miloszenko 05.04.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 OZC trzeba zrobić. Uważam, że jego koszt, wobec korzyści jakie może przynieść, jest niski. To jest warunek konieczny do rozpoczęcia przemyśleń jaki system grzewczy, jaka izolacja, jakie okna, itd. Skąd ma być wiadomo, czy bardziej opłaca się dać PC zamiast kabli lub dołożyć styro na elewację? Niech to będzie z dokładnością do 1000 kWh to wtedy można coś konkretnego policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam0158op.pl 05.04.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 JTKirk proszę wskazac miejsce w którym napisałem, że wierzę w obliczenia z projektu. Nie stwierdzilem że są prawdziwe. Pytałem czy są prawdziwe. Jak dla mnie pytać a stwierdzać to dwie inne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.04.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 .. Nie stwierdzilem że są prawdziwe. Pytałem czy są prawdziwe. Jak dla mnie pytać a stwierdzać to dwie inne rzeczy. Jaki sens jest pytac, skoro ewentualna tu uzyskana odpowiedz nie bedzie wiarygodna. Nie bedzie wiarygodna z tego prostego powodu ze nikt z odpowiadających nie zrobi rzetelnych i wiarygodnych obliczen ozc aby potwierdzic lub zaprzeczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 05.04.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Jaki sens jest pytac, skoro ewentualna tu uzyskana odpowiedz nie bedzie wiarygodna. Nie bedzie wiarygodna z tego prostego powodu ze nikt z odpowiadających nie zrobi rzetelnych i wiarygodnych obliczen ozc aby potwierdzic lub zaprzeczyc. Nie doceniasz zwykłych forumowiczów, którzy w przeciwieństwie do Ciebie nie czerpią zysków z bycia na forum. Pytanie brzmiało nie o faktyczne zużycie energii w wybudowanym zgodnie z projektem gotowym domu ale czy wyliczenia w projekcie gotowym są zgodne i tożsame z tym co zostało w tym samym projekcie gotowym wyliczone i czy to przekłada się na życie. Skoro uważasz, wbrew opinii forumowiczów, że dane i wyliczenia zawarte w projekcie gotowym (gotowcu) są wiarygodne, kwestionujac w swoim poście ich (forumowiczów) wiarygodność to gratuluje pewności siebie... Ale się mylisz w tym zakresie... Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.04.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie doceniasz zwykłych forumowiczów, którzy w przeciwieństwie do Ciebie nie czerpią zysków z bycia na forum. Pytanie brzmiało nie o faktyczne zużycie energii w wybudowanym zgodnie z projektem gotowym domu ale czy wyliczenia w projekcie gotowym są zgodne i tożsame z tym co zostało w tym samym projekcie gotowym wyliczone i czy to przekłada się na życie. Skoro uważasz, wbrew opinii forumowiczów, że dane i wyliczenia zawarte w projekcie gotowym (gotowcu) są wiarygodne, kwestionujac w swoim poście ich (forumowiczów) wiarygodność to gratuluje pewności siebie... Ale się mylisz w tym zakresie... Czytaj ze zrozumieniem to co napisałem, wbrew pozorom czytanie ze zrozumieniem nie jest rzeczą prosta, a Ty jestes tego przykłądem. Jakbys czytał moje wczesniejsze posty na temat dokładnosci i wiarygodnosci obliczen cieplnych w projektach gotowych to bys nie wysnuł wniosku ze uwazam ze sa wiarygodne. To calkowite przeciwienstwo moch pogladów. Uwazam ze obliczenia w projektach gotowaych sa robione na tzw sztukę, uwazam, bo mam ku temu podstawy na podstawie moich licznych obliczen i porównan z wynikami z gotowych projektów. Co do meritum to nikt na forum nie moze sie wypowiedzec jednoznacznie czy obliczenia w projekcie gotowym o ktorym tu mowa są dokladne i wiarygodne ,a jesli nie są to z jakim błedem. Nie moze sie sie wypowiedziec bo do tego są konieczne wiarygodne i rzetelne obliczenia ozc, którym nikt z tu wypowiadajacych sie nie wykona. Porównywanie innych projektów moze tylko sugerowac ze i ten projekt nie jest dokladny, ale tylko sugerowac. Dlatego tez zapytałem o sens takiego pytania o dokladnosc obliczen projektowych. Jezeli chodzi o docenienie zwykłych forumowiczów w zakresie znajomosci ozc, wielkosci i jakosci błedów spotykanych w tych obliczeniach to swoje zdanie na ten temat mami twierdze ze ta znajomosc nie jest na wysokim poziomie, powiedziałbym ze na niskim. Uwagi na temat moich zysków nie są tematem tego watku i zachowaj je dla siebie. Krytykowac jest łatwo, ale trzeba miec chocby elementarną wiedzę w danym temacie, jesli sie jej nie ma to pozostaje tylko nabijanie postów i mieszanie w temacie. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.04.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Jak to ktoś kiedyś tutaj na forum napisał, że nie raz klient został nabity w butelkę. Najgorzej chyba jak inwestor nie jest świadomy i nie wie czego chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak to ktoś kiedyś tutaj na forum napisał, że nie raz klient został nabity w butelkę. Najgorzej chyba jak inwestor nie jest świadomy i nie wie czego chce. Wystarczy cofnąć się w czasie. Do tego, zapoznać się z tematami z domami energooszczędnymi + temat z domami 5-litrowymi +pewnie kilka innych tematów. Tutaj temat został wyczerpany... Prądem jest najtaniej, przy obecnych cenach.. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, musi zapoznać się z kilkoma wątkami. W szczególności, z tym. Mam dziurawy dom. A grzanie prądem, 1500zł. Plus CWU. Nieliczni wracają tu, do tego tematu. Za dużo hejtu. PZDR dla czytających ten wpis Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez klaudiusz_x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 06.04.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Wystarczy cofnąć się w czasie. Do tego, zapoznać się z tematami z domami energooszczędnymi + temat z domami 5-litrowymi +pewnie kilka innych tematów. Tutaj temat został wyczerpany... Prądem jest najtaniej, przy obecnych cenach.. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, musi zapoznać się z kilkoma wątkami. W szczególności, z tym. Mam dziurawy dom. A grzanie prądem, 1500zł. Plus CWU. Nieliczni wracają tu, do tego tematu. Za dużo hejtu. PZDR dla czytających ten wpis Niestety dzisiejsze pokolenie jest zbyt roszczeniowe w myśl zasady "bo im się należy",nie używają głów bo przecież muszą mieć podane na tacy i to niezależnie czy inteligent czy prostak. Ładnych kilka lat temu inteligentny inwestor myślał co i jak buduje i co musi wiedzieć i liczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.04.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Wystarczy cofnąć się w czasie. Do tego, zapoznać się z tematami z domami energooszczędnymi + temat z domami 5-litrowymi +pewnie kilka innych tematów. Tutaj temat został wyczerpany... Prądem jest najtaniej, przy obecnych cenach.. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, musi zapoznać się z kilkoma wątkami. W szczególności, z tym. Mam dziurawy dom. A grzanie prądem, 1500zł. Plus CWU. Nieliczni wracają tu, do tego tematu. Za dużo hejtu. PZDR dla czytających ten wpis Masz 20cm eps 033 na ścianach to jakie masz tam dziury w tym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2019 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Wystarczy cofnąć się w czasie. Do tego, zapoznać się z tematami z domami energooszczędnymi + temat z domami 5-litrowymi +pewnie kilka innych tematów. Tutaj temat został wyczerpany... Prądem jest najtaniej, przy obecnych cenach.. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, musi zapoznać się z kilkoma wątkami. W szczególności, z tym. Mam dziurawy dom. A grzanie prądem, 1500zł. Plus CWU. Nieliczni wracają tu, do tego tematu. Za dużo hejtu. PZDR dla czytających ten wpis Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym durszlakiem? Jedynie do czego można się doczepić to anhydryt. Buda lepsza od mojej a puki co moja jeszcze się mieści w normach ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.04.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym durszlakiem? Jedynie do czego można się doczepić to anhydryt. Buda lepsza od mojej a puki co moja jeszcze się mieści w normach ocieplenia. To że ty wielu rzeczy nie potrafisz zrozumieć, to my wiemy nie od dziś. I wszystko musi się tobie opłacać, to też @Klaudiusz - ja doskonale cię rozumiem, bo mam podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) To że ty wielu rzeczy nie potrafisz zrozumieć, to my wiemy nie od dziś. I wszystko musi się tobie opłacać, to też @Klaudiusz - ja doskonale cię rozumiem, bo mam podobnie to żadna odpowiedź. Od kilku dni mam wyłączone ogrzewanie wczoraj wrzuciłem pare badyli do kominka bo w nocy temperatura miała spaść okolicy 0. A temperatura poniżej 23 jest średnio komfortowa do siedzenia na gatkach. Nie rozumiem gatki o durszlakach. Do dziś myślałem że durszlak to stary lub spartolony dom. Wiadomo zawsze można było budę zrobić lepiej Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 A u mnie chyba umierają sterowniki do ogrzewania podłogowego bo zaczynają pokazywać co chwilę inną temperaturę...Takie bujanie 23,1* za chwilę 23,7* potem 22,9* i tak na okrągło w podobnym zakresie...Wszystkie na piętrze bo te na dole dwa czy trzy lata temu wymieniłem na TECH które są ok...Trochę to dziwne bo w dość krótkim czasie wszystkie zaczęły wariować tak samo... Dzisiaj zrobiłbym podłogówkę wodną z dużym buforem a wszystko sterowane pogodynką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 09.04.2019 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 jasiek71Bo to się nazywa planowane zużycie materiału.A duży bufor owszem choć mnie 500 wystarcza na przeskoki między taryfami i to z nadmiarem. Temperatura w nim trzymana najwyższa to 65*C (góra) i 60*C (1/4 od dołu) więc zapasu pojemności mocy jeszcze trochę jest. Tylko czy ta pogodynka jest potrzebna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 10.04.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 J&D pytanko do Ciebie.masz podobny domek do mojego.powiedz mi grzejesz w nocnej taryfie?ile kosztuje cię sezon grzewczy i ile mniej więcej kWh zużywa twój dom na c.o.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 10.04.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 CO i CWU tylko w II taryfie. CO w sezonie 2018/19 wyniosło 4927 kWh i temperatura wnętrza 22,5-23*C. Grzanie puściłem 20 października a wyłączyłem 02 kwietnia 2019. Na CWU miesięcznie zużywamy 190-220 kWh przy 5 dorosłych osobach i dwóch psach, one też biorą prysznic nawet 3 razy dziennie Za II taryfę płacę 25 gr brutto (Tauron Gliwice), umowa do 31.12.2020. Dom w otwartej przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 11.04.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 J&D to powiem Ci że całkiem dobry wynik.Ja co prawda jeszcze nie mieszkam ale docelowo miałem zaplanowany kocioł na węgiel i bufor.ale chyba nie ma sensu się smrodzic.co prawda nie wiem jakie u mnie są ceny.ja należę pod Rzeszów PGE. ale myślę że nie będzie aż tak źle.a kupować węgiel i go przewalać i smrodzic.bleee..lepiej było dołożyć ocieplenie.dzieki za info.pozdrawiam.Ps Ty przy tak małym zapotrzebowaniu to pewnie szkoda się pchać w pc.jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 11.04.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 . Na CWU miesięcznie zużywamy 190-220 kWh.......... W stopce masz napisane że CWU 300litrowy baniak z 3kW grzałką. Mi sugerują że lepiej 6kW. Możesz opisać jak Ci się sprawdza ten system ? Musisz dogrzewać wodę w dziennym, tańszym okienku czy w nocy wystarcza ? Do jakiej temp. grzejesz? Masz wężownicę czy używasz cały zład ? (możesz podać nazwę boilera?). Planuję taki sam, ale nie wiem jak rozwiązać grzanie tylko w nocy, lub w dziennym okienku jesli spadnie temperatura. Mogę grzałkę podłączyć przez programator i ustawić godziny jej pracy, ale jak to spiąć z czujką temperatury ? (zeby mi np nie zagotowało zbiornika)? Z góry dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.04.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 dpoMam zwykły 300 litrowy Galmet SG(S) w otulinie z pianki poliuretanowej (twarda) i wkręconą w flanszy zwykłą 1-fazową grzałką z termostatem nastawnym. Utrzymuję w nim temperaturę ok. 55*C. Grzałka jest zasilana poprzez zwykły (najtańszy) sterownik 16A (np. do ogrzewania podłogowego) z ustawionym czasem na II taryfę. Ciepłej wody jeszcze nigdy nie zabrakło. Oczywiście w południowym okienku musi się podładować po porannym zużyciu.Grzałka 6 kW to już potrzeba wysterowanie siłowe, trochę bardziej kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.04.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 J&D to powiem Ci że całkiem dobry wynik.Ja co prawda jeszcze nie mieszkam ale docelowo miałem zaplanowany kocioł na węgiel i bufor.ale chyba nie ma sensu się smrodzic.co prawda nie wiem jakie u mnie są ceny.ja należę pod Rzeszów PGE. ale myślę że nie będzie aż tak źle.a kupować węgiel i go przewalać i smrodzic.bleee..lepiej było dołożyć ocieplenie.dzieki za info.pozdrawiam. Ps Ty przy tak małym zapotrzebowaniu to pewnie szkoda się pchać w pc.jak myślisz? Zamiast komina i pieca lepiej docieplić za tą kasę dom. Też chciałem chciałem kociołek+bufor, ale po przeczytaniu całego wątku o buforach zrezygnowałem z tego zamiaru i poszedłem w grzanie za pomocą grzałki+bufor. Prosto i bez problemu, łatwe sterowanie, prosta instalacja itp. A największa dla mnie satysfakcją jest to, że mój instalator i jednocześnie przedstawiciel-serwisant PC, też będzie robił u siebie taki sam system.I tu masz odpowiedź czy warto PC. W dzisiejszych domach zgodnie z warunkami technicznymi, CO nie jest już znaczącym kosztem, bardziej CWU, lodówka, TV, wentylacja mechaniczna (kolejność nie przypadkowa). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts