asbe 10.10.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Koniec żartów, dzisiaj odpalam kominek. Temperatura rano to 19,5 stopnia. Czytam wątki o różnych metodach ogrzewania, i taka temperatura nie jest niczym szczególnym przy sposobie grzania gazem, dla nas to już jest zimno. A mógłbyś oświecić mnie, dlaczego dla tych od gazu to jest normalne, a dla nas nie - czy chodzi o to, że przy grzaniu prądem nie można zbytnio wychłodzić budynku, czy też o coś zupełnie innego. Na marginesie - bardzo podoba mi się Twoja podłoga woodentic; czy kolor jaki jest na zdjęciu jest w miarę rzeczywisty? czy ten woodentic ma fakturę, czy jest gładki - jeszcze nie widziałam na żywo, będę szukała w mojej okolicy jakiejś wystawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 A mógłbyś oświecić mnie, dlaczego dla tych od gazu to jest normalne, a dla nas nie - czy chodzi o to, że przy grzaniu prądem nie można zbytnio wychłodzić budynku, czy też o coś zupełnie innego. Na marginesie - bardzo podoba mi się Twoja podłoga woodentic; czy kolor jaki jest na zdjęciu jest w miarę rzeczywisty? czy ten woodentic ma fakturę, czy jest gładki - jeszcze nie widziałam na żywo, będę szukała w mojej okolicy jakiejś wystawki. Jak ktoś buduje dom by grzać prądem zazwyczaj dobrze go ociepla i rachunki nie bolą. Przy gazie ocieplenie jest zazwyczaj standardowe a cena gazu z kosztami przesyłu jest już spora, więc odbijają sobie najczęściej na temperaturze. Tak to ja sobie tłumaczę Woodentic ochra w rzeczywistości jest nieco jaśniejszy. Ma delikatną strukturę. W tej cenie, nie ma moim zdaniem nic ładniejszego. Ludzie nabierają się niemal za każdym razem bo myślą, że to decha albo panele:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 10.10.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja wypowiedz Liwko zrozumiałem następująco - grzanie gazem jest drogie (takie argumenty kiedyś często spotykało się w dyskusjach węgiel vs gaz) więc temperatury utrzymywane w domu są zwykle niższe - z oszczędnośći. Ja się z tym nie zgadzam, chłodniej mają tylko ci co oszczędząją i obniżają temperaturę. Równie dobrze można powiedzieć, że ci co grzeją prądem mają 20C w domu, bo grzanie prądem jest drogie. Przyznam, że ja też mam zamiar dołączyć do tych, u których grzanie prądem nie będzie jednak takie drogie. Mam nadzieję, że dzięki moim GURU z tego forum będzie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja wypowiedz Liwko zrozumiałem następująco - grzanie gazem jest drogie (takie argumenty kiedyś często spotykało się w dyskusjach węgiel vs gaz) więc temperatury utrzymywane w domu są zwykle niższe - z oszczędnośći. Ja się z tym nie zgadzam, chłodniej mają tylko ci co oszczędząją i obniżają temperaturę. Równie dobrze można powiedzieć, że ci co grzeją prądem mają 20C w domu, bo grzanie prądem jest drogie. Ale czy oni oszczędzają ze stratą na komforcie, czy im takie temperatury po prostu odpowiadają? Niby komfort to sprawa indywidualna, ale ja przez cały rok poruszam się po domu w krótkim rękawku i nie wyobrażam sobie by miało być inaczej. 21 przy podłogówcwe to odczuwalna 23. 19 to dla mnie Syberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 10.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Jak ktoś buduje dom by grzać prądem zazwyczaj dobrze go ociepla i rachunki nie bolą. Przy gazie ocieplenie jest zazwyczaj standardowe a cena gazu z kosztami przesyłu jest już spora, więc odbijają sobie najczęściej na temperaturze. Tak to ja sobie tłumaczę Woodentic ochra w rzeczywistości jest nieco jaśniejszy. Ma delikatną strukturę. W tej cenie, nie ma moim zdaniem nic ładniejszego. Ludzie nabierają się niemal za każdym razem bo myślą, że to decha albo panele:D Też chciałabym mieć taką podłogę. Mam tylko obawy, czy uda mi się znaleźć dobrego fachowca do ułożenia, bo zdaję się, że tu jest pies pogrzebany - czytałam inne wątki na ten temat. Boję się też, czy trafię na dobra partię - niby przed odbiorem należy to sprawdzić, ale w praktyce to jak sprawdzić całe np. 130m2. - planuję zakup przez internet, bo tu chyba można uzyskać najlepszą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Też chciałabym mieć taką podłogę. Mam tylko obawy, czy uda mi się znaleźć dobrego fachowca do ułożenia, bo zdaję się, że tu jest pies pogrzebany - czytałam inne wątki na ten temat. Boję się też, czy trafię na dobra partię - niby przed odbiorem należy to sprawdzić, ale w praktyce to jak sprawdzić całe np. 130m2. - planuję zakup przez internet, bo tu chyba można uzyskać najlepszą cenę. Trochę zaśmiecamy temat, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Byle trzymać się instrukcji ze strony Paradyża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admi69 10.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam znawców tematu. Chciałbym Was zapytać co myślicie o grzaniu tego domu http://www.mtmstyl.pl/projekt-bachus_5/ prądem (chodzi o grzejniki akumulacyjne w przeważającej częsci oraz kable grzejne w kuchni i łazienkach). Jak myślicie warto czy można pójść prędzej z torbami? Na chwile obecną: ściany zewn. porotherm 25cm+10cm styropianu+ porotherm 12cm/14cm -nie pamiętam dokładnie, okna takie sobie bo 2szybowe ideal intertec 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 całe np. 130m2. masz zamiar cały dom wyłożyć płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.10.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 masz zamiar cały dom wyłożyć płytkami? No tak, a dlaczego pytasz? Będę miała ogrzewanie podłogowe, więc chyba gres będzie ok. Dom parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.10.2011 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 wystarczy podłączyć zwykły podgrzewacz przepływowy na wyjściu ciepłej wody z bojlera jasiek71 - a czy ma sens i czy jest wykonalne zamontowanie takiego podgrzewacza przepływowego do podgrzewacza zintegrowanego z pompą ciepła - http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc38-2w300.html. Tak sobie myślę, że fajnie byłoby mieć taki Hewalex, bo dość dużo tej ciepłej wody się u mnie zużywa. Latem to byłaby chyba duża oszczędność, choć z drugiej strony, jak ta pompa ciepła nie będzie nadążała grzać, to i tak podgrzewacz przepływowy będzie zjadał prąd. Może to przekombinowałam, zwłaszcza, że już na starcie (koszty zakupu) trudno nazwać to oszczędnością. Z drugiej strony poza oszczędnością prądu zależy mi też na komforcie. Nie cierpię, jak mi brakuje ciepłej wody - zawsze trafia na mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 No tak, a dlaczego pytasz? Będę miała ogrzewanie podłogowe, więc chyba gres będzie ok. Dom parterowy. u mnie cały dół domu jest w płytkach, ale po tych kilku latach mieszkania średnio zaczyna nam się podobać we wszystkich sypialniach mam wykładziny dywanowe a z ogrzewaniem nie ma najmniejszego kłopotu;) co do pompy ciepła..., jeżeli zużywacie dużo wody to ma jakiś sens ale bez przepływowego podgrzewacza bo to się mija z celem dla przypomnienia czym większy zbiornik tym większe straty dobowe, jeżeli nie zużywacie dużo ciepłej wody to lepiej mniejszy bojler i grzanie w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Panowie, ale w lato takie płytki moim zdaniem sa nie przyjemne. Mam kilka m2 w kuchni i zimne okropnie. A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.10.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja chyba jednak zrobię płytki w całym domu (coś drewnopodobnego - myślę o woodentic), ponieważ mam zwierzątka, które tak wychowałam, że włażą wszędzie, gdzie tylko są otwarte drzwi. Wykładzina w sypialniach jest bardzo przyjemna, ale ze względu na to, że jednak chłonie zapachy (psie), chyba raczej się nie zdecyduję. Ze względów oszczędnościowych może zrobię tam panele, chociaż trochę się obawiam, czy podłogówka pod panelami zadziała, zwłaszcza, że sypialnie nie są duże (mała powierzchnia grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.10.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 no dobra. Odpaliłem kominek. 2 razy. Wczoraj i przedwczoraj. Temperatura 21 stopni przed paleniem ale jakoś tak mało przyjemnie. Suchy jesion daje bardzo ładną wizję ognia. Trochę tesknilo mi się do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Panowie, ale w lato takie płytki moim zdaniem sa nie przyjemne. Mam kilka m2 w kuchni i zimne okropnie. A może się mylę? Ale za to jakie przyjemne w sezonie grzewczym (który trwa raczej ponad pół roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 coulignon, na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy Ja też się przyznam - chciałem puścić trochę kWh w podłogę dziś w nocy. Nastawiłem sterownik. Noc była niespokojna. Rano okazało się dlaczego - zapomniałem włączyć piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) A w cztery litery, dzisiaj odpalam PC. Wczoraj odpaliłem pierwszy raz kominek i było nawet przyjemnie, ale jak zobaczyłem 16-to dniową prognozę, to dla idei nie będę się codziennie zamęczał. http://www.pogodynka.pl/polska/16dni/poznan_poznan Edytowane 11 Października 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ale za to jakie przyjemne w sezonie grzewczym (który trwa raczej ponad pół roku). Hm, a może ktoś jeszcze by napisał jakie są jego odczucia i czy teraz zrobił by jednak parkiet itd? U mnie w założeniu będzie beton szlifowany, oczywiście łatwiej by było mi zrobić ten beton na całej podłodze ale się takiego rozwiązania obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Płytki maja więcej plusów niż minusów. Jedynie w sypialniach sobie ich nie wyobrażam. Latem laczki i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 coulignon, na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy Ja też się przyznam - chciałem puścić trochę kWh w podłogę dziś w nocy. Nastawiłem sterownik. Noc była niespokojna. Rano okazało się dlaczego - zapomniałem włączyć piec ja mam cały czas sterowniki na czuwaniu i coś tam się w tych kilowatach od jakiegoś czasu dzieje, na koniec miesiąca pomiary w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts