywnym ma się do zmian które weszły od stycznia tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Taka ciekawostka http://www.msn.com/pl-pl/finanse/finanse-osobiste/naukowcy-s%C4%85-przekonani-liczniki-pr%C4%85du-nawet-6-krotnie-przek%C5%82amuj%C4%85-na-niekorzy%C5%9B%C4%87-odbiorc%C3%B3w/ar-BBAoxhU?li=AAaGjkQ&ocid=spartanntp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts