JTKirk 18.10.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Przy ogrzewaniu konwektorowmi grzejnikami. Doczytaj najpierw. te głupoty dalej pozostają głupotami. Mam znajomego, który ogrzewa dom szkieletowy(!) grzejnikami konwektorowymi właśnie. Dzięki taryfie G12w ma spore oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.10.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 te głupoty dalej pozostają głupotami. Mam znajomego, który ogrzewa dom szkieletowy(!) grzejnikami konwektorowymi właśnie. Dzięki taryfie G12w ma spore oszczędności. Jaki tryb życia ile osób w domu ile płaci?ja nie mówię że się nie da. Zależy od przypadku. Pisałem później o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Chciałem kupić PC ale to mi się zwróci za 20 lat. PC nie mogę wysterować Wattrouterem więc musiałaby chodzić cały czas lub w II taryfie. Nie mają sprężarek inwerterowych tylko prymitywne ON OFF. Zatem nie da się ich praktycznie wysterować tak żeby używały tylko energii PV bez dogladania systemu przy zmianie pogody. ? Wiekszość PC to już inwentery. Czasy się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Jaki tryb życia ile osób w domu ile płaci?ja nie mówię że się nie da. Zależy od przypadku. Pisałem później o tym. I gdzie te twoje wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.10.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Poleciłbym lepiej nieco ten domek doizolować tak czy inaczej. Nie opłaca się 2 taryfy. Dom tak jak pisałem doizolować oczywiście z rekuperacją i będzie naprawdę tanio. Jaki tryb życia ile osób w domu ile płaci?ja nie mówię że się nie da. Zależy od przypadku. Pisałem później o tym. ale po co skoro patrz wyżej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.10.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 ale po co skoro patrz wyżej?? Napisałem później i przeprosiłem że może zbyt pochopnie to ująłem. Że trzeba przeanalizować dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Napisałem później i przeprosiłem że może zbyt pochopnie to ująłem. Że trzeba przeanalizować dokładnie. Ale prosimy o twoje wyliczenia. Możesz nam wreszcie poza sloganami pokazać jakieś liczby??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.10.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ale prosimy o twoje wyliczenia. Możesz nam wreszcie poza sloganami pokazać jakieś liczby??? Oczywiście. Znajdę czas na zabawę z cyferkami to przedstawię na konkretnym przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Oczywiście. Znajdę czas na zabawę z cyferkami to przedstawię na konkretnym przykładzie. Nie na konkretnym, tylko na swoim! Tak trudno to podać? Boisz się liczb jak diabeł święconej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 18.10.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Nie na konkretnym, tylko na swoim! Tak trudno to podać? Boisz się liczb jak diabeł święconej wody. Liwko, pewnie nie podales mu ile styropianu na podlodze i na scianach. Jakbys podal to dostalbys odpowiedz- koszty beda satysfaksjonujace i bedzie Pan zadwolony. A na koniec podparte by to bylo "badaniem" za pomoca watomierza z supermarketu i paroma "eksperymentami myslowymi". Nie slyszales, ze on prowadzi badania, ktorych wyniki podwazaja wyniki uznaanych labolatoriow? Edytowane 18 Października 2017 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.10.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Nie na konkretnym, tylko na swoim! Tak trudno to podać? Boisz się liczb jak diabeł święconej wody. Już to raz liczyłem tutaj. Przeliczałem sens u siebie G13w oraz g12w. Wtedy na warunkach jakie miałem w tauronie nie opłacało mi się g12w analizując wszystkie dane. Bardziej g13w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.10.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam szanowne grono - analizował ktoś ostatnio, który dostawca energii najkorzystniejszy cenowo ?Teraz mam taryfę sprzedawcy - Tauron G12w (podkarpacie), taryfa mi pasi, ale może sprzedawcę wybrać innego?Wydzwaniają żeby mi sprzedać taryfę prąd z serwisantem - ale pewnie gdzieś jest haczyć...:/ bo oferta tańsza, jakiś tam serwis w cenie i umowa na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.10.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 nie daj się namówić na żadnego serwisanta(ani elektryka) jeśli nie musisz...sprowadza się to do dodatkowego ubezpieczenia z którego prawdopodobnie nigdy nie skorzystasz.... a jak już podpiszesz, to zrezygnować z tego nie można (tzn można, ale kosztuje 25zł za każdy miesiąc pozostały do końca umowy) Kosztuje toto 12,96zł/m (przy umowie na 3 lata) - więc jak będziesz robić kalkulacje, to uwzględnij to jako dodatkowy koszt Kolega ostatnio tak wtopił, bo do domku letniskowego wciśli mu co prawda tylko elektryka w pakiecie, ale też coś koło 5-6zł/m (jak dobrze pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Bardziej g13w. Nie ma G13w, jest tylko G13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.10.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Tak racja. Ale piszę W bo ona na podobnej zasadzie jest czyli weekendy i świeta i dni ustawowo wolne od pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.10.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Zapisałem się na dofinansowanie do pv i pc pw.Fundacja eko dom z Bielska.5kwp + pc pw około 6kw.Jeśli coś z tego wyjdzie, to przy wstępnej analizie, zostaje przy taryfie g12w.Nie opłaca się przechodzić na g11.Panele wyprodukuje wystarczająca moc, by to zużyć na bytowy. Na CO, to będę mieć tani nocny z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.10.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Falowniki jednofazowe umożliwiają przepięcie PV i odbiorników na jedną fazę co omija brak bilansowania międzyfazowego. Awaria jednego falownika jednofazowego to 1/3 zmniejszenia produkcji, a nawet brak zmniejszenia produkcji w okresie od jesieni do wiosny, bo przepinamy panele na drugi. Trzy falowniki jednofazowe to trzy osobne algorytmy MPPT. Ale po co przepinać, jak mogę równomiernie rozłożyć obciążenie na 3 fazy, poza tym jak przepniesz wszystko pod 1 fazą i nagle przyjdą duże chmury a potrzeba będzie zasilić te odbiorniki to poleci główne zabezpieczenie przed licznikowe. po drugie falownik 3 fazowy ma przynajmniej 2 MPPT także ja nie zdecydował bym się na 3 falowniki. lepiej 1 a porządny. P.s. Przecież działa bilansowanie międzyfazowe, skąd masz informację że jest inaczej. W regionie śląska na pewno bilansują, potwierdzone wśród użytkowników Edytowane 20 Października 2017 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.10.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 1igor1 ty czym grzejesz CWU? Ja grzeję zwykłym bojlerem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.10.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Ja grzeję zwykłym bojlerem elektrycznym taryfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.10.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Ale po co przepinać, jak mogę równomiernie rozłożyć obciążenie na 3 fazy, poza tym jak przepniesz wszystko pod 1 fazą i nagle przyjdą duże chmury a potrzeba będzie zasilić te odbiorniki to poleci główne zabezpieczenie przed licznikowe. po drugie falownik 3 fazowy ma przynajmniej 2 MPPT także ja nie zdecydował bym się na 3 falowniki. lepiej 1 a porządny. P.s. Przecież działa bilansowanie międzyfazowe, skąd masz informację że jest inaczej. W regionie śląska na pewno bilansują, potwierdzone wśród użytkowników Mam instalację już ponad dwa lata. Ty piszesz tak jak byś teoretyzował na podstawie tego co Ci się wydaje. Np. teraz mam zużycie ciągłe 300W. Chcę włączyć czajnik 2kW. PV produkuje 1500W. Jeżeli rozłożę równomiernie na trzy fazy (PV1500/3=500, konsumpcja 300W/3=100), to czajnik pobierze mniej więcej 2000W moc - 400 W nadprodukcja na tej fazie = 1600 W z sieci. Gdybym wszystko spiął na jedną fazę, to czajnik pobierze z ZE 2000-1200-300=500W. Rozumiesz różnicę? Równomierne obciążanie faz to mit. Ja bym chciał mieć 10-20 kW na jednej fazie, a nie na trzech. Piszesz że falownik trójfazowy ma 2MPPT, ale to mniej niż trzy falowniki jednofazowe mające minimum 3MPPT. Nie rozumiem argumentu że trójfazowy jest porządny a jednofazowy już nie. To jakieś brednie. Mam trzy falowniki SMA i Froniusa w zapasie. Czy ta firma jest wystarczająco porządna? Znasz lepsze? PS Bilansowanie międzyfazowe nie działa. To mit. ZE łamią prawo. Wiem to z obserwacji licznika. To oczywiste i łatwe. Ponadto mój licznik fabrycznie nie ma takiej funkcji jak bilansowanie międzyfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts