Tomek B.. 05.03.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 No właśnie jak to wygląda z PV i taryfami? Ja mam g13 jak oni to później liczą? Licznik dwukierunkowy zlicza energię wysłaną do sieci w taki sposób, w jaki zostanie zaprogramowany. Wszystko zależy od tego jaką wybierze się taryfę. G11 - całodobowo G12 - wysyłanie do sieci w godzinach 13 -15 / 15 - 17 zliczane w II strefie. G12 - wysyłanie do sieci w godzinach 13 - 15 / 15 - 17 i całe weekendy zliczane w II strefie G13 - zliczanie tak samo jak godziny i cenniki poszczególnych stref Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 06.03.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Licznik dwukierunkowy zlicza energię wysłaną do sieci w taki sposób, w jaki zostanie zaprogramowany. Wszystko zależy od tego jaką wybierze się taryfę. G11 - całodobowo G12 - wysyłanie do sieci w godzinach 13 -15 / 15 - 17 zliczane w II strefie. G12 - wysyłanie do sieci w godzinach 13 - 15 / 15 - 17 i całe weekendy zliczane w II strefie G13 - zliczanie tak samo jak godziny i cenniki poszczególnych stref Według jakich stawek, bo z tego co wiem to przy panelach do 3kWp jest 0,75 zł za 1kwh a jaka jest stawka w taniej taryfie jak ktoś ma g12w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.03.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Według jakich stawek, bo z tego co wiem to przy panelach do 3kWp jest 0,75 zł za 1kwh a jaka jest stawka w taniej taryfie jak ktoś ma g12w? Ale o jakich stawkach piszesz. Są opusty, według których energię oddaną do sieci odbierasz ponownie. Liczniki dwukierunkowe zliczają wszystko w przedziałach czasowych poszczególnych taryf. Oddajesz do sieci w godzinach drugiej strefy to potem odbierasz tylko w drugiej strefie. Jeśli oddasz większość w pierwszej strefie a dużo zużyłeś strefy drugiej, to po rozliczeniu energii w pierwszej strefie przerzucają to na drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 06.03.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Ok, dostałem ofertę od pewnej firmy na zakup paneli w abonamencie, na zasadzie że rachunki za prąd biorą na siebie a ja płacę abonament, przy moim zużyciu wyliczył miesięczna kwotę abonamentu 279 zł, i nie płacę nic dodatkowo za prąd. Abonament płatny przez 10 lat, moc paneli 4,5kWp. Czy ktoś korzysta z takiej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.03.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Ok, dostałem ofertę od pewnej firmy na zakup paneli w abonamencie, na zasadzie że rachunki za prąd biorą na siebie a ja płacę abonament, przy moim zużyciu wyliczył miesięczna kwotę abonamentu 279 zł, i nie płacę nic dodatkowo za prąd. Abonament płatny przez 10 lat, moc paneli 4,5kWp. Czy ktoś korzysta z takiej oferty? http://solaris18.blogspot.com/search?q=pv+w+abonamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.03.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Wiadomo, przepłacać się w takim przypadku, tylko zastanawia mnie jak to jest ze nie płacę za prąd, czy instalacja jest w stanie pokryć całe zapotrzebowanie? Roczne zużycie mam 13mwh, a instalacje mi zaproponowali 4,5kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.03.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Wiadomo, przepłacać się w takim przypadku, tylko zastanawia mnie jak to jest ze nie płacę za prąd, czy instalacja jest w stanie pokryć całe zapotrzebowanie? Roczne zużycie mam 13mwh, a instalacje mi zaproponowali 4,5kwp Zapewne wzięli pod uwagę przeciętne zużycie energii elektrycznej przez gospodarstwo domowe - 4000 kwh/rok. Edytowane 7 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mld 07.03.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich, dosyć długo czytam już forum muratora, kojarzę już niektóre nicki, które przewijają się w różnych wątkach. Przygotowuję się do budowy domu szkieletowego do 100m2 powierzchni użytkowej, nieduży domek z poddaszem użytkowym, dachem dwuspadowym, jedną lukarną, bez okien dachowych o ile to tylko możliwe. Przebrnąłem przez wątek o płytach fundamentowych i już wiem, że chcę budować na płycie. Drugą, trudniejszą decyzją jest wybór ogrzewania. Czytałem cały wątek o panelach na podczerwień, ale mnie to nie przekonuje. Skłaniam się ku kablom grzejnym, bo warunkiem jest ogrzewanie bezobsługowe. W domu ma być kominek, ale bardziej dla przyjemności i w razie braku prądu, niż jako urządzenie grzewcze. Zastanawiam się nad klimatyzacją do dogrzewania i chłodzenia latem, głównie dlatego, ze posiadam 2 klimatyzatory kompletne, sprawne i niewiele używane. Taki: AUX ASW-H09A4 / EFR1 i taki: Fujitsu ASYG09LECA > 2,5 kW. Pytanie moje, czy warto przenosić je do nowego domu? Który z nich jest lepszy i czy da się je na przykład zamontować lepszy do dogrzewania parteru, słabszy do dogrzewania poddasza. Jakie optymalne ocieplenie powinien mieć dom szkieletowy do grzania prądem. Ja planuję tak: 15 cm wełny twardej na zewnątrz, 15 cm wełny miękkiej wewnątrz. Pod płytę fundamentową XPS 20 cm lub 10 cm XPS pod płytę i 10 cm EPS pod wylewkę (nie wiem która opcja jest korzystniejsza). Jakie ocieplenie w dach? Wiem sporo pytań, ale to tylko część tych które mi się nasunęły czytając przez wiele godzin Wasze posty. Aha i jeszcze jedna rzecz, jak to jest z tymi normami, czy przy takich założeniach dostanę pozwolenie na budowę, czy mogę wpisać kominek jako częściowe źródło energii, a reszta kable, aby spełniło to normy, przy założeniu, że uzyskam pozwolenie na budowę przed 01 stycznia 2021. Edytowane 7 Marca 2018 przez mld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 mld, jeśli mały i ciepły domek to kable wyjdą najtaniej (ja za kable na 145m2 zapłaciłem 3tys. zł). Dodatkową zaletą jest płyta fundamentowa, która będzie dobrym buforem dla grzania w 2 drugiej taryfie. Co do izolacji, jeśli chodzi o płytę, to lepiej dać 20cm XPS pod, ponieważ lepiej wykorzystasz właściwości akumulacyjne płyty. Taniej jednak będzie dać 10 pod i 10 nad ale jednak kosztem mniejszej bezwładności. Sam musisz wybrać. A może wystarczy tańszy EPS pod płytę dla takiego domu ? Musiałbyś zapytać projektanta płyt. Co do ogrzewania splitami, to wg mnie tylko w okresach przejściowych, i sądzę, że skoro masz już jakieś splity to warto je zamontować. Polecam Ci zrobić OZC, żeby wiedzieć ile będziesz płacił rocznie za ogrzewanie. Na podstawie tych obliczeń będziesz mógł policzyć, czy nie warto dorzucić jeszcze izolacji. Zwróć jednak dużą uwagę na szczelność takiego domu. W przypadku szkieletowego domu izolowanego wełną to jedno z najważniejszych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mld 08.03.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 A to OZC to się robi na podstawie czego? Na podstawie projektu teoretycznie? Ile kosztuje taki dokument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 09.03.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Co do izolacji, jeśli chodzi o płytę, to lepiej dać 20cm XPS pod, ponieważ lepiej wykorzystasz właściwości akumulacyjne płyty. Taniej jednak będzie dać 10 pod i 10 nad ale jednak kosztem mniejszej bezwładności. Sam musisz wybrać. A może wystarczy tańszy EPS pod płytę dla takiego domu ? Musiałbyś zapytać projektanta płyt. Hmm sama płyta jest przecież tylko elementem konstrukcyjnym i izolującycm a rolę akumulatora ciepła spełnia wylewka ok 10cm na izolacji około 20cm połozonej na płycie. Sama płyta raczej niezbyt uczestniczy z procesie akumulacji. Tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Tak mi sie wydaje. Tu masz całkowitą rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mld 09.03.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ale to jak pójdzie 20cm XPS pod płytę, to pod wylewkę się już nie daje styropianu? Czy daje się tylko cienką warstwę. Druga sprawa, rwojtek - widzę, że masz w stopce OZC by Asolt, na podstawie czego robi się OZC, na jakim etapie i ile ono mniej więcej kosztuje)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ale to jak pójdzie 20cm XPS pod płytę, to pod wylewkę się już nie daje styropianu? Czy daje się tylko cienką warstwę. Druga sprawa, rwojtek - widzę, że masz w stopce OZC by Asolt, na podstawie czego robi się OZC, na jakim etapie i ile ono mniej więcej kosztuje)? Na temat OZC pytaj asolta, wszystko Ci powie co i jak i ile kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 09.03.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Tu masz całkowitą rację. Wiem ze mam racje, bo jak ciepło z płyty będącej pod 20cm styropianu przenika do pomieszczenia . Po to jest izolacja aby izolować. Akumuluje wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Wiem ze mam racje, bo jak ciepło z płyty będącej pod 20cm styropianu przenika do pomieszczenia . Po to jest izolacja aby izolować. Akumuluje wylewka. rwojtek napisał Ci, że masz rację, ale tylko w tym "że ci się wydaje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 rwojtek napisał Ci, że masz rację, ale tylko w tym "że ci się wydaje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mld 09.03.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Czyli jak jest z tą płytą bierze udział w akumulacji, czy tylko wylewka? I czy pomiędzy płytą a wylewką musi być warstwa izolacji. Jak wiecie to się podzielcie, bo wydaje mi się to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Czyli jak jest z tą płytą bierze udział w akumulacji, czy tylko wylewka? I czy pomiędzy płytą a wylewką musi być warstwa izolacji. Jak wiecie to się podzielcie, bo wydaje mi się to trochę mało. Niech wypowiedzą się świadomi posiadacze płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Czyli jak jest z tą płytą bierze udział w akumulacji, czy tylko wylewka? I czy pomiędzy płytą a wylewką musi być warstwa izolacji. Jak wiecie to się podzielcie, bo wydaje mi się to trochę mało. Wyobraź sobie, że kable w dolnej części wylewki szybciej ogrzeją płytę fundamentową niż powietrze w domu. - https://en.wikipedia.org/wiki/Underfloor_heating Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts