Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co ma pogoda do klimatu?

Może to że to najczęściej bajdurzenie tzw naukowców, a wyniki mają być takie jakie życzy sobie zamawiający. Jak poszukasz wykresów średnich temperatur to znajdziesz informacje że np. w latach 1100-1400n.e. było cieplej niż obecnie, no ale o tym mówią starsze badania, te robione zanim wszedł ekoterroryzm. Wg najnowszych badań to całkiem możliwe że teraz jest najcieplej w historii ziemi, a jak nie będziemy płacić opłat klimatycznych to wkrótce czeka nas zagłada:D

Może to że to najczęściej bajdurzenie tzw naukowców, a wyniki mają być takie jakie życzy sobie zamawiający. Jak poszukasz wykresów średnich temperatur to znajdziesz informacje że np. w latach 1100-1400n.e. było cieplej niż obecnie, no ale o tym mówią starsze badania, te robione zanim wszedł ekoterroryzm. Wg najnowszych badań to całkiem możliwe że teraz jest najcieplej w historii ziemi, a jak nie będziemy płacić opłat klimatycznych to wkrótce czeka nas zagłada:D
Wszędzie spisek... a Ziemia jest płaska, Antarktyda dużo większa, a za nią ukryty ląd, na Księżycu ludzka stopa nie stanęła itd. Dajcie spokój.

A co ma pogoda do klimatu?

Uwierzę w przepowiednie odnośnie klimatu jak zobaczę prognozę pogody na 30 dni i będzie się zgadzała dzień po dniu...

Jak na razie to na jeden czy dwa dni jest problem a co dopiero kilka , kilkanaście czy kilkadziesiąt lat...

Moim zdaniem klimat na ziemi ma cykle wzrostu i spadku temperatury, akurat jesteśmy w fazie wzrostu ...

Jajogłowi to podłapali a że świat rządzi się pieniądzem to takie ocieplenie jest doskonałym pretekstem do napędzania sprzedaży wszystkiego co ECO bo przecież trzeba ratować planetę....:cool:

Wystarczy jeden większy wulkan i będzie globalne ochłodzenie...

W niedalekiej przeszłości takie zdarzenie miało miejsce i może się powtórzyć a pokazuje tak naprawdę jak niewiele możemy...

Następny "ekspert" od przepowiedni :). Jasiek, ty mylisz prognozę kilku dniową z trendem i anomaliami pogodowymi, więc o czym tutaj z tobą dyskutować ?

Poza tym jak można porównywać epoki lodowcowe z bieżącym stuleciem ?? Przecież jeśli nawet trend się odwróci, to nie za czasów naszego żywota.

Z jednym można się zgodzić, z wybuchem syperwulkanu, ale to tak jak uzależniać spłatę kredytu od wygrania 6 w lotto - może się zdarzyć :D

Następny "ekspert" od przepowiedni :). Jasiek, ty mylisz prognozę kilku dniową z trendem i anomaliami pogodowymi, więc o czym tutaj z tobą dyskutować ?

Poza tym jak można porównywać epoki lodowcowe z bieżącym stuleciem ?? Przecież jeśli nawet trend się odwróci, to nie za czasów naszego żywota.

Z jednym można się zgodzić, z wybuchem syperwulkanu, ale to tak jak uzależniać spłatę kredytu od wygrania 6 w lotto - może się zdarzyć :D

Bartek i tak nic z tym nie zrobimy więc nie ma po co się nakręcać ...

Ja mam jakieś tam zdanie i tyle...

Jak na razie tak strasznie ratujemy naszą planetę że aż przyśpiesza ten proces globalnego ocieplenia...:cool:

Ja tylko chciałem powiedzieć, że nie ma co przesadzać i obawiać się ogrzewania kablami, bo trend jest w kierunku ocieplenia klimatu. A wątek się rozdmuchał do epoki lodowcowej :)

Ogrzewanie kablami przyczynia się do ocieplenia klimatu...;)

Jak już to bardzo duża akumulacja i zbiornik buforowy do którego podłączyć trochę kolektorów cieczowych...

ja wlasnie koncze budowe surowego, wrzuce kable. gdyby sie cos pokomplikowalo , obliczenia rozminely z rzczywistoscia, to zainwestuje w fotowoltaike i przelkne to jakos.

w moich okolicach nikt nie grzeje kablami, w hurtowniach itp wszyscy stukaja sie w czolo....az do wczoraj gdzie ktos powiedzial ze kable to przyszlosc:)

pewnie, że serio, cały rok obserwuję i jest trochę tych dni słonecznych, a ostatnio przez 2 tygodnie ciągle słońce. Czy przy ciągłym słońcu, mają ogniwa 2kW, to jest szansa naprodukować prądu przez dzień 12kWh ? Wiadomo, że wszystko zależy od usytuowana, ale chodzi mi o średnią gdy panele są skierowane w stronę południa.

pewnie, że serio, cały rok obserwuję i jest trochę tych dni słonecznych, a ostatnio przez 2 tygodnie ciągle słońce. Czy przy ciągłym słońcu, mają ogniwa 2kW, to jest szansa naprodukować prądu przez dzień 12kWh ? Wiadomo, że wszystko zależy od usytuowana, ale chodzi mi o średnią gdy panele są skierowane w stronę południa.

Instalacja o mocy 2kWp jest w stanie wygenerować ok 2000kWh w skali roku, to jaki ma sens ekonomiczny zależy od matematyki którą uprawia liczący...

Mam 2,5kWp u siebie i raczej to takie hobby niż oszczędności...

W wakacje jest szansa. Przez resztę roku moc 2kWp powinna wystarczyć na codzienne naładowanie tabletu :)