Badyl18 08.09.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Mam ponad 5m z każdej strony więc odległości nie mają u mnie znaczenia. Jeśli chodzi o zmiany to niestety kier bud twierdzi że przy zgłoszeniu wymiary zewnętrzne nie mogą być inne niż te w projekcie... ot i kłopoty ze zgłoszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 08.09.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Wyślij zapytanie do biura projektowego, czy wg nich zmiana grubości izolacji termicznej ściany (po uzyskaniu pozwolenia na budowę) jest zmianą istotną? IMHO nie powinno być problemu, ale może akurat wasz nadzór budowlany się czepia (choć z reguły nikt domków jednorodzinnych nie przychodzi odbierać). Aktualnie chyba ocieplenie domu jednorodzinnego nawet nie wymaga zgłoszenia robót budowlanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kartofelzmaslem 08.09.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Hej Zapewne zaraz zostanę zbesztany ale co tam Do tej pory nastawiony bylem tylko na pompę PW i w zasadzie miałem wybraną pompę oraz wykonawcę jednak plany swoje a życie swoje i siano się skończyło, a trzeba ogrzać podłogę Można w 2 zdaniach coś zasugerować? Dom parterowy 100m2, płyta fundamentowa 20-22cm z ogrzewaniem w płycie, pod płytą 20cm styroduru. ściany 20cm termoorganika 0,33. Poddasze jeszcze rozważam 40cm wełny lub piankę OK, wentylacja mechaniczna pewnie coś taniego zamontuję okna winergetic 3 szyby ozc 7200kWh na rok, projektowana strata ciepla 3900W + woda użytkowa Pompę PW chciałem 7kw z bojlerem CWU 200l Miałem wykonawcę pieca elektrycznego jednak okazał sie naciągaczem i nie chcę mieć z nim nic wspólnego. Będę mieszkał sam na razie więc wody niewiele zużyję. Jak wychodzę z domu o 8 to wracam koło 20 więc zależy mi na komforcie. Pewnie będzie taryfa nocna. Więc zapewne potrzebuję bojler na wodę użytkową 120-200l, nie widzę za dużego wyboru piecyków elektrycznych ale pewnie coś z serii kospel 8kw i potrzebuję też bufor czy wystarczy te 20cm fundamentu? Zainstaluje mi to każdy wykonawca od pieców by było poprawnie czy muszę się użerać i studiować temat od początku bo już mam dość przed montażem każdej pierdoły miesiąc studiów budowlanych, dekarskich, elektrycznych czy każdych innych, a i tak zawsze coś spaprają i zatuszują. Ile mnie to może wynieść jeszcze? z fundamentu wystają rurki wpięte do rozdzielacza na 13 pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 09.09.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Jak to "urósł"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 09.09.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Rozumiem. Cbyba lepiej kupic taki wolnostojacy agregat, wstawic go do garazy i podłączac tylko w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 11.09.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Mam ponad 5m z każdej strony więc odległości nie mają u mnie znaczenia. Jeśli chodzi o zmiany to niestety kier bud twierdzi że przy zgłoszeniu wymiary zewnętrzne nie mogą być inne niż te w projekcie... ot i kłopoty ze zgłoszeniem. Cieplowlasciwie.pl Tu chociaż orientacyjnie poznasz zapotrzebowanie budynku na ciepło. Ziemianarozdozu.pl - jak wyzej, a dodatkowo oszacujesz koszty ogrzewania po określeniu źródła ciepła To samo dla kolegi pytającego chwilę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.09.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 (edytowane) Mam ponad 5m z każdej strony więc odległości nie mają u mnie znaczenia. Jeśli chodzi o zmiany to niestety kier bud twierdzi że przy zgłoszeniu wymiary zewnętrzne nie mogą być inne niż te w projekcie... ot i kłopoty ze zgłoszeniem. Przepisy się w tym roku zmieniły. Jest tolerancja do 2%. Możesz spokojnie dołożyć styro. Tak twierdzą KB brata i geodeta. Edytowane 23 Września 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badyl18 27.09.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witajcie! Oczywiście macie rację - styropian na fundament bedzie 15, elewacja 20. Czy w takim razie warto Waszym zdaniem podjąć sie wyzwania kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 28.09.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Masz może policzone OZC? Wiesz jakie będzie zapotrzebowanie na ciepło tego budynku? Wtedy łatwiej byłoby coś doradzać. Ja idę w ogrzewanie kablami, bo teoretycznie finansowo wychodzi u mnie ok, ale też bardzo cieszy mnie samoobsługowość i bezawaryjność instalacji. Mam dość grzebania przy rurkach z wodą, odpowietrzania kaloryferów, boksowania się z piecem, instalatorami różnej maści itd. Włączam/wyłączam i grzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.09.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Masz może policzone OZC? Wiesz jakie będzie zapotrzebowanie na ciepło tego budynku? Wtedy łatwiej byłoby coś doradzać. Ja idę w ogrzewanie kablami, bo teoretycznie finansowo wychodzi u mnie ok, ale też bardzo cieszy mnie samoobsługowość i bezawaryjność instalacji. Mam dość grzebania przy rurkach z wodą, odpowietrzania kaloryferów, boksowania się z piecem, instalatorami różnej maści itd. Włączam/wyłączam i grzeje . Gratuluję wyboru kabli. Wbrew pozorom dzisiaj to jeszcze lepszy wybór niż kilka lat temu, bo mamy opcje z PV. Moc z 2 kWp i można takim klimatyzatorem grzać i chłodzić z kosmicznym COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietiak30 30.09.2017 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Witam wszystkich zarówno z COP 1 jak i tych co mają powyżej .U mnie 1.Mam prośbę,czy moglibyście doradzić w kwestii reku(wiem,że to nie ten wątek,ale ten śledzę i dzięki niemu mam kable ).Buda parterowa,jamnik,2 łazienki,kubatura do wentylowania max 330m3,potrzebuję dobrać reku,kanały już mam rozprowadzone z termoflexa ,potrzebne samo reku,w miarę sprawne i w miarę dobre,Jasiek kiedyś pisał o Tywencie.Tywent z tego co doczytałem ma wymiennik jakiś celulozowy,a ja mam pom.tech wraz z miejscem na reku pomiędzy wc z prysznicem,a łazienką,czy nie będzie za dużo wilgoci,gdyż kanały są odpowiednio 2.5 mb i 4 od skrzynki rozdzielczej,czy to nie zgnije za jakiś czas? Mam mozliwość kupienia w dobrej cenie Viteco hx 400,oczywiście to nie jest mój typ,ale może ktoś podesle coś konkretnie.Nie mam GWC,więc spręż raczej do 150,buda jest bardzo szczelna,bo w większości zelbet i poliuretan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.10.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Zacząłem grzać. COP=1, bez kominów, bez smrodu, bez noszenia opału i budowania kotłowni, drewutni. Już 7. sezon. I już 7. sezon spodziewam się kosztów ok. 1000 zł za CO grzane czystym prądem. Pozdrawiam kominkowców, którzy patrząc się w płonące, pachnące polana, myślą, że palą taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.10.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Zacząłem grzać. COP=1, bez kominów, bez smrodu, bez noszenia opału i budowania kotłowni, drewutni. Już 7. sezon. I już 7. sezon spodziewam się kosztów ok. 1000 zł za CO grzane czystym prądem. Pozdrawiam kominkowców, którzy patrząc się w płonące, pachnące polana, myślą, że palą taniej Brawo Ty! Pozdrawiam, bez dymu i smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.10.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Zacząłem grzać. COP=1, bez kominów, bez smrodu, bez noszenia opału i budowania kotłowni, drewutni. Już 7. sezon. I już 7. sezon spodziewam się kosztów ok. 1000 zł za CO grzane czystym prądem. Pozdrawiam kominkowców, którzy patrząc się w płonące, pachnące polana, myślą, że palą taniej Solidna izolacja robi swoje. Nie obrazisz się mam nadzieję, że zacytuję Twój wpis i innym fanom palenia ekogroszkami i bóg jeden wie czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.10.2017 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Cytuj gdzie się da! Może nowym inwestorom da do myślenia na co przeznaczać swój wolny czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.10.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Solidna izolacja robi swoje. ... E tam, przecież więcej niż 10cm styropianu nic nie daje Tak serio, to ważna jest solidna izolacja i to gdzie dom jest pobudowany. W mojej strefie klimatycznej dom kolegi ..._laika miałby koszt ogrzewania 1,5 raza większy. Co nie znaczy, że byłoby źle. Wprost przeciwnie, byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 12.10.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Witam mam nowo pobudowany dom parterowy 130mk powierzchni użytkowej, ocieplenie fundamentów 20cm styropian ,mury 20cm styropian grafitowy , oraz podłoga 20cm styropian i poddasze 30cm wełna ,Zamontowana Rekuperacja, chce założyć wodne ogrzewanie podłogowe na kocioł elektryczny Kospela z wbudowanym zasobnikiem wody 130l (kocioł trzeciej generacji Kospela) pytanie jakiej mocy musze założyć fotowoltanike aby pokryła mi koszty całego centralnego ogrzewania podłogowego , wody użytkowej i urządzeń elektrycznych (rodzina 3 osobowa) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.10.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Witam mam nowo pobudowany dom parterowy 130mk powierzchni użytkowej, ocieplenie fundamentów 20cm styropian ,mury 20cm styropian grafitowy , oraz podłoga 20cm styropian i poddasze 30cm wełna ,Zamontowana Rekuperacja, chce założyć wodne ogrzewanie podłogowe na kocioł elektryczny Kospela z wbudowanym zasobnikiem wody 130l (kocioł trzeciej generacji Kospela) pytanie jakiej mocy musze założyć fotowoltanike aby pokryła mi koszty całego centralnego ogrzewania podłogowego , wody użytkowej i urządzeń elektrycznych (rodzina 3 osobowa) ? Aby odpowiedziec na to pytanie trzeba obliczyc zapotrzebowanie na ciepło, oszacowac zuzycie bytowe i obliczyc zapotrzebowanie na cwu. Pierwsze w miare łatwo uzyskac bo wystarczy wykonac dokladne obliczenia ozc, oszacowanie zuzycia bytowego jest trudniejsze bo kazdy ma inne wymagania i nawyki, najłatwiej obliczyc zapotrzebowanie na cwu, przyjmuje sie srednio ok 1000 kWh/osoba*rok, w tym przypadku ok 3000 kWh. Po zsumowanie tych trzech skladników otrzymamy calkowite zapotrzebowanie na ciepło/energię. Przyjmuje sie ze 1 kW mocy zainstalowane to ok 1000 kWh energii rocznie. Załózmy ze całkowite zapotrzebowanie na energie to 10000 kWh, z prostego rachunku wynika ze wystarczyłoby 10 kW mocy zainstalowanej, ale nie jast tak prosto bo całej energii nie zuzyjemy na bieząco, częsc musimy oddac do sieci aby pózniej odebrac tyle ze tracimy 20%. Wynika z tego ze czesc zuzyjemy na bieząco czesc odbieramy z sieci i konieczna moc instalacji przekroczy 10 kW i wtedy pojawia sie kolejne obostrzenie bo przy instalacjach powyzej 10 kW mozemy odebrac tylko 70% energii oddanej do sieci co powoduje ze moc instalacji musi byc dodatkowo zwiekszona a tym samym zwiekszą sie koszty instalacyjne. Reasumujac bez dokładnych obliczen ozc i w miare dokladnego oszacowania zuzycia bytowego nie licz ze ktos poda dokladną moc instalacji fotowoltaicznej dla calkowitego pokrycia zapotrzebowania na energiie w twoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.10.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 1. OZC2. OZC3. Poczytaj cały ten wątek jak i wątek o PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 12.10.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 OLIMP FORUM Dziekuje za odp , podałem jak jest ocieplony dom.. a jak bym zrobił Taryfe G12w i załozył Fotowoltanike 10KW to bym płacił jeszcze jakies rachunki prócz przesyłowych ..? mniejwiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts