Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przypadku elektrycznego ogrzewania wodnego jest kilka za:

1) łatwo akumulować energię w buforze i używac tylko tańszego prądu w strefie nocnej

1a) można dorobić fotowoltaikę, uproszczoną bez falownika, i korzystać z energi cieplnej bufora kiedy jest bardziej potrzebna (noc)

2) elastyczność układu - łatwo przerobić na gaz (np jeśli kiedys rozbudują sieć), pompę ciepła czy kryzysowo na piec węglowy

3) to w cale nie jest takie drogie

:yes::yes::yes:

a poza tym nic nie kopci, czysto i nic nie trzeba dorabiać

a rachunki? bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, pomimo, że jesteśmy ciepłolubni

nigdy nie przekroczyliśmy 1000 zł za całość zużycia prądu - no może jeden raz na samym początku

dom 120 m. ściany 20 cm styropianu, podłoga 25 cm, strop 35 cm wełny

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie g13 Tauron 0.265, 0.5 i 0.78 zł/kWh Średnia tygodniowa cena pradu. Lato - 0,35384 zima - 0,38509 zł/kWh Opłaty stałe 25zł/mies.

Ja też G13, grzanie o chłodzenie klima, nad ranem i po południu po 2 godziny grzania gazem, a w nocy ładowanie elektryka. Pozostaje mi dorzucić z 2.5 kWp z PVi niech sobie prąd drożeje

Bez sensu to co proponuje minister. Oni mają jakiś doktorat z komplikowania sprawy. Jak mają uprawnienia CO2 to niech je dadzą elektrowniom aby nie podnosiły ceny dla taryf G i po sprawie. Firmom niech podnoszą, firma i tak ceny energii wrzuca w koszty. A przemysł energochłonny niech wyprowadzi się za wschodnią granicę nie będzie miał problemu, my zresztą też bo zostanie nam więcej energii na samochody elektryczne i ogrzewanie bez konieczności rozbudowy elektrowni :)

Ministerstwo w ogóle nie ma wizji co chce robić w najbliższych 10-20 latach. Mamy nadwyżki energii w nocy i zamiast zmienić przepisy aby ludzie ogrzewali domy prądem (co głównie odbywa się w nocy) to przez ich wskaźniki lepiej ogrzewać węglem (bo czystym prądem się nie da) a potem dumnie walczą z zanieczyszczeniem niską emisją. Poza tym nie przesadzajmy na benzynę do samochodu wydaje w miesiącu tyle co na prąd przez pół roku, więc nawet jakby podrożało 20 % to nawet bym nie zwrócił wielkiej uwagi, szczególnie że to drożeje prąd a nie przesył, więc cała podwyżka byłaby mniejsza.

więc nawet jakby podrożało 20 % to nawet bym nie zwrócił wielkiej uwagi, szczególnie że to drożeje prąd a nie przesył, więc cała podwyżka byłaby mniejsza.

10kkwh po 20gr w taryfie nocnej daje 2tys.

Podwyżka o 20%, równa się 400zł. A gdzie reszta prądu?

Zauważ, że przesył u mnie w taryfie nocnej w tym roku podrożał o 70%.

Więc?

Cena prądu akurat w tym temacie ma duże znaczenie.

@asolt no to masz tutaj te "spore" podwyżki. Wystarczy.

Byłbym w 7 niebie :p , jakby pracodawca podniósł mi pensje o 20%.

Nawet w górniczych spółkach dostali max 7% po kilku latach zastoju.

Zeby nie było. Górników podałem jako przykład wyzyskiwaczy i świętych krów w zarobkach.

@asolt no to masz tutaj te "spore" podwyżki. Wystarczy.

Ok, zacznijmy od 70% podwyzki kosztów dystrybucyjnych w niskiej taryfie, nie wiem czy Klaudiusz pisze o G12w czy o G13, niewazne róznica pomiedzy II tar (G12w) a II tar (G13) jest minimalna. Te 70% to ok 3 gr na 1 kWh, 70% to bardzo duzo nawet wiecej niz sporo, ale to tylko 3 gr w wielkosciach bezwzglednych. Wiem, nikt nie lubi podwyzek, ale skoro bedziesz zmieniał system grzewwczy z powodu tych 3 groszy to zmieniaj, a opłacalnosc tej zmiany mozno wątpliwa. Co do tych 20% podwyzki kosztów energii, to fakt nie jest to mało, tylko podaj wiarygodne zródło tej informacji. Ktos wczesniej napisał to to spekulacje, widac ze Ciebie to rajcuje takie spekulowanie. Z grugiej strony mają byc programy osłonowe dla tych którzy sie mieszczą w I progu podatkowych. Z trzeciej strony prowadzone jest sledztwo w sprawie spekulacji (a Ty tak lubisz spekulowac) na Towarowej Giełdzie Energii której to giełdy jestes znawcą, tylko przeoczyłes o tym tu napisac. Spekulacje, a moze i oszustwa te spowodowały spowodowały nadmierny i nie majacy uzasadnienia wzrost cen energii w III kwartale tego roku. Na koniec napisze tak, nie ulega ze bedzie cen wzrost energii, nie tylko elektrycznej, ale i pozostałych jej nosników. Przechodzenie na inne zródła ciepła bo tylko rzekomo wzrosnie koszt energii elektrycznej a inne nosniki energii nie to czysta demagogia. Energia elektryczna jest wytwarzana z roznych nosników w tym i gazu, jego cena tez wzrosnie, tak samo jak wegla w przypadku którego zaistnieją blokady admistracyjne dla ograniczenia smogu.

Jezeli chczes przechodzic na co innego to przechodz. Kaizen udowadniał ze i tak sie to nie opłaca, ale Ty dalej swoje. Jest taka starorzymska zasada (stwierdzenie) "chcącemu nie dzieje sie szkoda". Masz ogrzewanie pradem, znasz jego zalety ale Kasandra to ty nie jestes a przepowiadanie przyszłosci nie jest twoją domeną czy specjalnoscią.

@asolt Ty dalej swoje. Mi się opłaca. Policzyłem to i udowodniłem, że mi się opłaca. Zobacz moje obliczenia.

"Mistrzu" najpierw twierdziłeś, że nie będzie nowych opłat na rachunkach i mnie wyśmiewałeś, no to Ci podałem. A potem Ci podałem również przykładowe podwyżki jakie mają niezależni sprzedawcy. No ale, Ty wiesz najlepiej i że to grosz itp itd. Jeżeli nie wiesz to na koszt kWh, składa się wiele czynników. które możesz zobaczyć na rachunku. Fakt patrzyłeś na niego 25 lat temu. Przeczytaj jeszcze raz na jakie źródła planuje przejść w razie W, bo cos nie tak u Ciebie z czytaniem ze zrozumienie i wyciąganiem wniosków. Napisz nam ile mamy elektrowni gazowych w Polsce?

@asolt Ty dalej swoje. Mi się opłaca. Policzyłem to i udowodniłem, że mi się opłaca. Zobacz moje obliczenia.

"Mistrzu" najpierw twierdziłeś, że nie będzie nowych opłat na rachunkach i mnie wyśmiewałeś, no to Ci podałem. A potem Ci podałem również przykładowe podwyżki jakie mają niezależni sprzedawcy. No ale, Ty wiesz najlepiej i że to grosz itp itd. Jeżeli nie wiesz to na koszt kWh, składa się wiele czynników. które możesz zobaczyć na rachunku. Fakt patrzyłeś na niego 25 lat temu. Przeczytaj jeszcze raz na jakie źródła planuje przejść w razie W, bo cos nie tak u Ciebie z czytaniem ze zrozumienie i wyciąganiem wniosków. Napisz nam ile mamy elektrowni gazowych w Polsce?

Czytac ze zrozumieniem Ty nie potrafisz, napisalem ze od 25 lat tym sie zajmuję, nie ze zajmowałem tym 25 lat temu. Widzisz róznicę, bo jak tak.

Niezalezni sprzedawcy to nie PGE, Tauaron, Energa czy Enea. Podaj prognozy podwyzek dla tych własnie dystrybutorów i sprzedawców jednoczesnie, mysle ze nie bedziesz miał z tym problemów, jasnowidz Jackowski to przy Tobie pikus. Co do elektrowni gazowych to napisz jest planowanych bloków energetycznych na wegiel, nie wiem czy wiesz, sadze ze nie. Ma byc tylko 1 (słownie jeden) blok w elektrowni Ostrołeka o mocy 1000 MW, wszystkie nastepne to bloki nie weglowe a gazowe. Skoro gazowe to i popyt na gaz sie zwiekszy, bo to nie tylko w w Polsce energetyka weglowa bedzie sukcesywnie zastepowana innymi nosnikami energii. Tzw mikst energetyczny musi byc zmieniony ze wzgledu na na emisję CO2 i zwiazane z tym opłaty, co spowoduje ze energia bedzie drozsza, ale i koszt róznych nosników energii bedzie zblizony. Spowoduje to ze ewentualne zmiany sposobu ogrzewania nie mają sensu dla wiekszosci moze poza niektórymi którzy liczą po swojemu.

... Co do elektrowni gazowych to napisz jest planowanych bloków energetycznych na wegiel, nie wiem czy wiesz, sadze ze nie. Ma byc tylko 1 (słownie jeden) blok w elektrowni Ostrołeka o mocy 1000 MW, wszystkie nastepne to bloki nie weglowe a gazowe...

No to napisz ile będzie tych elektrowni gazowych? Czekam?

Rozumiem, że umiesz czytać w moich myślach. Do tego wiesz, jaka jest moja wiedza na temat KSE. Naprawdę polecam Ci trochę pokory i szacunku dla innych.

Jak się nie zmienia cena prądu, od lipca 2017 dość mocno się zmieniła, podam na własnym przykładzie.

Umowa z lipca 2017 G12 z serwisantem Tauron Gliwice, dane za II 2018 177/1538 dzień/noc G12 = 503,80 zł; podstawione do G12w 105/1610 = 476,78 zł.

Dziś wstawione to samo zużycie do obowiązujących cenników od 01.10.2018 wynosi : G12 = 620,92 zł; G12w = 529,37 zł; G13 (wolne weekendy) = 575,36 zł

Więc na G12 podrożało ponad 23%, na G12w ponad 11%, G13 przytoczyłem jako przykład poziomu cen do dwóch pozostałych taryf.

Więc podwyżka jest dość spora jak na 15 miesięcy, ale widać ze cennik idzie w kierunku wykorzystywania z nocnej i weekendowej taryfy

Nowa taryfa G13 (w Tauron.rej.Gliwice) słabo wypada w tym zestawieniu (od 01-10-2018r)

Edytowane przez J&D

No to napisz ile będzie tych elektrowni gazowych? Czekam?

Rozumiem, że umiesz czytać w moich myślach. Do tego wiesz, jaka jest moja wiedza na temat KSE. Naprawdę polecam Ci trochę pokory i szacunku dla innych.

Od wiedzy na temat KSE do prognozowania cen energii w tym szczegolnie dla odbiorców bytowych jest daleko. Nie mów mi o szacunku dla innych nazywając mnie bufonem. Ja nawet troche ironizując nie nazywałem Ciebie nawet podobnie.

Nie umiem czytac w myslach wydawanie tak nieprecyzyjnych opinii i bronienie ich do upadłego nie mając zadnych twardych podstaw uwazam za przesadę, tym bardziej ze ceny dla odbiorców bytowych to temat niezbyt wygodny i dla sprzedawców, dystrybutorów (mowa o spólkach z wiekszosciowym udziałem Skarbu Panstwa) i dla rządzących. Przed nami maraton wyborczy w postaci dzisiejszych wyborów, nastepnie wybory do parlamentu krajowego i europoejskiego a następnie prezydenckie. Czy myslisz ze to nie ma wpływu na wysokosc podwyzek dla odbioców bytowych gdyz o takich dyskutujemy. Podwyzki dla przemysłu to inna rzecz.

Co do elektrowni gazowych to przykład z samego PGE cyt.

"Przyszłość PGE to elektrownie gazowe

W drugim kwartale przyśpieszyły nakłady inwestycyjne i wyniosły 1 396 mln zł, podczas gdy w pierwszym kwartale było to 855 mln zł. Szacunkowe zadłużenie netto (zobowiązania skorygowane o środki pieniężne) na dzień 30 czerwca wyniosło ok. 8 211 mln zł.

- Poza realizowanymi inwestycjami w Opolu, Turowie i Rzeszowie, zgłosiliśmy również znajdujący się na bardzo wczesnym etapie projekt niewielkiego bloku gazowego w Bydgoszczy - powiedział prezes Henryk Baranowski w wywiadzie dla „Parkietu”.

W planach jest także budowa większych jednostek opalanych gazem ziemnym.

- PGE planuje budowę dwóch bloków na gaz o mocy 500 MW każdy, w Elektrowni Dolna Odra i jeszcze jednego o podobnej mocy, ale w innej lokalizacji, której jeszcze nie zdradzamy - wskazał prezes."

W kazdym razie energetyka weglowa ma byc nie rozwijana, jezeli plany są inne to podaj je przeciez masz duzą wiedzę na temat KSE.

Pozostali dystrybutorzy energii oraz PGNiG i Orlen tez mają w planach rozwój energetyki gazowej. A to oznacza wzrost popytu na gaz takze i w Europie zachodniej. Wzrost ten spowoduje wzrost cen a tym samym zmniejszenie zróznicowania cen poszczegolnych nosników energii.

Edytowane przez asolt

Jak się nie zmienia cena prądu, ...

Więc na G12 podrożało ponad 23%, na G12w ponad 11%, G13 przytoczyłem jako przykład poziomu cen do dwóch pozostałych taryf.

Więc podwyżka jest dość spora jak na 15 miesięcy, ale widać ze cennik idzie w kierunku wykorzystywania z nocnej i weekendowej taryfy

Nowa taryfa G13 (w Tauron.rej.Gliwice) słabo wypada w tym zestawieniu (od 01-10-2018r)

To najwidoczniej zależy gdzie. Umowę z Tauronem mam ze stycznia 2017r G13 z serwisantem. Płacę brutto za kWh 0,78zł; 0,5 zł i 0,265zł.

Teraz sprawdzałem na stronie Taurona i ceny brutto za G13 0,7682zł; 0,4836zł i 0,2561zł

Wszystkie taniej!

Jak się nie zmienia cena prądu, od lipca 2017 dość mocno się zmieniła, podam na własnym przykładzie.

Umowa z lipca 2017 G12 z serwisantem Tauron Gliwice, dane za II 2018 177/1538 dzień/noc G12 = 503,80 zł; podstawione do G12w 105/1610 = 476,78 zł.

Dziś wstawione to samo zużycie do obowiązujących cenników od 01.10.2018 wynosi : G12 = 620,92 zł; G12w = 529,37 zł; G13 (wolne weekendy) = 575,36 zł

Dla oddziału tarnowskiego ceny G13 od 01.10.2018 sie nie zmieniły chociaz obowiazują tylko do konca miesiaca.

Oddział gliwicki został najpózniej przyłaczony do Tauronu, a taryfa G13 pojawiła sie dopiero od 01.04.2018

A róbcie sobie kable jak chcecie. Ja zrobiłem wodna podłogówkę. Około 100m2. Rozdzielacz na 12 sekcji. Niecałe 4000zł za materiał. Do tego 3000zł 500l zasobnik cwu/bufor co. Elektryka (sterowanie, grzałki, okablowanie) plus rurki, filtry, zawory mieszajace itp. kosztowały około 1000zł. Prosta używana pompę znanej marki dostałem w prezencie. Czyli wodny system ogrzewania i podgrzewania wody wyniósł mnie w materiale 8000zł i kilka popołudni pracy.

Na 90%* zostanę przy prądzie bo takie miałęm założenie od poczatku ale z mojego kaprysu chcę mieć poczucie, że droga do alternatywnego żródła ciepła jest otwarta.

* 9,99% to szansa że założe pompę ciepła, 0,01% że kocioł gazowy lub węglowy

Dla oddziału tarnowskiego ceny G13 od 01.10.2018 sie nie zmieniły chociaz obowiazują tylko do konca miesiaca.

Oddział gliwicki został najpózniej przyłaczony do Tauronu, a taryfa G13 pojawiła sie dopiero od 01.04.2018

Zwróć uwagę jak się kształtują ceny w G12 i G12w oraz G13 dla rejonu gliwickiego (dawny Vatenfall) do rejonu będzińskiego (dane ze strony Tauronu) stan na dziś.

W rozbiciu na kWh jest spora rozbieżność i tak :

G12

T. rej. gliwicki I - 0,3731; II - 0,26,3

T. rej będzin I - 0,3523; II - 0,1818

G12w

T. rej. gliwicki I - 0,4450; II - 0,2146

T. rej będzin I - 0,3763; II - 0,1818

G13

T. rej. gliwicki I - 0,3722; II - 0,5782; III - 0,2508

T. rej będzin I - 0,3148; II - 0,4886; III - 0,2123

Koszty dystrybucji są jednakowe dla obydwu rejonów.

Dlatego należy indywidualnie podchodzić do taryf nawet u tego samego dostawcy.

Edytowane przez J&D