Marek.M 24.05.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Jak na razie to nawet pogody na kilka dni na przód nie potrafią przewidzieć na moim podwórku ...A co ma pogoda do klimatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 24.05.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 A co ma pogoda do klimatu? Może to że to najczęściej bajdurzenie tzw naukowców, a wyniki mają być takie jakie życzy sobie zamawiający. Jak poszukasz wykresów średnich temperatur to znajdziesz informacje że np. w latach 1100-1400n.e. było cieplej niż obecnie, no ale o tym mówią starsze badania, te robione zanim wszedł ekoterroryzm. Wg najnowszych badań to całkiem możliwe że teraz jest najcieplej w historii ziemi, a jak nie będziemy płacić opłat klimatycznych to wkrótce czeka nas zagłada:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 24.05.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Może to że to najczęściej bajdurzenie tzw naukowców, a wyniki mają być takie jakie życzy sobie zamawiający. Jak poszukasz wykresów średnich temperatur to znajdziesz informacje że np. w latach 1100-1400n.e. było cieplej niż obecnie, no ale o tym mówią starsze badania, te robione zanim wszedł ekoterroryzm. Wg najnowszych badań to całkiem możliwe że teraz jest najcieplej w historii ziemi, a jak nie będziemy płacić opłat klimatycznych to wkrótce czeka nas zagłada:DWszędzie spisek... a Ziemia jest płaska, Antarktyda dużo większa, a za nią ukryty ląd, na Księżycu ludzka stopa nie stanęła itd. Dajcie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.05.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 A co ma pogoda do klimatu? Uwierzę w przepowiednie odnośnie klimatu jak zobaczę prognozę pogody na 30 dni i będzie się zgadzała dzień po dniu... Jak na razie to na jeden czy dwa dni jest problem a co dopiero kilka , kilkanaście czy kilkadziesiąt lat... Moim zdaniem klimat na ziemi ma cykle wzrostu i spadku temperatury, akurat jesteśmy w fazie wzrostu ... Jajogłowi to podłapali a że świat rządzi się pieniądzem to takie ocieplenie jest doskonałym pretekstem do napędzania sprzedaży wszystkiego co ECO bo przecież trzeba ratować planetę.... Wystarczy jeden większy wulkan i będzie globalne ochłodzenie... W niedalekiej przeszłości takie zdarzenie miało miejsce i może się powtórzyć a pokazuje tak naprawdę jak niewiele możemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.05.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Następny "ekspert" od przepowiedni . Jasiek, ty mylisz prognozę kilku dniową z trendem i anomaliami pogodowymi, więc o czym tutaj z tobą dyskutować ? Poza tym jak można porównywać epoki lodowcowe z bieżącym stuleciem ?? Przecież jeśli nawet trend się odwróci, to nie za czasów naszego żywota. Z jednym można się zgodzić, z wybuchem syperwulkanu, ale to tak jak uzależniać spłatę kredytu od wygrania 6 w lotto - może się zdarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 25.05.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 A co jeśli wzrosty i spadki średnich temperatur są skorelowane z aktywnością słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 25.05.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 A co jeśli wzrosty i spadki średnich temperatur są skorelowane z aktywnością słońca? [ATTACH=CONFIG]389866[/ATTACH]Poczytaj sobie http://naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-nie-ma-empirycznych-dowodow-na-antropogenicznosc-globalnego-ocieplenia-41?t=2, zwłaszcza o ciepłych nocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 25.05.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Tam pod tym wywodem jest mądry i długi komentarz z którym mogę się zgodzić, ale nie róbmy tu offtopa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.05.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Następny "ekspert" od przepowiedni . Jasiek, ty mylisz prognozę kilku dniową z trendem i anomaliami pogodowymi, więc o czym tutaj z tobą dyskutować ? Poza tym jak można porównywać epoki lodowcowe z bieżącym stuleciem ?? Przecież jeśli nawet trend się odwróci, to nie za czasów naszego żywota. Z jednym można się zgodzić, z wybuchem syperwulkanu, ale to tak jak uzależniać spłatę kredytu od wygrania 6 w lotto - może się zdarzyć Bartek i tak nic z tym nie zrobimy więc nie ma po co się nakręcać ... Ja mam jakieś tam zdanie i tyle... Jak na razie tak strasznie ratujemy naszą planetę że aż przyśpiesza ten proces globalnego ocieplenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.05.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Bartek i tak nic z tym nie zrobimy więc nie ma po co się nakręcać ... Ja tylko chciałem powiedzieć, że nie ma co przesadzać i obawiać się ogrzewania kablami, bo trend jest w kierunku ocieplenia klimatu. A wątek się rozdmuchał do epoki lodowcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.05.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Ja tylko chciałem powiedzieć, że nie ma co przesadzać i obawiać się ogrzewania kablami, bo trend jest w kierunku ocieplenia klimatu. A wątek się rozdmuchał do epoki lodowcowej Ogrzewanie kablami przyczynia się do ocieplenia klimatu... Jak już to bardzo duża akumulacja i zbiornik buforowy do którego podłączyć trochę kolektorów cieczowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.05.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Bartek i tak nic z tym nie zrobimy więc nie ma po co się nakręcać ... Ja mam jakieś tam zdanie i tyle... Jak na razie tak strasznie ratujemy naszą planetę że aż przyśpiesza ten proces globalnego ocieplenia...mam takie same zdanie na ten temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.05.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 ja wlasnie koncze budowe surowego, wrzuce kable. gdyby sie cos pokomplikowalo , obliczenia rozminely z rzczywistoscia, to zainwestuje w fotowoltaike i przelkne to jakos. w moich okolicach nikt nie grzeje kablami, w hurtowniach itp wszyscy stukaja sie w czolo....az do wczoraj gdzie ktos powiedzial ze kable to przyszlosc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.05.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Ostatnio tyle słońca, że aż się prosi aby zainwestować w fotowoltaikę. Czy ktoś z ogrzewających prądem z cop1 ma panele zamontowane i mógłby napisać jakie oszczędności płyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.05.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 ty tak na serio?patrz na sprawę w skali roku, a nie kilku słonecznych dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.05.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 pewnie, że serio, cały rok obserwuję i jest trochę tych dni słonecznych, a ostatnio przez 2 tygodnie ciągle słońce. Czy przy ciągłym słońcu, mają ogniwa 2kW, to jest szansa naprodukować prądu przez dzień 12kWh ? Wiadomo, że wszystko zależy od usytuowana, ale chodzi mi o średnią gdy panele są skierowane w stronę południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.05.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 pewnie, że serio, cały rok obserwuję i jest trochę tych dni słonecznych, a ostatnio przez 2 tygodnie ciągle słońce. Czy przy ciągłym słońcu, mają ogniwa 2kW, to jest szansa naprodukować prądu przez dzień 12kWh ? Wiadomo, że wszystko zależy od usytuowana, ale chodzi mi o średnią gdy panele są skierowane w stronę południa. Instalacja o mocy 2kWp jest w stanie wygenerować ok 2000kWh w skali roku, to jaki ma sens ekonomiczny zależy od matematyki którą uprawia liczący... Mam 2,5kWp u siebie i raczej to takie hobby niż oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 01.06.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 pewnie, że serio, cały rok obserwuję i jest trochę tych dni słonecznych, a ostatnio przez 2 tygodnie ciągle słońce. Czy przy ciągłym słońcu, mają ogniwa 2kW, to jest szansa naprodukować prądu przez dzień 12kWh ? Wiadomo, że wszystko zależy od usytuowana, ale chodzi mi o średnią gdy panele są skierowane w stronę południa. W wakacje jest szansa. Przez resztę roku moc 2kWp powinna wystarczyć na codzienne naładowanie tabletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.06.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Mówisz jako praktyk czy teoretykJa podam dane dla prawdziwej i działającej instalacji 5,46kWpProdukcja za okrągły rok 5,27 MWhProdukcja od 01.01.2017 2,13 MWhProdukcja w maju 701,21 kWh sporo dni deszczowychDziś 37,53 kWhJak dla mnie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 01.06.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Mówisz jako praktyk czy teoretyk. Jako praktyk z "prawdziwą i działającą instalacją". Dzisiaj było 35kWh a kilka dni temu 49 ale było też 0,2kWh gdy moduły przykrył śnieg i przez kilka dni słońce nie wychodziło zza chmur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts