Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przypadku dywagacji czy grzać prądem czy PC istotna jest również wielkość budynku, o ile w przypadku domków do 150m2 dobrze ocieplonych faktycznie kable + CWU grzana w II taryfie jest niezłą opcją. To przy budynkach 250-300m2 jest to już mocno dyskusyjne.

Jeśli się zabierasz za dom ponad 250 m2 i masz problem żeby zapłacić za PC to znaczy, że Cię na ten dom nie stać.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz rację, problem jest w naszych głowach..które są "nafaszerowane" przykładami jak to ktoś robi nas w balona i trudno zaufać nowościom, kiedy konkretnych, namacalnych przykładów brak.

Nie znam nikogo, grzejącego kablami, który by mi pokazał koszty.]

Słabo szukasz. Ja już odwiedziłem takich domów z 8, wszystkie z forum i sam takowy popełniam obecnie.

Jeśli się zabierasz za dom ponad 250 m2 i masz problem żeby zapłacić za PC to znaczy, że Cię na ten dom nie stać.

Czytaj kolego ze zrozumieniem -napisałem że kable w domach większych niż 200-250m2 są wątpliwym wyborem.

Ten ma 310m2 (140 m2 poddasze nieużytkowe ) + 210 m2 siostra ( 80m2 poddasze nieuzytkowe ) 2s.jpg pompy też stoją 20160902_182455.jpg

Edytowane przez surgi22

Albo wręcz przeciwnie - stać go gdyż potrafi liczyć. "Problem" PC jest taki, że jej cena rośnie z każdym kW mocy podczas gdy dla, np gazu i niestety dla paliw stałych jest niezmienna. Mowa o mocy instalacji.

Witajcie,

Mam pytanie dom 159 m2 + garaż 38 m2. Zapotrzebowanie budynku na ciepło 39,8 Kwh. Pytanie następujące: czy warto pomieszać systemy grzewcze i w sypialniach dać kable lub maty grzewcze ze względu na szybką zmianę temperatury a także sterowalność a reszta domu wodna podłogówka?????

W całym domu mają być panele podłogowe, oprócz łazienek,wiatrołapu i pralni. Na dachu będzie 4KW PV.

Straszą znaczącym wzrostem cen prądu.

Dlatego zastanawiam się nad podpisaniem umowy z Tauronem gliwickim na 3 lata.

Ceny w g12w to 19/40z hakiem. Plus przesył i pozostałe opłaty. Cennik ważny do końca lipca.

Jutro chcę podjechać i podpisać lojalkę na 3 lata. Aktualna umowę mam do końca września.

Co o tym myślicie?

Straszą znaczącym wzrostem cen prądu.

Dlatego zastanawiam się nad podpisaniem umowy z Tauronem gliwickim na 3 lata.

Ceny w g12w to 19/40z hakiem. Plus przesył i pozostałe opłaty. Cennik ważny do końca lipca.

Jutro chcę podjechać i podpisać lojalkę na 3 lata. Aktualna umowę mam do końca września.

Co o tym myślicie?

Też mi się umowa kończy i niestety trzeba będzie coś wybrać obecnie mam fortum/PGE (OSD) , i zastanawiam się na Enigą Spzredawcy maja ceny kroczące do 2021 roku progresywnie, co by oznaczało że jakieś podwyżki są planowane.

Nigdzie nie znalazłem, ma ktoś może kable pod podłogą ze starych dech?

Oprócz tego, że są stare, to mierzą tak z 4cm grubości, mają być ułożone na pióro-wpust (podłoga na gruncie z izolacją ok 20cm).

Chciałbym położyć pod deski kable - jako dodatkowe źródło ciepła do dogrzewania w najzimniejsze dni.

Zastanawia mnie tylko grubość desek, bo wszyscy producenci mówią o 20-25mm deski max.

Na ile te 4cm są przeciwskazaniem dla kabli?

• 4 weeks później...
Ktos cos wie gdzie teraz najtaniej prad?

Duon/Fotrun masakrycznie podniósł cennik

Wypowiadac bede im umowe / tzn przenosil sie gdzies indziej

też mi się kończy umowa

jak robiłem niedawno rozeznanie, to bodajże Pulsar Energia wyglądał nieźle...w zasadzie żadna inna oferta nie była godna uwagi poza Tauronem (celuję w G12w)

Ale jak do końca roku podejmę decyzję o montażu PV, to wracam do Tauronu...

Ktos cos wie gdzie teraz najtaniej prad?

Duon/Fotrun masakrycznie podniósł cennik

Wypowiadac bede im umowe / tzn przenosil sie gdzies indziej

Dziś podpisałem na 2 lata

Screenshot_2018-08-31-17-29-59-341_com.android.chrome.jpg

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-elektrykiem-24h

To mój dostawca. Tauron gliwicki.

Nie miałem czasu szukać. Taryfa g12w.

Opłata za elektryka to 10zl z hakiem. Przy umowie na czas nieokreślony jest 4zl z hakiem.

Edytowane przez klaudiusz_x

klaudiusz, a brałeś pod uwagę taryfę G13 ? Bo zaczynam się przyglądać i porównywać G13 z G12w i wygląda to dobrze. Co prawda tania taryfa jest trochę droższa niż w G12w, ale jest dużo więcej godzin taniej taryfy. Weekendy i dni ustawowo wolne od pracy też są w taniej taryfie.(jeśli układ pomiarowy na to pozwala)

Ja z moim urządzeniem grzewczym i tak wypadałem poza tanią taryfę (całkiem sporo), więc powinno być dobrze...

klaudiusz, a brałeś pod uwagę taryfę G13 ? Bo zaczynam się przyglądać i porównywać G13 z G12w

Ta taryfa jeszcze w zeszłym roku nie była u mnie dostępna. Jakoś ją pominąłem w kalkulacjach.

Teraz mam w g12w 30/70% droga/tania, więc ok. A do zimy mam zamiar bufor zmontować, więc powinno być ok. Wylewki mam anhydrytowe.

ano nie była. Sam bym na to nie zwrócił uwagi, gdyby nie post Asolta w innym wątku. Wygląda na to, że teraz jest już dostępna we wszystkch okregach Tauronu. To musi być jakaś świeża sprawa, bo na niektórych stronach dalej się nie wyświetla ;) Ja mam w G12w też około 70% w taniej - a w ciągu tygodnia w G12w jest 58% godzin taniej taryfy(pomijając dni ustawowo wolne od pracy). W G13 zimą(1.10 - 31.03) jest to 67% a latem jest to nawet aż 73%. Traktując szczyt przedpołudniowy i popoludniowy jako drogą taryfę, a pozostałe godziny jako tanią taryfę, to powinno wyjść mi taniej niż teraz...

Z g13 korzystam od 2 lat. Jest dobrze, zwłaszcza to że wszystkie weekendy i świata jest tanio. Przed poludniem też tak bardzo źle nie jest 0,50 zł/kWh. Przez pół roku (letnie) najdroższa jest tylko od 19-22, a zimą 16-21. Średnia tygodniowa cena pradu. Lato - 0,35384 zima - 0,38509 zł/kWh brutto.

• 2 weeks później...

Witam,

Jaki sterownik byście polecili do wodnej podłogówki? (wylewka 10cm)

Oczywiscie grzanie w taniej taryfie.

Czy Tc 910 będzie dobry?

http://termoplus.pl/produkt/termostaty/tc910/

Mam Pnb z 2016r i ogrzewanie czystym prądem.

Dom parterowy bez komina, jeden rozdzielacz podłogówki 12 pozycyjny.

Edytowane przez Elromano