eprom 29.09.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Ja tam jestem zadowolony z wyniku, jakbym miał płacić 1000 zł mniej i grzać ekogroszkiem to wolę jednak prądem za drugie tyle. Nie muszę magazynować opału, nie muszę wynosić popiołu, czysto i bezobslugowo, do tego kocioł kosztował mnie tylko 2400. Za kocioł do groszku musiałbym więcej zapłacić a za pompę ciepła tyle, co mi przez 20 lat pójdzie na różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 29.09.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Ja tam jestem zadowolony z wyniku... Raczej chodziło o to, że coś jest nie tak, bo duże zużycie. Wg opisu dom masz calkiem dobrze izolowany, a zużycie jak w "starej budzie". Osobiście mam co prawda mieszkanie 80m2, ale na poddaszu i słabo izolowane. Ściany różne trochę z 1 maxa, trochę Ytong 20 cm, a część 24 cm i całość ocieplona 10 cm. Sufit podwieszony pod dachem i tylko 20 cm wełny mineralnej. Ogrzewanie centralne - bufor z grzałką. Grzalem nią co prawda dopiero od konca listopada (wczesniej węglem, ale niewiele w sumie spalilem) i zużyłem 3700 kWh z czego prawie 500 kWh to strata na buforze, który stoi w garażu 3 piętra niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.09.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Raczej chodziło o to, że coś jest nie tak, bo duże zużycie. Wg opisu dom masz calkiem dobrze izolowany, Czyli mógłbym mieć mniejsze zużycie? W takim razie jak znaleźć przyczynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 29.09.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Czyli mógłbym mieć mniejsze zużycie? W takim razie jak znaleźć przyczynę? Nie zostało jeszcze wspomniane jaką masz temp. U mnie mam na dzień 22,2 *C, a noc 21, 8*C. Jaką masz wentylację? Jaki okap (wyciąg czy filtr) i jak czesto używany. Edytowane 29 Września 2018 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 29.09.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Czyli mógłbym mieć mniejsze zużycie? W takim razie jak znaleźć przyczynę? Właśnie o to chodziło że masz niewspółmiernie wysokie zapotrzebowanie. Od czego zacząć to sprawdzić okna i ich przyleganie do ram, drzwi wejściowe. Ale najczęściej pomimo dobrego ocieplenia powodem wyziębiania się budynku to nieszczelności pomiędzy izolacją fundamentu a ściany. Jeżeli ocieplenie ściany jest klejone tradycyjnie na placki to tworzy się tam szczelina i efekt komina. Znam budynki robione przez firmy lub deweloperów i jest to najczęściej występujący błąd, nawet potrafią się pokazać ciemne placki na ścianach wewnątrz pomieszczeń. Jak jest tam założona listwa startowa warto się schylić i trochę pianki psiknąć. No i jaką temperaturę macie w domu. Przy +24C to jest prawie normalne zużycie, ale przy +21C to trzeba sprawdzić gdzie może uciekać ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.09.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Temperatury mam: salon, kuchnia. Korytarz, łazienka 23-24 stopnie, pokój dziecka, gabinet i sypialnia 21 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.09.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Temperatury mam: salon, kuchnia. Korytarz, łazienka 23-24 stopnie, pokój dziecka, gabinet i sypialnia 21 stopni. W sezonie grzewczym? Czy teraz? Grzejesz już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.09.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 To temperatury utrzymywane w sezonie grzewczym, ale teraz zacząłem trochę grzać aby podłoga była ciepła, to w salonie mam 26st, w korytarzu i lazience 24, a w pokojach po 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 30.09.2018 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Czyli ciepłolubni jesteście, a wentylację jaką masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.09.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Wentylacja mechaniczna provent Mistral 300. Jeżeli chodzi o ocieplenie to klej pod styro był rozprowadzany na tzw kopertę, nie na placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.09.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jeżeli chodzi o ocieplenie to klej pod styro był rozprowadzany na tzw kopertę, nie na placki. I co z tego? To różnicy nie robi a nawet może wyjść gorzej niż tradycyjne placki z ramką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.09.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Kolego eprom, wcześniej już pisałem. Żaden z forumowiczów Tobie obecnie doradzających nie mieszka w V strefie klimatycznej jak Ty więc mogą się wymądrzać i mówić Tobie, że masz za duże zużycie. Mój domek wg asolta potrzebuje około 10 000 kWh na ogrzewanie w sezonie (-22/22), a mamy podobnie ocieplone domki więc porównaj to sobie proporcjonalnie do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.09.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 No tak, ale czy w takim wypadku, jak już trzy sezony mam za sobą warto wyliczać OZC? Pamiętam że przed wyborem ogrzewania zabrakło czasu na te wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.09.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 No tak, ale czy w takim wypadku, jak już trzy sezony mam za sobą warto wyliczać OZC? Pamiętam że przed wyborem ogrzewania zabrakło czasu na te wyliczenia. OZC masz na rachunku za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 30.09.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Nie rób żadne OZC, tak jak klaudiusz_x napisał masz go w rachunku a zużycie dla V strefy masz w średniej wiec olej to. I tak trzymasz wysoką temperaturę pomieszczeń więc wszystko wygląda dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 01.10.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 OK, tak trochę się wystraszylem, że może gdzieś mi ciepło ucieka, tylko faktycznie moja strefa jest chyba najzimniejsza, ale jak pisałem wcześniej jestem zadowlony puki co z kosztów, sąsiad pali węglem i wydaje ok. 3000 zł za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 02.10.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Może dacie znać czy już druty i grzałki są "odpalone".Pompiarze już grzeją, gazownicy też a u was jak jest. Ja na razie korzystam z akumulacji płyty i słoneczka, ale jak spadnie jej temperatura do 21,5*C to odpalę grzałki w buforze. W tej chwili ma 22,2*C więc jeszcze kilka dni pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 02.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Może dacie znać czy już druty i grzałki są "odpalone".Pompiarze już grzeją, gazownicy też a u was jak jest... Grzałki odpalę jak przyjdą mrozy W tym roku założyłem sobie klimę i do grzania też jest super. Grzeje od 7dni i zużyło 18,2 kWh. Gdyby tak było cały miesiąc to wychodzi 78 kWh/m-c. Na buforze ma około 90 kWh straty miesięcznie. To wiecej niż pompa ciepła zużywa na grzanie przy takich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Grzałki odpalę jak przyjdą mrozy W tym roku założyłem sobie klimę i do grzania też jest super. Grzeje od 7dni i zużyło 18,2 kWh. Gdyby tak było cały miesiąc to wychodzi 78 kWh/m-c. Na buforze ma około 90 kWh straty miesięcznie. To wiecej niż pompa ciepła zużywa na grzanie przy takich temperaturach. O to to Rano na chwilę, po południu trochę, w taryfie G13 w weekend mam 26 gr, przy COP 4 mam 1 kWh energii cieplnej w cenie 6.5 grosza !!! Komfort jest mega. Tu nie chodzi o to, że ma być jakaś konkretna temperatura, tylko że coś grzeje i to daje niesamowity komfort. Jeśli w dzień temperatura osiąga 10 stopni to sama klima w kilka godzin wystarcza, jak w dzień spadnie poniżej 5 stopni pewnie odpalimy podłogówkę, ale patrząc na prognozy to w weekend w salonie bez grzania klimą będzie 26 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 02.10.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Grzałki odpalę jak przyjdą mrozy W tym roku założyłem sobie klimę i do grzania też jest super. Grzeje od 7dni i zużyło 18,2 kWh. Gdyby tak było cały miesiąc to wychodzi 78 kWh/m-c. Na buforze ma około 90 kWh straty miesięcznie. To wiecej niż pompa ciepła zużywa na grzanie przy takich temperaturach. Przy takiej izolacji?! A grzałkę masz zaizolowaną, bo na zdjęciach nie zauważyłem. Ja mój mam na parterze w pom gospodarczym i nawet jak mam straty to idą one w pow. użytkową więc je nie tracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts