gawel 17.03.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Grzejecie no co ty, po prostu w pewnym momencie grzejniki są zimne co oznacza że ogrzewanie nie jest już potrzebne bo na zewnątrz jest ciepło. W tej chwili zużycie pradu jest minimalne i głupota jest wyłączać ogrzewanie i siedziec w psiarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 17.03.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 A grzejecie jeszcze czy to koniec sezonu? Tak, jeszcze grzejemy, w nocy bywają jeszcze ujemne temperatury, w dzień dzisiaj było u mnie +7, także jeszcze trzeba grzać, myślę że do końca sezonu pójdzie max 1000kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Grzejecie no co ty, po prostu w pewnym momencie grzejniki są zimne co oznacza że ogrzewanie nie jest już potrzebne bo na zewnątrz jest ciepło. W tej chwili zużycie pradu jest minimalne i głupota jest wyłączać ogrzewanie i siedziec w psiarni. Pytam, bo w niektórzy już pisali w innym wątku, że nie grzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Tak, jeszcze grzejemy, w nocy bywają jeszcze ujemne temperatury, w dzień dzisiaj było u mnie +7, także jeszcze trzeba grzać, myślę że do końca sezonu pójdzie max 1000kwh U mnie dziś było 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 18.03.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Pewnie że jeszcze grzejemy, przecież w przyszłym tygodniu wracają mrozy tak wróżbici informują. U mnie ten sezon do dziś rana na CO poszło 4650 kWh w II taryfie, w domu 22,5-23*C.Wczoraj z racji 19*C ogrzewanie odpoczywało. W poprzednim sezonie wyłączenie grzania nastąpiło 06-04-2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.03.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Robię test. Wyłączyłem sterownik do CO 19.03 gdy było wewnątrz 22.7*C. Po trzech dniach 22.4*C. Mam w planie wystartować do lata z niską temperaturą bryły akumulacyjnej. W prognozach -5*C we wtorek. Zobaczymy czy zmarznę i kiedy znowu odpalę grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.03.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Robię test. Wyłączyłem sterownik do CO 19.03 gdy było wewnątrz 22.7*C. Po trzech dniach 22.4*C. Mam w planie wystartować do lata z niską temperaturą bryły akumulacyjnej. W prognozach -5*C we wtorek. Zobaczymy czy zmarznę i kiedy znowu odpalę grzanie Tak jaśniej, bo nie kumam? Do czy od? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.03.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Jaśniej: obniżyć temperaturę wewnątrz przed nastaniem lata.Rok temu pozwalałem w kwietniu na dogrzewanie domu przez wschodnie okna - efektem była zbyt wysoka temperatura startowa właśnie przed początkiem lata. Masa akumulacyjna robi swoje, ma zalety i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.03.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Jaśniej: obniżyć temperaturę wewnątrz przed nastaniem lata. Rok temu pozwalałem w kwietniu na dogrzewanie domu przez wschodnie okna - efektem była zbyt wysoka temperatura startowa właśnie przed początkiem lata. Masa akumulacyjna robi swoje, ma zalety i wady. Teraz kumam. Nie masz klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.03.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Klimy nie mam.Zawsze udawało mi się mieć normalne temperatury latem, do ok. 24*C. Ostatniego lata było jednak za ciepło (>25*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.03.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Klimy nie mam. Zawsze udawało mi się mieć normalne temperatury latem, do ok. 24*C. Ostatniego lata było jednak za ciepło (>25*C). Polecam. Ja mam i nie wyobrażam sobie teraz bez. Do tego grzeje tą klimą ten mój kiepski dom. Ty możesz ją wykorzystać np. na okresy przejściowe. Super sprawa. Niestety w lecie nie ma jak ochłodzić tego domu. Nie ważne jaki ten dom, chociaż byli tutaj tacy co pisali, że nie potrzeba chłodzić domu . Ja mam i polecam. Szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.03.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Jeszcze co do spraw "elektrycznych". Miałem półroczny "romans" z Fortum, skorzystałem z darmowej energii (płaciłem tylko za dystrybucję) i wracam do Energii na G12r. Aktualne stawki za energię w G12r: tania 18,06 gr/kWh, droga 39,94 gr/kWh. 80% zużycia na całość prądu w domu mam w taniej. Zużycie na CO w tym sezonie do dziś: 2230 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.03.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ma może ktoś opomiarowane ile prądu idzie na przygotowanie jedzenia, pieczenie itp?Robię przesiadkę z butli na prąd i tak sie zastanawiam jak to wyjdzie butli szło 6 do roku.Załóżmy że gaz ma 50% sprawności to mniej więcej wyjdzie 300-400kWh na jedzenie trzyma się to kupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ma może ktoś opomiarowane ile prądu idzie na przygotowanie jedzenia, pieczenie itp? Robię przesiadkę z butli na prąd i tak sie zastanawiam jak to wyjdzie butli szło 6 do roku. Załóżmy że gaz ma 50% sprawności to mniej więcej wyjdzie 300-400kWh na jedzenie trzyma się to kupy? 6 butli x 50 zł = 300 zł/rok czyli 25 miesięcznie . Jest to realne w lecie ma rachunek za prąd około 70 zł w tym cuw i gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ma może ktoś opomiarowane ile prądu idzie na przygotowanie jedzenia, pieczenie itp? Robię przesiadkę z butli na prąd i tak sie zastanawiam jak to wyjdzie butli szło 6 do roku. Załóżmy że gaz ma 50% sprawności to mniej więcej wyjdzie 300-400kWh na jedzenie trzyma się to kupy? Rok temu miałem taką przesiadkę z gazu i specjalnie nie widać dużo większego zużycia energii elektrycznej... Licznika do indukcji / piekarnika nie mam ale jest w planach.. Tak na oko po roku eksploatacji to koszty są porównywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.03.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 było sporo o tym w wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334939-Indukcja-vs-tradycyjna-kuchenka-gazowa/page30 nawet były tam gdzieś linki do konkretnych wyliczeń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 25.03.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Można samemu sprawdzić "sprawność" np. gotując litr wody w tym samym naczyniu, raz na gazie raz na prądzie. W moim "teście" czas zagotowania był ten sam. Można się spierać co do wyboru palnika i fajerki - palnik największy odkręcony maksymalnie i fajerka o największej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Można samemu sprawdzić "sprawność" np. gotując litr wody w tym samym naczyniu, raz na gazie raz na prądzie. W moim "teście" czas zagotowania był ten sam. Można się spierać co do wyboru palnika i fajerki - palnik największy odkręcony maksymalnie i fajerka o największej mocy. Czas może być ten sam ale ilość energii już niekoniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 25.03.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 i co z tego "faktu" wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.03.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 i co z tego "faktu" wynika ? Lepiej mieć indukcję bo energia idzie we właściwe miejsce, gazu pójdzie więcej z czego duża ilość robi za ogrzewanie kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts