Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja tam jestem zadowolony z wyniku, jakbym miał płacić 1000 zł mniej i grzać ekogroszkiem to wolę jednak prądem za drugie tyle. Nie muszę magazynować opału, nie muszę wynosić popiołu, czysto i bezobslugowo, do tego kocioł kosztował mnie tylko 2400. Za kocioł do groszku musiałbym więcej zapłacić a za pompę ciepła tyle, co mi przez 20 lat pójdzie na różnice

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tam jestem zadowolony z wyniku...

Raczej chodziło o to, że coś jest nie tak, bo duże zużycie. Wg opisu dom masz calkiem dobrze izolowany, a zużycie jak w "starej budzie". Osobiście mam co prawda mieszkanie 80m2, ale na poddaszu i słabo izolowane. Ściany różne trochę z 1 maxa, trochę Ytong 20 cm, a część 24 cm i całość ocieplona 10 cm. Sufit podwieszony pod dachem i tylko 20 cm wełny mineralnej. Ogrzewanie centralne - bufor z grzałką. Grzalem nią co prawda dopiero od konca listopada (wczesniej węglem, ale niewiele w sumie spalilem) i zużyłem 3700 kWh z czego prawie 500 kWh to strata na buforze, który stoi w garażu 3 piętra niżej.

Czyli mógłbym mieć mniejsze zużycie? W takim razie jak znaleźć przyczynę?

Nie zostało jeszcze wspomniane jaką masz temp. U mnie mam na dzień 22,2 *C, a noc 21, 8*C. Jaką masz wentylację? Jaki okap (wyciąg czy filtr) i jak czesto używany.

Edytowane przez tomno

Czyli mógłbym mieć mniejsze zużycie? W takim razie jak znaleźć przyczynę?

Właśnie o to chodziło że masz niewspółmiernie wysokie zapotrzebowanie.

Od czego zacząć to sprawdzić okna i ich przyleganie do ram, drzwi wejściowe. Ale najczęściej pomimo dobrego ocieplenia powodem wyziębiania się budynku to nieszczelności pomiędzy izolacją fundamentu a ściany. Jeżeli ocieplenie ściany jest klejone tradycyjnie na placki to tworzy się tam szczelina i efekt komina.

Znam budynki robione przez firmy lub deweloperów i jest to najczęściej występujący błąd, nawet potrafią się pokazać ciemne placki na ścianach wewnątrz pomieszczeń. Jak jest tam założona listwa startowa warto się schylić i trochę pianki psiknąć.

No i jaką temperaturę macie w domu. Przy +24C to jest prawie normalne zużycie, ale przy +21C to trzeba sprawdzić gdzie może uciekać ciepełko.

Kolego eprom, wcześniej już pisałem. Żaden z forumowiczów Tobie obecnie doradzających nie mieszka w V strefie klimatycznej jak Ty więc mogą się wymądrzać i mówić Tobie, że masz za duże zużycie. Mój domek wg asolta potrzebuje około 10 000 kWh na ogrzewanie w sezonie (-22/22), a mamy podobnie ocieplone domki więc porównaj to sobie proporcjonalnie do powierzchni.

Może dacie znać czy już druty i grzałki są "odpalone".Pompiarze już grzeją, gazownicy też a u was jak jest.

Ja na razie korzystam z akumulacji płyty i słoneczka, ale jak spadnie jej temperatura do 21,5*C to odpalę grzałki w buforze. W tej chwili ma 22,2*C więc jeszcze kilka dni pociągnie.

Może dacie znać czy już druty i grzałki są "odpalone".Pompiarze już grzeją, gazownicy też a u was jak jest...

Grzałki odpalę jak przyjdą mrozy ;) W tym roku założyłem sobie klimę i do grzania też jest super. Grzeje od 7dni i zużyło 18,2 kWh. Gdyby tak było cały miesiąc to wychodzi 78 kWh/m-c. Na buforze ma około 90 kWh straty miesięcznie. To wiecej niż pompa ciepła zużywa na grzanie przy takich temperaturach.

Grzałki odpalę jak przyjdą mrozy ;) W tym roku założyłem sobie klimę i do grzania też jest super. Grzeje od 7dni i zużyło 18,2 kWh. Gdyby tak było cały miesiąc to wychodzi 78 kWh/m-c. Na buforze ma około 90 kWh straty miesięcznie. To wiecej niż pompa ciepła zużywa na grzanie przy takich temperaturach.

O to to :)

Rano na chwilę, po południu trochę, w taryfie G13 w weekend mam 26 gr, przy COP 4 mam 1 kWh energii cieplnej w cenie 6.5 grosza !!!

Komfort jest mega. Tu nie chodzi o to, że ma być jakaś konkretna temperatura, tylko że coś grzeje i to daje niesamowity komfort.

Jeśli w dzień temperatura osiąga 10 stopni to sama klima w kilka godzin wystarcza, jak w dzień spadnie poniżej 5 stopni pewnie odpalimy podłogówkę, ale patrząc na prognozy to w weekend w salonie bez grzania klimą będzie 26 stopni :)

Przy takiej izolacji?! A grzałkę masz zaizolowaną, bo na zdjęciach nie zauważyłem.

Ja mój mam na parterze w pom gospodarczym i nawet jak mam straty to idą one w pow. użytkową więc je nie tracę.