Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

https://ciepledomy.pl/dom-ldp007-projekt.html

Dom pasywny. Co na to sołtys? Pewnie policzy że ma zapotrzebowanie na CO 50kWh/m2*rok:lol2:

I po co ten durny emotikon, co chcesz tym pokazac? ze masz super doswiadczenie w liczeniu ozc cieplemwlasciwym?Chcesz oszukac samego siebie ze sobie wyliczysz mniejsze zapotrzebowanie na ciepło?, dla lepszego samopoczucia zadowolenia jaki to super energooszczedny dom wybudujesz?

Ja pytam merytorycznie. Jakim cudem w https://ciepledomy.pl/dom-ldp007-projekt.html da się zejsc do 15 a u mnie nie da sie do 30?

Bede miał czas to zerkne na ten projekt, w kazdym razie czasy oszukiwania przy projektach pasywnych powoli sie konczą. Bardzo istotne jest aby projekt zawierał lokalizację dla obliczen. Róznica miedzy I a V strefa jest naprawdę znaczna

Sterownik jak sterownik, histerezę ma regulowaną do min. 0,5*C tylko czy robi tak że jak nastawisz np. 22*C to będzie pracował w zakresie 21,5-22,5 czy jak mój który też ma histerezę 0,5 i pracuje 22,0-22,5 na zadanej 22*C.

Ja mam taki https://allegro.pl/dotykowy-termostat-pokojowy-sterownik-regulator-i7639525039.html

Gość Arturo72
tam sa panele na podczerwień.

Brak akumulacyjności to właśnie zaleta.

Miałam kiedyś okazje korzystać z takiego ogrzewania w hotelu. Ciekawe doświadczenie.

Teraz to dla mnie jest ciekawe :)

Aż tak to jest ok ?

Zapomniałem dodać że mam jeszcze kuchenke gazową SOLGAZ 3 -polową.

No i 6 osób.

A z ciekawości jak Ci się sprawuje ta płyta gazowa Solgaz? To te z ukrytym płomieniem pod ceramiką? Kiedyś czytałem o nich i zastanawiałem się jak to jest z tą ich wydajnością. Chociaż sposób spalania w zamkniętej komorze i z dużo wyższą temperaturą na pewno będzie bardziej wydajny niż spalanie gazu tradycyjnie, gdzie ciepło idzie w każda stronę i temperatura płomienia jest na pewno dużo niższa.

A z ciekawości jak Ci się sprawuje ta płyta gazowa Solgaz? To te z ukrytym płomieniem pod ceramiką? Kiedyś czytałem o nich i zastanawiałem się jak to jest z tą ich wydajnością. Chociaż sposób spalania w zamkniętej komorze i z dużo wyższą temperaturą na pewno będzie bardziej wydajny niż spalanie gazu tradycyjnie, gdzie ciepło idzie w każda stronę i temperatura płomienia jest na pewno dużo niższa.

Zawsze zastanawiałem się też, jak to działa i jakie są tego zalety? Jakoś nie mogę znaleźć zasadności takiego rozwiązania. Czytałem opinie na ceneo i są skrajne. Jednak wymieniane tam zalety mają również inne typy kuchenek, więc ciężko tę wyróżnić na ich tle. Natomiast jest trochę wad, niektórzy narzekają na wysoką temperaturę szyby, na niedające się usunąć przypalenia. Wydaje mi się, że zamiast zebrania zalet różnych typów kuchenek, ta ma wszystkie ich wady.