eprom 26.02.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 U mnie dzisiaj z rana było - 24 st C, zużycie energii w ciągu doby 60kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Pytanie do osób przerabiających już taki temat: ile musi być opóźnienia na liczniku 2 taryfowym, żeby licznik kwalifikował się do wymiany? Mam ten cyfrowy i się rozjechał już jakieś 8-9 minut. 3 min/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 27.02.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 U mnie dzisiaj z rana było - 24 st C, zużycie energii w ciągu doby 60kWh Czyli 15 PLN/dobę, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.02.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 minął u mnie rekordowy luty - 768 kWh. chłodno prawie jak w styczniu zeszłego roku, za to słońca jakby mniej. cały sezon - 2691 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.02.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 minął u mnie rekordowy luty - 768 kWh. chłodno prawie jak w styczniu zeszłego roku, za to słońca jakby mniej. cały sezon - 2691 kWh Ile kWh idzie Ci przy mrozach? I jakie one są w Twoim regionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.02.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Ile kWh idzie Ci przy mrozach? I jakie one są w Twoim regionie? teraz to już nawet nie wiem, bo sprawdzam licznik raz w miesiącu. temperatury w nocy około -15, w dzień trochę powyżej -10. w zeszłych latach nigdy nie poszło więcej niż 50 kWh, w tym raczej też nie. różnica taka, że mamy znacznie mniej zysków bytowych, a rok temu w styczniu przy mrozach mocno świeciło słońce, dzięki czemu w tamtym czasie szło około 30-35 kWh na dzień (pomimo, że temperatury były w nocy poniżej -20). jak idzie 50 kWh na dobę to nie z powodu strat domu, ale przy nagłym spadku temperatury i potrzebie podgrzania płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.03.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Tu też wrzucę info, bo informacja chyba ciekawa: W Fortum jest promocja '10h prądu za darmo' przez pół roku (tania taryfa). Warunkiem wg www jest aktualna przynależność do G11. Jednak w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że przy zużyciu rocznym <10.000 kWh, wydają nieraz zgody na skorzystanie z oferty nawet gdy jesteśmy aktualnie w innej niż G11 taryfie.Po przesłaniu faktur od obecnego sprzedawcy, dostałem taką zgodę, choć jestem w G12r! Przejście jednak zrealizuję przed następnym sezonem grzewczym by większość grzania CO i CWU mieć za free. Mówią, że zmiana sprzedawcy ma trwać ok. 2 miesięcy, więc ustaliłem, że proces zmiany zaczynamy 15.08.2018 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Tu też wrzucę info, bo informacja chyba ciekawa: W Fortum jest promocja '10h prądu za darmo' przez pół roku (tania taryfa). Warunkiem wg www jest aktualna przynależność do G11. Jednak w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że przy zużyciu rocznym <10.000 kWh, wydają nieraz zgody na skorzystanie z oferty nawet gdy jesteśmy aktualnie w innej niż G11 taryfie. Po przesłaniu faktur od obecnego sprzedawcy, dostałem taką zgodę, choć jestem w G12r! Przejście jednak zrealizuję przed następnym sezonem grzewczym by większość grzania CO i CWU mieć za free. Mówią, że zmiana sprzedawcy ma trwać ok. 2 miesięcy, więc ustaliłem, że proces zmiany zaczynamy 15.08.2018 r. A jaki jest czas trwania umowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.03.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Bezterminowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Bezterminowa. Niby tak piszą na stronie, ale w umowie jest taki zapis: "§ 3 1. Umowa zawarta została na czas określony – do końca okresu wskazanego w Załączniku nr 2 do umowy. " A cennikach podana jest data 31.12.2020r. więc o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.03.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) A załącznik nr 2 wskazuje: 'na czas nieokreślony'. Umowa generalna jest jedna do różnych załączników nr 2 - wg mnie i odpowiedzi konsultanta, bo też poruszałem ten problem. Zresztą, po okresie pół roku, ceny są lepsze niż mam teraz. Dochodzi wprawdzie opłata handlowa 9,90 zł brutto/miesiąc, ale sumarycznie i tak będę do przodu. Ceny brutto za energię, bez przesyłu. Pierwsze pół roku:I: 0,2951II: 0,0000 Po pół roku:I: 0,3813II: 0,1729 Aktualnie mam w G12r:I: 0,3994II: 0,1806 Edytowane 1 Marca 2018 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 czyli po pół roku można spokojnie wypowiedzieć umowę ??? Jeśli tak, to biorę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Tu też wrzucę info, bo informacja chyba ciekawa: W Fortum jest promocja '10h prądu za darmo' przez pół roku (tania taryfa). Warunkiem wg www jest aktualna przynależność do G11. Jednak w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że przy zużyciu rocznym <10.000 kWh, wydają nieraz zgody na skorzystanie z oferty nawet gdy jesteśmy aktualnie w innej niż G11 taryfie. Po przesłaniu faktur od obecnego sprzedawcy, dostałem taką zgodę, choć jestem w G12r! Przejście jednak zrealizuję przed następnym sezonem grzewczym by większość grzania CO i CWU mieć za free. Mówią, że zmiana sprzedawcy ma trwać ok. 2 miesięcy, więc ustaliłem, że proces zmiany zaczynamy 15.08.2018 r. A jeżeli jestem już 4 roki klientem fortum i umowa kończy mi się z końcem br to czy też można skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.03.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Promocja '10h za darmo' jest do końca tego roku. Zadzwoń do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Zadzwoń do nich. Już 45 min. oczekuję na konsultanta i dalej słucham muzyczki ... Edytowane 1 Marca 2018 przez Barth3z literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.03.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Lepiej przez formularz poproś o kontakt. Zadzwonią jutro minął u mnie rekordowy luty - 768 kWh. chłodno prawie jak w styczniu zeszłego roku, za to słońca jakby mniej. cały sezon - 2691 kWh Luty 660 kWh, cały sezon 2460 kWh. U mnie znów na Pomorzu dużo słońca - robi robotę. Edytowane 4 Marca 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso1 04.03.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, jestem na etapie projektu. Parterówka bez poddasza ok. 100 m2, podłoga i ściany 20 cm styropianu, strop 30-40 cm wełny. Wg ciepłowłaściwe wychodzi zapotrz. na energię do ogrzewania 6000 kWh/rok. Powiedzmy, że w wyniku błędów wykonawczych będzie 7000 kWh/rok. Czy ja mam się pchać w jakieś pompy ciepła za 25 tys.? Chcę mieć podłogówkę wodną na całej powierzchni oraz prosty kocioł elektryczny w II taryfie więc wszyscy znajomi pukają się w czoło. Proszę o opinię, może ja coś źle liczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.03.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, jestem na etapie projektu. Parterówka bez poddasza ok. 100 m2, podłoga i ściany 20 cm styropianu, strop 30-40 cm wełny. Wg ciepłowłaściwe wychodzi zapotrz. na energię do ogrzewania 6000 kWh/rok. Powiedzmy, że w wyniku błędów wykonawczych będzie 7000 kWh/rok. Czy ja mam się pchać w jakieś pompy ciepła za 25 tys.? Chcę mieć podłogówkę wodną na całej powierzchni oraz prosty kocioł elektryczny w II taryfie więc wszyscy znajomi pukają się w czoło. Proszę o opinię, może ja coś źle liczę? I mają rację w kwestii wodnej podłogówki. Co do ogrzewania prądem oczywiście że warto ale bez żadnych kotłow. Dlaczego chcesz ogrzewa c wode żeby ogrzewac podłoge śżeby ogrzewać powietrze? nie lepiej wyeliminować wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso1 04.03.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Chcę mieć możliwość podpięcia innego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.03.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) No to jest jakieś wytłumaczenie , ale z 2 strony kiedy i po co ? Nie lepiej od razu zdecydować się na konkretne rozwiązanie ? Domyślam że w grę wchodzi PC. Nie zawsze jednak musi to być gruntowa może być tańsza i równie dobra powietrzna a wtedy można mieć ogrzewanie nadmuchowe z rekuperacja i klimą jako system zintegrowany a ogrzewanie wodne nie jest wymagane z resztą charakteryzuje się oną znaczną bezładnością Atutem ogrzewania elektrycznego warunkującym jednocześnie jego oszczędność jest bardzo precyzyjne sterowanie podłogówka wodna odbiera te możliwość i czyni takie rozwiązanie nieekonomicznym. Zresztą sam najlepiej zdecyduj , nikt za ciebie decyzji nie podejmie i będzie się potem męczył płacąc za te decyzje w postaci rachunków. Edytowane 4 Marca 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts